Kolumnit

Broilerien aika ohi?

Kolumnit 18.6.2014 0:00
Karvonen Kyösti

RKP:n kansanedustaja Jutta Zilliacus toi aikoinaan suomen kieleen käsitteen ”poliittinen broileri”.

Zilliacus tarkoitti termillä poliitikkoja, jotka olivat hypänneet suoraan kehään tekemättä sitä ennen juurikaan oikeita töitä.

Heitä riitti. Ensimmäisinä tulevat mieleen esimerkiksi nimet Erkki Liikanen, Paavo Väyrynen ja Ilkka Kanerva.Broilerisukupolven sitkeimmät edustajat ovat pysyneet politiikassa vuosikymmeniä ja alkavat lähestyä eläkeikää. Heistä voi käyttää aivan hyvin ammattinimikettä poliitikko, vaikkei ammattiluokitus tuota ammattia tunnekaan.

Poliittisten broilerien aikakausi näyttää nyt kuitenkin olevan menossa ohi. Näin voi päätellä, jos katsoo vaikkapa puolueiden viimeisimpiä puheenjohtajavalintoja.

Keskusta valitsi viime vuonna johtajakseen Juha Sipilän. Yrityselämästä kannuksensa hankkinut Sipilä oli vasta untuvikko kansanedustaja, kun hädässä ollut puolue tarttui häneen kuin hukkuva pelastusrenkaaseen.

Toukokuussa sosiaalidemokraatit valitsivat uudeksi veturikseen ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen. Nyt hän on valtiovarainministeri ilman päivänkään kansanedustaja- tai ministerikokemusta.

Kokoomus huusi viikonvaihteessa puheenjohtajakseen ja uudeksi pätkäpääministeriksi Alexander Stubbin. Hänenkin poliittinen kokemuksensa on broilerisukupolveen verrattuna hentoinen.Näistä kolmesta johtajavalinnasta kaksi, keskustan ja SDP:n, tehtiin silloin kun puolueet olivat kriisissä. Pitkään hyvin menestynyt kokoomus hakee Stubbin valinnalla uutta kannatuspiikkiä.

Sipilä on nostanut keskustan romahduksestaan. Rinteen tehtävä on vaikeampi, sillä yhteiskunnan rakennemuutos on iskenyt syvimmälle SDP:n kannatuspohjaan.

Suurista, tai paremminkin keskisuurista, puolueista broileri johtaa hivenen nurinkurisesti enää vain perussuomalaisia. Timo Soini kyllä puhuu ”vanhoista puolueista”, mutta puoluejohtajista hän on virkaiältään vanhin.Sama debroilerisaatio on havaittavissa yleisemminkin. Aiempaa vähemmän on niitä poliitikkoja, joiden työkokemus on pelkkää politiikkaa.

Uhkaako poliittisia broilereita peräti sukupuutto?

Poliittisten broilerien orren harventuminen kertoo laajemmasta yhteiskunnallisesta muutoksesta ja myös politiikan muutoksesta.

Ennen politiikka kulki ennen taloutta, nyt on päinvastoin. Valtion taloudellinen rooli ja valta ovat vähentyneet. Politiikka ei enää vedä puoleensa välttämättä kaikkia terävimpiä aivoja. Harva haluaa politiikkaan hakattavaksi.

Puolueista on tullut aatteellisten järjestöjen asemesta yhä enemmän vaaliorganisaatioita, joiden tärkein tehtävä on yhä enemmän vain turvata johtajiensa valinta poliittisiin johtotehtäviin.

Onko broilerityypin katoamisesta ja politiikan ulkopuolelta nousseiden poliittisten johtajien tulosta broilerien tilalle syytä repiä pelihousuja?

Sipilä on keskustalainen, Rinne sosiaalidemokraatti ja Stubb kokoomuslainen olipa heidän taustansa mikä hyvänsä. Erilaisista kokemustaustoista on heille varmasti hyötyä uusissa töissään.

Stubbin valinta osoitti, että kokoomuksen puolue-eliitti ei tiennyt, mistä puoluekentällä tuuli. Jutta Urpilainen joutui syrjään SDP:n johdosta, koska puoluekentän enemmistö oli häneen tyytymätön. Sipiläkään ei edustanut keskustan poliittista rälssiä.Puoluedemokratian näkökulmasta uudenlaiset johtajavalinnat ovat virkistäviä. Puoluekoneistot eivät pystyneet ohjailemaan näiden kolmen herran valintaa, vaan valinnat tekivät puolueiden jäsenet. Esimerkiksi kokoomuksessa puolue-eliitti olisi pitänyt Stubbia parempana Jan Vapaavuorta.

Politiikassa vanhat naamat alkavat ennen pitkää ärsyttää kun taas uudet lisäävät kiinnostusta sitä kohtaan.

Ja kyllähän se oikeakin broileri vanhetessaan sitkistyy.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

" Ensimmäisinä tulevat mieleen esimerkiksi nimet Erkki Liikanen, Paavo Väyrynen ja Ilkka Kanerva." Niin. Näillä herroilla on yliopistotutkinnot valtiotieteen kandidaatti, valtiotieteen tohtori ja valtiotieteen maisteri. On syytä huomata, että myös viime pääministeri Jyrki Kataisella on ammatinvalintaa ohjaava yliopistotutkinto, yhteiskuntatieteiden maisteri (valtio-oppi). Hän pääsi heti valmistumisen jälkeen seuraavana vuonna, saman ikäisen kuin Kanerva, eduskuntaan. Hänkin täyttää vielä varmasti tuon Jutta Zilliacuksen määritelmän. Liikanen on poliittisten virkanimitysten kautta noussut nykyiseen asemaansa. Väyryselle ja Kanervalle virkanimityksiä ei ole liiennyt. Entisenä urheilijana Kanervalla on pitkä ura Suomen olympiakomiteassa ja Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa. Väyrynen on politiikanteon ja kirjoittamisen rinnalla toiminut jo kohta parikymmentä vuotta ihan mittavana yrittäjänä. Liekö broilerit vielä loppumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Puoluekoneistot eivät pystyneet ohjailemaan näiden kolmen herran valintaa, vaan valinnat tekivät puolueiden jäsenet"
Tuo kommentti kolumnistilta ei pidä paikkaansa keskustan osalta.Jäsenet valitsivat jäsenäänestyksessä Väyrysen mutta puoluekokousedustajat (puoluen eliitti) valitsi toisin,vastoin jäsenten tahtoa. Myöskää se ei pidä kutiaan että Väyrynen ei olisi sallistunut "oikeisiin töihin".Hän toimii edelleenkin monialayrittäjänä,on toiminut ja toimii yliopistomaailmassa. Työllistää paljon ihmisiä josta moni voi ottaa mallia.
Sekään ei pidä paikkaansa että keskustan nousu olisi alkanut Sipilän tullessa puheenjohtajaksi.Nousu alkoi Väyrysen loistavasta presidentin vaalikampanjasta vaikka hänen saamaa valtavaa äänimäärää ei noteerattukaan kuten Stubbin EU vaaleissa saamaa äänisaalista.
Varsin mahtavan ja aikaansaavan poliittisen uran Väyrynen on saanut jo tähän mennessä aikaan vaikka onkin Kalevan toimittajan mielestä "poliittinen broileri".Vaikea sanoa mistä juontaa Kalevassa usein esiintyvä Väyrysen aliarviointi
Noihin muihin nimiin Liikanen ja Kanerva en nyt ota kantaa muuten kuin että pitkään ovat hekin menestyneet.
Väyrysen kokemusta ja näkemystä tullaan tarvitsemaan vielä kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googlaamalla näkee, että nuo herrat ovat kuitenkin ihan säällisesti opiskelleita, yliopistotutkinnot suorittaneita: valtiotieteen kandidaatti, valtiotieteen tohtori ja valtiotieteen maisteri. Nämä herrat ovat myös olleet yhteiskunnan moniottelijoita monilla rintamilla. Näitä seurasi seuraavana aaltona politiikkaan nousseet ylioppilaat. Mieleen nousee ensimmäiseksi ministereinäkin olleet ja vieläkin kilvoittelevat Tarja Filatov, Eero Heinäluoma ja Pekka Haavisto. Politiikka on niin koukuttavaa, että sinne päässeet usein eläköityvät sieltä, ellei poliittiset virkanimitykset houkuttele muihin tehtäviin. Ilman tutkintoja politiikan johtopaikoille nousevat lienevät kuitenkin myös sukupuuton partaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin totta, että puolueet ovat vain vallaseliittien etujärjestöjä.

Monta kymmentä vuotta politiikkaa seuranneena en erota, mitä eroa suurimpien puolueiden arvoilla ja aatteilla on. Kullakin on omat eturyhmänsä, joiden etuja ne ajavat. Muuten useimpien puolueiden kannattajia yhdistää pikemmin yhteinen vihollinen kuin yhteinen tavoite. Yhteinen vihollinenkin on usein olkiukko, joka rakennetaan puoluetta yhdistämään ja jota sen tähden ei suin surminkaan haluta nujertaa.

Politiikka ei saisi tulla ammatiksi - ei ainakaan ensimmäiseksi - ja politiikkoja pitäisi vaihtaa säännöllisin välein. Määräajat olisivat paikallaan, erityisesti puolueiden johtajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image