Kolumnit

Avustajien etuuksia lavennettiin höl­lä­kä­ti­ses­ti

Kolumnit 7.7.2004 0:00
Pirjo Kukko-Liedes

Arkadianmäen pylvästalo on hiljentynyt kansanedustajista. He ovat olleet kymmenen viikon lomastaan kesälaitumilla nyt viikon. Yhtä pitkään voivat käytännössä lomailla kansanedustajien avustajatkin.

Vaikka avustajien lomaoikeus on neljä viikkoa, valtaosa viettää kesää muualla kuin työpaikallaan eduskuntatalossa. Asiaa ihmetellyt virkamies saikin parikymppiseltä avustajalta napakan vastauksen: voin aivan hyvin päivystää kesämökilläkin!

Europarlamentista eduskuntaan siirtyvän poliitikon avustaja taas käväisi ilmoittamassa, että hänellä on jo "oikeus" viiden viikon lomaan. Tosin hän ei ole ehtinyt ansaita päivääkään lomaa eduskunnasta, koska palkanmaksukin alkaa vasta tämän kuun lopusta. Avustaja vetosi siihen, että tuleva kansanedustaja on loman luvannut. Tosiasiassa yksittäinen edustaja ei voi näin tehdä. Avustaja joutuikin anomaan virkavapaata.

Kansanedustajat saivat osa-aikaiset avustajat syksyllä 1997. Kaksi vuotta myöhemmin heistä tuli kokopäiväisiä. Palkkaa avustajalle maksetaan 1 910 euroa kuussa ja hänen tehtävänään on avustaa kansanedustajaa sihteeri- ja toimistotehtävissä, pitää yhteyttä sidosryhmiin ja koota tausta-aineistoa valtiopäivätoimintaa varten.

Avustajan valitsee kansanedustaja itse, mutta tämä on työsuhteessa eduskunnan kansliaan. Talon virkamiehiin verrattuna avustajien asema poikkeaa melkoisesti. Ero johtuu työn luonteesta. Avustajilta edellytetään joustavuutta ja työntekoa myös virka-ajan ulkopuolella.

Henkilöstöhallinnon kannalta tämä kuitenkin aiheuttaa ongelmia muun muassa työajan seurannassa ja lomakirjanpidossa.

Hieman oikoen voi väittää, että avustajat ovat vapaita tulemaan ja menemään kuin taivaan linnut. Virkamiesten pitää pysyä työpaikallaan. Osalla on kellokortitkin. Avustajille on esitetty kaino suositus kulkukorttileimauksesta taloon tullessa ja sieltä lähtiessä, jotta puhelinkeskus tietäisi, ovatko he edes talossa.

Valtaosa avustajista tekee työtään eduskunnassa - tai ainakin heidän pitäisi tehdä. 50 kansanedustajaa on turvautunut maakunnassa työskentelevään avustajaan.

Jottei leimata kaikkia, todettakoon, että avustajajoukosta valtaosa on ahkeraa, työteliästä, tunnollista ja roolinsa oikein ymmärtänyttä. Mutta on joukossa riittävästi niitäkin, jotka käyttäytyvät kuin pikkukansanedustajat.

Mulle kaikki ja heti -henkeä ilmenee etenkin siinä nuorten avustajien joukossa, joka ennen nykyistä tehtäväänsä ei ole hankkinut päivääkään kokemusta normaalista työelämästä ja työyhteisöstä.

Avustajat ovat olleet tyytymättömiä asemaansa eduskunnan "paarialuokkana" ja uhitelleet viime vuoden lopulla jopa lakolla. Heillä on oma "etujärjestönsä" AIR eli Avustajat ilman rajoja. Marmatusta on riittänyt. Avustajat ovat valittaneet siitäkin, etteivät saa käyttää eduskunnan saunaa ja autotallia tai osallistua vapaasti eduskunnan jumppatunneille.

Pohjoiskarjalaisen edustajan maakunta-avustajallakin on ollut purnattavaa niin paljon, että eduskunnan päässä on tuskastuttu jatkuviin valituskirjeisiin. Tiesihän avustaja työn vastaanottaessaan, mihin päänsä pisti.

Toisaalta on tosiasia, että maakunta-avustajat ovat monessa suhteessa heikommassa asemassa kuin eduskunnassa työskentelevät. Ensi vuoden alusta kaikkien avustajien työskentelyedellytyksiin ja palvelusuhteen ehtoihin on kuitenkin tulossa parannuksia. Asiaa puitiin varapuhemies Ilkka Kanervan johtamassa työryhmässä ja kansliatoimikunta hyväksyi työryhmän esitykset juhannuksen alla.

Avustajille kävi hyvin. He saivat enemmän etuja kuin älysivät edes pyytää. Sen sijaan työryhmä ei onnistunut selkeyttämään avustajajärjestelmää ja sen asemaa eduskunnan toimintakentässä.

Vaikka talossa oli paineita siirtää avustajat eduskuntaryhmien kontolle, tästä ei tullut mitään. Ryhmät eivät halua ottaa avustajia listoilleen.

Työryhmässä ei myöskään haluttu, että avustajien työskentelyaikoihin ja -paikkoihin sovellettaisiin eduskunnan virkasuhteisen henkilökunnan säännöllisyyttä ja työhuonesitovuutta, vaan haluttiin säilyttää avustajien monet joustavuus- ja erityisetuudet, toteaa työryhmän esityksiin eriävän mielipiteen jättänyt eduskunnan tilitoimiston toimistopäällikkö Pertti J. Rosila.

Hänen mukaansa muutokset tekevät järjestelmän entistä epäselvemmäksi, koska muutoksiin on poimittu avustajien kannalta eri järjestelmistä sopivimmat elementit. Rosilan mielestä jatkossa korostuu tehokkuuden sijasta suuri joustavuus ja normaaliin työelämään huonosti sopiva spontaani vapaus.

Suomennettuna voisi kysyä: eivät kai kansanedustajat halua ahkerien ja työpaikallaan pysyvien avustajien sijasta laiskoja ja muualla viipottavia?

Lisäkustannuksia eduskunnalle aiheutuu noin 250 000 euroa vuodessa. Perusteltu parannus on maakunta-avustajien puhelinkorvauksen nostaminen nykyisestä 35 eurosta 50 euroon kuussa. Matkustusoikeuden laajentaminen selkeyttää järjestelmää, mutta jättää myös melkoisia porsaanreikiä.

Tähän asti avustaja on voinut tehdä kuusi kotimaan matkaa vuodessa. Ensi vuoden alusta oikeus on 12 työpäivän matkaan. Kerrat siis muuttuvat päiviin. Varmasti maakunta-avustajilla on nykyistä useammin tarve päästä eduskuntaan, joten heidän matkustusoikeutensa laajennus on ymmärrettävä. Mutta eikö eduskunnassa työskenteleville olisi riittänyt nykykäytäntö? Eihän edes avustajien oma järjestö esittänyt heille laajennusta matkustusoikeuteen.

Pyytämättä avustajat saivat myös ateriaetuuden. Avustaja pääsee 4,70 euron lipukkeella syömään eduskunnan ravintolaan. Maakunta-avustajat saavat 5,70 euron lounassetelit. Niitä tulee 200 vuodessa. Suurin osa avustajista työskentelee kotonaan, mutta ensi vuoden alusta he voivat piipahtaa lounaalle lähikuppilaan.

Rosilan mukaan maakunta-avustajien ateriaedussa on kyseessä selkeästi palkankorotus. Entä eduskunnassa työskentelevillä? Houkutellaanko heitä mahapalkkaluokan korotuksella piipahtamaan työpaikalla?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Mitenkähän ennen edustajat pärjäsi,ei ollut avustajia,ei tietokoneita,älykännyköitä ynm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image