Kolumnit

Avo­kont­to­ri­rot­ta, mikä päätäsi vaivaa? Kun näkökentän laitamilla liikahtaa työkaveri tai kuuluu puhetta, aivot keräävät kierroksia ja valmistavat kehoasi toimimaan: pakene tai taistele!

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kolumnit 6.12.2018 12:00
Henrik Ahola

Rakas kaltaiseni avokonttorissa tahi monitilatoimistossa töitä paiskiva, vaivaako sinua tai päätäsi jokin?

Räpläätkö kännykkää jatkuvasti odottaen viestiä jostakin? Selaatko sosiaalista mediaa päämäärättömäsi tunti toisensa perään? Jäävätkö kirjat kesken, etenkin vähänkään asiallisempaa tekstiä sisältävät? Onko keskittymiskykysi olematon? Oletko ärtyneempi kuin aikaisemmin? Onko nukahtaminen illalla hankalaa?

Taudin nimi on ADT (attention deficit trait), suomeksi suurin piirtein että keskittymisvaje. Taudin syynä on pitempään jatkunut kiire ja monen asian tekeminen yhtä aikaa. (Miehellähän ADT:n ei pitäisi vitsin mukaan siis olla mahdollista, mutta kyllä se on.) Sähköposti kilahtaa, puhelin soi, intranetissä kanavat pullistelevat, uutisvirta soljuu tai pikemminkin kuohuu.

Eikä tässä vielä kaikki. Avokonttorissa työskentely pitää luolamiehen tai siis -henkilön vaistot erityisen valppaina. Kun näkökentän laitamilla liikahtaa työkaveri tai kuuluu puhetta, aivot keräävät kierroksia ja valmistavat kehoasi toimimaan: pakene tai taistele! Turhaan, sillä sermin takana ei vaani leijona eikä kilpailevan heimon jäsen.

Niin mitä olinkaan tekemässä? Keskeytyneen työtehtävän uudelleen aloittaminen on sitä vaikeampaa, mitä vaativammasta tehtävästä on kyse, sanoo aivotutkija Minna Huotilainen, joka on kirjoittanut aihepiiristä useammankin kirjan.

Pahinta tässä taudissa on se, että rauhallinen työtila ilman taustamelua tai keskeytyksiä ei auta oikeastaan mitään.

Koska aivot ovat työ- ja some-elämän tuiskeessa muokkaantuneet lyhytjänteiseen toimintaan, pitempää asiaa tehdessä mieleen pukkaa väkiselläkin sen seitsemän muuta. Tulikohan äänettömällä olevaan puhelimeen juuri nyt jokin tärkeä Whatsapp-viesti, päivittikö kaveri Facebookiin jotain mielenkiintoista?

Aivot käyvät koko ajan kierroksilla, mutta työteho on silti olematon. Vähän kuin yrittäisi ajaa autolla ykkösvaihteella kaasu pohjassa Pohjantiellä.

Vaan elähän huoli, hätä ei ole tämän näköinen. Siinä missä aivot ovat olosuhteiden pakosta muovautuneet siksi mitä ovat, ne on aina mahdollista komentaa takaisin ruotuun. Vaatii vain treeniä samalla tavoin kuin käyttämättömien lihasten uudelleen löytäminen. Pystyt siihen mihin haluat, kunhan vain päämäärä on selvillä.

Tässä muutama vinkki, joista osaa olen itse koittanut enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi viljellä:

Tauota työsi, eli muista pitää kahvitauot, syö ruokasi jossain muualla kuin työpisteelläsi.

Sulje sähköposti kokonaan, kun pitäisi saada valmiiksi jotain syvällistä.

Älä roiku somessa koko työaikaasi, sillä Facebookin, Instagramin ja muiden palvelujen tarkoitus on ruokkia kärsimätöntä mieltäsi. Kierrä työpaikkaravintolaan ulkokautta tai käy pyöräyttämässä autosi parkkikiekkoa pari tuntia eteenpäin, liikkumisen ja ulkoilman myötä happi paukahtaa sisäilman ummehduttamiin aivoihisi.

Kokeile vieroitushoitoa myös kotona: jätä kännykkä pöydälle kun menet postilaatikolle, vessaan tai pihahommiin.

Poista somepalveluiden sovellukset kännykästä ja tsekkaa some vaikkapa vain kerran päivässä pöytäkoneella tai läppärillä. Kuuntele musiikkia. Mene aikaisin nukkumaan. Harrasta jotakin mukavaa liikuntaa.

Yksinkertaista, mutta samalla niin vaikeaa. Mutta tiedätkö mitä, me pystymme tähän!

MAINOS

Kommentoi

Täh? Unohda some yms. Kuka niitä seuraa töissä? Avokonttorissa häiritsee ainoastaan se kun näkee muita ja joka paikassa hirveä meteli ja puheensorina. Avokonttorit on järjetön keksintö. Kotitoimistolla se harva päivä kun niitä saa pitää, tekee päivässä viikon työt mitä tekisi konttorilla. Johto ei ota kuuleviin korviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työskentelen avotoimistossa ja työtehoni on jatkuvan "häiriköinnin" takia vain 1/5 tai 1/10 osa siitä, mitä se olisi jos edessä takana ja sivulla ei käytäisi jatkuvasti keskusteluja, joista vain pieni osa liittyy työasioihin. Joillakin jopa puolet puheista on silkkaa selkään puukotusta, selustan suojelua, käsien pesemistä ja "suhmurointia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hälinään tottuu, hyvä taustamelun vaimennuksella varustettu headset auttaa, joka tietysti on pitänyt itse ostaa. Huonoon ilmaan, kuumuuteen ja liian kirkkasiin valoihin vähän hitaammin, mutta pääasia että on valittu yhdeksi suomen parhaimmista työpaikoista 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä on potkittu porukkaa siihen malliin pihalle, ettei todellakaan ole aikaa roikkua somessa saati pitää yhtään mitään taukoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joissakin uusimmissa alakouluissa koulutetaan jo näitä tulevia "konttorirottia" kun oppilaat ovat samanlaisissa tiloissa. Ei päätä ei häntää, ajattelee keskittymisvaikeuksien kanssa painivien oppilaiden kanssa työskentelevä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avokonttori on muoti-ilmiö, joka sopii joillekin aloille, esimerkiksi lehden toimitukseen. Virastot, terveyskeskus ja sosiaalitoimistot sekä pankit käsittelevät ihmisten henkilökohtaisia, luottamuksellisia asioita, joita on käsiteltävä muunmoassa henkilötietolain mukaisesti. Hämmästyttää, että kenen etua ajatellaan, kun pankissa varaa henkilökohtaisen ajan niin siellä kutsutaan serminä olevaan lasiseinäiseen koppiin, johon on suora katseluyhteys kaikilla vuoroaan odottavilla asiaikkailla. Puhe kuuluu matalan seinän vuoksi joka paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

myös verotoimistoissa on samanlainen palvelumalli. Ihmettelen. Ei varmasti ole mukava asiakkaasta eikä virkailijasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avokonttori tuhoaa työtehon.
Täydellinen hiljaisuus etätöissä on luxusta👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikessa pitää säästää, niinpä toimistojen työntekijät laitetaan halleihin työskentelmään. Työrauhaa ei ole ja sisäilmaongelmat vaivaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, ja taudit tarttuvat: yhdellä avokonttorissa flussa tai mahatauti ("no kun mä ajattelin, että kyllä mä jaksan töissä olla"...) niin kohta on kaikilla, tai jokaisella vuorotellen.

Meillä oli aikaisemmin 2-3 hengen huoneita, joissa oli hyvä olla, mutta pomo halusi avokonttorin (alaisilleen - ei tietenkään itse ole mukana). Kolme seinää kaadettiin ja kaadettiin kaikki työntekijät samaan saliin.
Tilahyöty: +1 pöytä (ja henkilö) lisää vanhaan tilaan nähden.
Työtehohyöty: miinus 25 %, vähintään, kun pitää kuunnella mm. lasten soitteluihin vastaamiset ja "Hei, kuunnelkaas, mitä mulle tuli tvitterissä"... Kakaroille pitäisi opettaa tekstaamisen taito, kun aina soittavat ja äiti kailottaa "Äiti on nyt töissä, en ehdi juttelemaan, mitä sulla oli? Ai, joo, kyllä muistan ostaa ne nauhat jaliskenkiin. Joo, heippa hei, heihei kulta, muista syödä välipala, joo, tulen parin tunnin päästä, joo heihei!"

Keskittymistä vaativa homma on muilla juuri karahtanut kivikkoon ja menee hyvän aikaa, että saa keräiltyä itsensä ja asiansa kuosiin. Siis kertaa niin monta kuin salissa on työntekijöitä. Eivätkä kaikki työnsä vuoksi voi tai halua käyttää kuulokkeita koko päivää.

Oi niitä aikoja, kun ei ollut hyväksyttävää pitää koko ajan henkilökohtaista puhelinta mukana työajalla. Tauoilla saattoi käydä katsomassa, onko tullut viestejä tai puheluita, mutta nykyisin enemmistöllä näyttää olevan kännyt koko ajan valmiudessa, myös asiakaspalvelussa. En osaa hyväksyä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avokonttori on hyvä, jos on kiinnostunut muiden yksityisasioista, siinä kuulee kaikki aviokriisit ja syrjähypyt. Itse pidän työskentelystä eristyksessä muusta maailmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse tykkään työskennellä avokonttorissa. Viihdyn siellä paremmin kuin yksin tai parin hengen huoneessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella tutulta kuulostaa, oma pää välillä räjähtämispisteessä kaiken sälän ja härpäkkeiden ja miljoonan eri viestintävälineen tuutatessa. Hyvä kirjoitus, koottu hienosti just se useita vaivaava aivosumu ja hektisyyden tuoma kuorma. Ei jutussa syytettykään avokonttoria mitenkään erityisesti, vaan ihan jo omassa rauhassakin monilla on vaikeaa keskittyä. Argh, ärsyttää kun ihmiset ei ymmärrä enää lukemaansa. Niin no, heitähän vaivaakin just toi ADT! Mutta joo, tämä aivojen ylikuormitus yhdistettynä avokonttorin hälinään ja kaikkeen muuhun ärsyketulvaan (liikkeet, tapahtumat, tuoksut, vilkkuvat valot, veto...) on jo normaalille yksilölle kova pala. Puhumattakaan erityisen herkistä. Heillä siinä on tekeminen, että selviävät. Illalla on pää niin tiltissä ettei ihmekään että burnoutteja on niin paljon. Ja monet täällä ahnaasti kommentoivat eivät ole tätä itse kokeneet, joten eivät tietenkään siitä mitään tajuakaan. Mutta meille ADT-rajaa haistaneille tsemppiä. Pitää olla tosi tarkkana ja itse löytää itselle sopivat palautumiskeinot. Aivojaan pitää hoivata ja myös jumpata. Täydellinen hiljentyminen vaikkapa hiljaisessa mettässä on aika toimiva keino ollut itselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu toimittajalta Kalevassa! Tunnistan erittäin hyvin kirjoittajan mainitsemat ongelmat. Osa meistä on varmaan eri tavalla herkkiä ns tehdassali-ilmiölle. Erikoista, että ns valkokaulusammateissakin on haluttu mennä takaisin suuriin, entisiä tehdassaleja muistuttaviin työtiloihin! Mielenkiintoista, että osa niistä myös tykkää. Kun työnantajata säästösyistä niitä rakentaa, niin vissiin se mantra uppoaa joihin työtekijöihin hyvin! :D
Osa pitää avokonttoreissa kuulokkeita, mutta uskon, että kuulokkeet korvilla ei välttämättä ole niin terveellistä olla jatkuvasti. Onkohan kukaan edes tutkinut, mitä tapahtuu, kun korvien luonnollinen ilmanvaihto estyy suuren osan päivää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä tunnista yhtäkään asiaa tässä sinänsä hassusti ja kärjistävästi kirjoitetussa pakinassa. Vaikka työskentelen viidentoista ihmisen kanssa samassa tilassa. Meillä kaikki keskittyvät omiin hommiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei työaikana räplätä omaa puhelinta eikä roikuta muutenkaan netissä.
Työaikana tehdään töitä.
Avokonttori ei ole paras mahdollinen työskentelypaikka, mutta se on tätä nykyaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa olla aika optimisti kun väittää että pystymme. Yritykset ja virastot katsoo tehokkuutta konttorineliöiden perusteella eikä sen perusteella miten vaikea on keskittyä työhön.

Kirjoittamaton sääntö lienee sekin, että avokonttoria suositaan, siellä kun työyhteisö on valvomassa että kaikki ei roiku somessa (työ)päivät pitkät. Mihin siis suomalaisia nyt muuten kasvatetaan pikkulapsista alkaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla valitettavasti somessa roikkuminen kuuluu työtehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä lasketaan että hommat tulee tehdyksi. Jos ne saa hoidettua, ei mitään väliä vaikka somessa roikkuisikin. Ja jo hommia ei saa hoidettua, ihan sama onko syynä some vai nenänkaivuu. Jokainen vastaa tavoitteistaan itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image