Kolumnit

Lukijalta

Avaimia työl­li­syy­sas­teen nostoon

Kolumnit 14.8.2019 12:00
Sarkkinen Hanna

Työ on merkittävä asia sekä yhteiskunnan että yksilön näkökulmasta. Hyvä työllisyysaste on olennaista julkisen talouden ja yhteiskunnan kehitysmahdollisuuksien kannalta. Yksilöille työ on merkittävä toimeentulon lähde, mutta usein myös sosiaalisen hyvinvoinnin ja identiteetin peruspilari. Työttömyys voi olla riskitekijä monenlaisille sosiaalisille ongelmille.

Hanna Sarkkinen. KUVA: Teija Soini

Rinteen hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei mahdoton; Ruotsin työllisyysaste on noin 77 prosenttia, Norjan ja Tanskan 75 prosenttia. Naapurimaiden työvoimapolitiikka on Suomea aktiivisempaa ja työttömiä palvellaan paremmin.

Tietenkin maailmantalouden suhdanteet vaikuttavat Suomen työllisyyteen. Jotain voidaan silti tehdä.

Aktiivimalli ja muut työttömien kepittämiseen keskittyvät ratkaisut eivät ole oikea tie. On panostettava kannustimiin ja työllistymisen esteiden poistoon.

Tällä hetkellä Suomessa on sekä työttömiä että työvoimapulaa. Työnantajien ja työttömien tarpeet, osaaminen ja alueellinen jakautuminen eivät kohtaa.

Puhutaan siis ns. kohtaanto-ongelmasta, johon ei ole yksinkertaisia ratkaisuja.

Kaikkien nuorten on saatava peruskoulun jälkeinen tutkinto, johon pyritään pidentämällä oppivelvollisuusikää. Myös elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia on lisättävä.

Työvoimapalvelumme tarvitsevat tuuletusta ja resursseja. Erityishuomiota on kiinnitettävä heikosti työllistyviin ryhmiin, kuten maahanmuuttajanaisiin, matalasti koulutettuihin ja osatyökykyisiin.

Monen pitkäaikaistyöttömän työllistymisen esteenä on alentunut työkyky. Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä ammatillisen kuntoutuksen saatavuus kaikille eri syistä vajaakuntoisille tulee turvata. Moni osatyökykyinen voisi mielellään tehdä osa-aikatyötä.

Yksilöllisiä työaikajärjestelyjä tulee kehittää ja työnantajille luoda kannustimia osatyökykyisten palkkaamiseen. Sosiaaliturvaa tulee kehittää työllistymistä kannustavaan suuntaan.

Lisäksi tarvitaan aktiivista elinkeinopolitiikkaa ja yrittäjyyden tukemista. Suomella on hyvät mahdollisuudet tarttua trendeihin ja luoda työpaikkoja muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnan, digitalisaation ja luovan talouden aloilla. Myös yrittäjien sosiaaliturva- ja eläkejärjestelmiä tulee kehittää.

Työllisyysaste on yhteiskunnan kannalta olennainen mittari, mutta sitä itseäänkin voisi päivittää. Nykyisellään se mittaa 15–64-vuotiaiden työllisyyttä, vaikka 15-vuotiaat vielä opiskelevat ja yli 64-vuotiaita kannustetaan jatkamaan työelämässä.

Se myös laskee työllisiksi nekin, joilla on työtä vain tunti viikossa. Tarkoituksenmukaisempaa olisi mitata 20–70-vuotiaiden toimeentulon takaavaa työntekoa.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Oulusta.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Umpiveltosta työllisyyspolitiikasta ja nousukaudella otettavasta 2,3 milj. lisävelasta tulee kärsimään pahiten Sarkkisen ikäluokka. Nuorten tulee vaatia ryhtiä toimintaan eikä nuoleskella isoja poikia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista. Ei yhtään konkreettista keinoa työllisyyden parantamiseksi. Vaikuttaa, että hallitus keskittyy vain keksimään selityksiä, miksi työttömyyden tuleva kasvu on muiden syytä. Vastuutonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älähän vielä masennu. Koko hallituksen budjettiriihi toteutetaan ensi kuussa ja siellä viitoitetaan tie tämän hallituksen työllistämistoimille. Kuten olet jo voinut havaita hallituksen ministerit ovat jo aloittaneet työllistämistoimet aivan uudessa mittaluokassa palkatessaan itselleen avustajia. Toivottavasti ministereille itselleenkin jää jotakin tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, mitenkähän avustajat jaksavat? Olisiko syytä palkata heille henkilökohtaisia ohjaajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sosialismi on?
"Sosialismi on sellaisten jatkuvien ja yhä lisääntyvien vaikeuksien luomista, jotka olisi hyvin helppo voittaa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikein usko että työllisyyttä voidaan nostaa, sillä lama tuntuu nostavan päätään muualla maailmassa. Hallituksen tahto on hyvä, mutta nyt sen toteuttaminen ei onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistoliiton historiasta löytyy ne keinot millä ennen ajettiin työllisyyden nostoa.

Sellutehdas Kemiin, ydinvoimala Pyhäjoelle. Näiden toteutuminen tulee olla Vasemmistoliiton kärkihankkeita. Suomi elää teollisuudesta ja viennistä, se on asia joka ei muutu miksikään vaikka olisi kuinka vihreät lasit päässä.

Tämä toki on ristiriidassa niin trendikkään ilmastovaalihöpötyksesi kanssa. Voiko sitä ilmastoa syödä?

Liian vähän liian myöhään. Vasemmistoliitto voi kuivua kasaan ja liittyä Vihreisiin. Työn ja teollisuuden asialla se ei enää ole. Pallo ei ole vain hukassa, vaan se on jossain tuolla nelostien varressa Kärsämäestä etelään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyyden nostamiseen ja työttömyyden alentamiseen PYSYVÄSTI on ei ole olemassakaan mitään muuta kuin vain yksi avain - ne oikeat kunnolliset TYÖPAIKAT, joita nyt Suomesta puuttuu luokkaa 300 000 - 400 000 kappaletta.

Suomi tarvitsee pelkästään pienyrityksiä pysyvästi suurempien rinnalle lisää luokkaa 200 000 jotta olisimme keskieuroopan tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Se myös laskee työllisiksi nekin, joilla on työtä vain tunti viikossa. Tarkoituksenmukaisempaa olisi mitata 20–70-vuotiaiden toimeentulon takaavaa työntekoa."
Tämä osuu asian ytimeen, mutta kukaan kikypoliitikko ei uskalla mitata työttömyyttä näin sillä silloin paljastuisivat Suomen todelliset karmaisevat työttömyyslukemat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten vihervasurit tukee yrittämistä? Verottamalla ankarasti. Ja tartutaan trendeihin, kaikkiin teepusseihin välittömästi vaihettava kestonaru ja maailma pelastuu. On se sitte niin rentikästä hörppiä kitkerää kuusenkerkkäteetä pikkurilli ojossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa kohtaanto-ongelma Suomessa on ikä. Siihen auttaisi vähän, jos kiellettäisiin iän kysyminen edes epäsuoraan. Eli ei edes valmistumispäiviä, vaan ajat, kauanko on ollut missäkin koulussa tai työssä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kiellettyä kysyä ikää, kuten myös perhesuhteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyys kasvaa, kun työllistäminen on kannattavaa. Eli palkkakustannukset ja työllistämisen riskit ovat pienemmät.

Muu on näennäistemppuilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarkkinen kirjoitta työllisyysasteen nostosta. Vaikka todellisuudessa vihervasemiston politiikka,lisää työttömyyttä ja kurjistaa kansan elintasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat liirum laarumit mitä aina, mutta ei mitään konkreettisia esimerkkejä miten ne voidaan käytännössä toteuttaa tai mitä se maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotuksen kevennys kauttaltaan, esim. tasa-vero, 20 % valtion ja kuntien väestä oikeille työmarkkinoille, samalla saadaan karsittua byrokratiaa. 50 % pois kuntien lakisääteisistä tehtävistä.

Pelkästään näillä työllisyysaste saadaan 80 prosenttiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aika surkuhupaisaa verrata Suomea Ruotsiin, Norjaan tai Tanskaan. Ruotsissa on huomattavasti monipulisempi elinkeinorakenne, Norjassa mittaamattoman arvokkaat oljyvarat ja Tanskassa laaja pienyritysten verkosto. Tilanne on se, etta tyollisyysasteen nostoon on aika vahan keinoja, varsinkin Suomen kaltaisessa maassa, jossa tyollisyysaste on miltei yksinomaan riippuvainen kansainvalisen talouden kehityksesta. Olemme paaomakoyha maa, jossa kaikkea mahdollista verotetaan tai jokin virkamieskyyla on kieltamassa.

Eli, mitas jos parannettaisiin pienyritysten toimeentulomalhdollisuuksia, investoitaisiin rohkeasti, eika niinkun BusinessFinland, joka lahinna tukee vanhoja 'Nokia' kavereita ja purettaisiin valtion- ja kuntien molokin kitaa muistuttavaa byrokraattiarmeijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yksikään työnantaja ei missään tapauksessa palkkaa yli 50 vuotiasta, oli kuinka hyvä ja osaava tahansa.
Rekrytointijärjestelmät blokkaavat ulos eikä hakemukset koskaan etene edes rekrytoijan pöydälle.

Siitä voisi vaikka aloittaa, vaikkakaan työvoimapulaa ei ole koska jokaiseen palkan maksavaan työpaikkaan mihin olen itse hakenut, on ollut vähintään 40 hakijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

POP98:n huomio on oikea. Yli 50-vuotiasta ei palkata mihinkaan, ellet nyt satu olemaan nimeltasi Kimmo Tiilikainen tai Paula Lehtomaki ja tunne just oikeita kavereita oikeasta puolueesta. Olen asunut vuosia ulkomailla, mm. eraassa kolumnin kirjoittajan mainitsemassa maassa ja ollut toissa koko ajan sikalaisessa tyopaikassa, sikalaisella tyosopimuksella. Huomioni on se, etta 50 v. ikasyrjinta on ihan suomalainen keksinto. Nimittain muualla tiimit koitetaan rakentaa siten, etta siella on sekoitus vanhempia tyontekijoita, joilla oli kysy kokonaisuuksien hallintaan ja nuoria, joilla oli ilmiomainen kyky soveltaa uusinta tietoa. Toimi todella hyvin ja pienet tiimit saivat aikaan varsin merkittavia saavutuksia.

Meilla vain on tama agraarikulttuuri, jossa yli 50 v. heebo kuuluu uuninpankolle makoilemaan, vaikka tyohaluja ja kykya olisi muille jakaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image