Kolumnit

Asterix ja Obelix eduskunnassa

Kolumnit 5.2.2020 20:00
Pekka Aittakumpu

Eduskunnasta

Pieni gallialaisten kylä joutuu eräässä tarinassa vaikeuksiin, kun sinne ujuttautuu vihollisen lähettämä riidankylväjä. Riidankylväjän tehtävänä on aiheuttaa kylässä riitelyä ja sekasortoa.

Riidankylväjä onnistuu aluksi tehokkaasti. Lopulta hän paljastuu ja tarina päättyy onnellisesti. Kylään palautuu rauha. Yksituumaisina kyläläiset ovat vahvempia.

Riidan kylvämistä on käytetty kautta aikojen omien päämäärien ajamiseen ja yhteisöjen vakauden murentamiseen. Tätä harjoitetaan yhä, minkä voi valitettavasti todeta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai jopa eduskunnan keskusteluja seuratessa.

En tarkoita, ettei epäkohtia pitäisi nostaa esiin. Päinvastoin tehtävämme on pyrkiä korjaamaan maamme asioita. On kuitenkin kestämätöntä, jos poliittisten päämäärien vuoksi lietsotaan epäsopua, vääristellään toisten sanomisia tai jaetaan valeuutisia. Tiedämme jokainen jo omasta lähipiiristämme – kodista, koulusta ja työpaikoilta – että metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.

On erityisen tärkeää, että päättäjät pysyvät erossa riidan kylvämisestä. Kansanedustajaa tähän velvoittaa jo perustuslaki, jonka mukaan hän on velvollinen ”noudattamaan oikeutta ja totuutta” ja jonka mukaan hänen ”tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä”.

Huolestuttavaa on myös, että jotkut aiheuttavat hämminkiä murentamalla luottamusta maamme vakauden peruspilariin, oikeuslaitokseen. Poliitikon ei pidä pyrkiä ohjaamaan tuomioistuimien päätöksiä tai leimata niitä yhden tai muutaman ihmisen mielipiteeksi.

Oikeusvaltiossa tuomiovalta kuuluu riippumattomille tuomioistuimille. Eduskunta säätää lait, ei toimi tuomarina.

Tuomioistuimien riippumattomuutta poliitikoista on varjeltava viimeiseen asti; muutoin olemme vaarassa joutua mielivallan alle.

Maailman parhaaksi arvioidun yhteiskuntamme menestys perustuu demokraattiseen päätöksentekoon ja oikeusvaltion periaatteiden noudattamiseen.

Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu tuomioistuimien riippumattomuuden ohella se, että jokainen ihminen on yhtä arvokas. Kenenkään ihmisarvosta ei pidä tinkiä missään tilanteessa.

Meidän on vaalittava demokratiaa ja oikeusvaltion periaatteiden toteutumista, jotta säilyttäisimme isänmaamme poikkeuksellisen vakauden, vapauden ja hyvinvoinnin.

”Maa on lailla rakennettava”, totesi perustuslakimme isä, presidentti K. J. Ståhlberg.

On kysyttävä, mihin joudumme, jos annamme myöten perättömille puheille ja mielivallalle. Maailmalta näemme tästä ikäviä esimerkkejä. Oikeusvaltion puolustaminen ja riidan kylvämisen karttaminen on yhteinen tehtävämme.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Ottiko kirjoittaja kantaa valtakunnan syyttäjä Toiviaisen toimintaan, toimiiko hän oikealla tavalla? Politikko voi sanoa suoraan, että onko tässä poliittinen vaino, vai mikä tässä on menossa? Kuka muu tämän sanoo, jos ei politikko.

Miksi olla politikko, jos ei ota kantaa olemassa olevaan lainsäädäntöön. Toimiiko se ja kuinka hyvin? Sen muuttaminen on poliitikon tehtävä kansalaisten parhaaksi. Tässä mielessä kirjoittaja sanoutuu irti tästä tehtävästä, miksi?

Kirjoittaja kirjoittaa: "En tarkoita, ettei epäkohtia pitäisi nostaa esiin. " Jo tämän kirjoittaminen tarkoittaa sitä, että tällä kirjoituksella yritetään rajoittaa sananvapautta. Uudelleen kysyn miksi? Ei kaikkien tarvitse kaikkea hyväksyä, vaan kyllä vastapuolella on aina oikeus sanoa myös oma mielipide, se on todellista sananvapautta.

"... isänmaamme poikkeuksellisen vakauden, vapauden ja hyvinvoinnin." Niin, kuka sitä on nyt tässä uhkaamassa, kyllä sitä ovat nimenomaan uhkaamassa esimerkiksi poliisi, kun on käynnistänyt toimenpiteet esimerkiksi Päivi Räsäsen toimintaan. Edelleen kysyn miksi?

Ei sellaisella yhteiskunnalla ole tulevaisuutta, jos ihmisillä ei ole sananvapautta ja, jos kaikki poikkeavat mielipiteet tulkitaan riidankylvämiseksi. Riidankylvämisen ymmärtää pieni lapsikin, joten sellaisella ihmisellä ei ole tulevaisuutta ja kyllä kansalaisen sellaisen kansanedustajan siirtää syrjään seuraavissa vaaleissa. Ei siinä tarvita valtakunnansyyttäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme nähneet monta kertaa, että hajottaminen onnistuu hyvinkin helposti - mutta se hallitseminen sen jäljkeen onkin sitten aika lailla vaikeampi asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hajoita ja hallitse on se perinteinen diktaattorin tyyli. Aiheuttaa sekasortoa ja sitten esiintyy ainoana oikeana pelastajana. Työpaikoilla ym sosiaalisissa yhteisöissä näit narsisteiksi kutsuttuja on usein jossain johtavassa asemassa. TV sarja diktaattorien työkaluista hätkähdyttää kuinka samanlaisia tyyppejä on oikeasti olemassa ihan suomalaisessakin työyhteisössä. Fiksu johtaja antaa kunnian ja bonukset työntekijöille. Diktaattori ottaa molemmat itselle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko kryptistä tekstiä, jos kirjoitus koskee edustaja Mäenpäätä, se on auttamattomasti myöhässä. Siis Niinistön puheeseenko viitataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai tuossa kansalle mitään vaikeaa ollu. Selvää tekstiä, selvältä mieheltä! Mukava lukea tällaista sivistynyttä tekstiä räkytyksen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus on aina ajankohtainen, viittaammatta kehenkään yksilöön. Ryhtiliikkeen saisi tehdä itsekukanenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image