Kolumnit

Asterix ja Obelix eduskunnassa

Kolumnit 5.2.2020 20:00
Pekka Aittakumpu

Eduskunnasta

Pieni gallialaisten kylä joutuu eräässä tarinassa vaikeuksiin, kun sinne ujuttautuu vihollisen lähettämä riidankylväjä. Riidankylväjän tehtävänä on aiheuttaa kylässä riitelyä ja sekasortoa.

Riidankylväjä onnistuu aluksi tehokkaasti. Lopulta hän paljastuu ja tarina päättyy onnellisesti. Kylään palautuu rauha. Yksituumaisina kyläläiset ovat vahvempia.

Riidan kylvämistä on käytetty kautta aikojen omien päämäärien ajamiseen ja yhteisöjen vakauden murentamiseen. Tätä harjoitetaan yhä, minkä voi valitettavasti todeta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai jopa eduskunnan keskusteluja seuratessa.

En tarkoita, ettei epäkohtia pitäisi nostaa esiin. Päinvastoin tehtävämme on pyrkiä korjaamaan maamme asioita. On kuitenkin kestämätöntä, jos poliittisten päämäärien vuoksi lietsotaan epäsopua, vääristellään toisten sanomisia tai jaetaan valeuutisia. Tiedämme jokainen jo omasta lähipiiristämme – kodista, koulusta ja työpaikoilta – että metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.

On erityisen tärkeää, että päättäjät pysyvät erossa riidan kylvämisestä. Kansanedustajaa tähän velvoittaa jo perustuslaki, jonka mukaan hän on velvollinen ”noudattamaan oikeutta ja totuutta” ja jonka mukaan hänen ”tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä”.

Huolestuttavaa on myös, että jotkut aiheuttavat hämminkiä murentamalla luottamusta maamme vakauden peruspilariin, oikeuslaitokseen. Poliitikon ei pidä pyrkiä ohjaamaan tuomioistuimien päätöksiä tai leimata niitä yhden tai muutaman ihmisen mielipiteeksi.

Oikeusvaltiossa tuomiovalta kuuluu riippumattomille tuomioistuimille. Eduskunta säätää lait, ei toimi tuomarina.

Tuomioistuimien riippumattomuutta poliitikoista on varjeltava viimeiseen asti; muutoin olemme vaarassa joutua mielivallan alle.

Maailman parhaaksi arvioidun yhteiskuntamme menestys perustuu demokraattiseen päätöksentekoon ja oikeusvaltion periaatteiden noudattamiseen.

Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu tuomioistuimien riippumattomuuden ohella se, että jokainen ihminen on yhtä arvokas. Kenenkään ihmisarvosta ei pidä tinkiä missään tilanteessa.

Meidän on vaalittava demokratiaa ja oikeusvaltion periaatteiden toteutumista, jotta säilyttäisimme isänmaamme poikkeuksellisen vakauden, vapauden ja hyvinvoinnin.

”Maa on lailla rakennettava”, totesi perustuslakimme isä, presidentti K. J. Ståhlberg.

On kysyttävä, mihin joudumme, jos annamme myöten perättömille puheille ja mielivallalle. Maailmalta näemme tästä ikäviä esimerkkejä. Oikeusvaltion puolustaminen ja riidan kylvämisen karttaminen on yhteinen tehtävämme.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Olemme nähneet monta kertaa, että hajottaminen onnistuu hyvinkin helposti - mutta se hallitseminen sen jäljkeen onkin sitten aika lailla vaikeampi asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hajoita ja hallitse on se perinteinen diktaattorin tyyli. Aiheuttaa sekasortoa ja sitten esiintyy ainoana oikeana pelastajana. Työpaikoilla ym sosiaalisissa yhteisöissä näit narsisteiksi kutsuttuja on usein jossain johtavassa asemassa. TV sarja diktaattorien työkaluista hätkähdyttää kuinka samanlaisia tyyppejä on oikeasti olemassa ihan suomalaisessakin työyhteisössä. Fiksu johtaja antaa kunnian ja bonukset työntekijöille. Diktaattori ottaa molemmat itselle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko kryptistä tekstiä, jos kirjoitus koskee edustaja Mäenpäätä, se on auttamattomasti myöhässä. Siis Niinistön puheeseenko viitataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai tuossa kansalle mitään vaikeaa ollu. Selvää tekstiä, selvältä mieheltä! Mukava lukea tällaista sivistynyttä tekstiä räkytyksen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus on aina ajankohtainen, viittaammatta kehenkään yksilöön. Ryhtiliikkeen saisi tehdä itsekukanenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image