Kolumnit

Asemyyjällä on ongelma – raha makaa siellä, missä ihmisoikeudet ovat ensimmäinen uhri

Puolustustarvikekauppa on kansainvälistä liiketoimintaa, jossa kumppaneita haetaan myös ulkomailta. Kuvassa on Patrian ja BAE Systems Australian yhteistyössä kehittämä panssaroitu tiedusteluajoneuvo AMV35.
Kolumnit 12.1.2019 8:00
Jussi Orell
KUVA: Joel Maisalmi

Aseteknologiaa valmistavan yrityksen johtaminen on kaukaista sukua Alkon ja Veikkauksen johtamiselle. Tuottoa pitäisi tavoitella, mutta samalla olisi minimoitava haitat tai ainakin olla korostamatta niitä. 

Aseteollisuusyritys Pat­ria tiedotti reilu viikko sitten, että sen toi­mi­tus­joh­ta­ja Olli Iso­ta­lo jättää tehtävänsä välittömästi. Hallituksen puheenjohtaja Esa Rautalinko vahvisti, että käytännössä kyse oli potkuista (LM 4.1.).

Syyksi kerrottiin Patrian strategia, jonka mukaan kasvua haetaan jatkossa kansainvälisestä palveluliiketoiminnasta. Yhtiö siis haluaa lisätuloja myös muusta kuin varsinaisesta tarvikeviennistä.

– Pat­ria on va­kaal­la poh­jal­la, mutta viime vuo­si­na yhtiön ta­lou­del­li­nen tulos ei kui­ten­kaan ole ollut odo­tus­ten mu­kai­nen, tiedotteessa perusteltiin.

Puolustustarvikeyrityksen johtamisen voi kuvitella olevan kaukaista sukua Alkon ja Veikkauksen johtajien hieman paradoksaaliselle työlle. Tulosta on tehtävä, mutta minimoitava haitat tai ainakin olla korostamatta niitä.

Alko valistaa viinan kiroista ja myy samaan aikaan alkoholia. Veikkaus luo toiveita nopeasta rikastumisesta ja tarjoaa mahdollisuuksia siihen, mutta toisella kädellä torjuu peliriippuvuutta.

Itseään kunnioittavan aseteollisuusyrityksen johtajan olisi löydettävä edustamilleen tuotteille ostajia, mutta toimittava eettisesti. Ristiriita tulee siitä, että raha makaa maissa, joissa ihmisoikeudet eivät ole kuuminta hottia. Esimerkiksi tietyillä Lähi-idän mailla olisi sekä tahtoa että varallisuutta hankintoihin, mutta kaupankäynti niiden kanssa voisi merkitä ihmisoikeusloukkauksiin sotkeutumista.

Patriasta enemmistön omistaa Suomen valtio. Vähemmistöomistus on Nato-maa Norjassa, sillä 49,9 prosenttia yhtiöstä omistaa Oslon pörssissä noteerattu Kongsberg, jonka suurin omistaja on puolestaan Norjan valtio.

Suomalaisten puolustustarvikeyritysten menestymistä pidetään tärkeänä kansallisen puolustuskyvyn kannalta. Rahaa on tultava jostain, jotta järjestelmiä voidaan kehittää myös oman puolustuksen tarpeisiin. Puolustusvoimilta tulleet tilaukset ovat kuitenkin jääneet niin pieniksi, että katseet on suunnattava kansainvälisille markkinoille.

Vientikieltojen rikkominen olisi omiin housuihin pissaamista. Se lämmittäisi hetken, mutta mainehaitta ja sen seurannaisvaikutukset olisivat valtavia, kun kupru tulisi ilmi ennemmin tai myöhemmin.

Kun kyse on asekaupasta, intohimoja riittää. Tämä nähtiin muun muassa vajaa vuosi sitten, kun Patria irtisanoi keskitason johtoa Uganda-vyyhdin seurauksena. Tapahtumaketju käynnistyi suomalaisen liikemiehen kuoltua epävakaassa Ugandassa. Tapauksen tutkinnassa paljastui, että liikemiehellä oli ollut lupa jakaa Patrian esitteitä, vaikka maahan tuskin saisi vientilupaa.

Tapauksen kuohut ovat laantuneet, mutta tarkkailun alla suomalaiset puolustustarvikeyhtiöt, valtion Patria etunenässä, ovat jatkossakin. Niin pitääkin olla.

Kirjoittaja on Lännen median toimittaja. 

MAINOS

Kommentoi

Ettei tule toimimaan. Sen kilpailijat jotka toimivat kuten liikeyritykset, vievät kaupat. Tietty sosiaalinen aspekti eli antaa töitä ja toimintaa vaikkapa tappiolla kansan jollekin ryhmälle se onkin eri juttu ja sitäkin esiintyy, esim. aikoinaan telakat ja nyt autotehdas. En usko että meillä olisi Uudessakaupungissa autotehdastakaan jos se perustuisi täysin liiketoiminnan periaatteille. Että sikäli voi tietty pysyäkin. Ja voihan se olla että kehittävät kuten joskus on käynyt, jotakin ennennäkemätöntäö teknologista innovaatiota!

Mutta tuo propagandasivujuonne, se on jutussa ihan turha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image