Kolumnit

Arktisen politiikan merkitys kasvamassa

Kolumnit 24.1.2018 10:00
Mari-Leena Talvitie

Eduskunnasta

Mielenkiinto arktisiin asioihin kasvaa ympäri maailman. Oman arktisen innostukseni sain aikanaan toimiessani Oulun kaupungin puheenjohtajatehtävissä. On ollut ilo jatkaa arktisen politiikan parissa myös kansanedustajana. Suomella on kuusijäseninen arktinen parlamentaarikkovaltuuskunta, johon lisäkseni alueeltamme kuuluu Mirja Vehkaperä.

Maailmassa on kahdeksan arktista maata. Pohjoismaiden lisäksi jäseniä ovat Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada. Ne muodostavat Arktisen Neuvoston, yhden tärkeimmistä arktisen politiikan toimijoista.

Neuvosto käsittelee arktisen alueen hallitusten ja ihmisten kohtaamia ongelmia ja haasteita. Kukin jäsenmaa toimii vuorollaan neuvoston puheenjohtajamaana.

Suomen puheenjohtajuuskausi alkoi toukokuussa 2017. Kaksivuotiskauden kärkiteemoja ovat ympäristönsuojelu, viestintäyhteydet, meteorologinen yhteistyö ja koulutus. Näillä aloilla Suomessa on myös kansainvälistä huippuosaamista.

Ympäristönsuojelussa isoin tavoite on vähentää mustan hiilen määrää. Toimivat viestintäyhteydet mahdollistavat pitkien etäisyyksien alueella palveluita, kuten opetusta saamen kielellä ja terveydenhoidon palveluja etäyhteyksin. Samalla ne lisäävät saavutettavuutta ja luovat turvallisuutta. Meteorologinen yhteistyö on tärkeää sää- ja jääpalvelujen kehittämisen sekä ilmastotutkimuksen kannalta. Koulutus on avain kestävään kehitykseen.

Tiedämme, että ilmastonmuutoksen myötä arktiset elinolosuhteet muuttuvat paljon nopeammin kuin elinolosuhteet muualla maailmassa. Siksi on tärkeää, että Suomi korostaa YK:n kestävän kehityksen Agenda2030 -tavoitteita sekä vahvistaa sidettä tavoitteiden ja Arktisen neuvoston toiminnan välillä.

Yhteisten tavoitteiden eteen tarvitaan konkreettisia ehdotuksia ja tekoja - ei vain valtioiden tasolla vaan myös yrityksissä, yhteisöissä ja paikallishallinnossa. Esimerkiksi Oulussa tehdään kauaskantoista arktista politiikkaa. Yksi konkreettinen esimerkki on lentoreitti, tunnin lento Oulu-Tromssa-Luulaja. Se tukee niin elinkeinoelämän, koulutuksen ja tutkimuksen kuin matkailun kehittämistä.

Lensin Oulusta alkuviikoksi Tromssaan, jossa on Arctic Frontiers -konferenssi, arktisten toimijoiden kansainvälinen keskusteluareena. Suomi oli tapahtumassa ministeri Bernerin johdolla laajasti edustettuna. Esillä oli niin datakeskukset ja kaapeliyhteydet, kauppaesteiden purku, infrainvestoinnit ja -yhteydet, jäämeren rataselvitys kuin Lapin matkailu.

Suomen arktisen tulevaisuuden kannalta on keskeisintä, millaista roolia EU tavoittelee arktisessa politiikassa. Se tarkoittaa yhteisiä tavoitteita ja aktiivista vaikuttamistyötä Euroopan parlamentin ja komission linjauksiin.

 

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Kansanedustalla on nyt ajatus hukassa. Ensin jeesustellaan ympäristöasioilla ja sitten pari lausetta myöhemmin hehkutetaan tunnin lentoyhteyttä. Voi pyhä yksinkertaisuus! Paljon tyhjiä sanoja ilman konkretiaa, kuten aina Talvitien blogeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa jo höpinät jäämeren ratahankkeesta. Ei ole mitään järkeä rakentaa rataa josta ei ole mitään hyötyä Suomelle. Luontoa jos suojeltaisiin niin pyrittäisiin vähentämään populaatiota, ei lisäämään sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin vuolasta ympäristöliturgiaa, sitten lista hankkeita, jotka ovat kaikki arktiselle ympäristölle uhka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Molemmilla näillä oman maakunnan kansanedustajilla: Vehkaperällä sekä Talvitiellä arktisten parlamenttivaltuuskunnan jäsenillä olisi ollut tuhannen taalan näköalapaikka tukea Oulun Eläinmuseon virhealasajon keskeyttämisessä muka pakkolisätilatarpeessa!

Maailmanlaajuisesti tunnustetussa ja tunnetussa Eläintieteellisessä museossa oli korvaamattomia tietokantoja arktisten alueiden vuosikymmenien aikoina kerätyissä näytteissä, joita asiantuntemattomat hallintohenkilöt määräsivät hävitettäviksi.

Alueemme kyllä lähestyttiin korvaamattomasta uhkakuvasta, muttei kukaan tarttunut ajoissa näytteiden hävitykseen ja yleisölle avoimeen, upean eläinnäyttelyn purkuun. Koko rakennushan oli suunniteltu juuri omaan tarkoitukseensa konservointitiloineen päivineen sekä ainutlaatuinen 57m pitkä Heikki Kangasperkon rakentama monitaideteos eri kasvuvyöhykkeiden maisemineen sekä kasvustoineen Ruijasta Hankoniemeen.

Pitää näköjään tutusti aina mennäkös ensin merta edemmäs kalaan, ennen kuin osaa antaa arvoa kyllin lähellä, omassa kotikaupungissaan olevalle erilaiselle, onneksi muiden koko arktisten alueiden asiantuntijoiden arvostamalle kokoelmakokonaisuudelle!

Kaikki alueemme kansanedustajat; ei vieläkään ole liian myöhäistä herätä painajaisunesta, että keksityillä tilatarvetekosyillä, koska alueen yrityksillekin on nyt yllättäen varaa tarjota Oulun yliopiston kampukselta tiloja, niin täysi emävalhe olisi väittää, että juuri arktisten alueiden erityisnäytteiden Eläinmuseon tilat välttämättä tarvittaisiin vain ruuhka-aikana lounasruokailupaikkana, muuten ravintola-, opiskelu-, opiskelu-, seminaari- tai juhlatilana!
Rumaa peliä Oulun Yliopistossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituspuolueet haluavat hyvin mielellään siirtää asioiden käsittelyä valtavaa kritiikkiä kansalaisilta saavasta kotimaan politiikasta arktisen alueen asioihin. Ennenkuin arktiselle alueelle ryhdytään panostamaan verovaroja, kannattaisi laittaa kotimaan asiat kuntoon. Hallituksen tähän astinen taival on ollut rämpimistä suunnitelmia peruuttamalla, toimimista asiantuntijoiden neuvojen vastaisesti ja kansalaisia epätasa-arvoa lisäävästi lainsäädännöllä edistäen. Oikeistohallitus on aivan liikaa keskittynyt pienen vähemmistön eli hyväosaisten edunvalvontaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image