Kolumnit

Antti Rinteen hutera korttitalo

Kolumnit 9.10.2019 20:00
Janne Heikkinen

Eduskunnasta

Rinteen hallituksen kesän ja syksyn aikana esittämät menoerät omille eturyhmilleen pohjautuvat rahoitussuunnitelmaan, jonka ehtona on 75 prosentin työllisyysaste. Yli miljardin euron lista pysyviä menoja lepää pitkälti tämän tavoitteen varassa.

On vain yksi pieni ongelma. Hallitus ei ole esittänyt konkretian tasolla yhtäkään todennetusti vaikuttavaa työllisyystoimea, jonka etumerkki olisi positiivinen ja tarkka työllisyysvaikutus tiedossa. Selvittelyhallitus kyllä pohtii ja tarkastelee, mutta ei tartu toimeen.

Jos vaikuttavien työllisyyskeinojen etsiminen olisi jääkiekkopeli, niin kokoomus johtaisi hallitusta maalein 7–0, kuudella kokoomuksen tekemällä maalilla ja yhdellä hallituksen omalla maalilla.

Me valmistelimme nopealla aikataululla todennettuihin keinoihin pohjautuvan ohjelman vähintään 60 000 uuden työpaikan synnyttämiselle. Puolet näistä on valtiovarainministeriön ja muiden instituutioiden laskelmin varmistettuja vaikuttavia työllisyystoimia.

Sanalla sanoen tämä on luokattoman surkea tulos hallitukselta. Heillä on käytössään valtion tuhansien byrokraattien armeija ja kokoomuksella vain joitain kymmeniä avustajia valmistelemassa ja laskemassa esityksiä. Kyse lienee siis enemmän sekavasta johtamisesta, puuttuvasta tahtotilasta ja poliittisen uskalluksen puutteesta kuin siitä, ettei keinoja todellisuudessa olisi.

On jo nyt nähtävissä, että ilman 75 prosentin työllisyysastetta hallituksen hutera korttitalo tulee romahtamaan. Siinä tilanteessa hallitus joutuu joko leikkaamaan tai jättämään sotkunsa siivoamisen seuraavalle hallitukselle.

Myös veropolitiikassa hallitus on mennyt sieltä, mistä aita on matalin. Työn verotus nousee ja autoilu kallistuu entisestään hallituksen toimenpiteiden vuoksi. Polttoaineverotuksen nostaminen rankaisee erityisesti pitkien välimatkojen Pohjois-Suomea. Tuntuu hullunkuriselta, että entinen maaseutujen puolustaja keskusta on punavihreän sosialistihallituksen aisankannattajana. Sitä paitsi polttoaineveron korotus oli vasta alkusoittoa: hallituksen työlistalla ovat myös ruuhkamaksut ja tietullit.

Lopulta kyse on valinnoista. Haluammeko rohkaista ahkeria suomalaisia työn syrjään kiinni ja luoda mahdollisuuksia omanlaisen onnen tavoitteluun, vai jatkaa työnteon mielivaltaisen korkeaa raippaverottamista? Kuinka pitkälle autoilijoiden lypsämisessä pitää mennä, että Suomessakin nähdään ensimmäiset keltaliivit kadulla vaatimassa päätösten perumista?

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Kolumnisti on varmaankin käynyt hakemassa neuvoja siltä maankuululta kuopion povarilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on omat teot? Sen sijaan, että haukkuu muita, niin pitäisi kertoa mitkä on omat ratkaisut ja mitä on saatu aikaan siellä eduskunnassa? Vastaus on selvä, ei selvästikään yhtään mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tämä tuhat tulimaista tyyli on tullut Kokoomukselle. Orpo vois ottaa 2 askelta taakse. En aluksi uskonut tuosta miehestä. Nyt se on kehärakki. Ei pidä vihotella vaan antaa järki ja maltti ottaa käyttöön. Typerää ja typerää tämä hallitus oppositio kuvio. Aina ammutaan uudelleen ja uudelleen. Tämä kertoo rajoittamisesta ja mittareista. Ehdotan kukin uusi Hallitus ei saa ylittää budjetin ylittämistä kuin 1 % prosentilla ja velvoite parantaa bruttokansantuottoa 1,4 % vuodessa keskimäärin. Veikkauksen voitot 500 m€ vuodessa, niin eläkeläinen saa masinasta enemmän irti. Pelastakaa Lapset ry ja Edes miehet ry veroista vapaaksi. Lapset pakkohoitoon tarvittaessa ja pokasaha käteen kännykän sijasta. Se on tulevaisuutta. Ja elin ikä rajoitus miehille 75 v ja naiset 80 v. Mummoja tsarvitaan aina myös jääkiekossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hallitus ei ole esittänyt konkretian tasolla yhtäkään todennetusti vaikuttavaa työllisyystoimea, jonka etumerkki olisi positiivinen ja tarkka työllisyysvaikutus tiedossa."

Pätee muuten jokaiselle tämän vuosisadan hallitukselle.

Itse en näe mitään eroa demareiden ja kokkareiden välillä ja monta muutakin saa panna samaan syssyyn. Vihapuheet toki erottavat puolueita, mutta ei muu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
90
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
41
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
39
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
20
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
16
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
15
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image