Kolumnit

An mul ny ees yks suolanen silakka

Kolumnit 8.10.2011 0:00
Petri Laukka
Tänä vuonna on kulunut 15 vuotta leipäjonojen syntymästä. Suomi alkoi pääsiäisen jälkeen 1996 vastaanottaa EU:n elintarvikeapua ja jakaa sitä vähävaraisille.

Ruoka-avun ensimmäiset jakoerät hävettivät suomalaisia. Kaikki yllättyivät. Eihän meillä tilastojen mukaan pitänyt olla niin köyhää väkeä, että heille täytyisi jakaa puuropaketteja ilmaiseksi.

Ruotsalaiset väänsivät moraa haavassa. Naapurimaan televisiokanavat saapuivat raportoimaan korttelia kiertävistä leipäjonoista.

Jostakin syystä kukaan ei halua muistaa tätä itsenäisyyden ajan erästä merkkipaalua. Missään ei juhlita maitojauheen, makaronin ja näkkileivän jakamisen 15-vuotispäiviä.

Itsensä ruoskintaa olisikin järjestää gaala nololle tapahtumasarjalle, joka oli eräällä tavalla vahinko. Alunperin EU-paketteja piti ottaa vastaan vain sen verran, että päästään pahimman yli. Ensimmäisenä apuvuonna köyhille kassitettiin 1?815 tonnia kuivamuonaa.

Siinä kävi kuten elämässä usein käy. Totuimme jonon päästä haettavaan ruokakassiin. Muovipussiin lapetusta myslistä, sämpyläjauhosta ja pastakastikeaineksesta on tullut pala suomalaista sielunmaisemaa.

Vapaaehtoisjärjestöt jakavat kuluvana vuonna 3?017 tonnia elintarvikkeita. Enemmän kuin koskaan.Ruokajonotus voidaan nähdä myös hienosyisenä vallankäyttönä. Kasseja noutavat ihmiset muistuttavat olemassaolollaan, että periaatteessa kuka tahansa meistä saattaa löytää itsensä jonosta.

Ei siinä kummoista talousheilahdusta tarvita. Ranskalainen filosofi Michael Foucault (1926--84) tietää, että nykyaikaista valtaa harjoitetaan juuri näin.

Kalevan lukija lähetti syyskuun lopulla kirjeen, jossa hän kertoi seisseensä ruokajonossa ja hämmästyneensä.

Jonomuodostelma odotti totuttuun tapaansa, että kello tulee kymmenen ja jakelu alkaa. Joku pitkään pihalla varronut oli vilkaissut rannettaan ja huomauttanut ruokaa jakeleville vapaaehtoistyöntekijöille kellon olevan reilusti yli kymmenen. Miksei leipä liiku?

Vapaaehtoinen oli kurkistanut päiden yli ja komentanut: "Ollaanpa hiljaa siellä. Ei teillä niin kiire ole. Kohta ruokaa ei jaeta ollenkaan, vaan se palautetaan takaisin."

Olemme vallan ytimessä syksyisessä leipäjonossa Oulussa. Elintarvikkeiden jakaminen hitaasti etenevälle, hiljaiseksi pistetylle jonolle on uudenlainen vallan mekanismi.

Jonotuksella osoitetaan heikkoon asemaan ajautuneille heidän todellinen paikkansa.

Lukijan viestissä jakelija käytti mahtiaan uhkaamalla viedä makaronit pois, elleivät jonottavat ymmärrä käyttäytyä vaaditulla tavalla, olemalla hiljaa.

Jakelijan käytös ei perustu sääntöihin vaan hänen ottamaansa valta-asemaan.Vallankäyttö on ulkoistettu ruokajonoihin. Siellä asiakas nöyrtyy.

Tehtävä on ulkoistettu, koska pääministeri, pankinjohtaja tai konsultti eivät hyppää uutisista henkilökohtaisesti kertomaan, että nytpä lipsahdat matalimmalle askelmalle eikä paluuta ole.

Sen tekee pohjimmiltaan hyvää työtä tekevä vapaaehtoinen ruokaa lapatessaan. Usein huomaamattaan.

Hän on taho, joka ilmoittaa syrjäytyneelle, että pelisi on pelattu. Esimerkkimme vapaaehtoinen teki niin sanomalla, ettei tuohon jamaan joutuneilla ole enää tulipalokiire.

Foucaultin mukaan vallan käyttöön ei ole pakko alistua. Vaihtoehtoja on, kaikkea ei pidä sietää.

Veikkaanpa, että osuvammin tämän on kuvannut Väinö Linna (1920--92): "An mul ny ees yks suolanen silakka. Tattis. Kyl mää täl pärjään, pual vuat."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image