Kolumnit

An mul ny ees yks suolanen silakka

Kolumnit 8.10.2011 0:00
Petri Laukka
Tänä vuonna on kulunut 15 vuotta leipäjonojen syntymästä. Suomi alkoi pääsiäisen jälkeen 1996 vastaanottaa EU:n elintarvikeapua ja jakaa sitä vähävaraisille.

Ruoka-avun ensimmäiset jakoerät hävettivät suomalaisia. Kaikki yllättyivät. Eihän meillä tilastojen mukaan pitänyt olla niin köyhää väkeä, että heille täytyisi jakaa puuropaketteja ilmaiseksi.

Ruotsalaiset väänsivät moraa haavassa. Naapurimaan televisiokanavat saapuivat raportoimaan korttelia kiertävistä leipäjonoista.

Jostakin syystä kukaan ei halua muistaa tätä itsenäisyyden ajan erästä merkkipaalua. Missään ei juhlita maitojauheen, makaronin ja näkkileivän jakamisen 15-vuotispäiviä.

Itsensä ruoskintaa olisikin järjestää gaala nololle tapahtumasarjalle, joka oli eräällä tavalla vahinko. Alunperin EU-paketteja piti ottaa vastaan vain sen verran, että päästään pahimman yli. Ensimmäisenä apuvuonna köyhille kassitettiin 1?815 tonnia kuivamuonaa.

Siinä kävi kuten elämässä usein käy. Totuimme jonon päästä haettavaan ruokakassiin. Muovipussiin lapetusta myslistä, sämpyläjauhosta ja pastakastikeaineksesta on tullut pala suomalaista sielunmaisemaa.

Vapaaehtoisjärjestöt jakavat kuluvana vuonna 3?017 tonnia elintarvikkeita. Enemmän kuin koskaan.Ruokajonotus voidaan nähdä myös hienosyisenä vallankäyttönä. Kasseja noutavat ihmiset muistuttavat olemassaolollaan, että periaatteessa kuka tahansa meistä saattaa löytää itsensä jonosta.

Ei siinä kummoista talousheilahdusta tarvita. Ranskalainen filosofi Michael Foucault (1926--84) tietää, että nykyaikaista valtaa harjoitetaan juuri näin.

Kalevan lukija lähetti syyskuun lopulla kirjeen, jossa hän kertoi seisseensä ruokajonossa ja hämmästyneensä.

Jonomuodostelma odotti totuttuun tapaansa, että kello tulee kymmenen ja jakelu alkaa. Joku pitkään pihalla varronut oli vilkaissut rannettaan ja huomauttanut ruokaa jakeleville vapaaehtoistyöntekijöille kellon olevan reilusti yli kymmenen. Miksei leipä liiku?

Vapaaehtoinen oli kurkistanut päiden yli ja komentanut: "Ollaanpa hiljaa siellä. Ei teillä niin kiire ole. Kohta ruokaa ei jaeta ollenkaan, vaan se palautetaan takaisin."

Olemme vallan ytimessä syksyisessä leipäjonossa Oulussa. Elintarvikkeiden jakaminen hitaasti etenevälle, hiljaiseksi pistetylle jonolle on uudenlainen vallan mekanismi.

Jonotuksella osoitetaan heikkoon asemaan ajautuneille heidän todellinen paikkansa.

Lukijan viestissä jakelija käytti mahtiaan uhkaamalla viedä makaronit pois, elleivät jonottavat ymmärrä käyttäytyä vaaditulla tavalla, olemalla hiljaa.

Jakelijan käytös ei perustu sääntöihin vaan hänen ottamaansa valta-asemaan.Vallankäyttö on ulkoistettu ruokajonoihin. Siellä asiakas nöyrtyy.

Tehtävä on ulkoistettu, koska pääministeri, pankinjohtaja tai konsultti eivät hyppää uutisista henkilökohtaisesti kertomaan, että nytpä lipsahdat matalimmalle askelmalle eikä paluuta ole.

Sen tekee pohjimmiltaan hyvää työtä tekevä vapaaehtoinen ruokaa lapatessaan. Usein huomaamattaan.

Hän on taho, joka ilmoittaa syrjäytyneelle, että pelisi on pelattu. Esimerkkimme vapaaehtoinen teki niin sanomalla, ettei tuohon jamaan joutuneilla ole enää tulipalokiire.

Foucaultin mukaan vallan käyttöön ei ole pakko alistua. Vaihtoehtoja on, kaikkea ei pidä sietää.

Veikkaanpa, että osuvammin tämän on kuvannut Väinö Linna (1920--92): "An mul ny ees yks suolanen silakka. Tattis. Kyl mää täl pärjään, pual vuat."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
82
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
75
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
47
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
26
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna illalla Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

267 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image