Kolumnit

"Alussa oli Google" – nuoruutta selitetään di­gi­taa­li­sel­la murroksella, mutta ei ole vain tek­no­lo­gias­ta, vaan maa­il­man­kat­so­muk­sen vaihtumisesta

Kolumnin kirjoittaja Petri Vartiainen.
Kolumnit 5.4.2019 16:49
Petri Vartiainen

Nykynuoruutta selitetään herkästi sanaparilla ”digitaalinen murros”. Mutta kysymys ei ole vain teknologiasta.

Vaikkapa liikkumattomuutta ei ratkaista on/off-napin tai minkään muun nappulan painamisella, sillä taustalla on isompi asia: maailmankatsomuksen vaihtuminen.

Ei puhuta vain hittipelistä. Puhutaan kokonaan uudesta kulttuurista, jopa uudesta tavasta olla olemassa.

Tällaisen setämiehen ironinen ymmärrys pystyy kuvaamaan sitä vain seuraavalla tavalla: Kuten tiedämme, alussa Google loi taivaan ja maan. Tai Nokia. Tai Supercell. Joka tapauksessa puhelimen ruutu oli autio ja tyhjä, netti oli jossain tavoittamattomissa, pc-pimeyden syvyyksissä, mutta kohta langaton verkko jo liikkui vetten päällä.

Steve Jobs sanoi: ”Tulkoon älypuhelin.” Ja kosketusnäyttö tuli. Google ja Facebook näkivät, että se on hyvä. Jumala – siis Jobs, Google tai Facebook tai jokin tuntematon voima – nimitti virtuaalisuutta valoksi, ja yön hän muutti päiväksi, jotta silloinkin voisi valvoa ruudun kanssa.

Näin meni ensimmäinen päivä, ja sen jälkeen ei ollut enää selkeärajaisia päiviä, aamuja, iltoja, öitä.

Jumala sanoi, että tulkoon pyhä ruutu jokaisen käteen, erottamaan hänet menneestä maailmasta. Ja Jumala – siis Jobs, Google tai Facebook – nimitti ruutua taivaaksi. Näin meni toinen päivä, mutta sitä ei kukaan enää päiväksi tunnistanut, koska oli ”on-line kattoo snäpit, nuubi”.

Sitten harpataankin vauhdilla eteenpäin, sillä ruutujumaluuteen luutuneet ja sanattomaan kuvavirtaan nuutuneet eivät jaksa näin tarkkaa verbaalista ilmaisua.

Käärme kysyi: ”Ettekö saa luopua ruudusta?” ”Saamme tietysti, mutta siitä yhdestä, älypuhelimen ruudusta, emme saa luopua”, nuoret vastasivat. Silloin käärme sanoi: ”Saatte te.”

Mutta nuoret pakenivat omiin porukoihinsa, lymyilemään vieri viereen, katsomaan ruutujaan.

Syntiinlankeemusta ei siis tapahtunut.

Ja nyt kun kävelemme kaduilla ja ostoskeskuksissa, huomaamme, että olemme yhä Paratiisissa. Jokaisella on oma älypuhelin nokan alla. Jumala – siis Google – jatkaa paisumistaan ja persoonamme myyntiä parhaaseen hintaan.

Ja Raamattu, eli kirja ylipäätään, on paratiisilaisille tuntematon, sillä se kertoo syntiinlankeemuksen jälkiseurauksista, ihmeistä, pelastuksesta. Mutta maailma on syntynytkin puhelimen ruudulle, ja pelastus on hyvä kännykän laturi. Ja ihminen… ihminen on…

Emme suoraan sanottuna enää tiedä.

Voi nuoret! Antakaa pikkusormi, hipaiskaa kirjanselkämystä, kuulkaa sen kuiskaus, käärmemäinen sihahdus. Verenkarvainen synti!

Älkääkä pelätkö, sillä kansien välistä löydätte itsenne. Oman itsenne.

Sellaisena, kuin oikeasti olette.

MAINOS

Kommentoi

Juuri näin.Luen noin sata kirjaa vuodessa keskimäärin.Siis nörtti minäkin.On aikaa.En ole oppinut juuri mitään uutta sen kummempaa mutta todellakin lukeminen on antoisaa
puuhaa ja saattaa olla,että olen sittenkin oppinut jotain...nimittäin erottamaan olennaisen jostakin muusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:32
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”
19:29
Lumo-festivaali levittäytyy keskustan ja Hupisaarten lisäksi viiteen eri kaupunginosaan
19:06
Oulun Vesi suunnittelee uutta vesilaitosta Oulujoen rantatörmälle – kesämökki, asuinrakennus ja asukastupa joutuisivat väistymään sen tieltä Tilaajille
18:32
Aluesyyttäjä selvittää poliisin kiinniottamien kuolemia Oulussa – toiseen henkilöön käytettiin etälamautinta ja toinen henkilö kuoli päivien päästä sairaalassa Tilaajille
18:26
Iivo Niskasen tavoitteena on normaalimatkojen maailmancup - "Fischer on kiistatta ykkösmerkki"
18:13
Ex-pääministeri Paavo Lipponen avautuu nyky-EU:sta ja tyrmää uusien jäsenien ottamisen: "Ensin täytyy saada asiat unionissa kuntoon"
17:33
Armeijan tiedusteluleirit ovat vaikuttaneet Anita Korvan treeniohjelmaan – kiiminkiläistaustaisen hiihtäjän katse on erityisesti sprinttikisoissa
107
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
51
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
40
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
35
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
29
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
26
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

TUVAN TIETÄVÄMMÄT

Näinhän se on IRL, eli oikeassa elämässäkin. Mikäli tiedät jotain tarkempaa ja varsinkin nippelitietoa, niin varmasti sa... Lue lisää...
Käpysäkki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image