Kolumnit

Ai­nut­laa­tui­sen vetonaulan metsästys

Kolumnit 8.1.2018 12:00
Liisa Laine

Yritin laskea, montako kertaa Kalevassa on uutisoitu, kuinka Oulun Tietomaan tilaratkaisuista tehdään päätös lähiaikoina. Voin kertoa, että monta. Niin monta, että sekosin laskuista.

Viime vuosina pohdittavana on ollut koko Luupin museo- ja tiedekeskus, ei pelkkä Tietomaa. Luuppiin kuuluvat myös Pohjois-Pohjanmaan museo Ainolassa, taidemuseo, Kierikki ja Turkansaari.

Seuraava määräaika on ensi kevät, jolloin uusien tilavaihtoehtojen on määrä olla selvillä.

Nyt, jos koskaan sieltä saisi tulla jotain todella vetävää. Ainolasta ei kohun perusteella vähässä kummassa luovuta. Tarvitaan hyvät perusteet ja vakuuttava vaihtoehto.

Mitä uutta voisi olla luvassa? Ainakin Aseman seudun monitoimiareenasta tehdään laskelmia. Mitä tilaa, millä hinnalla ja kuinka paljon kaupungille olisi sieltä saatavissa?

Toistaiseksi .monitoimi. on tässä yhteydessä tarkoittanut urheilun lisäksi lähinnä kongresseja tai tapahtumia. Olisiko tilaa tarpeeksi myös kulttuuria varten? Jollain sadan neliön näyttelytilalla asiaa ei Ainolan ja Tietomaan osalta ratkaista.

Paikka olisi tietenkin loistava ja paikoitus hoidettavissa Myllytullia paremmin.

Sinänsä idea Areenan ja näyttelyiden yhdistämisestä ei ole uusi. Vuonna 2000, kun Oulussa puuhattiin Huuhkajanpuiston Areenaa, sinne oltiin sijoittamassa Tietomaata. Se oli nimittäin jo tuolloin pattitilanteessa Myllytullissa. Tilaa kehittyä ei ollut.

Huuhkajanpuiston - sittemmin haudatuista - suunnitelmista uutisoitiin Kalevassa näin:

.Areenan ympäriltä löytyvät hotelli, kongressikeskus ja Tietomaa. Esimerkiksi Tietomaa saattaisi houkutella oululaisia teknologiayrityksiä esittelemään osaamistaan. Koko Tietomaan idea voisi uusiutua niin, että vapaa-ajan viihteen lisäksi se toimisi kongresseissa oivallisena näyttelynä..

Ensi kevättä varten pölyt pyyhitään myös vuonna 2014 valmistuneesta viitesuunnitelmasta, joka jäi jonnekin matkalle, eikä ole edennyt päättäviin elimiin asti.

Tuolloin esitys oli, että Tietomaan päärakennus peruskorjataan, nykyinen elokuvarakennus puretaan ja sen tilalle tulee uudisrakennus, jonne keskitettäisiin Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyt, koko Luupin vuokranäyttelyt, osa Tietomaan näyttelyistä ja cave-tyyppinen monikäyttötila elokuville.

Hinnaksi haarukoitiin noin 15 miljoonaa euroa. Lisäksi alue tarvitsisi uudet pysäköintijärjestelyt, jotka maksaisivat noin neljä miljoonaa euroa. Oulun taidemuseo säilyisi nykyisessä paikassaan.

Viitesuunnitelmassa varauduttiin myös eläinmuseon siirtoon Linnanmaalta Myllytulliin.

Vaihtoehto on edelleen sekin, että kaikki Myllytullin kohteet jatkavat nykyisissä tiloissa. Ainola ja Tietomaa kaipaavat kuitenkin remonttia. Neljä vuotta sitten remonttien yhteishinnan laskettiin olevan 12-15 miljoonaa euroa.

Tiloja koskeva viimeisin virallinen kirjaus on sivistys- ja kulttuuritoimen käyttösuunnitelmassa, jossa Ainolaa tai Tietomaata ei erikseen mainita. Siinä todetaan, kuinka Oululla on hyvä mahdollisuus kehittää Luupin entistä kiinnostavammista sisällöistä, näyttelykokonaisuuksista ja niitä tukevista tilaratkaisuista uusi Oulun kaupungin ainutlaatuinen vetonaula sekä matkailu- ja vierailukohde.

Suunnitelman ja sijoituspaikan tulee olla selvillä vuoden 2018 aikana, jotta toteutus ehtii valmistua vuodeksi 2026.

Ja sehän on vuosi, jonka kulttuuripääkaupungiksi Oulu viime helmikuussa tehdyn valtuuston juhlapäätöksen mukaisesti hakee.

.Ainakin Aseman seudun monitoimiareenasta tehdään laskelmia. Mitä tilaa, millä hinnalla ja kuinka paljon kaupungille olisi sieltä saatavissa? .

MAINOS

Kommentoi

Helsinkiläinen arkkitehti ihmetteli, miksei yliopisto näy mitenkään Oulun keskustassa ja esitti asemanseudulle tilaa, jossa sitä esiteltäisiin - miksei samalla oululaista osaamisen historiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennetaan pienoismalli Oulujoen vesistöstä, sinne voimalaitokset ja muut.
Yliopistossa ja Amk;ssa voidaan suunnitella ja sitten tekniikan kaverit rakentavat oppilastyönä toimivat vesivoimalaitokset.
Samaan yhteyteen myös esim. tervanpolttomalleja yms. millaisissa ympäristössä esi-isämme elivät.
Tähän saataisiin varmaan myös EU-rahaa. Nyt kun Sipilä vetäsi polittisen uran "loppusuoralla" vielä kavereden hihasta Brysselin illallisilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, ja siihen vetonaulaan tai matkailukeskukseen tai miksi sitä sitten kutsutaankin, varsinkin jos sen olisi tarkoitus houkutella ulkomaan eläviä, pitäisi saada mukaan jotain ainoalaatuista jota löytyy vain Suomesta, siis jotain peräti umpiperä-suomalaista, mutta ongelmana voisi olla että haluaako leipäjonoissa jonottelevat olla turistien töllisteltävinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image