Kolumnit

Äijien il­lan­viet­to­kin voi huipentua öisiin liikutuksen kyyneliin

Kolumnit 22.11.2018 20:00
Petri Vartiainen

Kun työpaikan ilmoitustaululta löytää häivähdyksen menneisyyttä, entisen kulttuurintutkijan sielu minussa nousee pintaan ja vaatii osallistumaan, tarkkailemaan ja ymmärtämään.

Viimeksi mainitusta on yhteiskunnassa pulaa, paitsi koulumaailmassa, jossa vaaditaan pian ymmärtämään niin ylen määrin, että nuoriso menee jo siitä pilalle.

Mutta se tulevaisuudesta, nyt takaisin menneeseen.

Kutsun otsikko kuuluu: Äijien iltamat. Osallistujaa pyydetään tuomaan pullo viiniä, talo tarjoaa liharuuan lisukkeineen. ”Ei kasvisvaihtoehtoa” on lisätty kutsuun painokkaasti, vahvalla tussinjäljellä. Kirjoitan nimeni listaan ensimmäiseksi. Tunnen taantumuksen leviävän kehoon, uroseläimen sydämenlyöntien voimasta.

Tilaisuus alkaa enteellisesti auringonlaskun aikaan. Soitan kohteliaasti ovikelloa, ja kun minulle avataan, ojennan viinipullon isännälle, kättelen miehekkäästi kaikkia äijiä ja testosteronitunnelmasta jo hieman päihtyneenä valloitan olohuoneesta parhaimman nojatuolin, vaikka en välitä televisiossa pauhaavasta lentopallosta pätkääkään.

Minulle tuodaan Karjala-tölkki ja viskisnapsi. Myöhemmin tyhjennän vaivihkaa repustani jääkaappiin saunaa varten tuomani laatuoluet.

Syödään juhlallisesti: kehnäsienikeittoa, oman maan perunoita, savustettuja muikkuja, burgundinpataa ja täytettyjä paprikoita, joka vivahtaa jo kasvisvaihtoehdolta. Lopettelen ateriaa suorastaan liikuttuneena. Sanon isännälle, että harvoin saa syödä näin hyvää ruokaa.

Ennen saunaa kisataan Mölkyssä. Analyyttinen tärkeilyni alkaa karista. Ehkä joskus on vain fiksuinta pitää hauskaa ja nauttia ihmisten, tässä tapauksessa äijien, seurasta.

Yötä kohti keskustelut syvenevät. On kipeitäkin asioita, joista on tarve kertoa. Äijien iltamista muodostuu aito ihmisyyden odysseia. Tällainen määritelmä saattaa naurattaa kiivainta feministiä, mutta makkaraa syövällä valkoisella heteromiehelläkin on oikeus tulla kuulluksi omana itsenään, vaikka hän pelkällä olemassaolollaan pönkittäisi yhteiskunnan alistavia rakenteita.

Loppuyöstä vierailemme karaokejuottolassa, joka vaikuttaa rikkinäisten ihmisten olohuoneelta. Suurin osa asiakkaista on miehiä. Eikö heillä ole muuta paikkaa? Minulla on, ja se on oma kiitollisuudenaiheensa.

On äijäilyssä silti hyviäkin puolia, joita huomasin tarvitsevani – ja ehkä jopa ikävöineeni työ- ja perhe-elämän kiireisessä rytmissä. Ihminen on moniulotteinen olento. Mies on. Ja äijä, jonka elämään kuuluvat naiset ja lapset, jopa tärkeimpinä. Rintakehä säilyy karvaisena, vaikka haarniskan näin riisuisikin.

Äijien iltamien huipentuma ei ollutkaan räkä poskella.

Vaan kyynel.

Kirjoittaja on kuusamolainen kirjailija.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
40
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeutti kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimineet – ongelma jatkui useita tunteja
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
20
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image