Kolumnit

Äijät kääntävät huomionsa kasvomeikkiin kun nuoriso vaatii tulevaisuutta

Kolumnit 30.9.2019 6:00
Petri Laukka

Helppo ymmärtää, miksi aikuiset miehet kävivät pilkaten kuusitoistavuotiaan ruotsalaistytön kimppuun New Yorkissa viime viikolla. Äijät ovat hädissään Yhdysvaltain presidenttiä myöten.

KUVA: Jarmo Kontiainen

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti YK:n ilmastonmuutoskokouksessa tunteikkaan puheen, jossa kuvaili hänen ikäisilleen jäävää Maata: ihmisiä kuolee, ekosysteemejä romahtaa, joukkosukupuutto alkaa.

Thunberg syytti YK:n päämajassa First Avenuella istuneita kuulijoita, päättävissä asemissa olevia aikuisia, näkymän pilaamisesta. "Pystytte puhumaan vain rahasta ja talouskasvusta. Kuinka te kehtaatte", hän kysyi.

Puheen seurauksena muutamat amerikkalaiskommentaattorit ryhtyivät solvaamaan Thunbergia. Hänet luokiteltiin mielisairaaksi ja häiriintyneeksi ruotsalaisteiniksi.

Thunbergia on morkattu muuallakin missä hän on liikkunut, mutta Amerikassa tartuttiin ulkonäköön. Thunberg ei meikkaa eikä osaa laittaa hiuksiaan ollenkaan tyylikkäästi, kommenteissa ilkuttiin.

Thunbergin kerrottiin olevan autismista kärsivä asperger-lapsi, joka puhuu kuin Joseph Goebbels. Natsi-Saksan napamiehen vetäminen mukaan on vaatinut tarkkanäköisyyttä. Politiikan blogisti tiesi ilmoittaa, että natsit käyttivät Thunbergin kaltaisia pohjoismaalaisen vaaleita lettipäätyttöjä propagandassaan.

Kirjoittaja tarkoittaa, että Thunberg levittää vastaavaa propagandaa liioitellessaan kyyneleet silmissä ilmastonmuutosta, jota ei ole eikä tule.

Ilmastonmuutoksen kieltäjät pitävät Thunbergia ilmastovouhottajana. Vouhottajien takana on globalistien salaliitto. Päätelmä on yksinkertaisuudessaan houkutteleva.

Joku tahtoo tuhota teollisuuden ja viedä työpaikat. Sama joku haluaa vaihdattaa bensiiniautot pieniin sähkökotteroihin ja korvata kotletit nyhtömuonalla. Valtamedia hötkyilee mukana eikä tee muuta kuin julkaisee kuvia pohjallisen ohuiksi sulaneista jäävuorista.

Hankalan, pahoinvointia tuottavan ilmastonmuutoksen kuittaaminen liioitteluna ja propagandana on ymmärrettävää. Paha pitää loitsuta pimentoon. Ihmisellä on taito siirtää tuskaa aiheuttava tunne etäämmäs ja muokata ympäröivä todellisuus mieleisekseen.

Mutta kannattaako järjen kaihtimet panna niin tiiviisti kiinni, että raoista voi tuskin kurkistella?

Olipa ilmastonmuutoksen aiheuttaja savupiippusaaste tai maapallon luontainen vaihtelu, nopeita toimenpiteitä tarvitaan. Sitä Thunberg sukupolvensa nimissä aivan oikeutetusti vaatii. Nuori polvi ei voi käsittää muutoksen kieltämistä. Koululaisten ilmastolakkoilu kumpuaa huolestumisesta.

Thunberg ei ole Jeanne d´Arc, kaikkien hyvien asioiden loistopyhimys. Hän tekee politiikkaa. Ruotsalainen toimii julkisesti ja tuo avoimesti esille näkökulmansa. Thunberg käyttää saamaansa poliittista vapautta täsmälleen kuten täytyy. Hän haastaa puheillaan juuri oikeita tahoja, poliittisia päättäjiä ja elinkeinoelämää.

Yksilörohkeutensa ansiosta Thunberg on saanut äänensä kuuluville – sekä runsaasti ihailijoita ja inhoajia. Toiminnallaan Thunberg on pakottanut meidät kiinnittämään huomiota todella monimutkaiseen kohtalonkysymykseen.

Tarvittiin kuusitoistavuotias tukholmalainen tiedustelemaan, aikooko ihmiskunta tehdä jotakin vai annetaanko mennä entiseen tapaan.

On julmaa, että Yhdysvalloissa paneteltiin Thunbergin jakausta, ei arvioitu YK-puheen viestiä. Lasten ja nuorten huoli tulevaisuudesta irvautui aikamiesten twitteriä peukaloivissa kourissa ulkonäkökysymykseksi. Eikö muuhun ole eväitä?

Kommentointi juttuun on päättynyt.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (85)

Ovatko nuoret valmiita lopettamaan netflixin ja youtuben kissavideoiden katselemisen? Luopumaan älypuhelimista ja pikaviestimistä, koska niiden ekosysteemi valtavine serverifarmeineen aiheuttaa aivan järkyttävät hiilidioksidipäästöt? Lankapuhelimella paljon pienemmät, lähes olemattomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtavirrasta poikkeava saa aina paheksuntaa. Näin on ollut aina ja tulee olemaan jatkossakin. Onneksi toimittaja ei kuitenkaan sortunut itseruoskintaan, kun sellainen aiheuttaa lähinnä myötähäpeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä nuoriso innostuu taas politiikasta, kun huomataan, ettei alaikäisiä saa enää arvostella. Jokaisella tämän tason lobbarilla on taustallaan viestintätiimi, PR-henkilöitä, puheenkirjoittaja, logistiikkavastaava, stylisti, esintymiskouluttaja yms. Naurettavaa kuvitella, että kyseessä olisi yhden lapsen liike. Tällä vastakkainasettelulla peliä pelataan ja vastapuolta mitätöidään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Faktantarkistus kolumniin: Nyt meneillään oleva ilmaston lämpeneminen on ihmisen aiheuttama, siitä ei ole enää mitään epäilystäkään. Ei ole luonnollista vaihtelua. Ihminen aiheuttanut kasvihuonekaasupäästöillänsä, ihmisellä valta torjua eteneminen lopettamalla kasvihuonekaasupäästöt.

Toinen virhe koskee sukupuuttoaaltoa. Ihmisen aiheuttama kuudes sukupuuttoaaalto on jo käynnissä, se ei ala jossain tulevaisuudessa vaan jo nyt häviää lajeja vaarallisen nopeaa vauhtia. Uhanalaisten lajien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Se huomataan jo täälläkin kun tavallisetkin lajit alkavat harvinaistua.

Greta Thunbergin aikaansaama setäraivo selittyy, kun miettii mitkä tahot menettävät valtavasti rahojaan, kun fossiilibisnes jää historiaan. Pelkästään USA:ssa 2000-2016 öljybisnes käytti 2 miljardia ilmastodenialistiseen propagandaan. Setäraivon sylttytehdas löytyy öljyjättien rahoittamista PR-toimistoista. Sieltä suolletaan mitä hulluimpia syytöksiä ja mustamaalauksia ilmastoaktivisyeja kohtaan. Hyödylliset idiootit hyppäävät mukaan näihin vaunuihin kuka mistäkin syystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hellanlettas teitä sosiaalisen median radikalisoimia setämiehiä. Yhyy, kun itkettää niin kovasti. Taisi lapsena jäädä lelut saamatta ja ilkeä maailma on kohdellut aina kaltoin. Aivan säälittäis, jos ei naurattais.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ovat äijät, jotka pitävät tämän yhteiskunnan toiminnat pystyssä. Ne ovat äijät, jotka tuovat leivän näiden huutajien ja pilkkaajien syötäväksi. Ilman äijjiä ei ole mitään elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ovat äijät, jotka pitävät tämän yhteiskunnan vanhoista jäänteistä kiinni kynsin ja hampain, vaikka ympärillä maailma ja ihmiset uudistuvat. Ne ovat äijät, jotka luulevat yltiökonservatiivisine arvoineen olevansa korvaamattomia, eivätkä voi ymmärtää sitä, että työelämäkin tulee kokemaan suuria mullistuksia etenevän digitalisaation myötä. Ilman äijiä ihmiskunta voisi uudistua huomattavasti nopeampaa tahtia kuin nykyisellään.

Silti. Äijilläkin on tarkoituksensa: toimia jarruna liian nopean kehittymisen tiellä, sillä sekään ei aina ole hyvästä. Äijä voi tosin tuntea alemmuudentunnetta kun ei pysy muokkautuvan maailman mukana, mutta äijä jaksaa.

Viinalla ja väkivallalla, jos ei muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suamessa äijät vain ryyppää. Naiset tekee suamessa oikeat työt ja tienaavat rahat, jolla talous pyörii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos äijillä on nuin kova itsetunto, niin miksi ruotsalainen teini menee niin pahasti ihon alle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä näistä kokoustamista jää koskaan mitään konkreettista käteen. Hoetaan vain, että jotain pitäisi tehdä, mutta jätetään itsekin tekemättä. Eihän edes Eu saa kellonveivausta loppumaan, kun aina löytyy asiaa vastustava maa. Ja helpompi sitä on aina vastustaa kaikkea, koska muuten joutuisi itsekin tekemään jotain. Siksi Suomessakin on lukuisia kieltoja ja rajoituksia, joilla virkamies/nainen pystyy helposti pesemään kätensä asiassa. Ja sitten on helppo huudella, että tämä oli vain tällainen yksittäistapaus. Eihän meillä ollut vanhustenhuollon ongelmaakaan, ennenkuin tarpeeksi törkeitä tapauksia tuli median tietoisuuteen. Asiat eivät vain tapahdu, jos niitä ei pidetä esillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastopanikointi on mennyt keski-aikaiselle tasolle. Katolinen kirkko (ilmastokiihkoilijat) ovat saaneet tieteellisen keskustelun torjuttua. Vain oikeaoppiset meteorologit uskaltavat julistaa. Muut katsovat viisaammaksi vaieta, vaikka asioita tulisi tarkastella kiihkotta monitieteellisestä näkökulmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja asia tuli kuntoon. Vainoharhaa ja politikointia ikään kuin ihmiset olisivat oikeasti jakautuneet ilmaston tärkeydestä omalle hyvinvoinnilleen. Maapallosta viis, se ei varmasti ole meidän hallinnassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meniköhän tämäkin kolumni yliarvosteluksi? Pitää muistaa, että Gretalla on avustajia joka puolella. Greta puhuu asiaa, mutta kuinka hän selviää tästä julkisuudesta. Hän on nyt aikuisten armoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sodassa tulee uhreja, vapastaistelija toteuttaa näkemystän oikeasta
ja tottakai on avustajia, suuri määrä tiedemiehiä, jotka tutkivat syitä ilmaston muutokseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohtisit ennemmin sitä, että miten osa ns. vastustajista on enemmän ärsyyntynyt tavasta tuoda asiaa esille. Ei joka paikkaan voi olla vastaus: "heillä on pelko asioiden muuttumisesta" tai/ja "he nyt ovat tälläisiä setämiehiä".

Helppoheikkijournalismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pelko asioiden muuttumisesta" tai muuttumisen kieltäminen/kiistäminen vastustamisreaktiona on itse asissa aika yleinen ja hyvä osaselitys tähänkin hulabaloohon.
Olisit itsekin voinut näitä ärsyyntymisen syitä viestissäsi sen sijaan että kuittaat koko kolumnin "helppoheikkijournalismiksi".
MIstä se mielestäsi johtuu?
Pystytkö itsekään parempaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kyllä pystyn parempaan. Kalevalta vain suostumus, niin kirjoitan laajemman, eri näkökantoja luotaavan jutun.

Helppoheikkiys johtuu osin asioiden päästämisestä liikaa tunteisiin, johon liittyy myös se, että Petrilläkin on ennakkoasenne tietynkaltaisia ihmisiä kohtaan. Mutta samaa esiintyy toki myös vastapuolen leirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meitä Hiili-Reetan toiminnan arvostelijoita on moneen lähtöön. Osalla on hyvinkin syvällistä tietämystä eri energiamuodoista ja ilmastoon liittyvistä lukemattomista tekijöistä. Hiili-Reetalla ja toimittajalla ei ole.

Yksi mahdollinen trollaaja voi olla Venäjä, jonka talous nojaa öljyn ja kaasun myyntiin. Jos näiden käyttö loppuisi ja uusia tulonlähteitä ei löydy, niin mistä rahaa?

Useimmilla Hiili-Reettaa fanittavilla ihmisillä ei ole alkuunkaan tajua siitä kuinka paljon itse kunkin pitäisi tinkiä elämäntavoista jos ei keksitä aivan uutta teknologiaa ja saada sitä laboratorioprojekteista teolliseen tuotantoon. Mikäli ilmasto on siis muuttumassa, olipa syy luontainen tai ihmisen toiminta. Tähän pitäisi keskittyä, ei loputtomaan retoriikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska minulla ei ole kymmenien miljoonien purjevenettä. Eikä Monaco ruhtinaskunnan jäsen kuskaa minua, menen edelleen lentämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (85)

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image