Kolumnit

Ahne ja saita yhteiskunta tulee kalliiksi

KUVA: Nick Tulinen
Kolumnit 5.2.2019 20:00
Merja Kyllönen
KUVA: Nick Tulinen

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta hyvinvointi?

Eikö se ole huolenpitoa, sitä että ei tarvitse olla huolissaan? Että on turvassa, että heikoimmalla hetkellä saa apua.

Omankin elämän laatu paranee, kun tietää että läheisillä on hyvä.

Viime päivinä Suomi heräsi siihen, että mikään ei enää ole vanhustenhoidossa varmaa tai itsestään selvää.

Minimitaso on alittunut tavalla, joka herätti kaikki – mutta keskustelu on nopeasti jo ajautunut puheeseen ”mädistä omenista”.

Ongelma on laajempi kuin yksi yritys tai edes yksi toimiala. Hyvinvointiyhteiskunta natisee liitoksissaan myös muilla sektoreilla, eikä niitä ”hiljaisia signaaleja” tunnuta kuulevan, vaikka henkilöstö kuinka huutaisi apua.

Vai eikö kukaan ole kuullut siitä, miten vammaisten asumisen jatkuva kilpailutus katkoo arkea kannattelevat ihmissuhteet ja turvallisen hoitosuhteen?

Tuleeko uutena tietona, että varhaiskasvatukseen ei saa enää päteviä lastentarhanopettajia millään ilveellä, kun ylisuuret ryhmät, alipalkkaus ja mahdottomat työolosuhteet ajavat ammatti-ihmisiä pois alalta?

Onko jäänyt huomaamatta, että peruskoulun puolella pyydetään jatkuvasti apua aliresurssoinnin, homeisten tilojen ja haastavien oppilaiden integroinnin kanssa?

Amisopettajien ahdingon tai kotihoidon työntekijöiden mahdottoman tehtävän pitäisi soittaa edes jotain kelloja?

Taas tarvittaisiin kätilöitä televisioon tai lisää ihmisiä Prisman oville, että korkeimmat päättäjämme saadaan kunnolla hereille. Suomeen on hyvin vaikea luottaa, jos itsetuhoiset teinit joutuvat täällä jonottamaan ja anelemaan apua ja vanhukset virumaan lattialla yön yli.

Mutta puhutaan nyt sitten mitoituksesta.

Hoitajamitoituksestahan tapeltiin verissä päin silloinkin, kun itse olin hallituksessa. Eihän se kokoomuksen kaartille kelvannut – eikä kyllä näytä, että hallituksessa olisi nyt siniset tai keskustakaan asiasta suurta huutoa pitänyt, sen verran helposti luikahti lakimuutos eduskunnasta, jossa mitoitusta entisestään tiputettiin.

Tyhjä se nyt on jeesustella, kun kaikki ovat samassa veneessä ja häpeäpaalussa.

Kait sitä ajateltiin, että kilpailuttaminen ja yksityinen sektori tuo sote-sektorillekin jonkun autuuden, muistamatta tai haluamatta muistaa, että yritys hakee toiminnastaan tuottoa – reilusti plusmerkkistä tulosta.

Kaikesta säästetään: henkilöstöstä, tiloista, perushoidosta, siivoamisesta, viriketoiminnasta. Hoitajamitoituksen lisäksi on näköjään kirjattava lakiin myös sitovia laadullisia kriteereitä vanhustenhoitoon, muuten tehokkuus ja tuottotavoite sanelevat tahdin.

Juhlapuheissa ja näin vaalien allahan kaikki ovat aina seniorisukupolven puolella.

Aika harvoin vain tuolla hoitopaikoissa tai terveysasemien käytävillä törmää kollegoihin vaalien välissä – kyllähän sitä ollaan työterveyshuollossa tai yksityisellä, ellei joku lähiomainen satu jäämään julkisen sektorin hoidettavaksi.

Siellä sitä olisi arkirealismia tarjolla. Kyllä se herättää, kun läheinen makaa tuskissaan ilman kipulääkkeitä tai täyslatinki vaipoissaan toista vuorokautta "säästötoimien" kohteena. Hoitohenkilökunta väsyy, kipuilee, on poissa, on sairaana töissä, luopuu ja vaihtaa alaa. Tai päätyy ennen aikojaan työkyvyttömyyseläkkeelle.

Tämäkin tulee ihanan kalliiksi.

Kaikki on nyt kaupan: lapset, nuoret, vanhukset, vammaiset, vajaakuntoiset, sairaat… halavalla myydään eniten veroparatiisiin rahojaan kantavalle. On elämän mittaisia palveluita, tulkkausta, kotia, kuntoutusta, avustajapalvelua – mitä saisi olla? Entisajan kauhistellut huutolaiset ovat tämän päivän arkea.

Samalla on hyvinvointiyhteiskunnan kansallisomaisuus kaupan ja veroeurot lähtevät lipsakasti paratiisipankkeihin.

Siinä saa Suomen valtionkassa hieroa tyhjiä nyrkkejään ja sitten ihmetellään, mikä se on kun rahat ei riitä – eiköhän pojat säästetä ja leikata vielä vähän lisää?

Ja sitten sanotaan, että Suomi on vähiten korruptoitunut maa.

Korruptio on Suomen maassa syvällä sisällä järjestelmässä, siihen sisään rakennettuna. Se näkyy hyväveli-järjestelmänä ja kaverilta kaverille -politiikkana, kun vain osaa oikeaan kohtana katsoa.

Jos jaksetaan kaivella rakennusteollisuutta, työvoimahallinnon konsultti- ja kurssipalveluita, hoito- ja hoivasektoria, liikennettä, niin kyllä sieltä vaan löytyy yksi jos toinenkin korruptiotunkio perattavaksi.

Rikkain aika koskaan. Raha ja omaisuus keskittyvät. Palvelut ja toiminnot keskittyvät. Ei tämä ole mikään taivaasta tipahtanut toimintamalli, vaan raaka poliittinen valinta. Arvovalinnastahan siinä on kyse.

Merja Kyllönen on europarlamentaarikko (vas.) Suomussalmelta.

Kommentoi

Ilmankos ahneilla "Suomen" poliitikoilla tulee kiire Brysseliin politikoimaan. Sieltä sitten räkytellään miten suomaölaisten poliitikoitte pitäisi raastaa kansalta viimeisetkin rahat, etteivät pääsisi rikastumaan ja matkustelemaan maailmalla.
Niin mestä vastaa kuin sinne huudetaankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo pian vaalien jälkeen, kun kansanedustajat ovat taas saaneet uuden 4-vuotiskautensa varmistettua, niin voidaan kaikki vaalilupaukset unohtaa ja nostaa "hiukka" edustajapalkkiota. Eihän nykypalkkiolla pärjää, kun muutenkin on eläminen suureksi osaksi heillä ilmaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysroistot hallitsevat suomea ja pitävät tavallissia duunareita orjinaan. Nämä roistot pääsevät linnaan, presidentin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että kaikki puolueet ovat sitä mieltä että työ on tärkeää.Juuri kukaan ei suostu oman työnsä tuottavuutta arvostelemaan.Kuitenkin se jos mikä,kun yhteiskuntaa pyöritetään ,olisi tärkeää.Mittareita,kaivaten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakavalla asialla ratsastaa moni puolue ja poliitikko, vaikka ovat kuntatasolla olleet päättämässä asioista.
Velkaa ei ole syytä ottaa, on Kreikka opettanut.
Epäkohtia on sekä julkisella että yksityisillä toimijoilla. Siispä jatkossa
1. Työvoimaa on palkattava tarvittavä määrä.
2. Työvoima on sijoitettava tarpeen, ei kertoimen, mukaan.
3. Työvoimalla on kaikissa pisteissä oltava työmoraali. Siihen ei kuulu ylipitkät kahvitunnit ja eikä kansliassa juoruilu. Työhön soveltumattomat on poistettava.
Julkisella byrokratian puolelta on siirrettävä rahoitusta asiakastasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksikö Merja jätti Suomen ja lähti rysseliin haukkumaan kotimaataan joka on passanut hänet pilaan. Etkö saanut tarpeeksi kun sanot että suomi on saita ja ahne? Tuo kuvaus kuvaa nyt sinua itseäsi paremmin kun meitä suomalaisia. Ymmärrän toisaalta sinua olet kansan nostamana vihreällä oksalla, jota sinun pääsi ei kestänyt. Olet saanut paljon hyvää , oletko ansainnut sen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuun SOTE hyväksyi palvelubussiliikenteeseen tarjouksen, jonka tuntihinta 24 - 26 €. Sopimuksen puolesta äänesti demarit ja kommunistit ( yhtä lukuunottamatta) Kesk ja kok jäi vähemmistöksi.
Tuo 26 € /h ei riitä oikeiden palkkojen hinnaksi, saati yrityksen muut kulut toiminnasta.
Mistään muusta ei voi pihistää kuin palkoista ja sen vasemmisto tuolla äänestyskäytöksellään hyväksyy. Ihan oikeesti; työläisen asiallahan he - halpuutetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merja parka ei ole vieläkään selvitynyt Neuvostoliiton romahduksen traumoista.Ilman ideologiaa neula kiertää samaa uraa vuodesta toiseen tyhjää sisältöä. Suomen rikkaat maksavat 95% suomen veroista,sekö käy kateeksi?Merja se vasta rikas onkin taloudellisessa mielessä se vaan naljailee meille köyhille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen rikkaat maksavat veroja. :D Niin, kun ovat ensin verorahoista kusettaneet itselleen ja kavereilleen miljoonia. Voi säälistä vähän pudotella sitten köyhille "maksaen veroja". Herää tähän maailmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tehostetun palveluasumisen hinta
Hinta euroa/vuorokausi
kaupungin oma tuotanto ostopalvelut
Helsinki 178 e 129 e
Espoo 198 e 148 e
Vantaa 172 e 141 e
Turku 165 e 116 e
Tampere 155 e 108 e
Oulu 132 e 102 e
Puhukaa nyt vähän heistä, dementikoista ja muista sairaista, jotka asuvat kotona yksin tai sairas aviopuoliso pitää huolta vielä sairaammasta. Siellä ne varsinaiset ongelmat on-olkoonkin , että on kotipalvelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauniita korupuheita olemme jo'kaltevalla pinnalla 109.7 mrd velkaa ja velkaannumme 600000
tuhatta euroa tunnissa. Budjettitalouden määrärahat hallinnonaloittain, mrd. euroa
2019 Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1 mrd
Oikeusministeriö 1,0 mrd
Sisäministeriö 1,5 mrd
Puolustusministeriö 3,1 mrd
Valtiovarainministeriö 17,5 mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4 mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6 mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9 mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö 15,0 mrd
Ympäristöministeriö 0,2 mrd
Valtionvelan korot 1,2 mrd
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,5
Leikkauksia ja leikkauksia 2065-luvulle asti.Mistä rahat 7-10 mrd aseostoihin,kun entisetkin maksamatta olemme ottaneet uutta-velkaa ja maksaneet entistä velkaa pois..Puskin Itä-rajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puskin, olethan kuullut sanonnan toinen puhuu aidasta ja toinen aidanseipäästä. Merja kirjoittaa hyvinvointiyhteiskunnan alasajosta ja sinä luottelet rahanreikiä. Asenteen ja ajattelun muutoksella tehdään hyvinvointivaltion ylläpitoon tarvittavat muutokset, eikä rahaa kulu enempää kuin nytkään. Rahaa meillä on vaan sen kohdentaminen tehdään typerästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merja puhuu juuri sitä totuutta. Vasemmistoliitossa on paljon viisaita naisia. kannattaa äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Oulankalainen? tiedätkö kuinka ihmiset toimivat silloin kun tehdään toiminnan muutos. Se alkaa asenteen ja ajattelun muutoksena, sen jälkeen löytyvät ne rahat kuinka toiminta tehdään. Rahan kuluttaminen ei ole ratkaisu vaan asenteen ja toiminnan muutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä nyt osasi latasta, tämänhän nyt on nähnyt jo siitä saakka ku mentiin EU hun että kaikki on kaupan ihmisarvotkin mutta, hienoa että nyt löytyy jotai järkevää sanottavaa.. olen onnellinen itse siitä että olen saanut osallistua omaisteni hoitoon heidän elinaikanaan omaishoitajana ja kaiken kaikkiaan 4 tässä kotioloissa. 5 vielä samoihin aikoihin jota avustin avustajana ihan palkallisena. 6s jota avustin äidin kaverina.
Ollaan kiitollisia siitä vaikka raha siinä ei omaishoitajana ole mikään vaan pullikoidaan siinä vähällä rahalla. Mutta työ tehdään sydämmellä. Parasta tässä on se että nyt yritetään työntää työ yhdistyksille ja talkooväelle.. joita maakunnissa ei ole enää niinkuin ennen. Koko byrokratia on vastaan yhteisöllisyyttä perhekeskeisyyttä ja normaalia suomalaista sydämmellisyyttä.
Paljon rakkautta toivotan en voi muuta enää sanoa.. töihin ei voi lähteä siellä on semmoinen oravanpyörä missä ei sydämmellä tehdä enää mitään vaan aikataululla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos tästä kolumnista Merja Kyllöselle.
Itse kuntapuolella terveydenhuollossa toimineena tuon esille vielä sen, että päättäjät / läheisensä saattavat saada usein eri palvelua kuin muut kuolevaiset. Ihan kuntapäättäjiä piti kohdella eri tavoin, koska sieltähän se palkka tuli. Lääkäreillä toimii myös kollegiaalisuus, joka ohittaa jonot sun muut, ja palvelut sekä hoidot pelaa. Itsellä auttaa se, että tytär on lääkäri - arvatkaa ällöttääkö asia minua; ällöttää, mutta auttaa. Minulla on myös täten henkilö, jolta kysyä toinen mielipide sairaustilanteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image