Vesihuolto: Ve­si­joh­to­ver­kos­to ra­pis­tuu kaik­kial­la – lisää rahaa tar­vi­taan ve­si­huol­lon var­mis­ta­mi­seen

Tulipalot: Yksi henkilö me­neh­tyi Ka­la­joel­la roi­hun­nees­sa oma­ko­ti­ta­lon palossa

Kolumni

Mie­len­sä­pa­hoit­ta­jien in­ter­net

Vihapuhe loukkaa ja satuttaa kohdettaan, myös toisintaa ja vahvistaa yhteiskunnassa vallitsevaa eriarvoisuutta.

Ennen internetiä kuumimmat keskustelut käytiin Esson baarissa, kylän raitilla tai lankapuhelimen välityksellä. Välillä kirjoitettiin nimettömänä mielipide paikallislehden kommenttipalstalle tai lähetettiin postikortti eduskuntaan kirosanojen saattelemana.

Nykyään nämä maket ja marketat ovat vallanneet internetin keskustelupalstat ja median kommenttikentät.

Martu Väisänen on Oulu Pride ry:n tuottaja.
Martu Väisänen on Oulu Pride ry:n tuottaja.

Kivikaudesta asti ihmisellä on ollut tarve jättää omanlainen jälki maailmaan, ja tätä jäljen aikaansaamista tukee tämä tarve huuteluun somessa. ”Juuri minun mielipiteeni” on kaikilla toki olemassa, mutta harva somessa huutelijoista tulee miettineeksi asiaa laajemmin. Miten vihapuhe saattaa vahingoittaa kohdetta ja minkälaisia seurauksia sillä on.

Kommentteja lukiessa tuntuu, että aikuisilta ihmisiltä puuttuu käytöstavat ja myös se kuuluisa vastuu puheesta, jonka sananvapaus meille kuitenkin kylkiäisenä tuo. Vihapuhe loukkaa ja satuttaa kohdettaan, myös toisintaa ja vahvistaa yhteiskunnassa vallitsevaa eriarvoisuutta.

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta riittää kuitenkin kaikille, eikä sitä oteta niiltä pois niiltä, joilla jo täydet ihmisoikeudet on.

Vihapuheilla luodaan pelkoa. Uhkailu usein vaientaa yksilöitä ja vähemmistöryhmiä sekä heidän oikeuksiensa puolesta puhujia. Siten vihapuhe kaventaa kaikille yhdenvertaisesti kuuluvaa sananvapautta.

Olkoot kyseessä vaikka uudet selkeämmät liikennemerkit, moninaisempaan mieskuvaa laajentava ruisleipäpaketin mainoskampanja tai sukupuolineutraalit arvot. Aina löytyy näitä tainoja ja tapaneita, jotka löytävät asiasta ainoastaan äärimmäiseen menevät mielipiteet.

Välillä käy mielessä, ovatko nämä ihmiset huomanneet, että maailma muuttuu koko ajan. Liikennemerkit on välillä hyvä päivittää tähän päivään, eikä kukaan muutu homoksi, jos syökin sitä tuttua moninaisuusaatetta tukevaa leipää (sitä pussia ei vieläkään tarvitse syödä).

Maailmassa on edelleen sekä naisia että miehiä, tyttöjä että poikia, ja heitä ei ole kukaan kieltämässä, vaikka yleinen tietoisuus sukupuolen moninaisuudesta lisääntyy ja täten luo turvallisen ympäristön meille kaikille.

Peräänkuulutankin kunnioitusta, kriittistä mutta sivistynyttä keskustelukulttuuria myös somessa. Eri mieltä voidaan olla myös toisia kunnioittaen ja arvostaen. Sitä että rohkeasti ja ennakkoluulottomasti lähtisimme ottamaan selvää itselle hieman oudoista asioista niiltä, jotka ovat asioita tutkineet ja joiden osaaminen ja tieto perustuu tieteelliseen tutkimukseen sekä puolueettomaan tietoon.

Moni ei kuitenkaan tule viisaammaksi siitä, että osallistuu vihapuheeseen ja sillä yrittää pönkittää omaa itsetuntoa, vaan päinvastoin ikävillä sanoilla kaventaa omaa maailmankuvaa.

Maailmaan mahtuu monenlaista ääntä, toivottavasti entistä enemmän yhdenvertaista ja toista kunnioittavaa keskustelua.