Aluevaalit: Alue­hal­lin­non teh­tä­viä ei tule tehdä toi­sel­la kädellä hui­tais­ten

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Kolumni

Melkein hui­jat­tu

-

Puhelin kilahtaa taskussa tekstiviestin merkiksi viimetipan joululahjaostoksilla, ruuhkaisen kauppakeskuksen käytävällä.

Linkin verkkosivuille sisältävässä viestissä kerrotaan, että pakettiani on yritetty toimittaa ja kehotetaan tarkistamaan sen tila.

Johan oli aikakin, riemastun. Jouluksi tilattu paketti on antanut odottaa itseään jo yli kuukauden. Nettikaupasta viivästymistä selitettiin ”koronapandemian aiheuttamilla tuotanto- ja toimitusvaikeuksilla” eikä takeita paketin jouluaatoksi saapumiseksi annettu. Tästä syystä tekstiviestinä saapunut paketti-ilmoitus pistää saajansa lähes hypähtämään tasajalkaa.

Joulustressin sumentamat aivot antavat sormelle kyselemättä luvan klikata linkkiä.

Ei olisi kannattanut.

Onneksi hälytyskellot toimivat – vaikkakin pienellä viiveellä – eikä vahinkoa kerinnyt sattua. Läheltä kuitenkin piti.

Nolotti. Olinhan minä lukenut tietoja kalastelevasta Flubot-huijauksesta lukuisia varoittavia uutisia – ja samalla ajatellut, että nämä eivät koske minua, kybervalveutuneen sukupolven edustajaa. Varoitukset tekstiviestihuijauksesta ovat senioreita varten.

Kuinka väärässä olinkaan. Pakettiviestiepisodi oli erinomainen muistutus siitä, että huijatuksi voi tulla kuka tahansa. Kyberrikollisuuden määrä kasvaa jatkuvasti, toteuttamistavat muuttavat muotoaan ja muuttuvat kaiken aikaa nerokkaammiksi.

Juuri nyt liikkeellä on runsaasti huijausviestejä, joihin allekirjoittanutkin meinasi langeta. Viesteihin, jotka imitoivat pakettien saapumis-, toimitus- ja muutosilmoituksia, on syytä suhtautua erittäin suurella varauksella.

Vaikka tuntosarvet olisivat pystyssä ja herkkinä, jokaisella meistä on heikot hetkemme haksahtaa. Minun heikon hetkeni muodostivat joulustressi sekä paketti, jota oikeasti odotin – ja jota odotan edelleen.

Näinä kyberrikollisuuden kulta-aikoina on hyvä muistaa, että huijatuksi tulleella ei ole mitään syytä hävetä tai vaieta. Jokainen viranomaisten tietoon saatettu rikos ja asiasta ääntä pitäminen auttaa taistelussa digimaailman ketkuja ­vastaan.