Vesihuolto: Ve­si­joh­to­ver­kos­to ra­pis­tuu kaik­kial­la – lisää rahaa tar­vi­taan ve­si­huol­lon var­mis­ta­mi­seen

Tulipalot: Yksi henkilö me­neh­tyi Ka­la­joel­la roi­hun­nees­sa oma­ko­ti­ta­lon palossa

Kolumni

Maailma on taas pian auki

-

Kotimaan matkailun ennätyskesä toi toivon pilkahduksen myös Oulun seudun matkailualueelle. Heinäkuussa rekisteröidyt yöpymiset ylittivät kaikkien aikojen ennätyksen ja kuluvan syksyn matkailun luvut osoittavat, että olemme palaamassa jo lähes normaalin ajan matkailijamääriin.

Selkeä muutos on tapahtunut matkailusegmenteissä ja lähes puolet alueelle suuntautuneista matkoista on nyt vapaa-ajan matkustusta liikematkailun koettua koronan aiheuttaman digiloikan. Kokous- ja kongressimatkailun varaustiedustelujen lisääntynyt määrä on kuitenkin positiivinen ilmiö ja patoutunut tarve liike-elämän kohtaamistapahtumille voi hyvinkin aiheuttaa kysyntäpiikin vuodelle 2022.

Oulun seudun saavutettavuus on hyvä, sillä lento-, juna- ja bussivuoroja riittää. Huippusesonkiin tarvitsemme kuitenkin lisää majoituskapasiteettia, jotta pääsemme kasvun tavoitteisiin.

Terveysturvallinen ja vastuullinen matkailu, johon yhdistetään luonnossa liikkuminen, on vapaa-ajan matkailun nouseva trendi. Matkailijoille suunnitellut rengasreitit, vaellusreitit ja pyöräilyreitit ovat nyt avainasemassa matkakohdetta valittaessa.

Oman hiilijalanjäljen laskeminen ja kompensoiminen on myös yleistymässä. Matkailuyrityksiltä odotetaan nyt sertifiointitasoista osoitusta omasta vastuullisuustyöstä.

Oulun seudulla onkin jo muutamia kansallisen Sustainable Travel Finland sertifioinnin saaneita yrityksiä ja lisää on tulossa. Tämä on hieno osoitus alueen yrittäjien edelläkävijyydestä ja halusta olla mukana vastuullisuustalkoissa.

Matkailu tuo normaalisti alueellemme noin 250 miljoonan euron talousvaikutuksen ja luo yli 1 300 työpaikkaa. Asuntomessujen ja kulttuuripääkaupunkivuoden lähestyessä meidän on ymmärrettävä Oulun seudun matkailuidentiteetti ja luotava sille vahva brändi, jonka markkinointiin tulee myös panostaa.

Visitoulu.fi matkailusivuston suosituimpia hakuja ovat tapahtumat, elämykset sekä luontoreitit ja tulistelupaikat.

Seudullinen matkailutarjonta on monipuolista ja merellisyys tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa myös kansainvälisiä matkailijoita. Monipuolinen ja rikas luonto lyhyen matkan päässä lentokentästä ja Oulun keskustasta on ainutlaatuinen kansainvälinen vetovoimatekijä.

Kesällä lanseerattu Pohjolan rengastie on saavuttanut hyvän näkyvyyden ja suuren kiinnostuksen kotimaan matkailijoiden keskuudessa. Rengastie tarjoaa mahdollisuuden myös matkailualueen ympärivuotisuuden kehittämiseen, sillä sen varrelta löytyy runsaasti talvisia elämyksiä. Rengastien reittiä tehdään tunnetuksi Oulun matkailun markkinointitoimenpiteillä myös kansainvälisesti ja ensimmäiset kansainväliset rengastien kulkijat ovat jo varanneet matkansa kauniiseen Pohjolaan.

Maailma on taas pian auki matkailulle.

Yrjötapio Kivisaari,

toimitusjohtaja,

Visit Oulu

Matkailijoille suunnitellut rengasreitit ovat nyt avain­asemassa matkakohdetta valittaessa.