Mielipiteet

Lukijalta

Yritystukiin tulisi sisällyttää työnantajan ak­ti­voin­ti­mal­li

Mielipiteet 9.2.2018 9:00
Eeva Nenonen

Olisiko jo aika kohdistaa katseet työnantajien suuntaan aktivoimisajatuksin, jotta nämä polot eivät vallan syrjäydy yhteisvoimin toimivasta yhteiskunnasta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme saaneet lukea lehtien palstoilta, kuinka surkeasti on menetetty kilpailukyky. Innovaatioita tai investointeja ei juuri ole saatu aikaiseksi, vaikka tulosten parantamiseksi on työntekijöitä kuinka ulkoistettu ja ulosmitattu.

Onneksi osinkoa on kuitenkin onnistuttu omistajille maksamaan, että edes jollakin on ollut voita leivän päälle laittaa.

Valtiovaltakin on ojentanut auttavan kätensä näille syrjäytymisvaarassa oleville. On ollut yhteisöveron ja työeläkemaksujen alentamista, puhumattakaan kehittämis- ja investointituista ynnä muista yritystoiminnalle suunnatuista tukipaketeista.

Kaikkien näiden valtion ja kuntien tukien myöntämisen taustatoiveena on ollut, että työnantajan rattaat pysyisivät liikkeessä ja hän voisi lisätä työntekijämääräänsä. Että hän palaisi takaisin yhteisen yhteiskunnan huomaan. Toisin on käynyt, kuten toiveajattelussa yleensä tuppaa käymään.

Valtiovalta on koettanut saada työllistymisen rattaita liikkeelle myös omin avuin. On rakennettu kaikenlaisia tukityöllistämisen ratkaisuja, joissa työntekijän palkka maksetaan osin tai kokonaan työnantajan puolesta yhteiskunnan varoin. Uusimpana on tullut rekrytointikoulutus, jossa valtiovalta maksaa 70 prosenttia yritykselle räätälöidystä työntekijöiden koulutuksesta.

Hulluhan työnantaja olisi, jos ei tarttuisi näihin yhteiskunnan tarjouksiin ottaa palkkatuettu tai täsmäkoulutettu työntekijä hommiin. Halvemmaksihan tämä tulee, kuin että joutuisi maksamaan koko palkan tai kouluttamisen/perehdyttämisen itse.

"Jotta tästä suosta päästäisiin, pitäisi yhteiskunnan varoin toteutettavaa palkanmaksua rajata vain yhteiskunnan omiin julkisiin toimintoihin."

Useinhan näillä työntekijöillä voi myös teettää melkein mitä tahansa, sillä karenssin tai muiden sanktioiden pelossa he eivät uskalla juurikaan oikeuksistaan huudella.

Jotta tästä suosta päästäisiin, pitäisi yhteiskunnan varoin toteutettavaa palkanmaksua rajata vain yhteiskunnan omiin julkisiin toimintoihin. Maksakoon palkan aina se, joka myös hyötyy työpanoksesta.

Yritystukiin tulisi sisällyttää niin sanottu työnantajan aktivointimalli. Jonkinlainen investoinnin tai työllistämisen velvoite suhteessa saatavan tuen määrään. Yhteisöveron joutaa palauttaa entiselleen, sillä sen alentamisella ei ole ollut vastetta työllistämiseen.

Näin työttömän lisäksi myös työnantaja aktivoituu tarjoamaan sopivia töitä, vaikka esimerkiksi tuo kolme päivää kuukaudessa. Maksaisi palkkaakin ihan oikeasti itse, ettei valtion tai kuntien tarvitsisi sitä hoitaa. Näin niitä julkisia varoja jää käytettäväksi sen syrjäkylän mummonkin hyvinvointiin.

Eeva Nenonen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Nokiakin potkii yritystukia vastaan työntekijät suomesta kortistoon. Osinkoverotus tässä keississä joutas nostaa 80%..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyi hyi tämmöisiä puheita. Ettäkö minä yrittäjänä alkaisin maksaa palkkaa 9 euron sijaa ja heittäisin nämä uudet katumaasturiesitteet roskakoriin? Ennenkuulumatonta. Tässä sen taas näkee, että meitä työnantajia ei arvosteta. Yrityksen ainut tavoite on tehdä voittoa, eikä palkata työntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kyllähän tuossa hallituksen läpiajamassa KiKy-hankkeessa kilpailukykyyn vaikuttavat tekijät otettiin melko valikoivasti esiin. Näyttää siltä, että hallituksen mukaan kilpailukykyyn vaikuttavat vain säännölliset yritysten saamat tukiaiset ( n. 4 000 miljoonaa/vuosi ) ja työvoimakustannukset. Pelkästään tuulisähköfirmojen tukemiseen on tälle vuodelle varattu julkisista varoista 248 miljoonaa euroa. Minkähänlaista vastinetta tuolle tuelle suomalaiset saavat, varsinkin kun 1/3 tuulisähköfirmoista on ulkomaalaisia. Esimerkiksi ruotsalaisen Ikean omistama Kemin Ajoksessa oleva tuulipuisto saa sievoiset tuet suomalaisilta veronmaksajilta.

Sellaiset tekijät kuin osaava johtaminen, tuotannon järkevä organisointi, toimiva logistiikka, uusien tuotteiden innovointi ja jo tuotannossa olevien tuotteiden jatkuva parantaminen, työntekijöiden osaamisen kehittäminen, hyvä henkilöstöhallinto, riittävä yrityksen pääomittaminen ja aktiivinen sekä taitava markkinointi ja myynti tuntuvat unohtuneen hallituksen KiKy-hankkeessa.

Kummaa muuten on se, että saksalainen Meyerwerft tuli Suomen Turkuun tekemään laivoja, vaikka täällä on korkeat työvoimakustannukset. Ja että Mersun kannattaa koota Uudessakaupungissa autoja, vaikka tehtaassa työskentelevät suomalaiset duunarit, jotka tulevat niin kalliiksi työnantajalle. Kun päätökset telakasta ja autotehtaasta tehtiin, ei Suomessa ollut vielä voimassa olevaa KiKy-sopimusta, vaan siitä väännettiin kättä akselilla ammattiyhdistysliike - EK - hallitus vielä pitkään.

KiKy:n ansioksi yritetään hallituksessa nostaa nykyinen talouden käyrien nousu. Tosiasia on kuitenkin, että niin vuonna 2008 USA:sta alkanut lama ja noin vuosi sitten EU:ssa ja USA:ssa alkanut nousukausi olivat ne tekijät, jotka vaikuttivat Suomen talouden laskuun ja nousuun. Globaalin talouden nousuihin ja laskuihin ei pienen Suomen KiKy:t paljon vaikuta. Suomen laskukaudet ja nousukaudet ovat ja ovat olleet aina "tuontitavaraa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisia ja yleishyödyllisiä toimintoja voidaan tukea julkisin varoin. Yksityiset kilpailkoon keskenään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilkin oli junaillut omaan lähipiiriinsä 30 miljoonan Euron yritystuet. Tietysti tuossa on työllistynyt yrityksen lähipiiriä, mutta suurin osa tuista on mennyt osinkoihin. Kaikki suurinpiirtein kannattattomia yrityksiä, jos tuet otettas pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se aktivointi on siellä mukana, monet tuet ovat itseasiassa sidoksissa maksettuihin palkkoihin ja raportointi velvollisuus on vahva esim. T&K puolella. Palkkatuki vaatii taasen suoraan työttömän palkkaamisen, johon saa määräaikaisen tuen, tämä on ehkä toimivin yritystuki. Pitäisikö työttömyskorvauskin periä takaisin, jos ei työllisty? Ei ihan tästä maailmasta nämä ideat. Toki parasta yritystukea on kohtuullinen yritys- ja työpalkkojen verotus, noin lyhyesti. Muita tukia voi sitten tarkastella tosi kriittisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten ihan hyvä kirjoitus mutta perustuu siihen harhaluuloon että yksityisen yrityksen toiminnan tarkoitus muka olisi joku muukin kuin voiton tuottaminen omistajilleen.

Lisäksi tuo ehdotus tulee aivan liian myöhään, kun aikanaan piru päästettiin irti säätämällä maahan laki kuntouttavasta työtoiminasta (=tehtiin hyväksyttäväksi palkkatyötä korvaavan ilmaistyön teettämien, kunhan sille ilmaistyön teettämiselle on jokin näennäishurskas seli seli eli tarkoitus) niin on ihan turhaa enää pyrkiä asian suhteen mihinkään muuhun kuin siihen että jo viedyn pikkusormen lisäksi se piru ei veisi koko kättä ja enempääkin.

Mutta nyt kun me näemme jonkin tuotantolaitoksen joka tuottaa jotain, sanotaan vaikka vessapaperia, niin tapaamme ajattella että hyvä - vessapaperia aina tarvitaan ja lisäksi se tuo työtä ja toimeentuloa monille, kun meidän tulisi ajatella että hyvä se tuottaa niin ja niin suuren tuotto% siihen sijoitetulle pääomalle ja samalla siinä sivussa saamme muutaman palkkatyöpaikan sekä vielä jotain johon pyyhkiä edellisen päivän synnit.

Niinpä aina tulisi muistaa että nykyään kiitos edistyvän teknologian varsinkin palkkatyöpaikat alkavat olla pelkkiä oheisvahinkoja, eikä niiden suhteellinen määrä/valmistunut tuote tai palvelus enää koskaan lisäänny vaan aina vain vähenee, ja vähenee silti vaikka työtä vailla olevia kuinka ruoskittaisiin köyhyydellä ja aktiivimalleilla ja työllisyyttä edistävillä toimenpiteillä eli lisää ja lisää ilmaistyönteettämistä hurskain perustein. Ja (=muistammehan tapaus Nokia ja puhelinten valmistus) jopa mitä itse vessapaperiin tulee niin senkin valmistus lopetettaisiin jos niin menetellen voitto suurenisi.

Siis kun yrityksen olemassaolossa on kyse pelkästä voiton tuottamisesta, niin kuinka aktivoida pääomaa? Kävisikö esim että säädetään laki että kun johonkin yritykseen sijoitetulle pääomalle on ajanmyötä saavutettu jokin kohtuullinen tuotto kuten vaikka 500% on sijoitusosuus yrityksestä myytävä ja myytävä nimenomaan kotimaisille piensijoittajille eikä jollekkin suuryhtiölle, ja ainakin jokin osa niin saadusta myyntihinnasta on sijoitettava johonkin uuten osakkuuteen jossain muussa mieluiten uudessa yhtiössä tai yrityksessä.

Näin ehkä saataisiin pikkuhiljaa kaikelle kansalle mahdollisuus osinkotulojen ansaintaan kun kerran millään muulla kuin osingoilla ei enää ole mitään väliä, ja samalla myös saataisiin pääomaköyhässä maassa aina niin tarpeellista uutta pääomaa uusiin yrityksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ehdotus.

Vastikkeettomat yritystuet pitää periä takaisin mikäli jonkin sovitun ajan kuluttua yritys ei ole työllistänyt uusia työntekijöitä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image