Mielipiteet

Lukijalta

Ymmärretäänkö hy­gie­nia­haa­la­rin perimmäinen tarkoitus?

Mielipiteet 7.2.2019 7:00
Inkeri Tuomala

Kalevassa oli (2.2.) laaja juttu, jonka päällimmäisenä aiheena oli niin sanottu hygieniahaalari ja sen käyttö vanhusten laitoshoidossa. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa olevassa lakiluonnoksessa esitetään sen kieltämistä jatkossa. Valviran mukaan haalaria on pidettävä potilaan perusoikeuksia rajoittavana.

Tulee mieleen, onkohan ko. haalari ja sen käyttö sekoitettu niin sanotun pakkopaidan käyttöön? Jos sekava potilas toistuvasti riisuu vaatteensa ymmärtämättä missä on ja ketä laitoksen/hoitokodin yhteistiloissa liikkuu ja on näkemässä tilanteen, voi todella kysyä, kumpi näky on kaikkien kannalta inhimillisempi: haalariin puettu vai alaston vanhus?

Mitä tulee vaippojen käyttöön haalarin kanssa, vaippa laitetaan myös pyjamahousuihin, jos potilaalla on pidätyskyky mennyt tai hän ei enää osaa ilmaista tarvetta mennä wc:hen.

Häntä voi tietysti pitää ilman vaippaakin, mutta tuskin tiheätkään vessareissut onnistuvat pitämään hänet ja ympäristön kuivana ja puhtaana. ”Koeistunnot” tuottavat myös aika harvoin toivottua tulosta, vaikka hoitaja kuinka houkuttelisi vanhusta yrittämään.

"Hyvää hoitoa on myös se, että huolehditaan, ettei muistisairas ihminen menetä arvokkuuttaan sotkemalla itseään ja esiintymällä ilkosillaan."

Monella muistisairaalla vanhuksella on tunne, että vaatteet ahdistavat ja ne täytyy saada riisuttua vaikka ne olisivat kuinka väljät tahansa, samoin vaippa, olipa se sitten kuiva tai märkä ja ulosteinen, täytyy saada revittyä pois.

Hygieniahaalari on suunniteltu juuri em. ongelmien ratkaisuksi, ei pakkopaidaksi.

Vaippaahan täytyy vaihtaa yhtä usein olipa vaatetuksena mikä tahansa asu. Se, onko selässä vetoketju vai housut jalassa ja paidassa napitus, ei vaihtoväliä ratkaise. Haalarissa sotku kuitenkin pysyy vaihtojen välin kasassa eikä leviä vartalolle tai huoneen kalusteisiin.

Mikään yleinen jokaisen asukkaan oloasu se ei varmaankaan missään laitoksessa ole. Hyvää hoitoa on myös se, että huolehditaan, ettei muistisairas ihminen menetä arvokkuuttaan sotkemalla itseään ja esiintymällä ilkosillaan.

Ja mitä tulee asun ulkonäköön, se on helposti korjattavissa, kun henkilökunta valtuutetaan valitsemaan kauniimpi kuosi materiaaliksi haalareihin.

Kun vanhusten hoitopaikoissa käy Valviran ynnä muita tarkastajia, heille tulisi järjestää tilaisuus tutustua esimerkiksi yhden työvuoron ajan osaston toimintaan ilman kaunisteluja ja ylimääräistä miehitystä, rivihoitajien työparina.

Vasta tosiasioihin tutustuttuaan he voisivat tehdä päätelmänsä mikä on kieltämisen arvoista ja mikä milläkin asialla on se perimmäisenä tarkoituksena.

Itse olen jo ilmoittanut hoitotahdokseni, että minulle saa laittaa haalarin jos olen joskus sellaisessa tilassa, etten enää ymmärrä omaa parastani mitä tulee intimiteetti- ja ihmisarvoasioihin.

Voimia hoitotyötä tekeville ja hyvää vointia hoidettaville toivottaen

Inkeri Tuomala

perushoitaja, eläkkeellä

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (131)

Työskentelen kehitysvammaisten kanssa ja myös tällä puolella haalari on joillakin asukkailla välttämätön! Ilman haalaria on syöty ulostetta ja revitty pissaista vaippaa, jonka täytettä syöty isoja määriä. Vessassa kyllä käydään säännölisesti, mutta jos aivotoimintaa ei juuri ole, ihmisenkö pitäisi antaa syödä omaa ulostettaan? Tai sotkeä itsensä ja ympäristönsä vähän väliä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hygieniahaalarin käyttö edellyttää aina lääkärin lupaa. Ja en ole tavannut lääkäriä joka antaisi lupaa käyttää haalaria pelkästään siksi että hoitajat eivät jaksa käyttää Asukasta wc:ssä. Hygieniahaalarin käyttö edellyttää sitä ettei asukas ymmärrä mitä on uloste ja tekee tällöin epäsuotuisia ratkaisuja itselleen, mm. Sotkee ulosteella tai syö sitä. Jos hän pääsee mm. Sotkemaan huoneensa bakteerit leviävät yleisiin tiloihin jolloin toinen asukas tai jopa hoitaja voi kontaminoida lisää paikkoja tiedostamattaan. Jolloin ulostebakteereja voi levitä 10minuutissa järkyttävä vatsatautiepidemia, koska kaikki kontaminoidut pinnat eivät näy. Vaikka hoitaja peseekin kätensä usein ja käyttää hanskoja, ei muistisairasvanhus aina kaidetta koskiessaan pese käsiään.

Toinen on riisutuminen. Vaikka kotonaan saa olla alasti kun haluaa en silti usko että, vanhus haluaa viettää vanhuutensa näyttäytymällä alasti muille asukkaille ja omaisille.

Muistisairaus voi viedä puhekyvyn, muistin, loogisen päättelykyvyn ja silti ihminen pystyy kävelemään ja on fyysisesti hyvässä kunnossa. Ja minu tehtävä on ohjata kädestäpitäen häntä arjen toiminnoissa.

Päättäjien olisi hyvä tulla käsipariksi työvuoroon näkemään miksi niitä käytetään. Ei me haluta rajoittaa vaan suojata hänet säilyttämään arvokkuus loppuun asti. Ja harvoin Hygieniahaalari pelkästään on päällä, se on erittäin kylmä asu ja vanhuksella on pintaverenkierto on huono jolloin puetaan siistit päivävaatteet päälle ja yritetään pitää huolta että hygieniahaalari pysyisi piilossa muilta koska ei haluta että asukas myöskään leimautuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaipan voi repiä auki/rikki ja virtsalla/ulosteella sotkea haalarista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se on niin, että asiasta ymmärtämättömät saattavat saada aikaan asioista kummallisia rajoitteita!
Haalaria ei pueta henkilölle, jonka toimintakyky mahdollistaa itsenäisen toiminnan, mukaan lukien WC -käynnit. Haalari käytössä voi varmistaa henkilön turvallisuutta, kuten artikkelissa kuvataan. Tai aivan yhtä hyvin turvata arvokasta elämää, jos oman toiminnan arviointikyky ei siihen enää riitä (riisuminen, sotkeminen tms.).
Haalari ei korvaa hoitaja työpanosta!
Enemmänkin keskittyisin kehittämään vaikka hygieniahaalarin ulkoasua, ettei se poikkea perinteisestä vaatetuksesta. Monia kehittyneitä malleja en ole nähnytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilasin mummulleni,kauniin karpalon värisen hygieniahaalarin kotimaiselta firmalta. Hän on 91 v muistisairas,joka kiskoi useasti yössä vaippansa pois,ja sotku sen mukainen. Välillä hän kuitenkin vastustaa haalarin laittoa,silloin valitaan muu yöasu. Mielestäni näin hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistisairaalla äidilläni 93 v oli avanne jonka äititini ymmärtämättömyyttään kiskoi irti joka ongelma ratkesi kysesellä haalarilla kaikkien osapuolten eduksi, myös äitini

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kerta tai kaksi, kun muistisairas asukkaamme kaivoi sängyssä ollessaan vaippaansa, rikkoi vaipan ja söi sisällä olevaa täytettä (eritteiden lisäksi), joka nestettä kohdatessaan turpoaa. Tämä aiheuttaa vakavan vaaran suolistossa, mahdollisesti tukoksen eikä muutenkaan ole tarkoitettu syötäväksi. Onneksi saimme hänelle lääkäriltä ja omaisilta luvan hygieniahaalarin käyttöön ennenkuin asukkaalle kävi mitenkään. Hoitaja ei kuitenkaan voi vahtia kenenkään unta vuoteen vierellä , mikäli on vastuussa yön ajan +20 ihmisestä.. Tämä vain yksi esimerkki monesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hygienia haalari on todella tarpeellinen juuri edellä mainituissa tapauksissa.
Haalari voisi olla kauniimpi tai se pitäisi olla normaali vaatteiden alla etteivät pistäisi niin ikävästi silmään
Vaihtoehto voisi olla parempi idea kuinka estää muistisairaan repimässä vaippojaan tai riisuuntumasta jatkuvasti. Arvokkuus ja inhimillisyys on säilytettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei olen sitä mieltä että useammat hoitajat puolustavat haalarin käyttöä siksi ettei tarvitse niin usein hoidettavaa käyttää WC,ssä , minun mielestä tämä on vanhusten kaltoinkohtelua ja häpäisyä. Järjellä ajateltuna kun vanhusta käytetään aamulla WC,ssä niinkuin yleensä itsekin käymme ja teemme tarpeemme niin ei vanhuksen tarvitse riisua ja repiä vaippojaan, kysynkin että moniko itse haluaisi olla märissä tai ulosteet housuissa/ vaipassa kovin kauan, kyllä sitä mielellään tervekin ihminen alkaa riisuuntumaan, turhia puolustuspuhetta näistä pidetään, nämä on sidontavälineitä. Hoitajat tekemällä työnsä tunnollisesti eivät näitä laita vanhuksille , yölläkin hoitajat voivat vaihtaa vaipat hoidettaville kiertojen yhteydessä niin hoidettavienkin on hyvä olla ei tarvitse lillua pissi ja uloste massassa, samalla tavalla ne vanhuksetkin ulottavat ja virtsaavan kuin me hoitajatkin ja riittävä vaipan vaihto tai WC,ssä käynti sulkee pois haalareiden käytön tämän tulimme huomaamaan kun eräässä hoitoyksikössä lopetimme haalareiden käytön. Eikä ole mikään synti jos vanhus riisuu vaatteitaan riisuuhan terveetkin nykyään kun seuraa tätä pukeutumistyyliä suotakoon se vanhuksillekin, eikä välttämättä riisuuntumisen syy vanhuksella ole aina se että jotain on vaipassa vaan siihen saattaa olla sekin että hän luulee olevansa illassa ja on nukkumaan meno aika tai vanhuksella voi olla myös kuuma tai muuten epämukavat vaatteet, ei kaikki naispuoliset vanhukset tykkää pukeutua housuihin , siksi tulisikin kunnioittaa myös itsemääräämisoikeutta tässäkin asiassa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sä varmaan tykkäsit kovasti jos oma äitisi hilluisi hoitokodissa alastomana sua vastaan...hoitajat toteisi että sillä on varmaan kuuma kun vaatteet ei pysy päällä.
Ja öisinkin haluaisit itsesi ja omaisesi nostettavan vähän väliä vessaan, ettei tulisi vahinkoa? Saati että saisi nukkua jos unessa on. Varsinkin jos dementiapuolella ollut töissä, niin pitäisi tietää että kun dementikko herää, niin vaikea on enää nukahtaa takaisin.
Meillä ainakin kun hygihaalari käytössä, puettiin iltaisin ja jos yöllä hereillä käytettiin vessassa, mutta ketään ei ruveta väkisin repimään ylös/ herättelemään. Ja puoli horroksessa vanhukset usein alkavat määräämään, juurikin vaippoja ym. Ja jo 10 minuutissa ihmisten kanssa kerkeää sattumaan vaikka mitä.

Mun mielestä ihmiset joilla ei oikeasti ole mitään käytännön kokemusta hygihaalareista, pitäisi pitää suunsa kiinni asiasta!!vaikkakin annoit ymmärtää kirjoituksessasi että näin olisi niin kuitenkaan kirjoituksesi sisältö puhuu ihan toista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et kirjoittaisi noin jos olisit edes päiväkään tehnyt töitä muistisairaiden yksikössä. Harhainen vanhus riisuu vaipat ja sotkee useamman kerran päivässä. Toinen jolla muistisairaus ei ole vielä vienyt kykyä ilmaista wc hätää, pyytää hoitajaa käyttämään wcssä tai jopa pystyy itse huolehtimaan käynnit. Joillekin tämä asia vaan tuntuu menevän tosi hitaasti järkeen? Tervetuloa vaan talkoisiin ja siivoamaan uloste sotkuja sitten kun ne haalarit kielletään! Minä en ole niitä silloin enää siivoamassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen töissä dementia ryhmässä. Meillä käytetään YÖLLÄ hoitohaalaria harkiten ja nimenomaan syynä se että, henkilö ei itse ymmärrä sotkevansa virtsalla ja ulosteella. Ei ole kiva, kun asukas saa omaa tuotostaan käsiinsä ja sillä maalaten itsensä, vuoteen ja seinät. Se ei ole ihmisarvoista elämää. Siinä menee paljon ylimääräsitä aikaa putsata asukas ja sotkettu lähiympäristö ja se on pois sittten muilta. Asiahan on niin, että yksinkertaisesti yöhoitaja ei vaan ehdi olla samaan aikaan jokaisen asukkaan luona. Meillä ei ole ollut ongelma hoitohaalarikäytännön suhteen, me hoitajat yhdessä lääkärin kanssa käymme läpi sen tarpeellisuuden ja arvoimme muuttuvan tilanteen. Hoitohaalarikäyttölupa käydään 3 kkk:n välein läpi ja välillä kokeilemme, josko ilman hoitohaalaria yö onnistuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimin sairaalassa haavanhoito-osastolla töissä ja meillä haalarit ovat hyvin harvoin käytössä mutta kun ne ovat on siihen lääkärin lupa ja hyvät perusteet. Sekavilla potilailla on ajoittain taipumusta vaipan kaivamiseen ja ulosteella sotkemiseen eikä ole yksi eikä kaksi kertaa kun aivotapahtuman kokenut potilas/ delirium tilassa oleva henkilö on syönyt ulostetta omasta vaipastaan. Sen lisäksi että tämä on potilaan kannalta kiusallista on hygieniahaalari käytössä nimen omaan hygienian vuoksi. Esimerkiksi omalla osastolla joudumme käyttämään haalareita jotteivat ulosteet ja virtsat päädy haavoihin kun potilas saattaa itse poistaa vaippansa. Jos tässä saivartelun keskellä nyt oikeasti halutaan potilaan kunnioittavaa kohtelemista edistää nii olisi ihan oikeasti syytä keskittyä oikeisiin ongelmiin eli siihen, että osastolla on riittävästi henkilökuntaa hoitamaan potilaiden perustarpeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän tämän kirjoituksen viesti menisi perille myös Valviran tarkastajien pöydälle ? Ja miksei myös Tehyn ja SuPerin tiedottajille.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus ! Sanoohan se jo nimikin miksi käytetään! Ei sitä laiteta sen takia että halutaan rajoittaa ihmistä vaan ettei sotke itseään, revi vaippojaan ja kun pidätyskykyä ei enää ole eikä muisti pelaa, wc löytyy vaikka huoneen nurkasta, kiikustuolin vierestä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä kirjoitus!!! Minäkin olen ihmetellyt lausetta" hygieniahaalari ei saa korvata hoitajavajetta". Tuskin missään on niin montaa hoitajaa, että ihan jokaisen asukkaan jokainen hetki voidaan valvoa. Asukkaathan saavat liikkua ja oleskella hoitokodin tiloissa, usein pääsevät myös toisten asukkaiden huoneisiin, joten vaatteiden ja vaippojen riisumiselle on monia hetkiä, hoitajamäärästä riippumatta. Kyllä minun ymmärtääkseni haalaria käytetään asukkaan tarpeiden, ei hoitajien, mukaan. Mieluummin minä näkisin omaiseni ja aikanaan myös itseni, haalarissa kuin ulostesotkussa tai alastomana ehkä jonkun toisen asukkaan omaisten edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vaihtoehdot ovat hygieniahaalari tai ulosteella sotkeminen.
Mikään hoivalaitos ei voi taata hoitajaa vahtimaan 24/7/365 vanhuksen vierelle.

Samoin magneettivyöt, jos vaihtoehdot ovat sängystä putoaminen tai lattialla nukkuminen.
Magneettivyö on pienempi paha pitemmän päälle.
Kokeilkaa itse nukkua pölyrajassa vaikkapa vain kuukausi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vikaa hoitopaikassa, jos hygieniahaalareita käytetään. Henkilökuntaa liian vähän, siitä se johtuu. Itsestään selvä, että nuo ovat pakkopaitaan verrattavissa, eikä niiden käyttö ole inhimillistä. Niiden käyttö pitää kieltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos asukas repii ja syö vaippoja , onko se oikein? Ei henkilökunta voi ” vartioida” asukkaita 24 tuntia koko ajan! Asukkailla on myös oikeus yksityisyyteen. Näillä hygieniahaalareilla turvataan myös asukkaan turvallisuus ettei tukehdu vaippamössöön! Tervetuloa tutustumaan muistisairaan elämään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi??? Eihän sillä ole mitään tekemistä pakkopaidan kanssa ja sitä paitsi, sekin on joskus tarpeen. Mutta, niin kai inhimillisempää on sitten antaa muistisairaan sotkea itsensä ja kulkea alastomana ympäri hoitokotia. Minun mielestäni ei ole. En tee niin nytkään eikä se ole sopivaa, miksi sitten olisi, jos minulla olisi muistisairaus? Minulla on hoitotahtoon kirjattuna, että hygieniahaalaria saa käyttää tarvittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (131)

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
45
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
30
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image