Mielipiteet

Lukijalta

Ylös yrittää, savupiippuun katoaa – Oulu tarvitsee korkean rakentamisen ohjeen

Mielipiteet 21.9.2019 7:00
Tuomo Paloste, Jarno Kilpinen, Pekka Pikkujämsä

Kellokkaat väittävät, että Oulun elinvoimaisuus vaatii ydinkeskustaan kirkon tornia korkeampien talojen rakentamista. Elinkeinoelämä edustajiensa välityksellä kertoo, että kaupungin tulevaisuus on vaakalaudalla, jos ei keskustan asukasmäärä lisäänny, jos ei asuntoja rakenneta, jos ei rakennusoikeudet moninkertaistu. Heidän mukaansa pitää rakentaa paljon ja ylikorkeaa.

Vaaran kaupunginosan korttelia 5 on suunniteltu kymmenkunta vuotta. Olemme tutkineet ja suunnitelleet huolella. Tavoitteemme on realistinen ja toivottavasti toteutumassa.

Meidän ratkaisumme perustuu kiinteistöjen tasavertaiseen kohteluun, keskinäiseen avoimuuteen ja luottamukseen. Olemme oppineet: ilman yhteistyötä korttelimme kehittäminen on mahdotonta.

Me allekirjoittaneet emme tavoittele ylikorkeita taloja, emme sekavaa kaupunkikuvaa emmekä rikkinäistä ympäristöä.

Korttelissamme 7–8-kerroksiset rakennukset johtavat maankäytön moninkertaiseen tehostumiseen. 500 uutta asuntoa kortteliimme on riittävä määrä. Emme siis tarvitse kirkon korkuisia ylisuuria asuntokennostoja kortteliimme.

”Ylikorkean rakentamisen linja vie keskustan asuntoyhtiöt keskinäisiin ristiriitoihin ja lopputuloksena kaupungin umpikujaan.”

Meidän tavoitteemme on saavuttaa monipuolinen asuntojakauma perheasunnoista yksiöihin. Teemme yhdessä reilunkokoisen korttelipihan yhteiseen käyttöön. Emmekä unohda korttelin historiaa. Vikkulan talo vuodelta 1911 säilyy. Talo on kunnostettuna koko korttelin tunnusmerkki ja elävä osa Oulun rakennettua historiaa.

Oululaisen elinkeinoelämän tavoite rakentaa ylikorkeita taloja rikkoo korttelit kilpailevien tornitalohankkeiden temmellyskentäksi. Kaikki korttelin 6–8 tontista eivät voi torniaan saada. Kuka tuomitaan voittajaksi, ketkä häviäjäksi.

Koska yhdenvertaisuus kiinteistöjen kesken on suunnittelun ja asemakaavoituksen lähtökohta, harvojen suosiminen muiden kustannuksella ja vahingoksi ei ole oikeudenmukaista eikä hyväksyttävää. Syntyy ristiriitoja, kasvaa valitusten kierre, jolle ei loppua näy. Ja huomatkaa, valitukset voivat olla oikeutettuja.

Ylikorkean rakentamisen linja vie keskustan asuntoyhtiöt keskinäisiin ristiriitoihin ja lopputuloksena kaupungin umpikujaan. Ei toteudu Oulun strategia, ei liiku raha, ei talot nouse. Näin haihtuu suuri tulevaisuus savuna ilmaan. On siis väärä luulo, että Oulun elinkeinoelämä kohenee ylikorkeita taloja kaavoittamalla.

Oulu tarvitsee korkean rakentamisen ohjeen. Ei muuten synny sopusuhtaista, omaperäistä ja innostavaa kaupunkikuvaa.

Tarvitaan myös yhteistyötä. Sen edellytyksenä ovat kaupungin linjausten ennakoitavuus ja uskottavuus sopimuskumppanina. Oulussa ei ole sijaa suosikkijärjestelmille eikä mielivallalle. Kaupungin kaavoitustoimi tarvitsee koko kaupungin tuen voidakseen ohjata kehitystä yhteiseen päämäärään. Oulun ydinkeskustan asukasmäärä nousee vain yhteistyöllä.

Tuomo Paloste

hallituksen puheenjohtaja

As Oy Asemakatu 12

Jarno Kilpinen

hallituksen puheenjohtaja

As Oy Asemakatu 16

Pekka Pikkujämsä

hallituksen puheenjohtaja

As Oy Tervapöllö

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tämä on viisaimpia kirjoituksia tästä aiheesta moniin vuosiin.Teksti on niin selkeää ja järkevää, että sen sopisi olevan huoneentauluna, kun päätöksiä sorvataan. Kaupunkia tulee suunnitella kokonaisuutena ja suhteellisuudentajun ohjaamana aivan kuten kirjoittajat toteavat. Yksittäisten toimijoiden intressi ei voi mennä yleisen edun edelle. Oulusta ei saa kohtalokkaasti tulla kaupunkirakentamisen villiä länttä, jossa nopean voiton huseeraajat mellastavat miten sattuu. Sellainen olisi aivan mahdotonta. Maltti ja yhteiset julkilausutut , pitävät pelisäännöt ovat välttämättön lähtökohta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaan myös määritelmä, mikä on matala, korkea tai ylikorkea. Oulussa kun on kutsuttu jo 6-kerroksisia taloja "torneiksi". Jossain muualla Suomessa 12-kerroksinen ei ole mikään "ylikorkea", vaan ihan normaali kerrostalo. Siis mihin meillä on totuttu? Ydinkeskustaan on rakennettu vuosikymmenten aikana - tieltä purettujen puutalokorttelien tilalle 3-4-kerroksisia avokortteleita, jotka eivät myöskään vastaa kuvaa mistään kaupunkikeskustasta tai tehokkaasta rakentamisesta. Tästä on tullut sitten normi, johon silmä on tottunut. Kaikki tuon linjan yli nouseva tuntuu pistävän silmään "ylikorkeana". Torneja ei joka kortteliin tarvita, se on totta. Eihän Oulun keskusta mikään Manhattan ole eikä siksi tule. Mutta kerroskorkeuden vaihtelut ja toivottavasti myös erilaiset arkkitehtooniset ratkaisut kuin "kantti kertaa kantti" tekevät ympäristöstä mielenkiintoisen. Korkea rakentaminen tuo kaupunkimaisuutta, ja luo hyvän kontrastin matalalle Pohjanmaan maisemalle. Annetaan siis kaikkien kukkien kukkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image