Mielipiteet

Lukijalta

Yksityisyyden suoja vaatii tilannetajua

Mielipiteet 24.7.2019 7:00
Mirja Karjalainen

Sunnuntaina 21.7. Kaleva julkaisi Heikki Kuutin kirjoituksen ”Susilaumalta on vaikea välttyä somen aikana”. Ansiokkaassa artikkelissa oli muutamia kohtia, jotka kaipaavat mielestäni täsmennystä. Totta on, kuten Kuutti sanoo, että ”rajanveto sille, liittyykö henkilön arvostelu hänen persoonaansa vai julkisen toiminnan arviointiin, on hämärtynyt”. Ylilyöntejä tulee.

Tekstissään Kuutti toteaa, että (yksityisyyden) ”Suoja on vain luonnollisilla henkilöillä, mutta ei esimerkiksi viranomaisella tai yrityksellä. Suoja on esimerkiksi viranhaltijalla, poliitikolla tai yritysjohtajalla, mutta ei virastolla tai puolueella.” Laki määrittelee asian tarkemmin.

Rikoslaki 8 § (13.12.2013/879):

”Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.”

Viranhaltijasta, poliitikosta tai yritysjohtajasta voidaan levittää yksityiselämää koskevaa tietoa joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville, mikäli kyseessä on hänen toimintansa arviointi. Kuuttikin lienee tätä tarkoittanut.

En tosin pitäisi toiminnan arviointina Kuutin esimerkkiä jonkun henkilön nimittämisestä ”surkeaksi tyypiksi”, pikemminkin katsoisin sen henkilöön kohdistuvaksi loukkaukseksi, joskaan en kovin vakavaksi.

Yksityisyyden suojan tulisi olla pitävä sellaisen ihmisen kohdalla, joka ei toimi missään julkisessa tehtävässä eikä pyri muutenkaan julkisuuteen. Mielestäni tutkijoiden ja toimittajien olisi syytä ottaa tämä huomioon julkistaessaan tutkimustuloksia. Tutkia kyllä voidaan ja keskustella tulosten oikeellisuudesta, mutta harkintaa olisi syytä käyttää siinä, missä ja miten tulokset julkistetaan ja keskustelu käydään.

En silti ehdota sensuuria enkä itsesensuuria vaan kohtuullista tilannetajun käyttöä. Erityisesti tämä koskee tutkimustuloksia henkilöistä, joiden lähiomaisia on vielä elossa. Näille henkilöille julkistaminen saattaa olla omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä taikka heihin kohdistuvaa halveksuntaa. Ainahan on niin, kuten Kuuttikin toteaa, että kohteena olevan henkilön tai henkilöiden oma aktiivisuus vaikuttaa asiaan.

Kun yksityisyyden loukkaus on tapahtunut, sitä ei voi pyyhkiä pois. Harva kohteeksi joutunut lähtee kuitenkaan hakemaan oikeutta lakituvasta. Kuuttia siteeraten ”uhri pääsee helpommalla kun vaientaa itsensä”.

Mirja Karjalainen

FM, Oulu, yksityishenkilö

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Omaisten mielipaha ei voi olla syynä tutkimuksen julkaisupäätökselle, vaan tutkimuksella on ihan oma etiikkansa. Ei elävien yksityisyydensuoja- ja kunnianloukkausjutuissakaan oteta huomioon omaisten kärsimystä. Jos joku ehdoin tahdoin nousee julkisuuteen, uutisointi väistämättä vaikuttaa omaisiin.

Suomen pitää pystyä käsittelemään historiansa kipukohdat, vaikka se tekee kipeää. Yleensä tutkimuksessa tutkimuskohteita käsitellään anonyymisti, mutta vallankäyttäjien kohdalla pitää myös pystyä käyttämään oikeita nimiä. Perusteetta jalustalle nostetut pitää pystyä sieltä pudottamaan (Mannerheimin ratsastajapatsaan jalustaa pitäisi laskea 49 senttiä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image