Mielipiteet

Lukijalta

Yksityisyyden suoja vaatii tilannetajua

Mielipiteet 24.7.2019 7:00
Mirja Karjalainen

Sunnuntaina 21.7. Kaleva julkaisi Heikki Kuutin kirjoituksen ”Susilaumalta on vaikea välttyä somen aikana”. Ansiokkaassa artikkelissa oli muutamia kohtia, jotka kaipaavat mielestäni täsmennystä. Totta on, kuten Kuutti sanoo, että ”rajanveto sille, liittyykö henkilön arvostelu hänen persoonaansa vai julkisen toiminnan arviointiin, on hämärtynyt”. Ylilyöntejä tulee.

Tekstissään Kuutti toteaa, että (yksityisyyden) ”Suoja on vain luonnollisilla henkilöillä, mutta ei esimerkiksi viranomaisella tai yrityksellä. Suoja on esimerkiksi viranhaltijalla, poliitikolla tai yritysjohtajalla, mutta ei virastolla tai puolueella.” Laki määrittelee asian tarkemmin.

Rikoslaki 8 § (13.12.2013/879):

”Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.”

Viranhaltijasta, poliitikosta tai yritysjohtajasta voidaan levittää yksityiselämää koskevaa tietoa joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville, mikäli kyseessä on hänen toimintansa arviointi. Kuuttikin lienee tätä tarkoittanut.

En tosin pitäisi toiminnan arviointina Kuutin esimerkkiä jonkun henkilön nimittämisestä ”surkeaksi tyypiksi”, pikemminkin katsoisin sen henkilöön kohdistuvaksi loukkaukseksi, joskaan en kovin vakavaksi.

Yksityisyyden suojan tulisi olla pitävä sellaisen ihmisen kohdalla, joka ei toimi missään julkisessa tehtävässä eikä pyri muutenkaan julkisuuteen. Mielestäni tutkijoiden ja toimittajien olisi syytä ottaa tämä huomioon julkistaessaan tutkimustuloksia. Tutkia kyllä voidaan ja keskustella tulosten oikeellisuudesta, mutta harkintaa olisi syytä käyttää siinä, missä ja miten tulokset julkistetaan ja keskustelu käydään.

En silti ehdota sensuuria enkä itsesensuuria vaan kohtuullista tilannetajun käyttöä. Erityisesti tämä koskee tutkimustuloksia henkilöistä, joiden lähiomaisia on vielä elossa. Näille henkilöille julkistaminen saattaa olla omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä taikka heihin kohdistuvaa halveksuntaa. Ainahan on niin, kuten Kuuttikin toteaa, että kohteena olevan henkilön tai henkilöiden oma aktiivisuus vaikuttaa asiaan.

Kun yksityisyyden loukkaus on tapahtunut, sitä ei voi pyyhkiä pois. Harva kohteeksi joutunut lähtee kuitenkaan hakemaan oikeutta lakituvasta. Kuuttia siteeraten ”uhri pääsee helpommalla kun vaientaa itsensä”.

Mirja Karjalainen

FM, Oulu, yksityishenkilö

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Omaisten mielipaha ei voi olla syynä tutkimuksen julkaisupäätökselle, vaan tutkimuksella on ihan oma etiikkansa. Ei elävien yksityisyydensuoja- ja kunnianloukkausjutuissakaan oteta huomioon omaisten kärsimystä. Jos joku ehdoin tahdoin nousee julkisuuteen, uutisointi väistämättä vaikuttaa omaisiin.

Suomen pitää pystyä käsittelemään historiansa kipukohdat, vaikka se tekee kipeää. Yleensä tutkimuksessa tutkimuskohteita käsitellään anonyymisti, mutta vallankäyttäjien kohdalla pitää myös pystyä käyttämään oikeita nimiä. Perusteetta jalustalle nostetut pitää pystyä sieltä pudottamaan (Mannerheimin ratsastajapatsaan jalustaa pitäisi laskea 49 senttiä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
67
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
60
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
25
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
20
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
19
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image