Mielipiteet

Lukijalta

Yksityisyyden suoja tiukentuu – mikä motivoi jakamaan tietoa?

Mielipiteet 25.4.2018 11:00
Harri Koponen

Yksi tämän hetken kuumimmista aiheista meillä ja maailmalla on yksityisyyden suoja ja siihen liittyen tiedon julkisuus ja sen moninainen käytettävyys.

EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) voimaan astuminen toukokuussa tuo varmasti käytännön haasteiden ja mahdollisuuksien lisäksi myös paljon julkista keskustelua eri rekistereiden ja henkilötietojen olemassaolon oikeutuksesta. Mikä tieto on jatkossa julkista ja mikä lankeaa yksityisyyden suojan alle?

Yksi pian käsillä olevista avainkysymyksistä on, miten ihmiset saadaan motivoitua jakamaan tietojaan sekä kaupallisiin että julkisiin tarkoituksiin?

Kaupallisille palveluntarjoajille tietosuojan tiukentuminen tuo itse asiassa uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia. Olemassa olevan asiakastiedon hyödyntämiseen ja sen julkiseen käyttöön voidaan motivoida erilaisilla kannustimilla, mikä taas mahdollistaa uusien ja uudenlaisten asiakkuussuhteiden luomisen.

Esimerkiksi mediatalot tarjoavat varmasti tulevaisuudessa asiakkailleen erilaisia korvauksia asiakastiedon käyttämisestä ja sen hyödyntämisestä vaikkapa mainonnan kohdentamiseen.

Näillä kannustimilla mediatalo houkuttelee uusia asiakkaita, kaikkien asiakkaiden kokemukset paranevat ja lisäksi mainonnan tehokkuus kasvaa. Lopulta kaikki hyötyvät.

Tällaisten kannustimien hyödyntämiskohteita on loputtomasti ja näemme niitä jatkossa paljon.

Julkisella puolella kansalaistiedon hyödyntämisesimerkkejä on myös runsaasti. Suomalaisten tirkistelyn halua ja kateutta ruokitaan vuosittain julkistettavalla verokalenterilla, joka perustuu lakiin verotietojen julkisuudesta.

Vaikka työsopimuksen sisältö on aina täysin luottamuksellista, ovat tulotiedot julkista riistaa, kun kolmas osapuoli antaa tulotiedot julkisuuteen. Medioiden tapaan julkistaa verotietoja on varmasti tulossa muutoksia ja siinäkin tulee eteen kysymys yksityisyyden suojasta ja motiivista: kenellä on oikeus kieltää oma haluni olla anonyymi?

"Esimerkiksi pörssiyhtiöiden ylimmän johdon ja julkishallinnon korkeimpien edustajien tulotiedot kuuluvatkin olla julkista tietoa, sillä ne palvelevat omia tarkoituksiaan."

Poikkeuksia toki aina löytyy. Esimerkiksi pörssiyhtiöiden ylimmän johdon ja julkishallinnon korkeimpien edustajien tulotiedot kuuluvatkin olla julkista tietoa, sillä ne palvelevat omia tarkoituksiaan.

Muiden palkkatietojen julkisuutta voisi verrata esimerkiksi ajoittain julkisuutta saaneeseen ajatukseen, jonka mukaan kerrostalojen porraskäytävien nimitaulut muodostaisivat julkisen henkilörekisterin, eikä niitä näin ollen voisi käyttää. Kunnat ja kaupungit voivat toki keksiä hyviä motivointikeinoja nimitaulujen säilyttämiseen.

Yksityisyyden suojan kehittämisen tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluu läpinäkyvyyden ja tiedon saatavuuden takaamisen ohella ihmisen oikeus yksityisyyteen. Kenelläkään ei pitäisi olla oikeutta kieltää tätä, eikä sitä pitäisi koskaan kyseenalaistaa. Tiedon julkisuudella ja käytettävyydellä täytyy olla selkeitä hyötyjä kaikille.

Harri Koponen

toimitusjohtaja

Nortal Oy

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Voiko yksityishenkilö olla juridisesti rekisterinpitäjä. Jos puhelimessani on satoja yhteystietoja, niin velvoittaako se johonkin ja, entä jos siirrän samat tieför puhelimesta vaikka läppäriin sekä pilvipalveluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
23
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
12
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
12
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image