Mielipiteet

Lukijalta

Yksi merkittävä keino lap­si­per­he­köy­hyy­den torjunnassa on aidosti maksuton toinen aste

Mielipiteet 10.2.2020 6:00
Aino Sarkia, Tiina-Maria Levamo

Oppivelvollisuusiän laajentamisesta käydään tällä hetkellä kiivasta keskustelua. Hallituksen laajentamissuunnitelmat ovat saaneet niin koulutuksen asiantuntijaorganisaatioilta kuin yksityisiltä henkilöiltä kovaa kritiikkiä aiheesta tehdyssä verkkokyselyssä.

Erityisesti lukio- ja ammatillisten opintojen maksuttomuuteen liittyvät kysymykset askarruttavat kyselyyn vastanneita.

Pelastakaa Lasten vuonna 2017 käynnistämä aloite maksuttoman toisen asteen puolesta saavutti laajaa kannatusta. Asiasta laadittu kansalaisaloite keräsi yli 53 000 allekirjoitusta, mikä kertoo kansalaisten pitävän asiaa tärkeänä. Kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden joukossa on paljon nuoria ja heidän perheenjäseniään.

Nyt kaavailtu tapa toteuttaa maksuttomuus osana oppivelvollisuusiän nostoa on monin tavoin haastava ja herättänyt myös vastustusta. On esimerkiksi kritisoitu sitä, että toimet ulotetaan koskettamaan koko ikäluokkaa sen sijaan että keskityttäisiin erityisesti niihin oppilaisiin, jotka ovat vaarassa jäädä ilman toisen asteen tutkintoa.

Yhdenvertaisten opiskelumahdollisuuksien ja syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta toisen asteen maksuttomuus on edelleen tärkeä ja ajankohtainen tavoite, johon myös perustuslaki meitä velvoittaa.

Vähävaraisten perheiden lapsille maksuttomuus antaa mahdollisuuden opiskella ilman pelkoa siitä, riittävätkö rahat kirjoihin ja muihin tarvikkeisiin. Myös työllisyystavoitteiden kannalta on tärkeää, että jokainen nuori saa toisen asteen tutkinnon, pääsee työelämään ja itsenäisen elämän alkuun. Ilman tutkintoa työllistymismahdollisuudet ovat hyvin kapeat.

"Vähävaraisten perheiden lapsille maksuttomuus antaa mahdollisuuden opiskella ilman pelkoa siitä, riittävätkö rahat kirjoihin ja muihin tarvikkeisiin."

Käytännön kokemuksesta tiedämme, että vähävaraisissa perheissä opintojen maksullisuus aiheuttaa stressiä ja huolta. Kun puhutaan toisen asteen opintojen kustannuksista, on kysymys useiden satojen eurojen kertahankinnoista. Tutkimukset osoittavat, että taloudellisten huolten aiheuttama stressi voi heijastua vanhemmuuteen ja perheen sisäiseen ilmapiiriin. Vaikutukset voivat ulottua paljon laajemmalle kuin ”pelkkään” rahan puutteeseen.

Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykset tukevat alueidensa vähävaraisten perheiden nuoria toisen asteen opintojen kustannuksissa. Yhdistysten kautta välittyy huolestuttavaa tietoa perheiden vaikeista tilanteista.

Taloudellisiin vaikeuksiin liittyy monesti myös muita perhettä koettelevia asioita, kuten työttömyyttä, matalapalkkaisuutta ja sairautta.

Jos vanhemman tai nuoren voimavarat ovat heikot, voi avun hakeminen esimerkiksi oppimateriaalien hankintaan osoittautua liian työlääksi. Tästä kärsii koko perhe, mutta erityisesti nuori, jonka opinnot vaikeutuvat ja pahimmassa tapauksessa keskeytyvät.

Köyhien lapsiperheiden määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina. Yksi merkittävä keino lapsiperheköyhyyden torjunnassa on aidosti maksuton toinen aste kaikille. Päättäjien tuleekin nyt tällä hallituskaudella varmistaa maksuttomuuden toteutuminen – samalla huolehtien, ettei toisen asteen uudistusprosessissa unohdeta koulujen riittäviä resursseja tukea erilaisten oppijoiden tarpeita.

Aino Sarkia

asiantuntija, Eväitä elämälle -ohjelma ja lapsiperheköyhyys

Tiina-Maria Levamo

erityisasiantuntija, lapsen oikeudet ja vaikuttamistyö

Pelastakaa Lapset ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Ite en viittinut etes hakea 2 asteen koulutukseen yläasteen jälkeen vaan päätin jäädä suoraan työttömäksi. Hyvin menee näinkin, kiitos siitä veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun lapsiperhe muuttaa isompaan asuntoon niin pitää maksaa vähintään toisenasteen koulutuksen suuruinen varainsiirtovero. Eikö tämä ole lievä ongelma kun varainsiirtovero rankaisee kaikista eniten lapsiperheitä ja pienituloisempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattikoulut 2 vuotiseksi takaisin. Kyllä työ opettaa.. Lähihoitajakoulut 2 vuotiseksi. Kyllä työ opettaa sitten loput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää tarkoittavan hankkeen "kummituksena" on sosiaalinen perimä: jos kotona ei arvosteta tiedonhalua eikä koulutusta, lapsen opintie katkeaa useimmiten vanhempien ymmärtämättömyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän ei ole totta, hoksaat sen jos katsot Suomen historiaa viimeisen sadan vuoden ajalta. Nuori ei ole vanhempiensa jatke, hänellä on kykyä ajatella itse ja tehdä omia päätöksiä, jos yhteiskunta siihen antaa mahdollisuuksia ja tukee itsenäistä ajattelua. Tähän juuri sitä maksutonta toisen asteen koulutusta tarvitaan, ettei päätös nuoren koulunkäynnistä ole vanhempien elämäntilanteesta ja asenteesta kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmmmm.... Jos lapsista tulisi koulutustasoltaan samanlaisia kuin vanhemmistaan, niin meidänhän pitäisi elää edelleen tukevassa agraariyhteiskunnassa tällä hetkellä. 100 vuotta sitten suurin osa suomalaisista sai elantonsa maataloudesta.
Itse tiedän useampiakin perheitä, joissa "työläisvanhempien" lapsilla on ylemmät korkeakoulututkinnot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä, eikä 100 vuotta sitten tunnettu ilmaisia koulutuksia. Ja niin vain jotkut nuoret kouluttautuivat. Ihminen joka jotain todella haluaa sen toteuttaa. Olipa sitten kyse minkälaisista taustoista hyvänsä. Ja myös toisinpäin, taustoista riippumatta ne jotka eivät viitsi nähdä vaivaa asioiden eteen tippuvat kärryiltä. Meidän nyky-yhteiskunta sen myös sallii, nälkään tai kylmyyteen ei enää kuole tekemättä koko elämässään yhtään mitään. Toisin oli 100 vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole varaa maksuttomaan toiseen asteeseen. Erityisesti lukion kustannukset olisivat poskettomat aikaisempien opetusministerien digisekoilujen vuoksi. Oikea vaihtoehto on vanhempien tulojen mukaan tuettu opiskelu. Älkää lähtekö mukaan näihin vasemmistoliiton rahanjakamisorgioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halpaan bensaan ja alkoholiin löytyy kyllä subventiota... persut ei ole vielä hallituksessa, ja se on oikein hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinunkin rahasi säästyy sitten kun persut on hallituksessa. Paljoko arvelet suomella menevän tänäkin vuonna välimeri paapomiseen. Paljoko arvelet menevän. Persut olisi sinunkin kukkaroa ajatteleva, että loppuisi turhien maksujen maksamiset, MM välimerikansamaksut./ KELA

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on varaa tarjota ilmainen korkeakoulututkinto tuhansille ja taas tuhansille ulkomaalaisille opiskelijoille. Tämä on kaikkien mielestä vaan mahtava juttu, että 20 000 ulkomaalaista opiskelijaa tälläkin hetkellä täyttää korkea-asteen opiskelupaikkoja. Jos meillä on tähän varaa, on meillä varaa tarjota ilmainen toisen asteen tutkinto suomalaisille nuorille. Jos edes joskus, edes jossain, ajattelisimme myös näitä meidän oman maan nuoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole aivan sama asia kuin korkeakoulututkinto. Kunnilla ei ole varaa toisen asteen maksuttomuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se on eri asia? Kyllä ne veroluonteisista varoista maksetaan korkeakoulututkinnotkin. Koko yliopistojärjestelmän on 100% kustannettu näin. Vaikka "kirstu" mistä rahat tuon laitoksen pyörittämiseen tulee, onkin toisella nimellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kunnassa on lukio ja/tai ammattikoulu? Ja monessako on yliopisto/ammattikorkeakoulu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On varaa, palautetaan takaisin kuntien valtio avut. Rahaa kyllä sitten on, kuten ennenkin, nyt on ihan väärä politiikka päällä. Kunnat ja kaupungit on jätetty oman onnensa nojaan, joka oli virhe. Valtion kuntien avut takaisin, alkaa homma toimimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykysin ovat maksulliset lukukausimaksut ulkomailta tuleville opiskelijoille, että sikäli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä työnteossa oppii. Ammattikoulut 2 vuotiseksi, ihan turhaa haaskata aikaa ja rahaa kolmanteen vuoteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi se huono-osaisuus kulkee suvussa? Miksi sitä ei voisi ryhdistäytyä. Kävisi koulut kunnolla, harrastaisi liikuntaa ja jättäisi nuuskat/tupakat/kaljat/kannabikset yms. pois. Miksi se on aina sama sakki joka tyrii ja jota pitää muiden auttaa. Kaikilla on vain oikeuksia ja kellään ei ole velvollisuuksia. Ei se ole rahasta kiinni. Ei vain viitsitä. Tunnen lukuisia näitä "vähäosaisia". Biletykseen löytyy kyllä rahaa mutta mitääN ei VIITSITÄ EIKÄ JAKSETA!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuleppa, kun ei ole oikeita töitä. Monikaan työpaikka josta muka ilmoittelevat ei ole edes työpaikkoja, vaan firmojen räikeää ilmaista mainontaa. Mainonnat kuuluu lehtien maksulliselle palstalle, avointen työpaikkojen ilmoitukset saa tehdä mol, sivuille. Mol, sivusto ei ole firmojen mainontaa varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image