Mielipiteet

Lukijalta

YK-vam­mais­so­pi­mus ratifioitiin – muuttuiko mikään?

Mielipiteet 10.12.2017 7:00
Sakari Mustanoja, Hannu Salonpää, Paula Tampio, Rauno Rajaniemi, Liisa Pitzén

Suomi ratifioi YK-vammaissopimuksen runsas vuosi sitten. YK-vammaissopimus on YK:n yleiskokouksen hyväksymä kansainvälinen ihmisoikeusasiakirja, jossa säädetään erikseen vammaisille ihmisille kuuluvista ihmisoikeuksista ja perusvapauksista, koska niitä ei ole pidetty itsestään selvinä muiden kansainvälisten ihmisoikeussopimusten sisällöissä.

On huolestuttavaa, että YK-vammaissopimuksen merkitys näyttää ainakin toistaiseksi jääneen maassamme hyvin vähälle huomiolle ja sote- ja maakuntauudistuksen jalkoihin. Eduskunnan käsittelyssä on tälläkin hetkellä useita lakiesityksiä, jotka toteutuessaan heikentäisivät vammaisten ja pitkäaikaissairaiden ihmisten toimeentuloa ja elämänlaatua.

Muun muassa hallituksen kaavailema muutos enimmäisasumismenojen sitomisesta elinkustannusindeksiin vuokraindeksin sijasta korottaisi asumismenoja ja vaikuttaisi heikentävästi vammaisten henkilöiden elämisen tasoon.

Helmikuun tilaston mukaan Suomessa oli työttömänä työnhakijana lähes 40 000 vammaiseksi tai osatyökykyiseksi ilmoittautunutta henkilöä. Syntymästään asti vammainen henkilö, joka ei ole työllistynyt tai ei ole saanut koulutuksestaan huolimatta työtä elää kansaneläkkeen ja takuueläkkeen varassa, joka on tänä vuonna 760 euroa kuukaudessa.

Hallitus on vaikeuttanut vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden elämää tänä ja viime vuonna tehdyillä säästöillä ja leikkauksilla, joiden seurauksena sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden asiakasmaksut ja lääkkeiden ja matkojen omavastuut ovat kohonneet. Syntymästään asti vammaisten henkilöiden elämänlaadussa on pysyvä epäsuhta taloudellisen aseman ja näin myös yhteisöllisten osallistumismahdollisuuksien osalta suhteessa muihin.

YK-vammaissopimuksen perusperiaatteita ovat yhdenvertaisuus, tasa-arvo, esteettömyys ja saavutettavuus sekä syrjinnän kielto. Sopimuksen hyväksyneiden valtioiden on määräajoin raportoitava vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisesta maassaan YK:n vammaissopimusta valvovalle kansainväliselle komitealle.

Jos ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu, komitea käsittelee tietyin edellytyksin myös yksittäisen henkilön tai häntä edustavan järjestön tekemiä valituksia ja voi antaa huomautuksen sopimusmääräyksen vastaisesta toiminnasta.

3.12. vietettiin kansainvälistä vammaisten päivää ja juhlimme juuri 100-vuotiasta Suomea. Meillä jokaisella suomalaisella on oikeus pitää kiinni YK-vammaissopimuksen mukaisista ihmisoikeuksista ja perusvapauksista kansallisen lainsäädännön tai viranomaiskäytäntöjen mahdollisista puutteellisuuksista tai toisen yksityisen henkilön vammaisiin kohdistuvista asenteista huolimatta.

"YK-vammaissopimuksen perusperiaatteita ovat yhdenvertaisuus, tasa-arvo, esteettömyys ja saavutettavuus sekä syrjinnän kielto."

Ratifioimisen jälkeen sopimus on tullut osaksi maamme oikeusjärjestystä ja se on voimassa laintasoisena kuten muukin kansallinen lainsäädäntö. YK-vammaissopimus ja sen valinnainen pöytäkirja on ladattavissa YK-liiton verkkosivulta. Siihen voi tutustua ja peilata sopimuksen sisältöjä tuleviin uudistuksiin Suomessa.

Invalidiliitto ry, Oulu-Kainuu alueen liittovaltuuston edustajat v. 2014–2017

 

Sakari Mustanoja

Haapajärven Invalidit ry

Hannu Salonpää

Oulaisten Seudun Invalidit ry

Paula Tampio

Kuhmon Invalidit ry

Rauno Rajaniemi

Raahen Seudun Invalidit ry

Liisa Pitzén

järjestötyön suunnittelija

Invalidiliitto ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tämän hallituksen yksi uroteko on tosiaan ollut vaikeuttaa vammaisten ja sairaiden elämää. Apteekkiväen kummajaisiin kuuluu väittää, että lääkkeitä ei kuluteta niitä määrättyjä määriä, vaan jäävät haaskiolle. Omalla kohdallani sangen usea käyttämättä jäänyt on saanut aikaan sivuvaikutuksia. Jopa yhden tai kahden napin syömisestä tai voiteesta voi tulla niin raju reaktio, ettei lääkettä voi käyttää. Se on tietty menoerä KELAlle ja minulle. Usein lääkärit eivät edes välitä haittaavista määräyksistään. Palautuksissa kuolleiden henkilöiden lääkkeistä toki revitään etiketit irti, joten apteekkareiden päätelmät ovat menneet pieleen. Lääkekorvaukset takaisin entiseen malliin ja edes jotain vääryyttä korjataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillähän on yksityinen vakuutusala, joka taatusti tietää mitä kansainvälisille sopimuksille ja sitoumuksista tehdään.
Kv. päätökset ei sido suomalaista järjestelmää korvaus järjestelmää on muutoksenhaku ja valituselimet ei halua
käsittelyä ihmisten perustarpeita ja oikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image