Mielipiteet

Lukijalta

Yh­teis­kun­tam­me ei kestä liian helposti syttyviä lakkoja

Mielipiteet 15.12.2019 6:00
Esko Leskelä

Hallituskriisi selätettiin, demokratia osoitti toimivuutensa, pöytä on puhdistettu, tästä on hyvä jatkaa. Katseet on käännettävä työllisyyden hoitoon, koska se on kaikkein tärkeintä yhteiskuntamme toimivuuden kannalta. Uskon vakaasti hallituksen asettaman työllisyystavoitteen toteutumiseen vaalikauden loppuun mennessä.

Mielihyvällä on jälleen todettava, että olemme yhteistyökykyistä kansaa. Tästä on osoituksena nykyinen hallituksen kokoonpano. Tuskin mistään maailmankolkasta löytyy vastaavaa, poliittinen konsensus toimii.

Kuten havaitaan, työmarkkinoilla väännetään kättä niin palkoista kuin työehdoista, onpa saatu esimakua lakkotilanteistakin ja uhkia leijuu ilmassa. On valitettavaa ja maallemme erittäin vahingollista, jos työrauha alkaa rakoilla.

Ei ole kuin muutama vuosi kun olimme todella syvällä ja ahtaalla taloutemme pidossa, kuuluimme EU-maiden heikoimmassa asemassa olevien valtioiden joukkoon. Onneksi saimme pääministerin ja hallituksen, jotka käänsivät valtiolaivamme oikeaan suuntaa ja tässä onnistuttiin.

Mutta mitä nyt on tapahtumassa? Näen vaaran merkkejä työmarkkinoiden suunnalla, koska jotenkin vaikuttaa siltä, että tilannetaju yleisestä taloustilanteesta on katoamassa. Yhteiskuntamme ei kestä varsinkaan vientialojen työtaisteluita, tämän pitäisi vastuullisten työmarkkinajohtajien käsittää. Olen varma, että hallitustasolla tehdään kaikki voitava, vaikka neuvotteluosapuoli ei olekaan, jotta yhteiskuntarauha voitaisiin säilyttää.

"Näen vaaran merkkejä työmarkkinoiden suunnalla, koska jotenkin vaikuttaa siltä, että tilannetaju yleisestä taloustilanteesta on katoamassa."

Palkkarintamalla minkäänlaisiin kohtuuttomuuksiin ei ole varaa, tarkoitan tällä myös työrauhatilannetta. Varmaan iästäni (77) johtuu, että en alkuunkaan ymmärrä kinastelua kiky-tunneista. Ay-johtajat ovat saaneet kentänkin vauhkoontumaan omalla kiky-toiminnallaan. Ajatelkaapa, kysymyksessähän on aika mikä suurin piirtein menee ”huusissa” käydessä, päiväperiodilla mitaten, ei sen kummemmasta.

Tätä probleemaa pohtiessani ottaisin työntekijänä mieluimmin vähän enemmän liksaa ja jättäisin kiky-tunnit silleen. Näen tämän niin työntekijän kuin yhteiskunnankin kannalta järkevimmältä ratkaisulta.

Paikallinen sopiminen vääjäämättä valtaa tilaa työmarkkinakentällä, koska sen kautta saadaan palkkakehitys oikeisiin raameihin. Pitkässä juoksussa uskon sen olevan molempien osapuolten etu. Ymmärrän myös, että jonkinlainen perälautakin tarvitaan ja tästä sopiminen jäisi liittojen harteille.

Lomarahaleikkaus näyttää poistuvan kuvioista, mikä tässä työmarkkinatilanteessa on perusteltua, kuntien taloustilannekin kohentuisi. Julkisella sektorilla ei mielestäni pitäisi tavoitella kuuta taivaalta, koska kuntien taloustilanne on laajalti heikentynyt.

Postilakon aikaan katselin tv:stä selvitysmiehenä toimineen ministeri Lauri Ihalaisen haastattelua. Todella pettynyt mies, kun ei valmista syntynyt. Hukkaanhan ei kuitenkaan työ mennyt, kuten pian huomattiin.

Tästä haastattelusta vaikutelmaksi jäi, että työmarkkinat kaipaa kokonaiskoordinointia, koska hajanaisuus on laajalti vallalla. SAK:n ylin johto näyttää ulkopuolisen silmissä touhuavan sivuraiteella, onko pääliiton rooli palkkaneuvotteluissa jäänyt taka-alalle. Eikö tämä johtoporukka voisi ottaa työelämäkentässä koordinoijan tehtäväkenttää, jota Ihalainenkin peräänkuulutti.

Entisenä palkkatyöläisenä silmiini on pistänyt SAK:n hallitusrakenne. Eikö olisi sopivaa sovittaa pääliitolle vaikka koordinoijan päärooli, edellyttäen tietenkin, että sen hallitusta uudistettaisiin nykyaikaa vastaavaksi. Eli tämä hallitus noin 5–7 hengen porukaksi ja puheenjohtajalle laajat valtuudet ja kokonaiskoordinointi palkkaraameja myöten kuuluisi sen toimialaan.

Lopuksi koko yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeä asia, työrauha. Jotakin uutta mekanismia tulisi kehitellä, että turhanpäiväisistä lakoista päästäisiin. Ei ole oikein, että jokin avainliitto alkaa rettelöimään ja saa sillä aikaan yhteiskunnalle suurta vahinkoa. Yhteiskuntamme ei kestä liian helposti syttyviä lakkoja, tämä pitää näiden toimeenpanemisesta vastuussa olevien käsittää.

Esko Leskelä

Kuusamo

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Esko ei taija muistaa millaista oli kulkia töissä? KIKYKÖ ei oo mitään? Sillon varmaan siitä voidaan luopua. Ei oo kiva vähäsiä vapaa päiviä käyttää KIKYILYYN. Minä en tykkää, lapset ei tykkää, vaimo ei tykkää. Lakko on ainoo “ase” millä riistäjiä vastaan voi jollainlailla taistella. Onse ihme että osinkoja ja palkkoja maksellaan enemmän kuin koskaan ja työntekijöille mukamas maksetaan ihan liikaa. Ei mee pienen ihmisen järkeen tämä. Ja Eskolle toivotan pitempiä hiihtolenkkejä ja vähempi ajattelua nykyajan työllistäjiä ja työllisiä kohtaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

liiton toiminnassa mukana olevat työkaverini ovat säälimättömiä kiristäjiä isoa työnantajaamme kohtaan ja saikuttelevat surutta tuon tuostakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinatalousjärjestelmässä vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki ja siihen kuuluu, että kun myös "vientialoilla" pitää olla häiritsemätön tuotanto niin se tarkoittaa sitten sitä että palkkatason täytyy olla tyydyttävä tuotantokatkojen ehkäisemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siinä on tönnällä kyllä sivistyksessä aukko tai sitten kokoomuksen propagandaa,kokoomus ei ole ikinä siis ikinä pitänyt duunarin saatikka köyhän ja sairaan puolta vaan isotuloisten ja isojen yritysten puolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu on mennyt kok:n ohi palkansaajien kyykytyksessä ja näihin kun lisää ps:n niin ollaankin 1900- luvun alkuvuosien tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se vain on minunkin ajattelu muuttunut ja paljon jo nähneenä kantani on se että Kokoomus on aito yhteiskunnasta ja ihmisistä myös heikompi osaisisat huoltapitävä puolue. Tässä on juurisyy sille että vasurit haukkuvat ja herjaavat kokoomusta, koska ovat mustasukkaisia paremalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen työvoimasta Viennin parissa tai alihankinnassa toimii pieni määrä työvoimaa
Suurin osa toimii palvelualoilla tai virastoissa
Kun vienti on ollut kasvussa kuitenkin palkat tai alihankkijoiden saamat tulot ovat laskeneet
Ainoastaan julkinen sektori on saanut palkankorotuksia
Tämä kuvio samalla velan lisääntyessä ei voi jatkua ikuisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hallituskriisi" saatiin aikaan täysin mitättömästä syystä. Varsinainen asia eli TES:n polkeminen estettiin. Postin johdon suunnittelema toimenpide olisi ollut hallitusohjelman ja työehtosopimuslain vastainen, mikä johdon olisi pitänyt tietää ilman ministerien lisäohjeistustakin. Sipilän hallitus asettui työnantajien puolelle pakottamalla työntekijät Kikyyn pakkolakien uhalla. Jos Kikyn 24 tuntia on mitätön "huussiaika", miksi työnantaja ei sitten luovu siitä?
En tiedä mistä on peräisin tieto, että muutama vuosi sitten Suomi olisi ollut taloudellisessa ahdingossa. Sehän ei pidä oikeasti paikkaansa. Lakoista pääsee helpoiten eroon sillä, että työnantaja neuvottelee aidosti ja joustaa myös omalta osaltaan, kuten työntekijät ovat aina tehneet. Ongelmana taloudessa on se, että pääoman tuotto ylittää tuottavuuden kasvun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kiky = palkatonta työntekoa työnantajalle , miksi kukaan tekisi eihän yrittäjäkään käy ilmaiseksi tekemässä asiakkaalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sveitsi, joka on edelleenkin se ainoa aito työläisen paratiisi, hoitaa asiansa näin:
1. Lakkoa johtaa työntekijäjärjestö, jolla on valtuudet neuvotella työoloista työnantajan kanssa.
2. Lakolla on pyrittävä tavoitteisiin, joita työehtosopimuksella voidaan säännellä (esim. korkeammat palkat tai aikaisempi eläkeikä).
3. Lakko ei saa rikkoa olemassa olevaa velvollisuutta työrauhan ylläpitämisestä.
4. Lakon on oltava kohtuullinen.

Poliittiset lakot, jotka eivät liity työsuhteeseen tai joita ei ole toteutettu ammattiliitossa, eivät sen vuoksi ole laillisia. Samoin myötätuntolakot muiden yritysten työriitojen aikana eivät täytä edellä mainittuja vaatimuksia.

Sveitsi on siis vakaa yhteiskunta, jonne kannattaa investoida ja jonne kannattaa tulla töihin. Sveitsiläisen keskipalkka on 6500 frangia (yli 6000 euroa). Brutto on siis kaksinkertainen Suomeen verrattuna ja nettokin kolminkertainen.

Silti nettoinvestoinnit Sveitsiin ovat jatkuvassa kasvussa. Suomessa nettoinvestoinnit eivät ole kasvaneet vuoden 2008 kriisin jälkeen, vaan vähenneet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää muistaa aina mitä se lakko itse asiassa tarkoittaa.

Siis sitä, että työsuhde keskeytetään --> keskinäiset velvoitteet keskeytetään: työntekijä ei työskentele ja työnantaja ei maksa palkkaa työn vastineeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sveitsillä on huikea sijainnillinen etu aivan kuten esim. Alankomailla, joten vertailu on sinällään vähän vaikeaa. Sveitsissä tehdään Suomeen verrattuna huomattavan pitkää päivää. Onko väki sitten kummassa tyytyväisempää elämäänsä, siinäpä kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskalla tuo sijainnillinen etu on myös, mutta siellä lakkoillaan jatkuvasti ja joka asiasta.
Onneksi heillä on 35 tunnin työviikko, niin ovat varmaan huippuonnellisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia ei todellakaan putsannut pöytää, systeemi ruokki itse itseään ja ministerit siirrettiin vain vastaaviin tehtäviin. Ay on syönyt jatkuvilla vaatimuksilla yritystoimintaa vaatimalla keksittyjä lisäetuja sekä lamauttamalla yrittämistä tukijärjestelmillä. Lakot ovat kuin pyhälehmä vatuuta ei kanneta toisille aiheutetuista vahingoista, kukaan ei vastaa mistään sosialismin hengen mukaisesti. Puolueet työntävät epäkelvotkin johtaviin asemiin vaikka terveesti pitäis paras valita tehtävään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli luettua juttu loppuun asti kun ajattelin että tässä käytettiin itsesyttyvää vernissaa vertauskuvana. Ei käytetty, mutta juttu oli hyvä. Kuulin joltain vanhukselta että 50- luvun puolivälissä peruttiin Helsingissä varusmiesten lomat jonkun lakon vuoksi. 70- luvulla lakkoiltiin urakalla, en tiedä onko enää elossa mies, joka kertoi lakosta mikä ei koskaan päättynyt. Kehnosti kävi kuulemma osalle porukasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kokomuksen ja ekon yhteinen halu ajaa suomi konkurssiin Samoin kuin kokomuksella on veronalennusten alentamis vimma.Prosentuaalinen vero ale ei suosi kuin suurituloisia.Vero ale pitäisi olla euro määräinen,silloin olisi tasapuolinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hallituskriisi selätettiin, demokratia osoitti toimivuutensa, pöytä on puhdistettu, tästä on hyvä jatkaa"

En tiedä, itkeäkkö vai nauraa, sen verran harhaista tekstiä kirjoittaa Esko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta on ettei mikään yhteiskunta kestä entisellään useita laajamittaisia ja pitkäaikaisia lakkoja. Eikä ole tavekkaan vaan ne ovat todiste vakavista vääryyksistä, jotka on oikaistava. Toimivassa markkinataloudessa niitä ei edes päästetä syntymään vaan yritysten ja sijoittajien osuudet pidetään kohtuudessa kuten myös yhteiskunnan kokonaisuuden ja kaikkien sen jäsenten. Paino sanalla '' kaikkien ''.

Vastarintaa syntyy kun vääryydet kasvavat liian suuriksi ja näin täytyy ollakin, koska se on mekanismi tasapainottaa kohtuus takaisin kun sen on ensin kasvatettu osan ahnehtiessa aivan liiaksi ansiottomasti etuja ja omaisuuksia itselleen. Tämä koskee kaikkea - niin valtaa, palveluita kuin omaisuuksia ja tulojakin. Ihmisen perusoikeus on nousta vastarintaan sortajiaan vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

19:20
Aalto hyppäsi maailmancup-kauden parhaan sijoituksensa – Puolan Kubacki voitti kireän kärkikamppailun
19:15
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää
19:10
Suomen kahtiajako talven osalta syvenee – Utsjoella tehtiin pakkasennätys, etelässä tarvotaan marraskuisessa harmaudessa
19:00
Rakennuksen hiilijalanjälki halutaan esiin, talopaketin ostajatkin kaipaavat ekologisia ratkaisuja – "Hiilijalanjäljessä suurin merkitys on käytön ajalla" Tilaajille
18:41
Haukkuminen, halventaminen ja nöyryyttäminen valmennuskeinoina raastavat – henkistä väkivaltaa käyttävä valmentaja voi aiheuttaa nuorelle ongelmia aikuisikään asti
18:28
Tero Mäntykangas nosti Sky Ounasvaaran ravintolan huipputasolle, nyt hän johtaa Laplands Hotelsin keittiöitä – "Inttikaverit lähtivät juhlimaan, mutta minä menin Pohjanhoviin kysymään, olisiko hommia" Tilaajille
16:58
Mira Kuisman luotsaama Kuortane näpäytti Kärppiä jo kolmannen kerran – "Se on mysteeri"
150
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
68
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
37
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
26
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
20
Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

140 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image