Mielipiteet

Lukijalta

Yhden kengän tähden – näin Oulun kaupunki pitää huolen, ettei kotona asuminen mah­dol­li­sim­man pitkään ole mahdollista

Mielipiteet 29.5.2018 7:00
Palkaton omaishoitaja

Toisen vanhempani, 85 vuotta, jalka amputoitiin sairauden seurauksena reidestä kaksi vuotta sitten. Toipuminen sujui vauhdilla ja kotona kävely onnistui apuvälineiden ja fysioterapian avulla. Fysioterapiaa myönnettiin kerrallaan kymmenen kertaa ja käynteihin tuli aina kuukausien tauko.

Kuntoutusta tarvitseva on ollut erittäin motivoitunut kuntoutumaan ja haaveillut koko ajan jalkaproteesista, jolla voisi kävellä ulkonakin, kun nykyinen versio on tarkoitettu sisäkäyttöön.

Kuntoutujalla on jäljellä olevassa jalassaan virheasento, jonka vuoksi hänen vielä sairaalassa ollessa pyysimme jalkaan erikoisvalmisteista kenkää, joka tukisi kunnolla jalkaa. Jalkoihin ei ollut enää vuosiin löytynyt mistään kenkiä, jotka olisivat menneet kunnolla jalkaan.

Maksusitoumusta kenkään ei myönnetty, mutta pohjalliseen kylläkin. Kiitos siitä. Jalkaan ostettiin terveyssandaali, jonka kaikki remmit saa helposti auki. Ainoa, joka jalkaan sopi. Jalalle tehty pohjallinen on tarkoitettu pyörätuolissa istumista varten, ettei kantapäähän tule painehaavaa, ei kävelyä varten.

Kaksi vuotta on jalassa ollut se yksi ja sama sandaali kesät talvet samalla pohjallisella. Tukea sandaali ei kävelyyn anna, muutama askel sujuu sisulla.

Ennen vuodenvaihdetta fysioterapia taas loppui. Koska aiemmin on kaupungin taholta otettu yhteyttä uudesta terapiajaksosta, jäimme odottelemaan yhteydenottoa.

Huomasin vanhempani motivaation kävelyn suhteen laskeneen radikaalisti. Kysyessäni syytä hän vastasi, ettei se motivoi, kun terapia ei ole jatkuvaa. Otin itse yhteyttä fysioterapiasta päättävään ihmiseen. Hän sanoi, että fysioterapiaa tarvitsevan vanhempani asia oli unohtunut käsitellä.

Pian tulikin ilmoitus fysioterapian myöntämisestä seuraavan neljän kuukauden ajalle 15 kertaa. Terapian järjestäjä ottaa yhteyttä, sanotaan paperissa. On kulunut jo reilu kuukausi myönnetystä terapia-ajanjaksosta, eikä terapian järjestäjä ole ottanut yhteyttä.

"Kaksi vuotta on jalassa ollut se yksi ja sama sandaali kesät talvet samalla pohjallisella. Tukea sandaali ei kävelyyn anna, muutama askel sujuu sisulla."

Posti toi maksusitoumuksen uuteen pohjalliseen, vaikka miten yritin kuvailla, että vanhempani tarvitsee kengän, koska jalka ei sovi valmiskenkiin virheasentojen vuoksi.

Maksusitoumuksen päätös pohjalliseen perustuu siihen, että vanhempani istuu vain pyörätuolissa eikä kävele lainkaan, mikä ei ole totta alkuunkaan. Kyllä hän kävelisi paljonkin, kun olisi kunnon tukeva jalkine, joka mahdollistaisi helpomman kävelyn.

Kävelyn poisjäämisen myötä yleiskunto alkaa pikkuhiljaa heiketä ja siksikin minua ihmetyttää, miksi kaupunki haluaa säästää yhden jalkineen kustannuksissa. Jalkineen, joka luultavasti kestäisi vuosikausia, kun paljon kalliimmaksi se laitoshoito kuitenkin tulee.

Olen taas soitellut fysioterapian perään, mitään ei ole vielä kuulunut soittopyyntööni. Kenkäasiasta en jaksa edes alkaa väittelemään, kun se väittely on jo käyty ja se poiki pohjallisen, joka ei ole tarkoitettu kävelyyn.

Näin Oulun kaupunki pitää huolen, ettei kotona asuminen mahdollisimman pitkään ole mahdollista, ellet satu olemaan todella varakas ja voi kustantaa kaikkea tarvitsemaasi itse.

Yhden kengän tähden.

Palkaton omaishoitaja

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Eikö 3D-tulostimella saa tehtyä proteesiin toisen jalan peilikuvan ja halvalla vieläpä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laita meiliä ministeri Saarikolle Oulun kaupungin välinpitämättömästä ja ala-arvoisesta kohtelusta.
Ministerit Saarikko ja Vehviläinen kertoivat ja kehuivat viimeviikon tv.ohjelmassa moneen kertaan vanhusten hyvän kotona tehtävän kuntoutuspalvelun.
Kengän hankkiminen Oulun piikkiin on pisara meressä. Inhimillisyyttä, haloo Oulun kaupungin virkailijat !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kengät ja muut apuvälineet päätetään alueellisessa apuvälinekeskuksessa jota hallinnoi OYS, ei kaupunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on tällä hetkellä edelleen jatkuva lainvastainen olotila, kun kaupungin viranhaltijat ja päättäjät ei noudata jo pitkään voimassa ollutta Vanhuspalvelulakia ja sen monia pykäliä ja lain henkeä.

Otapas lakiasiantuntijoiden kanssa yhteyttä näihin toimmimattomiin viranhaltijoihin taikka oikeusaputoimiston kanssa, niin eiköhän asia ala hoitua kunhan vaan jaksat "selättää" nämä pikkubyrokraatit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä meni niin että oulun kaupunki teki kaikkensa ettei isäni saanut hoitopaikkaa vaan sairaan puolison olisi pitänyt hoitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttu tilanne. Itsekin useamman kerran pyytänyt apuja palveluohjauspuolelta ja voin sanoa ettei apuja ole herunut kummankaan vanhempani kohdalla joita olen hoitanut. Olen omaishoitajana toiminut jo useamman vuoden putkeen,ensin epävirallisena ja toisen vanhempani kohdalla virallisesti. Nyt tilanteeni on parempi, mutt ei todellakaan palveluohjauspuolen ansiosta vaan ihan toisen tahon puolelta sain apuja omaan rankkaan tilanteeseen. Jos olisin palveluohjauksesta apua taas kerran yrittänyt saada, niin veikkaanpa ettei sitä olis herunut ja olisin vielä syvemmällä raskaassa tilanteessa hoitaessani Alzheimeria sairastavaa omaistani. Omakohtaisten kokemusten perusteella voin sanoa, ett ei kenenkään ole aivan pakko ruveta omaishoitajaksi ja ei edes palveluohjauspuolikaan voi ketään ilman apua jättää, jos joku ei halua omaishoitajuutta hoitaa vaan silloin pitää löytyä kotihoidon puolelta apua tilanteeseen. Ehkä kaupunki ajattelee, ett kaikki pitäisi omasta pussista kustantaa, mutt harvalla on oikeasti niin paljon säästöjä tilillä, ett pystyy kaikki hoitokustannukset kustantamaan yksinänsä. Kovan työn takana on tosiaan hoitopaikan saanti vanhuksille täällä Oulussa, kun monia laitoshoitopaikkoja on lopetettu vaikka niitä pitäisi lisätä, koska nytkin on liikaa huonokuntoisia vanhuksia kotioloissa hoidettavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikko syytä kääntyä suoraan Oulun vanhustyönjohtajan A. Haverisen puoleen, sillä muutama päivä sitten laveasti kertoi Kalevan sivuilla kuinka kotihoidossa olevien vanhusten tarpeet hoidetaan niin hyvin, että omaisilla ei huolta huomisesta.
Eihän tuohon aloitustekstiin voi muuta sanoa kuin, että ihmetellä täytyy viranomaisten toimintaa ja välipitämöttömyyttä, sillä eikö ennaltaehkäisevällä terveydenhoidolla enään mitään merkitystä tai ylipäätänsä ikääntyvän hoidolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

päivä, kun kaupungin "Aino"-palvelua ylistettiin lehden palstalla. Eikö olisi aika toimia sen mukaan, mitä on itse tuonut julki ja esitellyt saatavaksi??!! Rivit suoriksi ja apu heille, joille se kuuluu!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa toimintaa. Erikoisjalkineet, proteesit ja tukipohjalliset ovat tolkuttoman kalliita. Tiedän sen, kun olen teetättäynyt muutamat tukipohjalliset kenkiini. Älytön hinta. Tiedän myös sen, mikä ongelma on, kun jalkaan ei voi ostaa tusinatavara-kenkiä. Olen reilun vuoden "potenut" ukkovarpaan tyvinivelen nivelrikkoa toisessa jalassa. Kengät, jotka pystyn laittamaan ilman kamalaa kipua, maksoivat hieman yli 200e. Nillä samoilla kävelin koko talven, kevään ja syksyn. Nyt kesäksi hieman kevyemmät maksoivat toiset 200e. Pitäisi vielä hakea hellekengät, jotka ovat samaa hintaluokkaa. Kotona on kenkiä moneen lähtöön, muttei näillä jaloilla tai tällä toisella jalalla niillä pysty kävelelmään. Ymmärrän omasta kokemuksesta, mitä on , kun kyseessä on 85-vuotias vanhus, jonka jalka on amputoitu. Tuossa iässä olisi erittäin tärkeää saada vanhus toimintakykyiseksi liikunnan suhteen. Näin säästettäisiin paljon enempi, kuin tekemällä vanhuksesta liikuntakyvytön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoisjalkineet todellakin ovat kalliita - ei niitä ostella pienillä, eikä vähän isommillakaan eläkkeillä. Nyt ei puhuta muutaman kympin, eikä edes parin sadan euron kengistä, vaan useiden satojen eurojen investoinnista APUVÄLINEESEEN. Erikoisjalkineiden myöntämistä on viime vuosina kiristetty, ja jalkineita myönnetään vain niille, jotka pystyvät kävelemään. Virheasennon korjaamiseen jalkineita ei enää saa, mikä on aivan päätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei erityiskenkiä pysty aina omakustanteisesti hankkimaan. Palveluntuottaja vaatii usein maksusitoumuksen ison hinnan vuoksi. Ja hinta on monesti yllättävän iso jalkineen erityisyyden takia. Koettu on..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen keskituloinen palkkatyöläinen ja haluan auttaa lahjoittamalla rahat sandaaliin. Miten saan tiedon summasta ja tilinumerosta jotta se menee varmasti oikealle henkilölle? Joku tuommoinen rahasto olisi paikallaan jota valvoittaisiin niin, että lahjoittaja voi olla varma siitä, että summa menee sinne mine pitääkin. Selvää on, että yhteiskunnan pitää asiat hoitaa, mutta jos vanhusta auttaa pikainen apu, annan sen mielelläni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotakin voisi ostaa ihan omallakin rahalla. Olen huomannut sen nopeaksi ja näppäräksi systeemiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella innovatiivinen ratkaisusi sopii erityisesti niille, joilla on sitä omaa rahaa. Mikä olisi ratkaisusi niille, joilla rahaa ei ole? Kerrohan noin kekseliäänä ja viisaana henkilönä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei omaa rahaa ole, niin kenenkään se kuuluisi maksaa? Mites ennenvanhaan? Jos ja kun vanhuksilla ei ollut rahaa, lapset hoitivat heidät.

Nyt ruinataan yhteiskuntaa apuun.

Kyllä me olemme sisarusteni kanssa ostaneet ikääntyville vanhemmillemme apuvälineitä ja tehneet remontteja ihan omalla rahalla. Todella käsittämätöntä toimintaa lapsilta antaa tämän vanhuksen kärsiä vuosia ja sitten vielä itkeä asiaa lehtien palstoilla ottamatta itse vastuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nykypäivänä lapsillakaan aina ylimääräistä rahaa? Toimeentulo on usein hankalaa heilläkin. Osa-aikaisia töitä tejeviä ja työttömiä on paljon kaikissa ikäluokissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen että kuinka kallis kenkä on kyseessä jos siihen ei löydy rahaa? Onko niin hintava että itse maksaminen ei tule kyseeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojaväri takaisi erikoiskengät kuukausittain ja kaiken mahdollisen kuntoutuksen. Ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image