Mielipiteet

Lukijalta

Voimmeko parantaa de­mok­ra­ti­aam­me? Miten äänestäjä voisi ilmaista itseään mo­ni­puo­li­sem­min?

Mielipiteet 1.11.2019 6:00
Veikko Hulkko

Voimmeko parantaa demokratiaamme? Onko siinä parantamista? Mielestäni on, koska kansanedustajat puhuvat usein toistensa ohi todistellessaan, että heidän puolueensa on kykenevin yhteisten asioiden hoitaja. Moni heistä ei halua huomata, että asiat ovat aidosti erilaisia riippuen siitä, mistä niitä katsoo.

Ihminen tarkastelee asioita elämän- ja kokemuspiiristään. Sieltä niitä kuuluukin ensisijaisesti katsella. Vaikka näkemyksiemme lähtökohta onkin oma elämämme, on silti syytä opetella ja oppia aidosti ymmärtämään ja kunnioittamaan myös toisten näkemyksiä ja niiden taustoja. Vasta siten ihminen kypsyy yhteisten asioiden osaavaksi hoitajaksi.

Onneksi sellaisiakin kansanedustajia on kaikissa puolueissa. He ovat yhteisellä asialla. Omaa vastuutaan todella pohtiva äänestäjä haluaa äänestää heitä. Siten toimien pelkät napinpainajat karsiintuvat ja viisaat osaajat saavat ansaitsemansa tuen.

Me kansalaiset joudumme valitsemaan edustajamme kovin vähin eväin. Moni tuntee äänestäessään sanovansa vain pienen osan siitä, mitä haluaisi. Jos kirjoitat asiasi äänestyslippuun, äänesi hylätään. Jos huudat niitä toreilla, ei se vaikuta.

Joka neljäs vuosi saat sanoa, että kannatat yhtä valitsemaasi puoluetta ja sen näkemyksiä kaikissa yhteisissä asioissa. On vaikeaa tuntea todella vaikuttavansa. Joudut tukemaan sellaisiakin ajatuksia, joita et halua. Harvalle meistä yhden puolueen ohjelma on täysin oikea. Ei ainakaan silloin, jos todella haluamme ymmärtää politiikan olevan yhteisten asioiden hoitamista, eikä peliä. Olen äänestäjänä törmännyt tähän ongelmaan.

"Me kansalaiset joudumme valitsemaan edustajamme kovin vähin eväin."

Kannatan markkinataloutta kansantaloudessamme, mutta tunnen vastenmielisyyttä, kun äänestäessäni sitä vahvasti tukevaa puoluetta joudun samalla tukemaan myös kasvottoman rahan vallan keskittymistä, ahnetta lyhytjänteisyyttä ja jopa liike-elämän yhteiskuntavastuun välttelyä.

Haluan myös tukea niitä, jotka aidosti puolustavat vähäosaisia ja heikkoja muulloinkin kuin vaalien alla. Jos annan ainoan ääneni heille, tulen ehkä tukeneeksi sellaisiakin arvoja, joita en halua.

Olen ymmärtänyt ilmastonmuutoksen olevan aito uhka ihmiskunnalle. Eri puolueet reagoivat siihen eri tavoin. Tukeakseni ilmastouhkaan vakavimmin suhtautuvia, tulisi minun äänestää keskeisintä ilmastopuoluetta. Jääkö silloin jokin muu tärkeä asia vaille ääntäni.

Entä maahanmuuttoasiat, entä koko maan asuttaminen, entä omavaraisuus, entä maanpuolustus ja niin edelleen? Yksi ääni ei mahdollista suurta harkintavaltaa.

Voitaisiinko tilannetta parantaa? Miten äänestäjä voisi ilmaista itseään monipuolisemmin?

Entäpä jos annammekin äänestäjälle kolme ääntä. Ne hän voisi antaa vapaasti vaalipiirisään kolmen eri puolueen ehdokkaille. Painetaan äänestyslippuun kolme paikkaa numeroja varten ja totutellaan hieman kauemmin kestävään ääntenlaskentaan. En ole asiantuntija. Varmaan muutakin pitää pohtia. Tulisiko kolmen äänen olla esimerkiksi painoarvoiltaan samanlaisia vai erilaisia? Vaaliasiantuntijat ja poliitikot voivat yhdessä etsiä parhaan mallin.

Ei pohdita heti ensiksi miksi tämä ei käy. Miettikäämme mieluummin, miten voimme vahvistaa demokratiaamme. Jos on tarvetta parantaa sitä, niin parempi tapa löytyy etsimällä ja tekemällä, ei odottamalla. Demokratiaa vastaan hyökätään diktatuurin opein. Onko se tavoitteemme? Ei ainakaan minun tavoitteeni.

Haluamme varmaan kaikki (vai haluammeko?) antaa kansalaisillemme vahvemman keinon demokraattiseen vaikuttamiseen. Asiat muuttuvat muuttamalla, eivät esteitä etsimällä!

Veikko Hulkko

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Edellinen hallitus ei ainakaan edistänyt demokratiaa ts kansanvaltaa. Liekkö tietämättömyyttä vai mitä mutta vaalien alla annetuilla lupauksilla ja vaalien jälkeisillä toimilla ei ollut juurikaan yhtäläisyyttä. Silloisten vaalien tulos olisi varmasti ollut ihan toinen, jos toteutuneet toimet olisi kerrottu ennen vaaleja. Ns "vahva mandaatti" tarkoitti sitä kuinka ääniä onnistuttiin kalastelemaan yli todellisen kannatuksen. Tämä mandaatin kohtalokin oli jo alkujaan suunniteltu tulevan osittain syödyksi takinkäännöillä ts niillä toimilla, joista vaalien alla ei sopinut hiiskua. Politiikka on peliä, joku sanoisi, mutta minun mielestä kansanvaltaa ei kunnioitettu, kun kannatuskin laski niin paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalais- ja kuntalaisaloitteet ovat hyvä, mutta aliarvostettu ja -mainostettu tapa vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurinta demokratiaa on mahdollisuus äänestää omilla valinnoillaan. Mutta sen mahdollistamiseksi tarvitaan sääntöjä.

Yksi mahdollisuus olisi monikamarinen parlamentti. Silloin voisi äänestää yhtä edustajaa lakeja säätämään, toista päättämään veroista ja budjetista, kolmatta valvomaan kansainvälisiä suhteita ja neljättä luottamaan hallitukseen.

Lisäksi osa julkisista toiminnoista voitaisiin erillistää omiksi itsehallintoaloiksi, joihin äänestetään erikseen edustajat, jotka päättävät toiminnan laajuudesta ja rahoituksista lain puitteissa. Olkoon esimerkkinä sotehallinto, tiehallinto, kulttuurihallinto, kansallisurheiluhallinto, joista viimeisten jäsenyys olisi valinnaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image