Mielipiteet

Lukijalta

Viestit arjesta las­ten­hoi­ta­ja­na toimivilta ovat ahdistavaa luettavaa

Mielipiteet 23.2.2019 6:00
Eila Seppälä-Vessari

Keskustelu vanhustenhuollon sekä varhaiskasvatuksen tilanteesta käy kiivaana ja vallitsevat olosuhteet ovat viimeinkin ylittäneet uutiskynnyksen. Varhaiskasvatuksessa on aivan normitilanne, että lapsiryhmien suhdelukumitoitukset ylittyvät päivittäin, lähinnä aamuisin ja iltapäivisin. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilöstä on liian vähän paikalla suhteessa paikalla olevien lasten määrään.

Näiden lisäksi erityisen haasteellisia ovat ne tilanteet, joissa poissaolevalle työntekijälle ei hankita tai saada sijaista, vaikka varhaiskasvatuslaki niin edellyttää. Tällaisissa tilanteissa saattaa yksi hoitaja vastata jopa yli parinkymmenen lapsen ryhmästä.

Tai toisista ryhmistä joutuu päivän aikana jopa 5–7 eri aikuista käydä paikkaamassa puuttuvaa työntekijää. Lasten turvallisuus, varhaiskasvatuksen tavoitteet ja lapsen etu eivät voi toteutua näissä olosuhteissa ja lapsiryhmien toiminta vaikeutuu huomattavasti.

 

"Vanhemmat, kiinnittäkää huomiota oman lapsen lapsiryhmän kokoon ja vaatikaa riittävää henkilöstömitoitusta ja läsnä olevia kasvattajia, teillä on siihen oikeus!"

 

Viestit arjesta lastenhoitajana toimivilta ovat ahdistavaa luettavaa. Varhaiskasvatuksen laatua haluttiin uuden varhaiskasvatuslain myötä nostaa lisäämällä lapsiryhmissä korkeammin koulutettujen määrää. Käytännössä tämä on johtanut siihen, että lapsiryhmä on entistä enemmän lastenhoitajien vastuulla muun muassa varhaiskasvatuksen opettajien lisääntyneen sak-ajan myötä.

Sak-ajalla suunnitellaan, arvioidaan ja kehitetään toimintaa. Tähän päälle tulevat vielä muut lapsiryhmän ulkopuoliset tehtävät, jolloin varhaiskasvatuksen opettaja teknisesti lasketaan mitoituksissa läsnäolevaksi työntekijäksi.

Nämä ovat tärkeitä tehtäviä, mutta alle kouluikäinen lapsi tarvitsee myös läsnä olevia kasvattajia, syliä ja turvaa. En siis kritisoi itse suunnitteluaikaa, vaan on huolehdittava, ettei sen toteutus kuormita liiaksi lastenhoitajia ja vaaranna varhaiskasvatuksen arkea ja lasten turvallisuutta. Lastenhoitaja on se kasvattaja, joka on läsnä lapsiryhmässä koko päivän ja usein vielä niin, ettei edes lakisääteisiä taukoja pystytä pitämään.

Lastenhoitajien huoli on aiheellinen ja ajankohtainen. Niillä, joilla alanvaihto on vielä realistisesti mahdollista, ajatukset ovat vahvasti suuntaamassa muihin tehtäviin. Ne, joilla ikä tulee vastaan, ovat kovin ahdistuneita siitä, kuinka jaksaa eläkeikään asti. Monessa yhteydenotossa on kuvattu sitä, ettei iltaisin jaksa muuta kuin kaatua sohvan mutkaan odottamaan kauhulla seuraavaa päivää ja kuinka siitä selvitään.

Kuntien ja aluehallintoviranomaisen tekemät selvitykset ryhmäkoosta tai mitoituksista eivät kerro koko totuutta. Kerätyt luvut ja tiedot saadaan näyttämään toimivilta, koska niitä tarkastellaan koko kunnan tai päiväkodin tasolla.

Yksin ison lapsiryhmän kanssa toimivaa ei auta, että keskimäärin lukujen mukaan homma toimii. Jokainen voi talven loskapäivinä miettiä itsensä työskentelemään tilanteessa, jossa lähtee reilun parinkymmenen lapsen kanssa talvi- ja kuravaateiden pukemisoperaatioon – pahimmillaan jopa yksin. Ensimmäisenä valmiina ollut lapsi joutuu talvitamineissaan odottamaan ulospääsyä melko pitkään.

Vanhemmat, kiinnittäkää huomiota oman lapsen lapsiryhmän kokoon ja vaatikaa riittävää henkilöstömitoitusta ja läsnä olevia kasvattajia, teillä on siihen oikeus!

Eila Seppälä-Vessari

toiminnanjohtaja

Suomen Lastenhoitoalan Liitto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

kun kerran ei saada riittävästi päteviä vakinaisia hoitajia niin mikäli toinen vanhemmista on kotona ei lasta hoitoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtään hoitajien taakkaa väheksymättä, ei me lastentarhanopettajatkaan ehditä taukoja pitää. Palaverit ja suunnittelut eivät ole taukoja, vaan täyttä työtä, jota meidän talossa hoitajat eivät edes halua tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen, kun äidit olivat kotona, tuli hoidettua sekä lapset, että vanhukset. Mummot auttoivat lasten hoidossa ja päinvastoin. Toinen toistaan auttaen elettiin.

Nyt pukataan laitoksiin sekä lapset, että vanhukset. Tuottavuus edellä luullaan menevän, mennään pahoinvointi edellä. Liian isot lapsiryhmät tuottavat levottomia lapsia kouluun.
Nykyihmiset eivät tiedä rauhallisesta elämän menosta mitään. Elämä ei ole mennyt eteenpäin kaikilta osin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
28
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
22
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
12
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image