Mielipiteet

Lukijalta

Vie­raan­nut­ta­ja on usein per­soo­nal­li­suus­häi­riöi­nen

Mielipiteet 5.1.2018 11:00
Arja Vasala

Mietteitä kirjoitukseen Kalevassa 29.12. "Vieraannuttamistietoutta levitettävä".

Normaaleissa eroperheissä ja suuressa osassa eroja pystytään lastenhuoltajuudesta sopimaan vanhempien kesken lapsen edun mukaisesti.

Usein oikeudenkäyntikierteeksi kehittyneen lastenhuoltoriidan takaa paljastuu luonnehäiriöinen vanhempi, joka heijastaa omat ongelmansa toiseen vanhempaan ja saa tämän näyttämään vieraannuttajaltakin ontuvin, valheellisin perustein.

Pahimmillaan toinen vanhempi systemaattisesti manipuloi lasta toista vanhempaa vastaan mitätöimällä ja vähättelemällä toista vanhempaa ja esittämällä valheellisia väitteitä.

Huomioitavaa on, että sekä miehet että naiset osaavat tämän manipuloinnin taidon ja että myös sukulaiset, ystävät ja työtoveritkin saattavat lähteä helposti uskomaan manipuloijaa ottamatta selvää mitä on oikeasti tapahtunut. Huoltokiusaaminen on tällaisissa tapauksissa hyvin yleistä.

Toisen vanhemman äärimmäisen manipulatiivinen pyrkimys ja ote saa useat käräjäoikeudetkin tekemään vääriä päätöksiä lasten huoltoriidoissa ja mahdollisissa vieraannuttamiskysymyksissä.

Lasten osa on vaikea ja traumatisoiva. Lapsi tarvitsisi rakkautta ja turvaa, mutta joutuu jollain tavalla kiinnittymään myös luonnehäiriöiseen vanhempaansa, jotta pystyisi selviytymään vaikeista tilanteista.

Kuka on oikeasti vieraannuttaja? Kenellä on oikeasti ja aidosti halua vain suojella lasta joutumasta esimerkiksi väkivaltaisen puolison käsiin?

"Vieraannuttamisen oikea tunnistaminen on äärimmäisen monitahoinen ja vahvaa käyttäytymistieteellistä osaamista vaativa tehtävä", kertoo psykologian tohtori Helinä Häkkänen-Nyholm.

Kroonistuneisiin, lukuisiin oikeudenkäynteihin johtaviin lastenhuoltoriitoihin on ehdotettu vanhemmuuden arviointimenettelyä, jossa tehtäisiin tutkimus lastenpsykiatrianosastolla tai perheneuvolassa. Tätä tutkimusta olisivat tekemässä psykiatri, psykologi ja sosiaalityöntekijä, usein myös sairaanhoitaja.

Tutkimuskokonaisuus käsittäisi yksilötutkimukset ja perhetutkimuksen, jossa selvitetään riittävällä asiantuntemuksella vanhempien ja lapsen vuorovaikutussuhteet ja vanhempien kyky vanhemmuuteen. Sama työryhmä tekisi koko tutkimuksen, mikä poistaisi yksipuoliset asiaan vaikuttamiset ja kotikenttäedut, jotka paistavat läpi usein, jos vanhemmat asuvat eri paikkakunnilla.

"Hälytyskellojen pitäisi viimeistään soida, jos lastenhuoltajuusriidan osapuolet eivät ole tasa-arvoisia: toinen osapuoli on voimakas syyllistäjä ja toinen itkuinen ja voimaton."

Istambulin sopimus, joka tuli voimaan Suomessa 2015, velvoittaa Suomea toteuttamaan tarvittavat lainsäädäntö- tai muut toimet, ettei tapaamis- ja huoltajuusoikeuksien käyttäminen vaaranna väkivallan uhrin tai lasten oikeuksia ja turvallisuutta.

Väkivalta voi olla fyysistä, henkistä, hengellistä tai taloudellista väkivaltaa. Olisi oikeusvaltion edun mukaista osata tunnistaa vakavat persoonallisuushäiriöt kaikkien niiden viranomaispäätösten yhteydessä, joissa lasten huoltajuusriitoja käsitellään.

Hälytyskellojen pitäisi viimeistään soida, jos lastenhuoltajuusriidan osapuolet eivät ole tasa-arvoisia: toinen osapuoli on voimakas syyllistäjä ja toinen itkuinen ja voimaton. Kumpaakin osapuolta tulisi kuulla erikseen ja useaan kertaan, jotta alta paljastuisivat toisaalta mahdollinen valehtelu ja ristiriitaisuudet ja toisaalta uhrien kokema todellisuus. Myös lapsia pitäisi kuulla.

Jos vanhempi on ollut väkivaltainen, niin tapaamisten tulisi olla aina turvattuja, ja ne tulisi tarvittaessa keskeyttää, jos tapaamisia ollenkaan olisi tarpeen järjestää, jos oikeasti lapsen etu on se tärkein.

Arja Vasala

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Todella hyvä kirjoitus. Oulun sos.toimi ei edes selvitä mikä tilanne on todellisuudessa. Sanelu alkaa heti ja lapsi kärsii, kun asioita ei hoideta oikein. Kyllä jopa sijaisvanhempi huomaa monesti mikä on totuus, mutta ei kuunnella sossun taholta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo 70 luvulla lapsia vieraannutettiin ja lähes aina isä ulkoistettiin lapsistaan. Luonnehäiriöinen äitini onnistui estämään meitä lapsia tapaamasta isäänsä kauheilla valheilla. Valitettavasti vasta aikuisena tajusin mistä on kyse ja isäni on jo kuollut. Nyt äitini projisoi kaiken vihansa minuun ( olen puolustanut isääni ja tavannut hänen sukuaan). Äitini yrittää vieraannuttaa minua sisaruksistani ja muusta suvusta ja valitettavasti he eivät näe totuutta. Se, missä äitini on onnistunut täydellisesti ( minun onnekseni), on itsensä vieraannuttaminen minusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole lastani nähnyt seitsemään vuoteen, viimeksi näin vauvana. Lapsen äiti narsisti, joka kosti eron tällä tavalla. Itselläni elämältä kadonnut pohja. Parisuhteeseen en enää kykene, isäksi minusta ei ole enää ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että tuodaan esille se, että väkivaltaa on montaa sorttia.

Valitettavasti ammattihenkilöidenkin on usein vaikea tunnistaa persoonallisuushäiriöistä, joka saattaa huoltotapaamisissa tekeytyä avuttomaksi ja itkuisaksi. Tarvitaan riittävän laajoja psykiatrisia arvioita, mutta siihen ei useinkaan ole resursseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä kirjoitus ja paljon on vielä tehtävää sekä parannettavaa Oulunkin sosiaalitoimessa. Isoin ongelma lienee resurssien vähyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

131
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
41
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
41
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
34
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
31
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Juuri näin. Tässä ollaan niiden asialla jotka eivät pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen. Työttömät, syrjäytyneet, vamm... Lue lisää...
Onnea, olet ymmärtän...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image