Mielipiteet

Lukijalta

Vielä nykyään poikien ja miesten liikuntaa tuetaan enemmän verovaroin

Mielipiteet 27.10.2017 11:00
Raija Lummi

Tytöt liikkuvat vähemmän kuin pojat. Se on kiistaton tosiasia ja se näkyy lukuisissa tutkimuksissa ja pro gradu- ja väitöskirjoissa.

Asiaa voi tarkastella historian kautta. Vanhastaan urheilua ja liikuntaa on pidetty miesten ja poikien asiana, joista esimerkkinä olympialaiset olivat antiikin Kreikan tapa liikuttaa poikia ja miehiä kisailemaan ja vilvoittelemaan keskenään.

Vielä nykyään poikien ja miesten liikuntaa tuetaan enemmän verovaroin. Niitä harrastuksia, joissa pojat ovat selkeänä enemmistönä, esimerkiksi palloilulajit ja jääkiekko, tuetaan paljon enemmän julkisin varoin kuin tyttöjen suosimia lajeja kuten tanssia, voimistelua, taitoluistelua ja ratsastusta, jotka saavat vain hippusia siitä tuesta, jota poikien suosimat lajit saavat.

Poikien ja miesten suosimia lajeja pidetään standardeina liikunnalle. Jos ja kun niiden käytössä tytöt ovat vähemmistönä, arvostellaan ja kysytään miksi tytöt eivät niitä käytä. Harvassa kunnassa ratsastus-, tanssi- tai kuntosaliurheilu on rahoitettu yhteisin verovaroin. Sen sijaan jääkiekko- ja jääpallohallit ovat kunnissa peruspalveluja kuntalaisille.

Voisimme ottaa mallia esimerkiksi Ruotsin Haaparannasta, jossa tyttöjen suosimia lajeja ja sitä kautta tyttöjen liikuntaa on alettu korostaa kunnan toiminnassa. Tukemista toteutetaan antamalla tyttöjen käyttämille harrastuksille aikaisempia iltavuoroja ja jakamalle muun muassa aikuisten miesten seura-aikoja myöhemmille iltavuoroille.

Seuroja tuetaan lisäksi panostamalla suuremmalla summalla tyttöjen osallistumista liikunnalliseen järjestötoimintaan. Tämä ei ole pois poikien osallistamisesta vaan tämä lisää kokonaisliikunnan osuutta. Tytöt ja pojat pitää saada samalle tasolle liikunnan harrastamisessa ja lisätä näin nuorten liikuntaa kokonaisuudessaan.

”Harvassa kunnassa ratsastus-, tanssi- tai kuntosaliurheilu on rahoitettu yhteisin verovaroin. Sen sijaan jääkiekko- ja jääpallohallit ovat kunnissa peruspalveluja kuntalaisille.”

Helsingin kouluissa on menossa kokeilu, jossa liikunnanopettajat ja kunnan kouluterveydenhoitajat tekevät yhteistyötä valitsemalla nuorista koululaisista ne, jotka ovat syrjäytymässä liikunnasta ja oman hyvinvoinnin edistämisestä. On tärkeää löytää moniammatillisesti koululaisista ne nuoret, jotka hyötyvät eniten ohjauksesta liikunnan pariin.

Helsingistä on saatu hyviä kokemuksia ja käytäntöjä tämän toiminnan kehittämiselle. Toiminta muistuttaa personal trainer -toimintaa, jossa jokaiselle räätälöidään oma ohjelma. Tämä toiminta säästää pitkällä tähtäyksellä yhteisiä verovaroja inhimillistä puolta unohtamatta.

Jokaisessa kunnassa löytyy varmasti koulujen monitoimi- ja liikuntasaleja, jotka ovat vajaakäytössä iltaisin ja viikonloppuisin. Niihin voidaan moniammatillisesti perustaa esimerkiksi punttisalitoimintaa, joka on erityisesti tytöille suosittu liikuntamuoto ja joka tulee kalliiksi nuorille, jotka joutuvat kunnan palvelun puutteessa turvautumaan yksityiseen palveluun. Vähävaraisten vanhempien jälkikasvulla ei ole valinnanvaraa, jos kunnan tarjoamaa mieleistä liikuntapalvelua ei ole tarjottavana.

Raija Lummi

Lapin ja Tornion Kokoomusnaisten

puheenjohtaja, torniolainen kuntapäättäjä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tytöt ja naiset on terveempiä ja elää kauemmin, on siis järkevää panostaa poikien ja miesten liikuntaharrastuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää jonkun sukupuolineutraalihysteerikon jo älähtää! Nykymaailmassa ei ole sukupuolipoliittisesti korrektia puhua tyttöjen harrastuksista ja poikien harrastuksista. Siitäkin huolimatta, että tytöt mieluummin harrastavat erilaisia asioita kuin pojat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä kaupungin pitäisi tukea poikia myös ratsastamaan ja tanssimaan koska näissä harrastuksissa tyttöjä on paljon enemmän. Lisäksi on epäreilua ettei pojat saa joukkue peleissä pelata tyttöjen joukkueessa, kun taas tytöt voivat mennä pelaamaan ja kilpailemaan esimerkiksi jääkiekossa poikien sarjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenttisi herätti enemmän kysymyksiä kun vastakommentteja. Miten "tuetaan" poikia ratsastamaan, jos ratsastus ei luontaisesti kiinnosta? Pojille maksetaan kalliit ratsastustunnit ja tytöt saavat maksaa omansa? Onko se joku ongelma jos pojat eivät ratsasta tai tanssi? Ja olisiko maailma joten paremmin tasapainossa jos talleilla ja tanssitunneilla olisi tasainen jakauma tyttöjä ja poikia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, provosoin ja halusin herättää keskustelua siitä että mitä on ta-arvo. Onko se sitä että joka harrastuksessa on sukupuoli jakauma 50/50? Minun mielestäni ei.

Nuo kysymykset joita esitit ovat hyviä. Ne tuovat esille miten monessa määrin tasa-arvo on pakotettua. Ja voi helposti kyseenalaistaa sen onko se sitten tasa-arvoa jos pojille maksetaan ratsastus ja tytöille ei. Tasa-arvoa mielestäni on juurikin se mikä täällä kommenteissa on tullut esiin, se että sukupuolta tai etnistä taustaa ei katsota, vaan kaikkia kohdeltaisiin saman arvoisina.

Nuo kysymyksesi joita esitit melko provosoivalle kommentilleni, voisi hyvin esittää myös alkuperäisestä artikkelista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta pojista tulee todennäköisemmin kelkasta pudonneita kuin tytöistä eli eikö tätä voida ajatella sen ehkäisynä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
30
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
19
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
17
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
11
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image