Mielipiteet

Lukijalta

Vesivoimalat purettava

Mielipiteet 28.7.2019 7:00
Teuvo ’Torni’ Tuppurainen

 

Kalevan kesäkolumnisti kansanedustaja Ville Vähämäki kaipasi 25.7. kirjoituksessaan väkeä kalaan vesistöille ja kalojen pyyntiin lisää matkailijoita.

Selviä toimenpiteitä tehtyjen virheiden ja tulevien poistamiseksi kansanedustaja ei esitä, ainoastaan korulauseita, joten tässä selviä toimenpiteitä.

Maamme jokien tilanne on kauhistuttava, melkein kaikki rakennettavissa oleva vesivoima varsinkin Pohjois-Suomessa on rakennettu Etelä-Suomen hyvinvoinnin nostamiseksi.

Melkein kaikki vesivoiman tuotannon taloudelliset hyödyt ovat valuneet useita vuosikymmeniä Pohjois-Suomesta etelään ja valuminen jatkuu.

Meidän pohjoissuomalaisten tulee lopettaa hyödyn valuminen etelään ja purattaa vesivoimalaitokset.

Kun vesivoimalat on purettu, saamme pohjoiseen moninkertaisen hyödyn matkailun kasvusta jokiemme vapauttamisen avulla. 1900-luvun alussa Oulujoen ja muiden pohjoisten jokien lohen perässä kulki englantilainen aatelisto maksaen lohenpyynnistä nikkeliä ja maksanee sen vieläkin ja monet muut. Olisiko jossakin kaupungissa keskellä mahtavasti pauhaava koski kuin Oulussa vapaa Merikoski?

Vaelluskalan kalaportaat ovat yksi mahdottomimmista keinoista saada vaelluskalat takaisin, vai onko joku kalaporras taannut kaikille ja kaikenlaisille vaelluskaloille tulla ja mennä ongelmitta ja kannan säilyttäen? Kalaportaiden kannattajat unohtavat yhden pääseikan vaelluskalojen elämästä. Ne ovat kuteneet pääosin jokien pääuomassa virtaavassa hapekkaassa koskivedessä.

Tämä ei onnistu voimalaitosaltaiden seisovassa vedessä ei sitten millään. Perimätieto kertoo esimerkiksi Oulujoen sivuhaaran Kutujoen Kuurnankoskelta, ettei lohen koskaan tarvinnut nousta kosken yli.

Kun voimaloita aletaan purkaa, aloitettakoon ennakoiden vastaavan energiantuotannon hoitaminen tuulella ja aurinkosähköllä, mitkä teknologiat hakkaavat jo atomivoimalan tuotantokustannukset selvästi eikä niistä tule 200 000 vuotta kestävää ydinjätettä. Saanko nähdä 1940-luvun lopulla syntyneenä pohjoisen joet vapaana, siitä haaveilen muistellessani ja isäni sylissä katselemassa Merikosken sulkemista 1949.

Kaikkien maailmaa vaivaavien ongelmien juurisyy on hallitsematon väestön liikakasvu: joka päivä syntyy 300 000 ja vuositasolla 100 000 000 (sata miljoonaa) uutta suuta rajalliselle pallollemme vaatimaa länsimaista elintasoa ja energiankulutusta.

Ei näytä hyvältä.

Teuvo ’Torni’ Tuppurainen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Puretaan vain vesivoima, kunhan saadaan Fennovoiman myllyt pyörimään. Suomihan pyrkii pelastamaan maailman syntyvyydenkin osalta ja on ulkoistanut sen kehitysmaihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipäs hätäillä, vanhaa vesivoimaa ei kannata lähteä suin päin purkamaan. Joitakin kohteita voi olla jossa se on järkevää, on vaikka tehotonta tuotantoa ja saataisiin hieno kalastusmatkailukohde vähällä vaivalla. Yhtään uutta jokea ei saa enää valjastaa! Mitkä ovat vapaana, niitä ei saa pilata voimalaitoksilla, kaivosten saastavesillä tms.

Luonnon tasapaino on nyt kiikun kaakun ilmastonmuutoksen ja muiden ihmisen aiheuttaman tuhotoimien vuoksi. Elinvoimainenkin kanta voi romahtaa hetkessä. Siksi esimerkiksi saimaannorpista ollaan edelleen huolissaan, 400 ei ole paljon, se on vähän. Jos tulee kaksikin kantaa uhkaavaa tekijää samalla kertaa, laji voi hävitä lopullisesti! Monet kalakannat ovat samassa tilanteessa.

Kirjoittaja ehdottaa väestönkasvuun puuttumista. Kondomeja jakamaan siitä vaan, mutta muuten eliminointikeinot menee natsihommiksi. Ei suositeltavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hip, heijaa, rahaa seinästä ja sähköä töpselistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sori. Teidän harrastus ei kinosta yhtään. Eikä teitä toiseten hyvinvointi eikä ilmasto. Nyt kalamiehet tunnetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kuin tämän kesän tilanne Torniojoella näyttää, kalat kuolevat ympäristömyrkkyihin, vaikkei vesivoimaloita olekaan. Olisi suoranaista typeryyttä ruveta nyt purkamaan patoja kun puhdasta sähköä tarvitaan yhä enemmän. Lisäksi on mukavampi mökkeillä rauhallisen patoaltaan rannalla pikkusinttejä pyydellen. Jos vesivoimalat purettaisiin ja kala sattuisi nousemaaan jokiin, alkaisi taas armoton riitely siitä kuka saa lohestaa ja mistä. Pieniä vähän sähköä tuottavia patoja voidaan purkaa virkistyskalastuksen takia mutta pohjoisen isot voimalat saavat olla ja vielä pitkään, mutta kalatiethän niihin pitäisi toki rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulesta saatava energia on pisara meressä energian kasvavaan tarpeeseen ja se pilaa myös maiseman. Aurinkoenergian kanssa kutakuinkin sama tilanne. Paukut pitää laittaa ydinvoiman kehittämiseen. Toivottavasti fuusiovoimalat toteutuu joskus jolloin energia on saasteetonta.
Tuppuraisen kanssa samaa mieltä siitä että väestönkasvu on maailman pahin mutta myös vaietuin ongelma lisäten tarvetta energialle yms. Esim jatkuva energian säästäminen yhdessä kasvavan väestön kanssa ei tuota positiivista tulosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä olen 100% samaa mieltä. Muttatilelle ainakin kolme uutta ydinvoimalaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä pidän enemmin sähköt kuin vavan jos valita pitää. Sitäpaitsi sähkö tulee meille merikoskesken voimalaitoksesta joka on kaupunnnin rahakone.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ne turistit nyt ovat, kun vapailla koskilla ei näy ketään? Vai, että ihan turisteiden tuotoilla se tuo herra ajatteli sähköä saada ihmisille.
Mistähän niitä turisteja saisi, kun ei niitä nytkään ole, kuin kourallinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kirjoittajalla havaintoja, että nykyisille rakentamattomille koskille olisi pitkätkin jonot innokkaita ja rahakkaita tulijoita.
Kannattaisi myös tutustua energian eri tuotantomuotojen koko käyttöaikaisiin päästöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauska lukea joulusatuja keskellä kuuminta kesää. Lohta olen syönyt silloin tällöin, norjalaista antibioottiruokittua, tiskiltä ostettua. Ilmastokaan ei meinaa lämmetä täällä päin kuin heinäkuusss viikoksi ja taas on ensiviikolla luvassa siperian kylmää. Lämpenisikö ilma täällä siedettävämmäksi jos massaturismi houkuteltaisiin kentokoneilla tulemaan tänne lohia nappaamaan, tiedä vaikka niin olisi. Helmikuussa vuonna 1943 poimivat Kiimingissä metsästä puolukoita kun oli parikymmentä astetta lämmintä. Sen jälkeen on ollut vain kylmiä helmikuita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä oululainen kirjoitti päiväuniensa tuotoksen oikein julkiseksi. Kyllä ei voi kuin nauraa tuollaisille selityksille mistä puuttuu realismi totaalisesti. Kaikenlaisia sano, mutta jokainen taaplaa tyylillään eikä aina ole oikein perillä mitä kirjoittavat.
Torni kaatui kyllä nyt todella lahjakkaasti ja ihan oulun omaan viemäriin eli laaniskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienet voimalapadot purettava ja pienet joet vapautettava kalojen kutualueiksi.

Suomi on luonnonsuojelun henkinen kehitysmaa.
Ruotsissa vanhat padot purettu ja saatu upeita runsas kalaisia jokia elvytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli maalle sähköä tuottavat voimalat pitäisi purkaa siksi että jokiin nousisi kaloja huvikalastajien kalastettaviksi eli tapettaviksi???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienet voimalat eivät tuota mitään.
Ovat vain muinaismuisto maalaisliiton luonnontuhoamispolitiikasta 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niillä pienilläkin vesivoimaloilla on tuotettu aikoinaan voimaa erilaisiin laitoksiin. Jotta hyöty on saatu, on jokia pitänyt padota. Se taas on tuonut työtä ja toimeentuloa, ilman politiikkaa. On aika kaukaa haettua syyllistää maalaisliittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnontuhon juuret johtavat maalaisliittoon.
Hienot joet ja vesistöt on tuhottu ahneuksissa.

Nyt on aika siirtyä pimeältä keskiajalta nykyaikaan ja purkaa pienet hyödyttämät padot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan catch and release, eli ensin pyydetään ja sitten vapautetaan. Hullua hommaa, eläimiä pyydetään ainoastaan ruoaksi tai ei ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image