Mielipiteet

Lukijalta

Vesihuolto on säh­kön­siir­to­ver­kon lisäksi tärkeä luonnollinen monopoli, joka tulee pitää kansalaisten edun vuoksi täysin julkisessa omistuksessa

Mielipiteet 6.2.2020 7:00
Mikko Viitanen

Jyväskylässä selvitellään vesihuollon omistuksen osittaista myyntiä. Se on Suomessa ainutlaatuista. Monissa kaupungeissa vesihuolto on myyty kaupungin energiayhtiölle ja siten paikattu kaupungin kassaa. Omistus on kuitenkin pidetty kokonaan kaupungeilla.

Jyväskylässä vesihuolto yhtiöitettiin aikanaan yhdistämällä se Jyväskylän energiayhtiöön. Silloin jo varoitettiin, että yhtiöittäminen on askel kohti yksityistämistä.

Vesihuolto on sähkönsiirtoverkon lisäksi tärkeä luonnollinen monopoli, joka tulee pitää kansalaisten edun vuoksi täysin julkisessa omistuksessa.

Monopoliasema antaa mahdollisuuden mielivaltaan. Sen ovat saaneet kokea ne alueet, joissa sähköyhtiöt on myyty kansainvälisille omistajille. Siirtoverkot on myyty jo useampaan kertaan ja aina maksajana on asiakas, jolla ei ole monopolitoiminnassa vaihtoehtoa.

"Monopoliasema antaa mahdollisuuden mielivaltaan. Sen ovat saaneet kokea ne alueet, joissa sähköyhtiöt on myyty kansainvälisille omistajille."

Ei olekaan ihme, että kansalaisaloite vesihuollon säilyttämisestä julkisessa omistuksessa kerää vyörynomaisesti allekirjoituksia.

Oulussa vesihuolto on pidetty kunnallisena liikelaitoksena perustellusti sen luonnollisen monopoliaseman vuoksi. Täälläkin vesihuollon yhtiöittämisen selvittämistä esitettiin noin 15 vuotta sitten, mutta liikelaitosten lautakunta hylkäsi esityksen.

Matti Pennasen kauden alkupuolella, kun muita yhtiöittämisiä toteutettiin EU-direktiivien vaatimuksesta, sovittiin, että Oulun Vesi jatkaa liikelaitoksena.

Myös uuden Oulun syntyessä liikelaitosmuoto päätettiin säilyttää yhdistämällä Oulun Vesi liikelaitokseen Oulun ja Haukiputaan liikelaitokset ja Kiimingin, Oulunsalon ja Yli-Iin vesiyhtiöt, jotka purettiin. Myöskään Perlaconin esityksiin ei sisälly vesihuollon yhtiöittämistä.

Oulussa on käyty vuosia keskustelua yhtiöittämisestä ja siihen liittyvistä haitoista. Sillä on ollut vaikutuksensa niin, ettei Oulussa ole tehty hätiköityjä ratkaisuja, joita pitäisi katua jälkeenpäin.

Mikko Viitanen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kuntia viedään kuin pässiä narussa. Seuraavaksi varmaan yhdistetään valokuitu sähköverkon maakaapeleihin ja maksatetaan asiakkailla kysymättä k yöräämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää, että markkinatalouden perusperiaatteita pitää vasemmistolaisen edustajan kertoa kokoomuslaisillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep kannatin tätä kansalaisaloitetta. Tuskin on epäselvyyttä miksi vesi on pidettävä julkisessa omistuksessa. Caruna karmea esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuin myös minä kannatin. Sähköverkotkin pitäisi ostaa takaisin. Nykyisellään eivät nämä yritykset edes maksa veroja Suomeen, joten valtio on menettänyt tuloja jo luultavasti enemmän kuin mitä saivat myymällä sähköverkot. Sellaiset, joita kansalaiset eivät voi valita niitä ei saa missään nimessä myydä. Ja tämän tajuavat jo ksnsalaisetkin mutta meidän hallituksella on laput silmillä ja uskovat sinisilmäisesti,etteivät nämä yritykset esim. nosta hintoja ja toki maksavat veronsa kiltisti Suomeen. Tälläinen kikkailu verojen kanssa eli "verosuunnittelu" olisi saatava laittomaksi touhuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä kuoli asehyökkäyksissä vesipiippubaareihin Saksassa – myös epäilty löytyi kuolleena
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
7:00
Älä tyydy tavanomaisiin laskiaispulliin – kokeile aivan uusia täytteitä tai yhdistele perinteisiä omaperäisesti Tilaajille
6:54
Pikaluottoja tyrkytetään myös firmoille – "Se on äärimmäisen kallista rahaa" Tilaajille
6:33
Tuulilasit ottavat taas osumia irtokivistä – oululaisyrittäjällä poikkeuksellisen kiireinen alkuvuosi: "Etenkin Pohjantiellä napsuu kuulemma ihan jatkuvasti" Tilaajille
6:30
Mies ajoi rajua ylinopeutta Iissä – alkometri näytti törkeitä lukemia
17
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
13
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
11
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
5
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
5
Koppikorvausten jyrkkä kasvu tyssäsi viime vuonna – syyttömänä vangituille maksettu korvaussumma romahti 1,3 miljoonalla eurolla
5
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image