Mielipiteet

Lukijalta

Verotiedoilla mässäily saa loppua – "ka­teus­päi­vä­nä” ihmiset saavat tirkistellä toistensa lompakoihin, miksi?

Mielipiteet 19.7.2019 6:00
Aleksi Hernesniemi

Jokavuotiset verotietojen julkistukset ovat mässäilyn aihe. ”Kateuspäivänä” ihmiset saavat tirkistellä toistensa lompakoihin. Miksi?

Verotietojen julkisuuteen liittyy paljon kyseenalaisia piirteitä. Verotietojen julkistamisessa on kyse yksilön oikeudesta yksityisyyteen ja sen luulisi olevan perustuslailla turvattu perusoikeus.

Tätä sääntöä noudatetaan monessa muussa asiassa. Esimerkiksi yksilön terveystiedot ja sosiaalihuollon asiakirjat ovat luottamuksellisia. Jos ihminen on pois töistä taudin vuoksi, sekään ei ole julkinen tieto. Myös yksityinen viestintä on luottamuksellista.

Lisäksi kenenkään koti ei ole julkinen paikka, johon vieraat ihmiset voivat marssia ilman lupaa (kotirauha).

Verotietojen julkisuutta on perusteltu vallankäyttäjien vahtimisella, mutta perustelu on surkea. Samalla verukkeella voitaisiin oikeuttaa myös muidenkin perusoikeuksien polkeminen.

Miksi ihmisillä ei saisi olla oikeutta saada kaikkien päättäjien terveys- ja sosiaalihuollon tietoja? Sillähän voisi olla yhteiskunnallista merkitystä.

Miksi ihmisillä ei saisi olla oikeutta astella julkkisten koteihin? Siellähän voisi olla merkkejä epäilyttävästä toiminnasta.

Miksi konsernijohtajien viestintäsalaisuutta ei voitaisi raottaa? Sieltähän voisi paljastua kohu.

Jostain syystä näitä vaatimuksia ei näy julkisuudessa, vaikka niissä on sama logiikka: yksilön oikeus yksityisyyteen väistyy muiden ihmisten uteliaisuuden tieltä. Kannattaa myös muistaa, että rikollisetkin näkevät verotiedot.

"Verotietojen julkisuutta on perusteltu vallankäyttäjien vahtimisella, mutta perustelu on surkea. Samalla verukkeella voitaisiin oikeuttaa myös muidenkin perusoikeuksien polkeminen."

Kun tirkistelyn tielle on lähdetty, kuinka pitkälle poliitikot ovat valmiita menemään: Julkistetaanko seuraavaksi kaikkien ihmisten Kela-tuet, jotta voidaan tutkia Kela-huijauksia?

Sivistysvaltion eräs mittari on se, kuinka hyvin valtio suojaa ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Kysymys kuuluu: kuinka kauan moraalittoman nykytilan annetaan jatkua?

Aleksi Hernesniemi

yhteiskuntatieteiden maisteri

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Verotietojen julkisuus ei ole mikään sivistyksen mitta suuntaan eikä toiseen. Rinnastukset jutussa ovat hyvin heppoisia. Nykyinen käytäntö on hyvä ja perusteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytän julkisia verotietoja selvittääkseni palkkatasoa. Työpaikkailmoituksissa kun ei ole yleensä koskaan mainittu konkreettisena summana palkkaa (edes minimiä), jota tehtävästä maksetaan. Tämän vuoksi on oman etuni mukaista selvittää, mitä vastaavassa tehtävässä olevat naapurini, ystäväni tai opiskelutoverini saavat palkaksi. Ettei vaan tule myytyä omaa osaamistani liian halvalla työnantajan hyväksi. Jos joku minun tulojani tiirailee, ei se haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko arvon maisterilla jotakin salattavaa omissa verotiedoissaan kun haluaisi nämä kätkettäväksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten keksinyt muuta aihetta, No kun tietopohjaa eikä kokemusta yhteiskunnasta ole niin otit sitten helpon.
Maisterin papereilla, ja oikein yhteiskuntatieteiden , luulisi saavan parempaastakin aiheesta "kolumnin", mutta ei ,ei ja ei.
Kun ihmisellä ei oo kunmnollista tuntumaa tosielämään , eng. real life, niin kirjoitellaan sitten jostakin "helposta" aiheesta kuten Aleksi Hernesniemi on tehnyt.
Oliko oikein kradun aiheena vai.
Kateus on kaukana verotietojen katselussa paremminkin kyse on siitä miten ihmiset jotka ovat esim. yhteiskunnan palveluksessa ovat tukiverkkojen suojeluksessa.
Mistä näitä kaikenmaaoilmanyhteikuntatieteidenmaistereita oikei tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tämä on hyvä asia. On hyvä, että työpaikoilla voi tarkistaa, mitä palkkaa muut saavat samoista työtehtävistä samalla koulutuksella.
Rahasta pitää saada puhua, on oikeastaan erikoista, että siitä ei puhuta. Kuitenkin sillä on elämässä niin iso merkitys. Ymmärrän toki myös aloittajan pointin, mutta raha ei ole yksityinen asia, vaan suuressa määrin yhteiskunnallinen asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten yhteiseen hyvään laittaneiden lista. He ovat sankareita! Näin tiedetään keitä saamme kiittää saamistamme tuista. Rukoilkaamme heidän puolestaan että tienaisivat ja siten maksaisivat veroja vielä enemmän..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten on hyvä olla selvillä mitä missäkin tienataan ettei tule petetyksi - olisi kai jokaisesta epätoivottavaa jos esim. leivän hintakin olisi salattua niin että yksi maksaisi euron ja toinen viisi euroa samasta paketista... Julkisuudelle on muutenkin perustelunsa - kas kun olemme syntyneet maailmaan ilman lompakkoa ja taitoja, kaikki on täytynyt oppia ja saada...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yhtään, että verotiedot ovat julkisia. Palattaisiin entiseen hyvään aikaan, jolloin oman kaupungin verotiedot pystyi ostamaan paperiversiona.😀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä iloa tienata, jos naapuri ei tiedä?
Suomessa ne on kuitenkin vaan numeroita, koska verotus ja tulonsiirrot tasaa kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi verotiedot eivät voisi olla julkisia? Itse olen seurannut näistä kollegoideni tienestejä, jolloin heidän työnkuvaansa vertaamalla olen voinut tarkistaa, onko oma palkkatasoni linjassa. Työnantajan löpinöihin näissä asioissa kun ei aina voi luottaa. Myöskin esimiesten lätinät palkkapottien pienuudesta pystyi ampumaan alas vetämällä samassa positioissa työskentelevien palkkakehityksestä sopivat esimerkit. Isolla työnantajalla tarkistaminen oli helppoa, ongelmana on vain se että tiedot näkyvät vuoden viiveellä. Niin, ja se, että suurimman osan tulot ovat alle 100t€, jota juorulehdet pitävät rajana listoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman palkan kehitystä kannattaa tarkkailla. Verotoimistossa voi käydä paikan päällä katsomassa niidenkin palkkoja, jotka eivät yllä tuohon 100 tuhanteen vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on hyvä kun ympäristö tietää mistä elintaso tulee. Monella on maallista mutta ei tuloja??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä yksityielämä pitää saada ola yksityistä. Mitä muitten elämä toiselle kuuluu???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämme samalla pallolla ja jokaisen tekemiset vaikuttavat toistenkin tekemisiin. Ei ole olemassa mitään yksityisyyskuplaa vaikka niin propagoidaankin - ja toisekseen, jo entisessä NL:ssähän pyrittiin hallitsemaan yksilöitä eristämällä heidät toisistaan. Tieto ei tapa vaan antaa ymmärrystä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei minua haittaa, jos köyhät käy katselemassa verotietojani. Tietävätpähän ainakin, kuka kustantaa niiden elämisen, joten tietävät tavatessa myös kumartaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
40
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
36
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tietääkö kukaan tappiota tehnyttä sijoittajaa?

Jokainen pitempään sijoittanut on kokenut takaiskuja. Keskimäärin tuotto on kuitenkin positiivinen. Kannattaa ryhtyä muk... Lue lisää...
50€/kk riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image