Mielipiteet

Lukijalta

Vastine: Päivittäinen vedentuotanto turvattava

Mielipiteet 28.10.2019 6:00
Jouni Lähdemäki

Kirjoitus on vastine Kalevassa 26. lokakuuta ilmestyneeseen mielipidekirjoitukseen "Hintan vesilaitoksen laajennus tähtää Viinivaaran ve­de­not­to­hank­kee­seen, ja on siis ennenaikainen".

Kiiminkijoen kalastusalueen edustaja on esittänyt asioita Kalevan 26.10. julkaisemassa kirjoituksessa, joihin Oulun Vesi haluaa esittää oman näkemyksensä.

Kirjoittaja haluaa tietoisesti yhdistää varavedenhankinnan nykyisten pintavesilaitosten kehittämiseen. Edellisessä kirjoituksessamme 26.10. on seikkaperäisesti kerrottu puhdistuskapasiteetin lisäämisen perusteet, eivätkä ne suoraan liity varavedenhankintaan.

Vuonna 2015 valtuuston tekemässä vedenhankintaa linjaavassa päätöksessä muutettiin hankeperusteita siten, että kaupunki tulee turvautumaan pääasiassa Oulujoen pintaveteen, jota täydennetään toisesta vesilähteestä saatavilla pohjavesillä, kuten lainsäädäntö edellyttää. Viinivaaran pohjavedenoton lupaprosessi puolestaan on pitkittynyt monimutkaistuneen lupakäytännön takia useita vuosia.

Päivittäinen vedentuotanto kaupunkilaisille on turvattava häiriötilanteissakin ja Hintan vesilaitoksen puhdistuskapasiteetin lisääminen on välttämätöntä tehdä no­peasti riippumatta siitä, miten pohjavedenoton lupa-asia tulee etenemään.

Nykyisin kumpikin vesilaitos on pidettävä jatkuvassa tuotannossa, eikä vanhentuvien laitosten peruskunnostuksia voida määrättömästi siirtää.

Hintan laajennuksen suunnittelussa on asianosaisten kanssa keskusteltu jo aiemmissa vaiheissa ja keskustelut sekä kuulemiset jatkuvat kaavoitusprosessin käynnis­tyessä.

Pohjavedenoton lupavalmistelussa on tehty hyvin laajat vaikutusselvitykset vesistöihin ja luontoon. Esimerkiksi pohjavedenoton lupahakemukseen sisältyvä lähdeselvitys on laajin selvitys, mitä lähteiden osalta on Suomessa tehty.

”Hankkeen aikana kaikilla osapuolilla on ollut mahdollisuus osallistua järjestettyihin tilaisuuksiin ja viranomaisten maastokatselmuksiin sekä ilmaista mielipiteensä lupa-asian kuulemisen yhteydessä.”

Emme voi mitenkään yhtyä kirjoittajan esittämään kritiikkiin koskien hankkeen vaikutusten ar­viointia saati hakijan asennetta. Suurimpien maanomistajien ja kuntien kanssa on ollut neuvotteluja, jossa näkökannat ovat olleet erilaiset. Yksittäisten maan- ja vesialueen omistajien kuulemiseen ei alueen laajuus huomioiden ole ollut mahdollisuutta. Hankkeen aikana kaikilla osapuolilla on kuitenkin ollut mahdollisuus osallistua järjestettyihin tilaisuuksiin ja viranomaisten maastokatselmuksiin sekä ilmaista mielipiteensä lupa-asian kuulemisen yhteydessä.

Hakemusasiakirjoissa on selvästi esitetty yksittäisille maanomistajille maksettavat korvaukset ja miten ne on määritetty yleisesti käytettävien korvausperusteiden mukaan. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tulee lupaviranomaisena päätöksessään ratkaisemaan sekä hankkeen vaikutuksiin että kor­vauksiin liittyvät asiat.

Suuren kokoluokan hankkeilla on yleensä aina vaikutuksia myös muuhun yhdyskuntarakenteeseen ja elinympäristöön. Hintan laitoslaajennuksella on valitettavia vaikutuksia laitoksen vieressä sijaitseviin kiinteistöihin, ja Viinivaara–Kälväsvaara-alueen pohjavedenotolla on vaikutuksia muun muassa alueen lähteisiin.

Kummallakin hankkeella parannetaan merkittävästi yhdyskunnan jokapäiväisen toiminnan kannalta kriittistä vesihuoltopalvelua, ja hankkeilla turvataan vedentuotanto ja -jakelu kaikissa tilanteissa yhdyskunnan tarpeisiin.

Vesihuollon riskienhallinta vaatii investointeja, jotka turvaavat kaupunkimme elinvoimaa.

Oulun alueen asukkaita palvelevana vastuullisena vesihuoltolaitoksena haluamme ehdottomasti välttää sellaisen tilanteen syntymisen, että vedentuotantohäiriön sattuessa joutuisimme Oulussa turvautumaan talousveden astiajakeluun ja palvelulaitosten evakuointeihin.

Jouni Lähdemäki

johtaja, Oulun Vesi

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Mitä järkeä olisi sotkea Hintan ja Viinivaaran vesiä keskenään.
Putkisto on vanha jota Viinivaara vain pahentaisi.
Voihan joku sotkea Viinivaarankin lähteet.
Auton pesuun riittää Oulujoen loistava vesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon olen lukenut vedentuotantohäiriöistä eri puolilla Suomea, mutta missään ei ole mainittu evakuointeja. Onkohan se dramatisointia ja myötätunnon herättelyä..siis vilunkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja turha juomaveden läträäminen on lopetettava! On surullista että hyvä juomavesi menee 90% vessasta tai suihkusta viemäriin!!
Puhumattakaan kylpytynnyreistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
9:52
OP:n syksyn toiset yt-neuvottelut päättyivät – irtisanottuja tällä kertaa ainakin 270, ei vaikutuksia Pohjois-Suomeen
9:51
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
8:50
Hepokankaantien risteykseen jumittunut raskas ajoneuvo sulki Hyrynsalmentien Puolangalla yli tunniksi
8:28
Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli peruttiin
8:10
Silloin isäkin itki Lukijalta
8:04
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – poliisi pyytää kuljettajaa ilmoittautumaan poliisille
48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image