Mielipiteet

Lukijalta

Varjakan saaresta voi tulla ryh­mä­mat­kai­lun helmi, kohde voisi tukea myös kult­tuu­ri­kau­pun­ki­han­ket­ta

Varjakansaaren rakennukset noudattavat vanhojen suomalaissahojen tyyliä. KUVA: Vilma Kaikkonen
Mielipiteet 10.12.2019 6:00
Arto Hongisto

Sain osallistua syksyllä Varjakan saaressa synttäreiden viettoon. Nautimme ensin saaren läheisyydessä mantereen puolella juhlamenut. Sitten siirryimme saareen kapulalossilla, mikä oli elämys sinänsä.

Saaren virkamiestalossa kuuntelimme nuorten muusikoiden konsertin. Virkamiestalo itsessään loi mielenkiintoisen miljöön konsertille akustiikan ollessa hieno. Myös harvinainen pystyhirsirakennustekniikka kiinnosti.

Saarta ja sen loistavaa menneisyyttä ja samalla Oulun ja koko pohjoismaiden loistavaa sahateollisuuden historiaa 1800-luvun lopulta 1900-luvulle esitteli metsätalousinsinööri Jukka Hakko.

Olen suunnitellut muutamana viime vuotena ryhmämatkoja Oulun Seudun Metsätilanomistajille. Etsin netistä kiinnostavia kohteita.

Kun kiinnostava kohde löytyy, suuntaamme sinne tutustuen samalla myös matkanvarren kohteisiin. Päätekohteessa yövymme pari yötä.

Jokainen voi arvioida, paljonko 50 hengen bussiporukka jättää kohteeseen rahaa yöpymisineen, ruokailuineen ja muine nautintoineen. Tarvitaan vain mielenkiinnon kohde.

Toissa vuonna matkamme suuntautui Mänttään Serlachius-museoihin.

Ei ihme, että kohde on Suomen suosituin matkailukohde. Ei vain ympäristöineen, mutta kohteella on hieno tarina Serlachius-suvun vaiherikkaasta elämästä ja persoonista.

Meidät otti vastaan tehtaan historian mukaisesti pukeutunut patruunan sihteeri, joka oletti meidät tehtaalle hakeutuviksi työntekijöiksi. Meitä haastateltiin ja esiteltiin samalla tehdasta sekä työtehtäviä. Monelle meistä löytyi sopiva pesti. Meillä oli todella hauskaa. Voiko historiaan tutustuminen olla hauskempaa? Bussikuskimmekin pääsi jarrumieheksi.

Kun samoilin syksyn juhlissa Jukan perässä Varjakan saaressa, tuli mieleeni Serlachius-museoiden tunnelma.

Rahaa Varjakan saaren ehostaminen valtakunnallisesti arvokkaaksi matkailukohteeksi tarvitsee rutkasti. Mutta niin tarvitsevat kaupungin keskustaankin suunnitellut kohteet. Ainut ratkaiseva ero on tarina, mitä keskustan kohteet eivät omista, eikä sitä voi uskottavasti pelkästään siirtää sinne.

Varjakan saaresta saisi hienon kesämatkailukohteen ryhmille, mikä työllistäisi nuoria, myös ehkä muusikoita ja muita kulttuurin opiskelijoita.

Kohde voisi tukea myös kulttuurikaupunkihanketta. Siellähän kaivataan myös tarinaa.

Arto Hongisto

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Rakennukset ja ympäristö on päässeet jo niin huonoon kuntoon, että taitaa olla melkoinen rahanreikä.
Vertaus Serlachius-museoihin ontuu, näillä ei ole mitään yhteistä.
Pienellä ylläpitorahoilla rakennukset saattaa pysyä pystyssä vielä 20-30 vuotta. Niitä pääsee kiinostuneet kesäisin katsomaan, mutta varokaa punkkeja -niitä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varjakan saarten rakennusten korjaaminen on valitettavasti useamman kymmenen vuoden myöhässä. Käykääpä haistelemassa sisällä. Sääliksi käy niitä raukkoja, jotka erehtyvät ne hankkimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai Oulusta kulttuurikaupunki-sallikaa minun nauraa:-)))). Oululainen kulttuuri on särkemistä,sotkemista,linja-autopysäkkien ja seinien töhrimistä,ympäristön roskaamista,vanhojen rakennusten hävittämistä,rikollisuutta yllin kyllin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Idea on hyvä, mutta verorahoja siihen ei tule käyttää vaan kohteen voi myydä yksityiselle yrittäjälle joka valmis ottamaan riskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tavan ihminen lähtee tuommoseen vitikoittuneeseen saareen kattomaan jotain vanhoja mökkejä?

Kesällä tuosa Varjakan salmessa liikkuu aika paljon vieras veneitä iltaisin varsinkin. Laituri saareen on vain lahonnut ja käyttökiellossa jo useampaa vuotta peräkkäin. Alottakaa taiteilijat siitä laiturin korjaamisesta jos haluatte saareen ihmettelijöitä ees vähääkään tulevan. Ja eikös ne rakennukset oo myytävänä. Nyt on taitelijoilla hyvä tilaisuus ostaa ne ja taiteilla sitte siellä omasa ihan kaikessa rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image