Mielipiteet

Lukijalta

Var­hais­kas­va­tusoi­keu­den laajentaminen Oulussa tärkeää, osal­lis­tu­mi­sel­la on havaittu olevan selkeä yhteys myöhempään elämään

Kirjoittaja muistuttaa, että varhaiskasvatukseen osallistumisella on havaittu olevan selkeä yhteys myöhempään elämään. Kuvituskuva. KUVA: Antti Pasanen
Mielipiteet 9.11.2018 6:00 | Päivitetty 9.11.2018 6:52
Timo Kettunen

Kaupunginvaltuutettu Pekka Aittakumpu otti (Kaleva 8.11./Lukijalta) kantaa varhaiskasvatusoikeutta koskevaan kysymykseen. Kirjoitus sisälsi asioita ja näkemyksiä, joita on hyvä täydentää.

Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on käytössä muun muassa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa ja Tampereella monen pienemmän kaupungin tapaan. Myös kokonaisuudessaan valtakunnallisella tasolla asia on saanut hyvin laajaa kannatusta yli puoluerajojen. Syitä tälle on useita.

Viime vuosina on julkaistu lukuisia tutkimuksia, joiden mukaan varhaiskasvatukseen osallistumisella on havaittu olevan selkeä yhteys myöhempään elämään. Tutkimuksissa on löydetty muun muassa vahva yhteys varhaiskasvatukseen osallistumisella ja toisen asteen koulutuksen suorittamisella, työmarkkinakiinnittymisellä ja vähäisemmällä toimeentulotuen käytöllä aikuisiällä.

Lisäksi useiden tutkimusten kautta on osoitettu, että varhaiskasvatukseen osallistumisella on yhteys kognitiivisiin kykyihin ja oppimiseen.

Yhteiskunnallisia hyötyjä varhaiskasvatukseen osallistumisesta ovat tutkimusten mukaan muun muassa inhimillisen pääoman kasvu ja työssäkäynnin mahdollistuminen, jotka linkittyvät perheiden tuloihin ja tasa-arvokysymyksiin.

OECD:n tilastojen mukaan varhaiskasvatukseen osallisuus on Suomessa keskimääräistä vähäisempää. Tätä kautta pääsemme pohtimaan sitä, miten varhaiskasvatuksella luodaan omalta osaltaan pohjaa Suomen osaamiselle ja menestykselle ja mikä merkitys sillä on mahdollisesti koko kansantaloudelle. Kysymys ei ole alueellisesti eikä valtakunnallisesti kovinkaan vähäinen.

Perhe on suomalaisen yhteiskunnan keskeisin lapsen kasvuympäristö ja siksi sen arkea tulee pyrkiä tukemaan kaikin mahdollisin keinoin.

Yleisesti ottaen varhaiskasvatukseen osallisuus näyttää edistävän, tukevan ja vahvistavan erityisesti niiden perheiden lasten myöhempää elämää, jotka elävät sosioekonomisesti tarkasteltuna keskimääräistä haastavammissa olosuhteissa. Tällä hetkellä juuri näiden lasten osallisuus varhaiskasvatukseen on myös keskimääräistä vähäisempää.

Pekka Aittakummun huoli perheiden haasteista, elämän kiireellisyydestä sekä tietynlaisesta elämän pinnallisuudesta ja juurettomuudesta on aiheellinen.

Perhe on suomalaisen yhteiskunnan keskeisin lapsen kasvuympäristö ja siksi sen arkea tulee pyrkiä tukemaan kaikin mahdollisin keinoin. Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus, joka mahdollistaa jokaisen lapsen osallistumisen tärkeässä herkkyysvaiheessa koulutettujen aikuisten antamaan opetukseen ja kasvatukseen ja osallisuuteen muiden lasten kanssa, on juuri yksi parhaista lääkkeistä myös näihin kysymyksiin.

Oulun seudulla on pohjoisen keskuksena vielä omat vahvat intressinsä osaavan ja hyvinvoivan työvoiman saatavuuden turvaamisessa tulevaisuudessa.

Kuten Pekka Aittakumpu kirjoituksessaan toteaa, kysymys on poliittisessa päätöksenteossa priorisoinnista. Tässä tapauksessa se tarkoittaa erityisesti lapsiperheiden tukeen osoitettua panostusta, jolla saavutetaan myöhemmässä elämässä kiistattomia hyötyjä niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.

Timo Kettunen

puheenjohtaja, luottamusmies

OAJ Oulun paikallisyhdistys

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Onko tehty tutkimusta, eroaako puolipäiväisten ja kokopäiväisten menestyminen tulevaisuudessa?

Väitän, että tässä ei niin suuria eroja sitten enää tulekaan ja puolipäivähoitoon taitanee joka lapsi olla oikeutettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on huutava pula lastentarhan opettajista, vaikka heitä joka vuosi valmistuu yliopistolta. Missä vika?
Työ on niin haastavaa, että moni uupuu elon tiellä. Ryhmät ovat suuria, sisä ja ulkotilat yli pieniä. Tiedän ainoastaan yhden päiväkodin jossa toteutetaan pikkuryhmä pedagogiikkaa aamusta iltaan. Päiväkoti sattuu olemaan Oulun yliopiston kehittämistyksikkö. Ihmettelen miksi tuon talon monia hyviä käytäntöjä ei saada jalkautettua myös kaupungin muihin päiväkoteihin?
Olisi niin lasten kuin henkilökunnankin etu.

Pedagosista johtajuutta ei taloissa yleisesti ottaen enää ole sillä, vuosia sitten Oulu toteutti uudistuksen jossa johtajista tehtiin paperinpyörittäjiä. Ennen oli yksi johtaja/ talo ja nyt saattaa olla huollettavana 2-3 taloa/johtaja + avoin varhaiskasvatus ja perhepäivähoitajat päälle. Henkilöstö huseeraa vaikeissa ja haastavissa tilanteissa keskenään, kun ei ole pomoa paikalla kuin satunnaisesti.
Johtaja pulaakin podetaan.

Alle 3-vuotiaiden päivähoito oikeuden rajaaminen 20 tuntiin viikossa on ok. Aiheesta on paljon tutkimustietoa, mainitsen vain tutkija Keltinkangas- Järvisen. Alle kolme vuotiaiden hoidon laatuun olisi myös syytä myös panostaa- ei ole oikein että lapsi ei pääse syliin kertaakaan päivän aikana.

Sen sijaan Esiopetuksen rajaaminen on monella tapaa eri arvoistavaa ja pahimmillaan tekee koulun aloittamisesta haastavaa.
Tuttavan lapsi ei aluksi saanut kuin 4 tuntia esiopetusta, vaikka ohjatut pienryhmät toimivat esikoulussa myös iltapäivisin.
Eskari talven aikana tutkimuksissa todettiin kehityksellistä viivästymää eräällä osa alueella. Eskari vuoden keväällä lapsi vihdoin sai pidennystä esikoulu päivään kyseisen seikan perusteella. Lapsi oli tosi onnellinen päätöksestä, jäi aikaa enemmän myös sosiaalisille suhteille.
Lapsi tunsi itsenä myös yksinäiseksi iltapäivisin, ei ollut ketään saman ikäistä kaveria...kenen kanssa leikkiä.
Kuinkahan monta tuollaista tapausta on piilossa ja asia huomataan vasta koulussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä varhaiskasvatus on nimitys sille, etteivät jotkut vanhemmat viitsi hoitaa omia lapsiaan, omana vapaa-aikanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkihan on ottanut huomioon tutkimustulokset ja tarjoaa varhaiskasvatusta kaikille lapsille. Kaupunki tarjoaa jopa lisävarhaiskasvatusta niille lapsille, joille se tuntuu olevan tarpeellista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauniisti kirjoitettu, mutta kasvatusvastuuta ei voi ottaa vanhemmilta pois ja siirtää sitä yhteiskunnalle. En millään voi hyväksyä, jos työttömän lapset ovat koko päivän ilmaisessa päivähoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy muistaa, että jotta varhaiskasvatuksesta on todellista hyötyä, tulee resurssien olla kohdallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:03
Raportti kertoo Suomen olevan maailman turvallisin maa – Mykkänen:" Yhä useampi tapaus tulee viranomaisten tietoon ja tekijät saadaan vastuuseen"
13:59
Syyttäjä vaatii Oulussa apteekkeja ryöstäneelle vuosien vankeustuomiota
13:48
Uhkaava tulipalo Oysin psykiatrian laitoksella – pelastuslaitos evakuoi koko kerroksen tuleen sytytetyn patjan vuoksi
13:45
Vesijohtoja lämmitettiin nestekaasulämmittimellä, tuli tarttui autotallirakennuksen seinään Kellossa
13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
12:13
Seitsemän tähden liikkeellä seitsemän eduskuntavaaliehdokasta Pohjois-Suomesta – vaalipiireissä tähdätään täysiin listoihin
42
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
33
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
24
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
17
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
12
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image