Mielipiteet

Lukijalta

Var­hais­kas­va­tuk­sen arvon pitää näkyä myös opettajan tilillä

Mielipiteet 8.1.2020 6:00
Tarja Mankinen

Päättäjät, tutkijat ja kokemukseni mukaan myös vanhemmat tunnistavat yhä selvemmin varhaiskasvatuksen opettajien tekemän työn arvon.

Varhaiskasvatus on viime vuosien lakimuutosten jälkeen kiinteä osa suomalaista kasvatus- ja koulutusjärjestelmää. Siellä luodaan perusta kaikelle oppimiselle. Myös tutkimuksissa on kiistatta todettu laadukkaan varhaiskasvatuksen vaikuttavan positiivisesti lapsen kasvuun ja opinpolkuun ja lopulta koko yhteiskuntaan.

Lapsista näen päivittäin tekemäni työn arvon. Heidän vanhemmiltaan saan usein hämmästyneitä kommentteja siitä, miten lapsi on yllättänyt kotona asioilla, joita hän on varhaiskasvatuksessa oppinut.

Varhaiskasvatuksen opettajana kiitän kaikista näistä arvostuksen osoituksista. Päiväni koostuvat pienistä ja suurista asioista, joiden tavoitteena on mahdollistaa lapsen oppimista. Opettajana olen oppimisympäristöjen rakentaja, lapsen ja ryhmän tavoitteiden tarkentaja, toiminnan tukija sekä palautteen antaja. Opettajana vastuullani on suunnitella ja toteuttaa toimintaa niin, että jokaisen lapsen osallisuus huomioidaan.

Metsäeskarissa liikutaan, seikkaillaan, tarkkaillaan, leikitään, piiloudutaan. Siellä etsitään ja löydetään metsästä samanlaisia ja erilaisia asioita, yhtä monta tai enemmän – siis opitaan matematiikkaa.

Metsästä löydetään eläinten jälkiä ja joskus kirjaimia – silloin opitaan lajintunnistusta ja äidinkieltä. Usein metsästä löytyy myös roskia, ja opimme ympäristöstä. Opitaan, ettei metsään saa heittää roskia, vaan sitä pitää rakastaa ja suojella.

Kaiken tekemisen lomassa opitaan myös tärkeitä tulevaisuuden taitoja, kuten yhteistyötaitoja ja ongelmanratkaisukykyä. Minun tehtäväni, vastuuni, on huomata ja kertoa lapselle, että minäkin olen ylpeä hänestä, hänen onnistumisestaan, uudesta taidosta, hyvästä mielestä.

"Matalan palkkauksen lisäksi kilpailukykysopimuksen tuomat lomarahaleikkaukset ja työajan pidentämiset vähentävät alan houkuttelevuutta."

Ylpeänä lapsen parhaaksi tekemästäni työstä sanon, että me varhaiskasvatuksen opettajat olemme arvostuksen ansainneet. Seuraavaksi arvostuksen pitää näkyä myös tilillä palkkapäivinä.

Matalan palkkauksen lisäksi kilpailukykysopimuksen tuomat lomarahaleikkaukset ja työajan pidentämiset vähentävät alan houkuttelevuutta. Tähän pitää kevään työmarkkinaneuvotteluissa saada muutos. Palkkauksen pitää vastata opettajien koulutustasoa ja työn vaativuutta. Tavoitteeseen pitää päästä, tarvittaessa vaikka useamman vuoden palkkaohjelmalla.

Lisäksi varhaiskasvatuksen opettajat, erityisopettajat ja johtajat on aika siirtää samaan sopimukseen muiden opettajien kanssa. Se ei maksaisi mitään, mutta osoittaisi meille, että myös työnantaja arvostaa työtämme opettajina.

Tarja Mankinen

varhaiskasvatuksen opettaja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Asiaa! En ymmärrä miten eteläisessä Suomessa vakaopet pärjää tällä palkalla kun Pohjois-Suomessakaan meinaa pärjätä. On noloa että yliopistokoulutettu ja työhön sitoutunut , osaamistaan jatkuvasti päivittävä ammattilainen joutuu jatkuvasti laskemaan mitä raskii ostaa itselleen pakollisten menojen ja lasten harrastus-ja
opiskelukulujen avustamisten jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä enemmän ilmaisua "laadukas varhaiskasvatus" kuulen sitä tympeämmältä se rupeaa kuullostamaan. Kokemukseni mukaan päiväkodeissa on työssä monenlaisia henkilöitä ja lto:t tuntuvat olevan sieltä emotionaaalisesti koleimmasta päästä. Ehkä se jatkuva korkeamman palkan vaatiminen jotenkin vaikuttaa katkeroittavasti. Lapsille kyllä riittäisi vähempikin "opetus". Tunnepuolta ja ihan fyysistä läsnäoloa hoitopaikoissa kaivattaisiin enemmän. Vai ovatko lto:t käsittäneet jotenkin väärin sanan varhaisKASVATUS? (Se lienee kyllä heidän itsensä markkinoima.) Termi päiväHOITO olisi inhimillisempi, ja sitä voidaan kyllä tarjota useammallakin eri ammattinimikkeellä. Lopettakaa jo tuo sota. Ympäristöään valppaasti havainnoivat lapset siitä kärsivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Olen jo vuosia vienyt ja hakenut lapsiani päiväkotiin ja ollut muutenkin aktiivinen vanhempi eräässä oululaisessa päiväkodissa.

Kyllä minä vanhempana todellakin arvostan päiväkodin koko henkilökuntaa! Kiitos teille kaikille, teette arvokasta työtä lastemme eteen ihan jokainen! Pakko kuitenkin kommentoida, että erityisesti muutama päiväkodin lastenhoitaja on ollut perheellemme ja lapsillemme kultaakin kalliimpi. Heidän päivittäinen aito läsnäolo lapsille näkyy ja kuuluu lapsen puheissa kotona. Myös tuontitilanteissa lastenhoitajan syliin suorastaan juostaan... Ja kerrotaan illan ja aamun kuulumiset.

Kieltämättä vanhemmille välillä näkyy se ilmeinen tosiasia, että opettaja on ryhmästä aika paljon pois, mikä on tietenkin valitettavaa. Onneksi on kuitenkin lastenhoitajat, jotka tuntuvat olevan aina läsnä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varhaiskasvatuksen arvon pitää näkyä meidän kaikkien varhaiskasvatuksessa työtä tekevien tilillä!
Valitettavasti kuitenkin nyt julkisuudessa annetaan kuvaa, jossa laadukasta varhaiskasvatusta antaa ja tarjoaa vain opettaja. Asia ei ole näin. Varhaiskasvatuksessa työskentelee eri koulutustaustan omaavia henkilöitä esim sosionomeja, lastenhoitajia sekä avustavaa henkilökuntaa, jotka mahdollistavat lapsen elinikäisen oppimisen lähtökohdan. Jokainen meistä on sitoutunut työhömme ja haluaa edesauttaa lapsen kasvua ja kehitystä. Eri koulutustaustoista huolimatta olemme tärkeä linkki lapsen päivässä. Me työskentelyllämme mahdollistamme opettajien suunnittelun, oppimisympäristön rakentamisen sekä toteutuksen. 8 h työpäivän aikana me lastenhoitajat olemme paikalla koko päivän. Otamme lapsen vastaan aamulla ja sanomme heipat ja päivän kuulumiset iltapäivällä.
Valitettavasti "yhteen hiileen" puhaltaminen lapsen etu etusijalla on jäämässä pahasti jalkoihin uuden lain myötä. Nyt pitäisi puhua koko varhaiskasvatuksen kehittämisestä ja työn arvostuksesta koulutuksen tärkeyttä kuitenkaan unohtamatta. Ajetaan yhdessä meille tärkeitä asioita. Toimitaan tiiminä, arvostetaan toinen toisiamme väheksymättä toisen ammattitaitoa tai näkemyksiä. Pahimmassa tapauksessa lastenhoitajat uupuvat ja vaihtavat alaa. Sitä tapahtuu jo nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Tarja.

Ala on tosiaan muuttunut kovasti viime vuosikymmenen aikana. Varhaisen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukeminen ymmärretään merkittävänä.

Välillä palaamme ajassa taaksepäin kritisoidessa muutoksia. Harvoin menemme kuitenkaan omaa lapsuuttamme pidemmälle. 80-luvulla opittiin koulussa hyvinkin lukemaan, mutta myös sitä ennen (isovanhempani oppivat myös lukemaan ja kirjoittamaan erittäin kauniisti). Maailma on toki muuttunut kovasti noilta vuosikymmeniltä. Lapset, jotka osallistuvat varhaiskasvatukseen ja käyvät koulua opettelevat taitoja, joita tarvitaan tulevaisuudessa. Sinne liittyy paljon osaamista, josta emme vielä tiedä. Paljon tietoa, jota vielä ei ole olemassa. On huomattu, että elinikäinen oppiminen on merkittävä osa yksilön sopeutumista yhteiskuntaan ja pärjäämistä. Varhaiskasvatus aloittaa tämän opinpolun. Perustusten ollessa kunnossa, myös ylimmät kerrokset ovat vakaampia.

Ymmärrys varhaiskasvatuksen arvosta vielä hakee paikkaansa. On erikoinen ajatus, että oppiminen tapahtuisi itsestään ensimmäisen kuuden tai seitsemän vuoden aikana. Näiden vuosien aikana tehdään ja pakataan eväät, joilla lapsi aloittaa koulun.

Olisi hienoa nähdä aika, jolloin varhaiskasvatuksen opettajat nähtäisiin yhdenvertaisina muiden opettajien joukossa, niin tilastoissa kuin työehtosopimuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taitteessa mitään "varhaiskasvatusta" saanut ja lukemaankin opittiin ensimmäisellä luokalla. Tämä riittäisi varsin hyvin nykyäänkin. Järkevämpää olisi keskittyä siihen, että nykyistä peruskoulua ei enää rasitettaisi enempää kasvatustieteellisellä diibadaaballa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma on muuttunut ja muuttuu "eskoseni".
Tukiverkot on usealla perheellä olemattomat. Yksityiset hoitajat taka-vuosikymmeninä olivat monenkirjavaa sakkia eikä lapsilla niin turvallista ollut elämä mainitsemanasi aikanakaan.
Mikä sitten olisi vaihtoehto,? Menneisyyteen ei voi palata. Kännykkäkään ei korvaa turvallista aikuista . Perheet taas tarvitsevat elannon ja se tulee työstä.

En tiedä mitä oikein kirjoittaessasi tarkalleen ajattelit- vai etkö oikein ajatellutkaan. Mielestäni jokaisesta lapsesta on pidettävä hyvä huoli. Kaikkien perheiden ja lasten asiat eivät ole tasaveroisessa asemassa. Varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä on tasoittaa näitä eroja ja auttaa siten lapsen itsetunnon vahvistumista. Tarkoitus on tukea lasten onnellista tasapainoista kasvua ja yhdessä vanhempien kanssa . Suomella ei ole yhtään ylimääräistä tai turhaa lasta. Kirjoituksesi sävy paljastaa miten suhtaudut lapsiin ja oppimiseen. Ikäänkuin oppiminen sujuisi kaikilla vasurilla. Olen onnellinen ettei tällaista tarvitse lukea joka päivä. Voimia ja sinnikkyyttä varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen väelle! Teette mahtavaa työtä.

Varhaiskasvatus , esiopetus ja alkuopetus ovat yhteistyössä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niihä se mennee, kelleppä se ei lisäraha kelepais. Itekki sikäli samassa veneessä, että välillä tuntuu ettei meillä sote-alallakaan palkkaus aina mene käsikädessä työn vastuiden ja haasteiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image