Mielipiteet

Lukijalta

Va­raus­käy­tän­nöt ovat tärkeä aihe – toivottavasti kaivosyhtiöt eivät jatkossa makuuta varauksiaan

Mielipiteet 5.2.2019 6:00
Jussi Lähde

Esko Saajanto kirjoitti kaivosalan ongelmista (Kaleva 30.1./Lukijalta) kommenttina Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtajan 25.1. julkaistuun kirjoitukseen ”Kaivostoiminnan hyväksyttävyys kärsii laajoista aluevarauksista”.

Saajanto vaatii kirjoituksessaan kaivosyhtiön toimitusjohtajaa keskittymään varauksista aiheutuvien ongelmien sijasta ”alan todellisiin ongelmiin”. Yhden aiheen esille nostaminen ei kuitenkaan tarkoita selän kääntämistä alan muille ongelmille.

Varauskäytännöt ovat tärkeä ja ajankohtainen aihe kahdesta syystä. Ne koskevat suurta joukkoa suomalaisia heidän kotiensa, elämänpiirinsä ja metsien omistuksen sekä niistä nauttimisen kannalta. Lähestyvien eduskuntavaalien ja tulevien hallitusneuvottelujen takia varauskäytäntöihin liittyvät ongelmat on tärkeää nostaa esiin juuri nyt. Nyt niihin voi vaikuttaa.

Itse käytän merkittävän osan ajastani tähän työhön. Toivon, että asiassa syntyy hyvä ja toisia osapuolia kunnioittava yhteistyö sellaistenkin tahojen välillä, joilla on eriäviä mielipiteitä varsinaisesta kaivostoiminnasta. Päättäjillä on erityistä herkkyyttä kuunnella yllättäviä tahoja yhdistäviä näkemyksiä.

"Lähestyvien eduskuntavaalien ja tulevien hallitusneuvottelujen takia varauskäytäntöihin liittyvät ongelmat on tärkeää nostaa esiin juuri nyt. Nyt niihin voi vaikuttaa."

Saajanto kiinnittää huomiota siihen, että Latitude 66 Cobalt Oy:llä itsellään on laajoja varauksia Kuusamon, Posion ja Sallan alueella.

Hän jättää kuitenkin kertomatta, että joulukuussa 2018 myönnetystä 1 313 neliökilometrin varusalueesta on kahden ensimmäisen kuukauden aikana pudotettu pois 404 neliökilometriä. Tämä on yli 30 prosenttia alkuperäisestä alueesta. Parhaillaan valmistelemme seuraavaa varausalueista luopumista.

Juuri tätä kaivosalan toimijana toivomme kaikilta alan yhtiöiltä, aktiivista malminetsinnän pohjatyötä. Kuten Hoyer kirjoituksessaan kertoi, monilla varausalueilla ei tehdä niiden pienenemiseen johtavaa työtä.

Varauskäytännöistä vastaava viranomainen Tukes lähestyi 29.1. kaivosyhtiöitä viestillä, jossa kiinnitettiin huomiota samaan ongelmaan.

”Useat alueet ovat olleet vuosia varattuna ilman että luvan haltijan on tarvinnut tehdä tehokasta tutkimusta. Alueellinen malminetsintä edellyttää laajojakin alueita, mutta nyt tilanne on se että maanomistajien yksityinen etu edellyttää meiltä toimia myös vuosia hakemuksena olleilta alueilta.” (Ylitarkastaja Ilkka Keskitalo, Tukes). Toivottavasti Tukesin paimenkirje johtaa siihen, että kaivosyhtiöt eivät jatkossa makuuta varauksiaan.

Kirjoituksessaan Saajanto kirjoittaa myös seuraavasti: ”Yhtiön (Latitude 66 Cobalt Oy) mainetta ei paranna myöskään Kuusamon ympäristötekniikan lautakunnassa paljastunut jääviystapaus, jossa yhtiö oli kunnalta vuokraamassa maa-alueita.”

Miksi Kuusamon kaupungin päätöksenteossa tapahtunut muotovirhe vaikuttaisi yhtiön maineeseen? Olemme olleet ja olemme edelleen kiinnostuneita vuokraamaan Kuusamon kaupungilta tontin, jonka alueella sijaitsee omistamamme rakennus. Yhtiö tai sen piirissä vaikuttavat ihmiset eivät ole olleet osallisina mainittuun päätöksentekoon.

Jussi Lähde

vastuullisuus ja viestintä

Latitude 66 Cobalt Oy

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Sopiva eksponentiaalisesti kasvava varausmaksu poistaisi ongelman aika tehokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19.4.
Valko-Venäjä yllätti Pikkuleijonat MM-jääkiekossa – Suomi hävinnyt molemmat turnausottelunsa
19.4.
Demokraatit vaativat koko Mueller-raporttia julki – "Olen tuominnut oikeuden estämisestä murto-osalla näistä todisteista"
19.4.
Omituinen näky ihmetyttää Helsingissä: Skoda on kolaroitu suoraan meluvallien väliin
19.4.
Rintamamiestalon yläkerrassa syttyi tulipalo Torniossa, henkilövahingoilta vältyttiin
19.4.
Pekka Virta ehti pelata urallaan satoja otteluita kotimaassa ja ulkomailla – valmentajan pilli jäi kaulaan heti pelaamisen loputtua
19.4.
Libyan taistelut saapuivat pääkaupungin liepeille – yli 200 kuollut armeijan komentajan johtamassa kapinassa
19.4.
Leijonat antoi Norjalle kalseaa kyytiä – miesten jääkiekkomaajoukkue otti Kokkolassa voiton lukemin 7–0

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkeikä

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääsiäinen - ryyppäjäinen?

Ei kukaan ihminen tarvitse alkoholia. Surettaa ja harmittaa se aine mitä pahaa se hyvin usealle käyttäjälle ja käyttäjie... Lue lisää...
Viisas ei juo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image