Mielipiteet

Lukijalta

Va­raus­käy­tän­nöt ovat tärkeä aihe – toivottavasti kaivosyhtiöt eivät jatkossa makuuta varauksiaan

Mielipiteet 5.2.2019 6:00
Jussi Lähde

Esko Saajanto kirjoitti kaivosalan ongelmista (Kaleva 30.1./Lukijalta) kommenttina Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtajan 25.1. julkaistuun kirjoitukseen ”Kaivostoiminnan hyväksyttävyys kärsii laajoista aluevarauksista”.

Saajanto vaatii kirjoituksessaan kaivosyhtiön toimitusjohtajaa keskittymään varauksista aiheutuvien ongelmien sijasta ”alan todellisiin ongelmiin”. Yhden aiheen esille nostaminen ei kuitenkaan tarkoita selän kääntämistä alan muille ongelmille.

Varauskäytännöt ovat tärkeä ja ajankohtainen aihe kahdesta syystä. Ne koskevat suurta joukkoa suomalaisia heidän kotiensa, elämänpiirinsä ja metsien omistuksen sekä niistä nauttimisen kannalta. Lähestyvien eduskuntavaalien ja tulevien hallitusneuvottelujen takia varauskäytäntöihin liittyvät ongelmat on tärkeää nostaa esiin juuri nyt. Nyt niihin voi vaikuttaa.

Itse käytän merkittävän osan ajastani tähän työhön. Toivon, että asiassa syntyy hyvä ja toisia osapuolia kunnioittava yhteistyö sellaistenkin tahojen välillä, joilla on eriäviä mielipiteitä varsinaisesta kaivostoiminnasta. Päättäjillä on erityistä herkkyyttä kuunnella yllättäviä tahoja yhdistäviä näkemyksiä.

"Lähestyvien eduskuntavaalien ja tulevien hallitusneuvottelujen takia varauskäytäntöihin liittyvät ongelmat on tärkeää nostaa esiin juuri nyt. Nyt niihin voi vaikuttaa."

Saajanto kiinnittää huomiota siihen, että Latitude 66 Cobalt Oy:llä itsellään on laajoja varauksia Kuusamon, Posion ja Sallan alueella.

Hän jättää kuitenkin kertomatta, että joulukuussa 2018 myönnetystä 1 313 neliökilometrin varusalueesta on kahden ensimmäisen kuukauden aikana pudotettu pois 404 neliökilometriä. Tämä on yli 30 prosenttia alkuperäisestä alueesta. Parhaillaan valmistelemme seuraavaa varausalueista luopumista.

Juuri tätä kaivosalan toimijana toivomme kaikilta alan yhtiöiltä, aktiivista malminetsinnän pohjatyötä. Kuten Hoyer kirjoituksessaan kertoi, monilla varausalueilla ei tehdä niiden pienenemiseen johtavaa työtä.

Varauskäytännöistä vastaava viranomainen Tukes lähestyi 29.1. kaivosyhtiöitä viestillä, jossa kiinnitettiin huomiota samaan ongelmaan.

”Useat alueet ovat olleet vuosia varattuna ilman että luvan haltijan on tarvinnut tehdä tehokasta tutkimusta. Alueellinen malminetsintä edellyttää laajojakin alueita, mutta nyt tilanne on se että maanomistajien yksityinen etu edellyttää meiltä toimia myös vuosia hakemuksena olleilta alueilta.” (Ylitarkastaja Ilkka Keskitalo, Tukes). Toivottavasti Tukesin paimenkirje johtaa siihen, että kaivosyhtiöt eivät jatkossa makuuta varauksiaan.

Kirjoituksessaan Saajanto kirjoittaa myös seuraavasti: ”Yhtiön (Latitude 66 Cobalt Oy) mainetta ei paranna myöskään Kuusamon ympäristötekniikan lautakunnassa paljastunut jääviystapaus, jossa yhtiö oli kunnalta vuokraamassa maa-alueita.”

Miksi Kuusamon kaupungin päätöksenteossa tapahtunut muotovirhe vaikuttaisi yhtiön maineeseen? Olemme olleet ja olemme edelleen kiinnostuneita vuokraamaan Kuusamon kaupungilta tontin, jonka alueella sijaitsee omistamamme rakennus. Yhtiö tai sen piirissä vaikuttavat ihmiset eivät ole olleet osallisina mainittuun päätöksentekoon.

Jussi Lähde

vastuullisuus ja viestintä

Latitude 66 Cobalt Oy

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Sopiva eksponentiaalisesti kasvava varausmaksu poistaisi ongelman aika tehokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image