Mielipiteet

Lukijalta

Va­raus­käy­tän­nöt ovat tärkeä aihe – toivottavasti kaivosyhtiöt eivät jatkossa makuuta varauksiaan

Mielipiteet 5.2.2019 6:00
Jussi Lähde

Esko Saajanto kirjoitti kaivosalan ongelmista (Kaleva 30.1./Lukijalta) kommenttina Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtajan 25.1. julkaistuun kirjoitukseen ”Kaivostoiminnan hyväksyttävyys kärsii laajoista aluevarauksista”.

Saajanto vaatii kirjoituksessaan kaivosyhtiön toimitusjohtajaa keskittymään varauksista aiheutuvien ongelmien sijasta ”alan todellisiin ongelmiin”. Yhden aiheen esille nostaminen ei kuitenkaan tarkoita selän kääntämistä alan muille ongelmille.

Varauskäytännöt ovat tärkeä ja ajankohtainen aihe kahdesta syystä. Ne koskevat suurta joukkoa suomalaisia heidän kotiensa, elämänpiirinsä ja metsien omistuksen sekä niistä nauttimisen kannalta. Lähestyvien eduskuntavaalien ja tulevien hallitusneuvottelujen takia varauskäytäntöihin liittyvät ongelmat on tärkeää nostaa esiin juuri nyt. Nyt niihin voi vaikuttaa.

Itse käytän merkittävän osan ajastani tähän työhön. Toivon, että asiassa syntyy hyvä ja toisia osapuolia kunnioittava yhteistyö sellaistenkin tahojen välillä, joilla on eriäviä mielipiteitä varsinaisesta kaivostoiminnasta. Päättäjillä on erityistä herkkyyttä kuunnella yllättäviä tahoja yhdistäviä näkemyksiä.

"Lähestyvien eduskuntavaalien ja tulevien hallitusneuvottelujen takia varauskäytäntöihin liittyvät ongelmat on tärkeää nostaa esiin juuri nyt. Nyt niihin voi vaikuttaa."

Saajanto kiinnittää huomiota siihen, että Latitude 66 Cobalt Oy:llä itsellään on laajoja varauksia Kuusamon, Posion ja Sallan alueella.

Hän jättää kuitenkin kertomatta, että joulukuussa 2018 myönnetystä 1 313 neliökilometrin varusalueesta on kahden ensimmäisen kuukauden aikana pudotettu pois 404 neliökilometriä. Tämä on yli 30 prosenttia alkuperäisestä alueesta. Parhaillaan valmistelemme seuraavaa varausalueista luopumista.

Juuri tätä kaivosalan toimijana toivomme kaikilta alan yhtiöiltä, aktiivista malminetsinnän pohjatyötä. Kuten Hoyer kirjoituksessaan kertoi, monilla varausalueilla ei tehdä niiden pienenemiseen johtavaa työtä.

Varauskäytännöistä vastaava viranomainen Tukes lähestyi 29.1. kaivosyhtiöitä viestillä, jossa kiinnitettiin huomiota samaan ongelmaan.

”Useat alueet ovat olleet vuosia varattuna ilman että luvan haltijan on tarvinnut tehdä tehokasta tutkimusta. Alueellinen malminetsintä edellyttää laajojakin alueita, mutta nyt tilanne on se että maanomistajien yksityinen etu edellyttää meiltä toimia myös vuosia hakemuksena olleilta alueilta.” (Ylitarkastaja Ilkka Keskitalo, Tukes). Toivottavasti Tukesin paimenkirje johtaa siihen, että kaivosyhtiöt eivät jatkossa makuuta varauksiaan.

Kirjoituksessaan Saajanto kirjoittaa myös seuraavasti: ”Yhtiön (Latitude 66 Cobalt Oy) mainetta ei paranna myöskään Kuusamon ympäristötekniikan lautakunnassa paljastunut jääviystapaus, jossa yhtiö oli kunnalta vuokraamassa maa-alueita.”

Miksi Kuusamon kaupungin päätöksenteossa tapahtunut muotovirhe vaikuttaisi yhtiön maineeseen? Olemme olleet ja olemme edelleen kiinnostuneita vuokraamaan Kuusamon kaupungilta tontin, jonka alueella sijaitsee omistamamme rakennus. Yhtiö tai sen piirissä vaikuttavat ihmiset eivät ole olleet osallisina mainittuun päätöksentekoon.

Jussi Lähde

vastuullisuus ja viestintä

Latitude 66 Cobalt Oy

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Sopiva eksponentiaalisesti kasvava varausmaksu poistaisi ongelman aika tehokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Antti Häkkänen: On tervettä, että kokoomuksen puheenjohtajasta keskustellaan
14:57
Orpo käyttäisi kolmen miljardin investointirahat ratoihin ja korkeakouluihin – " Ei kannattaisi ripotella vaalilupauksiin"
14:55
Liitovarjoilija tippui veteen Taskilan edustalla, ohikulkija hälytti apua
14:54
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
86
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
71
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
35
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
27
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image