Mielipiteet

Lukijalta

Vanhusten yksinäisyys on yksi aikamme suurista tragedioista

Mielipiteet 3.12.2019 6:00
Kerttu Mömmö

Vanhuus ei saa olla ongelma, vaan on osa jokaisen elämää jossain vaiheessa. Ikäihmiset kuuluvat yhteiskuntaan ja heistä on pidettävä huolta. Arvokas vanhuus on oikeus meille kaikille.

Pelottavia ajatuksia ovat hoivakodeista kuuluneet hoidon monet laiminlyönnit. Ulkoilun ja arjen ilojen uupuminen pelottaa.

Huoli työvoiman riittävyydestä sote-alalla tulevina vuosina on saanut kunnat miettimään myös uusia muotoja, jotta käsiparit riittävät. Tehtävänimikkeet hoitajamitoitukseen ovat sairaanhoitaja ja lähihoitaja, joilla on tarvittava koulutus. Voisiko olla lisää nimikkeitä, kuten hoiva-avustaja tai hoitoapulainen?

Oulussa on kokeilussa palvelusetelivetoinen avustajapalvelu myös ikäihmisille. Tarkoituksena on tarjota kevyempiä palveluja.

Kuusamossa ikäihmisten palveluissa käynnistyy koulutus, jossa koulutetaan oppisopimuksella lähiavustajia.

Kempeleessä ikäihmisten neuvolan toiminta on suunnattu yli 65-vuotiaille kuntalaisille, jotka eivät ole säännöllisen kotihoidon palvelujen piirissä. Ikäihmisten neuvolassa tehdään 70 ja 75 vuotta täyttäville terveystarkastuksia.

Tulevaisuuden toive on terveyskeskukseen omalääkärin lisäksi omahoitajapalvelu ikäihmisille, jotta henkilön kokonaistilanteen kartoitus takaa oikeaa hoitoa ja oikeassa paikassa. Asiakas voisi ottaa yhteyttä suoraan omahoitajaansa, kun terveydentila mietityttää. Asiakkaan luvalla omahoitaja konsultoi muita asiantuntijoita, eikä asiakkaan välttämättä tarvitse käydä useilla eri vastaanotoilla.

"Yksinäisyys lisää muistisairauksia, sillä on yhteys aliravitsemukseen ja jopa ennenaikaisiin kuolemiin."

Omaishoitajat tekevät yhteiskunnalle mittaamattoman arvokasta työtä vastaamalla omaisen hoidosta ja huolenpidosta tarpeellisten palveluiden avulla. Kuntien on huolehdittava, että heidän jaksamisesta huolehditaan ja hoitajan terveys ja toimintakyky vastaavat omaishoidon asettamia vaatimuksia. Kuntien on järjestettävä omaishoitajalle valmennusta ja koulutusta hoitotehtävää varten.

Ikäihmisten perhehoitoa ollaan avaamassa kotikunnassamme, tämä kodinomainen asuminen olisi ihannetilanne monelle vanhukselle. Näitä perhekoteja ja perhehoitajia tarvitaan. Yksinäisyys ikäihmisillä lisääntyy. Toimiva järjestelmä voisi ehkäistä tilanteen jo alkuvaiheessa.

Yksinäinen ikäihminen saattaa jopa soittaa hätäkeskukseen päästäkseen puhumaan jonkun kanssa. Yksinäisyys lisää muistisairauksia, sillä on yhteys aliravitsemukseen ja jopa ennenaikaisiin kuolemiin.

Vanhusten yksinäisyys on yksi aikamme suurista tragedioista. Vanhainkotien ja laitoshoidon alasajo on johtanut tilanteeseen, jossa yhä vanhemmat ja huonokuntoisemmat asuvat kotona ja useimmat heistä vieläpä yksin.

Hoiva-alan positiivisten asioiden julkituominen lisää kiinnostusta kouluttautua alalle. Miten nuoriamme ohjataan käytännön ammattialoille peruskoulusta?

Kunnille tulee lisää työllistämisen velvoitteita. Tämä on mahdollisuus mielestämme monelle nuorelle. Työllistetään työharjoitteluun kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden toimipisteisiin nuoriamme. Lähelle käytännön työtä, luodaan mahdollisuus tutustua alaan.

Avustavaa työtä löytyy myös kotiin annettavan hoivan parissa. Kun pääsee käytännössä työn lähelle, saattaa syntyä ajatus kouluttautua esimerkiksi lähihoitajaksi.

Kerttu Mömmö

puheenjohtaja

Rantalakeuden Eläkkeensaajat RES ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kerttu Mömmö kirjoitti vanhusten puolesta täyttä asiaa.

Käytännön työharjoittelussa nuoret tutustuvat hoito- ja hoiva-alan työhön, näin he voivat hakeutua hoitoalan monimuoto-opiskeluohjelmaan opiskelemaan työn ohella alan ammattitutkintoa suorittamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti demarit eivät hyväksy Keskustan politikointia Pohjoinen Suomi menettää eniten Keskustan takia, periaatteet velvoittaa SDP puoluetta, Jäätteenmäki oli vakooja ja käytti hyväkseen sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelässä Kiitetään ja työnantajien leirissä!
Eläkeläisten ja työttömien kurjuutta lisätään ja jatketaan.
Tulee uudet vaalit ja Romanian tie edessä Suomen velkaantuminen kasvaa, rikkaat pumppaa taas rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhojen ihmisten ainut yhteydenpitoväline on puhelin, jonka käyttöön he ovat tottuneet. Toinen apparaatti on televisio, joka tuttuudessaan alentaisi kynnystä opetella digitalisaation ihmeitä kaukosäätimen avulla, jos se toimisi erilaisten palveluntarjoajien ja tiedonhaun kanavana. Kallis laite pelkästään viihdekäytössä on resurssien tuhlausta ja syrjäyttää vanhat ihmiset sohvan nurkkaan. Kuvaruudulta voisi lukea päivän lehdet, tilata äänikirjat, kuunnella radiota, ottaa näköpuhelinyhteyden läheiseen, pankkiin tai viranomaiseen, hakea tietoa, tilata palvelun yms.yms.
Kukaan ei ole herännyt huomaamaan hitaasti toimivan ihmisen tarpeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuudessa tilanne vain vaikenee kun useammalla ei ole lapsia jotka käy katsomassa. Kuka puolustaa silloin vanhuksia hoivakodeissa, kuka kantelee sos. toimeen tai AVIlle heidän oloistaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on "kummaa" ! SE että ! eläinten rekisteröinti pitää olla lääkemääräyksiä myöten pilkun tarkaa touhua, mutta vanhusten hoitoon ei puututa lainkaan. Silti on hoitajia työttömänä, palkat pitää olla myös samalla tasolla kuin Iso-Britanniassa/ Ruotsissa.
Miten käy itselleni kun tulee aika jolloin olen liikuntakyvytön hoitamaan itseäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansan elämä on luisunut itsekeskeiseksi,omanedun tavoitteluun, kylmäkiskoiseksi , suhteet omaisiin vähenee suomen politiikan tekemällä väestömuutolla, keskittämällä se etelän ruuhkasuomeen, eihän ihmissuhteet säily kun yhteistä jokapäiväistä elämää ole enää silloin olemassakaan . Eihän ns.lastenlapsiin synny enää minkaanlaisia suhteita ja kiintymystä. Jos tapaamiset jäävät vuodessa kertakäyntiin, ja saati vielä laitosvierailuun, on vanhukset unohtuneet omanonnensa, yhteiskunnan varaan. Lapset ja lapsenlapset eivät ole turva omaan vanhuuteen. Asenne ikääntymiseen on tabu ,nekatiivinen suomessakin. Nuoruus ja kova meno elämässä ihanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullisinta on havaita myös hoivakodeissakin ajattelemattomuuksissaan vai joko pysyväksi tavaksi muuttunutta toimintaa, etteivät enää vain nuoret työntekijänsä vaan kaiken ikäiset istahtaessaan vanhusten yhteisissä aulatiloissa kaivavat ensimmäiseksi aina työvaatteidensakin taskusta oman kännykkänsä ja uppoutuvat siihen, samoin kuin lastensa neuvolassa, paikoissa, joissa kuuluisi syntyä vuorovaikutusyhteyksiä vieressä olevan läheisensä tai hoivattavan kanssa.

Usein ulospäin kuuleekin, että lasta tai vanhusta vielä ojennetaan häirityksi tulemisen tunteestaan. Työtauot ovat eri asia, mutta jo tietynlainen kännykkäriippuvaisuus on täysin vallannut normityöikäisetkin ja pahasti näyttää unohtunut lähellä olevan normijutustelun perinne! Sitä vanhukset ja lapset selkeästi kaipaavat ja keskuteleminen, jutustelu juuri luovat yhteisöllisyyden tunnetta, eikä suinkaan kova asenne:
Olen täällä vain töissä, mikä kuvastaa täysin kännykkäräplääjän oman työtehtävänsä arvostamista.

Eri-ikäisten välinen, kaivattu vuorovaikutus avaa kaikkien silmät ja luo naurua hersyttäviä juttutuokoita, joissa kaikki saavat kokea aivan uutta iloa täysin vieraidenkin kanssa! Nauru pidentää ikää ja edes huomioiduksi tullut kokee sydämen iloa, joka voisi pelastaa koko harmajan päivän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman oon huomannu kun vierailen läheiseni luona, päiväsalissa hoitajat nokka kiinni kännyköissään. Henk koht kännykän räpläys pitäs kieltää työajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisessa yhteiskunnassa lapset monesti hylkäävät vanhempansa ja heidän hoidon vanhaksi tullessaan.
Poikkeuksia tietenkin on. Monessa muussa kulttuurissa lapset huolehtivat vanhuksistaan ja asuvat heidän kanssaan loppuun saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikääntyneen muistisairaan tai huonosti liikkuvan vanhuksen hoitaminen on raskasta työtä, joka vaatii hoitajalta täyden huomion vuorokauden ympäri. Siinä hoitaessa voi mennä itseltä fyysinen ja psyykkinenkin terveys. Kyseessä on iso asia, joka usein koskee omaisten viimeisiä omia toimintakykyisiä vuosia. Ei ole pikkujuttu nousta esimerkiksi useamman kerran yössä kääntämään ja kuivittamaan hoidettavaa. Hyvin usein hoidettavan siirtyessä lopulta rajan taakse, on hoitajakin jo ikääntynyt, uupunut ja sairas. Omaishoito kun voi kestää helposti 15 vuotta. Kun vanhukset ovat ikänsä veroja maksaneet, on heillä oikeus saada myös ammattimaista hoitoa elämänsä loppuvaiheessa. Elämä hoitolaitoksessa, joka toimii kuten pitää, voi olla ihan hyvää elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus se on vanhuksen itse aiheuttamaa, että jälkipolvet eivät halua tavata. Jos on kyseessä narsistinen persoona, jonka tapaamisesta ei saa mitään positiivista kummallekaan osapuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ovat näiden yksinäisten vanhusten lapset? Kun itse vierailen omaiseni luona hoitolaitoksessa, joudun tätä silloin tällöin miettimään. Ketään ei käy, kukaan ei tule pitämään kädestä. Aikuiset lapset kiitävät uraputkessa eikä vanhuksille jää aikaa. Tulevaisuus ei näytä siinä suhteessa ainakaan paremmalta. Lapsiperheitä syyllistetään milloin mistäkin ilmastonmuutoksesta lähtien. Lapsivihamielisyys on tämän päivän trendi, ja sinkkutaloudet lisääntyvät. Kun nykyiset aikuiset ovat vanhuksia, heillä ei ole edes sen verran lapsia kuin nykyisillä vanhuksilla on. Koira ei tule katsomaan hoivakotiin eikä mamman mussukka -kissa ole enää hengissä siinä vaiheessa. Ihmiselämä kiitää ohi huimaa vauhtia ja ennen pitkää itse kukin on siinä tilanteessa, että olisi mukava, kun lapset (jos niitä olisi) tulisivat katsomaan. Eräs ystäväni, jolla ei ole sisaruksia, tekee viimeisiä työvuosiaan ennen eläkkeellejääntiä, osallistuu lastenlastensa hoitoon ja kaiken lisäksi huolehtii vanhasta äidistään. Hän huokaisi minulle eräänä päivänä, ettei hän ole koskaan kaivannut sisaruksia niin paljon kuin nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joka eniten käyttää muita hyödykseen voittaa eikä lapsi ole mikään hyvä sijoitus. Ei ne lapset hoida ja turvaa vanhusten tulevaisuutta kuten joskus ennen. Ei niitä silloin myös hankita.

Ennen lapset oli tuki ja turva. Ajateltiin että on velvollisuus pitää huolta vanhuksistakin. Nyt saa lukea jo tuolta läntisen naapurin uutisista kuinka omaiset eivät enää vaivaudu hoitamaan edesmenneitään hautaan vaan jättävät ruumishuoneille... No, Ruotsissa ollaa vähän avoimempia, mitenkähän tilanne lie muualla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän niitä lapsia "hankita" vanhuudenturvaksi tai sijoitusmielessä vaan siksi, että he ovat luonnollinen osa sukupolvien ketjua. Lapsiakin on monenlaisia: jotkut käyvät säännöllisesti vanhuksiaan katsomassa, osa ei korvaansa lotkauta sinne suuntaan. Kun vanhus kuolee, löytyy sukulaisia yllättäviltäkin tahoilta ja ruvetaan kiinnostumaan vanhuksen asioista (lue: omaisuudesta). Tämä on karua mutta todeksi koettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa, kun vanhus pääsee hoitokotiin, hän on siinä iässä, että omatkin lapset ovat eläkkeellä. Kyse ei ole itsekkyydestä ja välinpitämättömyydestä, vaan ihan siitä, että töiden perässä on ollut pakko muuttaa etelään tai Ruotsiin, eikä sieltä pienellä eläkkeellä joka päivä lennellä toiselle puolella Suomenmaata.
Siitäkin voisi keskustella, että mikä pakko on viettää elämänsä viimeiset vuodet yksinäisenä ja turvattomana kaukana sukulaisistaan, mahdollisesti vanhassa omakotitalossa, josta pelkästään lämmityskulut vievät leijonanosan eläkkeestä. Omaisuuden voi realisoida tai laittaa vuokralle, ja muuttaa sinne missä ne omat ihmiset ovat. Hankkia asunnon, jossa voi elää mahdollisimman pitkään itsenäisesti. Siitä voi alkaa vielä uusi, rikas ja mielenkiintoinen elämänvaihe, kun sen tekee ajoissa omasta tahdostaan. Monet ikääntymisen tuomat ongelmat ovat konkreettisia, ja niihin on konkreettiset ratkaisuehdotukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On helppo neuvoa vanhusta myymään omaisuutensa, muuttamaan muualle, aloittamaan alusta . . . Mutta se ei ole niin helppo toteuttaa. On liikaa tunnesiteitä, yhteisiä muistoja, kaikkea menneeseen elämään liittyvää. Uudella paikkakunnalla se yksinäisyys vasta korostuukin. Ja jos vielä on alkavaa muistisairautta, uuteen elämään astuminen on mahdotonta. - - Ei läheskään aina pidä paikkaansa, että vanhuksen joutuessa/päästessä hoitokotiin hänen omat lapsensa ovat eläkkeellä. Minun omaiseni joutui muistisairauden takia hoitokotiin juuri jäätyään itse eläkkeelle, ja työikäisten muistisairaudet lisääntyvät pelottavalla vauhdilla. Suomessa on vain vallalla sellainen kulttuuri, että olet hyödytön, jos et tuota yhteiskunnalle mitään - tämä koskee lapsia ja vanhuksia. Italialainen ystäväni ei voi ymmärtää suomalaisten tapaa kohdella vanhuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image