Mielipiteet

Lukijalta

Vanhojen ihmisten elämä on tässä ja nyt – jos ka­ran­tee­niai­ka jatkuu pitkään, voi olla, että henkinen kestävyys on koetuksella

Mielipiteet 26.3.2020 6:00
Sirkka-Liisa Mikkonen

Kansa on kuritonta ja elää kuin viimeistä päivää. Nuoret hilluvat koronabileissä, toiset pakkautuvat autoihin ja huristavat koronaa pakoon mökeille, vanhukset karkailevat ostoskeskuksiin.

Ihmisten käyttäytymisestä ja niiden syistä näissä poikkeusoloissa tehdään vielä hyllykaupalla tutkimuksia. Mutta jo nyt on tutkittua tietoa, että kontaktien puute on yksinäisyyden tunnetta vaarallisempaa.

Eristäytymisen muista ihmisistä on todettu lisäävän kuolleisuuden riskiä kaikissa ikäryhmissä. Kun näin on, pitäisi olla erityisen huolissaan kotona asuvista vanhuksista, joiden jo ennen näitä poikkeusoloja on tiedetty poteneen yksinäisyyttä.

Kun vanhukset hoidetaan kotiin, heikkokuntoiset ja/tai muistisairaat ovat jääneet liian paljon yksin ja oman onnensa varaan. Pari kolme pikaista hoitajan käyntiä päivässä ei yksinäisyyttä lievitä, eikä lyhennä pitkän päivän ja vielä pidemmän yön tunteja. Heidät on pakotettu kotiin, ahdistavien seinien sisäpuolelle.

Nyt kotiin on määrätty myös ne hyväkuntoiset aktiiviset yli seitsenkymppiset, jotka ovat pitäneet kunnia-asiana selviytyä itsekseen. Koti ei ole ollut heille ahdistava, koska sieltä on voinut lähteä omille asioilleen, tavata tuttuja, tuntea itsenä tärkeäksi ja merkittäväksi. Pelko elämän hiipumisesta ja päivien vähenemisestä ei ollut ollut läsnä. He ovat olleet tiukasti kiinni elämässä.

"He eivät halua olla vaivaksi, mutta onko väärin nimittää heitä kurittomiksi, kun kotoa poistumisen syy voi olla aito vanhuuteen liittyvä pelko ja ahdistus."

Mutta jos karanteeniaika jatkuu pitkään, voi olla, että henkinen kestävyys on koetuksella. Kaikilla ei ole vilkasta sosiaalista elämää netissä, kaikilla ei ole lapsia tai lähisukulaisia, joiden kanssa voisi huolensa jakaa. Kaikki eivät kehtaa puhua omista tuntemuksistaan, koska nyt kaikkien on selvittävä ja pärjättävä, vaikka yksin.

Mutta vanhojen ihmisten elämä on tässä ja nyt, he elävät elämänä ehtoopuolta. He eivät halua olla vaivaksi, mutta onko väärin nimittää heitä kurittomiksi, kun kotoa poistumisen syy voi olla aito vanhuuteen liittyvä pelko ja ahdistus.

Ne, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, netissä tai henkilökohtaisesti, pärjäävät, mutta meillä on iso joukko ihmisiä, joilla näin ei ole. Jos karenssi jatkuu, pitäisikö avata edullinen tai ilmainen valtakunnallinen tai paikallinen neuvontapalvelunumero, johon voisivat karanteenissa olevat tarvittaessa soittaa.

Kun huolehditaan, että mahdollisimman moni selviäisi koronaviruksen kourista, olisiko viimeinkin aikaa ja rahaa huolehtia, etteivät vanhukset kärsi tai jopa kuole yksinäisyyteen.

Sirkka-Liisa Mikkonen

Kiiminki, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

soittakaa hyvät ihmiset toisillenne, ja keskustelkaa!

puhelimessa läsnäolo on aitoa,
jos some ei oke ihmistä kokonaan tuhonnut.

puhelinkeskusteluun kuuluu keskittyminen, kuten oikeaan keskusteluun aina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinäisyys tappaa. Kiitos tästä ymmärryksen ja myötäelämisen kyvyn osoituksesta. Eilen tapasin ystäväni, eläkkeellä olevan leikkaussalissa työskennelleen sairaanhoitajan. Ihania hetkiä, pidettiin turvavälit, juotiin kahvit. Jumpattiin yhdessä ja mietittiin maailman menoa. Voi olla että jompikumpi meistä tartutti toisen, toivottavasti ei.

Sairaudelta ja kuolemalta emme voi itseämme varjella, kylmäsydämisyydeltä voimme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alunalkaen päätös ikärajasta osoitti harkinnan puutetta. Päätös näytti kuinka pahasti hallitus / päättäjät kaikkine "asiantuntijoista" koostuneine neuvonantajineen on elämästä irti. Päätös kohdistui ihmisiin joilla on ollut kyky ruokkia, kasvattaa ja kouluttaa nuoremmat ikäpolvet. Ovat olleet oikeustoimikelpoisia päättäessään taloudellisesta tuesta auttaakseen nyt päättävässä asemassa olevia "nuoria" pääsemään omilleen. Nyt näiden nuorten päätöksellä kaikki yli 70 vuotiaat ovatkin kyvyttömiä tekemään itseään koskevia päätöksiä. Mihin katosikaan näiden "nimenkirjoitusoikeus". Päättäjät osoittaisivat suuruutta myöntämällä tehneensä huonon päätöksen, ja purkaa se.

Tulee ymmärtää että kaikilla "vanhuksilla" ei ole verkostoa johon tukeutua, mutta ovat kuitenkin fyysisesti niin hyvässä kunnossa että pystyvät kodin ulkopuolisissa toiminnoissa auttamaan itse itseään. Nyt voimassa olevalla ikärajapäätöksellä, olemalla kuukausia vähällä liikunnalla neljän seinän sisällä, voi vain arvailla eristyksen vaikutusta näiden "yhteiskunnasta poistettujen" kuntoon, niin henkiseen kuin fyysiseen. Eikä vähäisimpänä seurauksena pelkästään yleiskunnon heikentyminen, vaan siitä seuraava kohonnut riski koronan suhteen. Tietysti unohtamatta eristyksen aikana mahdollisesti vähemmälle huomiolle jääviä jo todettuja ja jatkuvaa lääkitystä vaativia "vaivoja". Paraskaan ennustaja ei tiedä pakkoeristyksen jälkeisiä seurauksia. Sen sijaan antamalla ikäihmisille mahdollisuus tehdä itsensä tykö, näillä on mahdollisuus ilmaista avun tarpeensa reaaliajassa, tässä ja nyt. Näin eristämisestä johtuvat "hätähuudot" ei jää pelkästään yhden hengen talouden ainoan henkilön kuultavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Sirkka-Liisa! Ymmärrän huolesi. Keskusteluapua onneksi tarjoavat monet tahot, tässä esimerkkejä:

- Valtakunnallinen Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09 2525 0111
- kirkon valtakunnallinen Palveleva Puhelin on avoinna joka päivä klo 18-24, numerossa 0400 221 180

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt avustusjärjestöillä on paikka saada näyttöjä STEA:n avustusten hakemisen jatkoa ajatellen. Puhelupalveluiden lisääntyneillä kontakteilla varmistetaan seuraavan avustushakemuksen "hyvämiehenlisä". Olematta raadollinen todellista apua tarvitsevia kohtaan, näitä kriisipuhelimia perustetaan jo liiankin kanssa. Jopa kunnatkin ovat mukana, vain työllistääkseen muista toiminnoista vapautuvia puheluihin vastaajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettiny kans samaa ja riskiryhmänhän vois jakaa useanpaan ryhmään ja sijoittaa sellaisiin ympäristöihin missä ei olisi riskiä niin meillä olisi vain ryhmiä ja niiden ei välittömässä läheisyydessä voisi temmeltää riskitöntä massaa eli työntekeviä veitikoita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkun ei-vanhuksen käsityksiä asioista? Itse olen tullut siihen tulokseen että näin vanhempana alkaa jättää ihan luonnostaan merkityksettömät ihmissuhteet jotka perustuu siihen miltä näyttää (ja huomionhakuuun, joka nyt on selkeästi lapsiin liittyvä). Alkaa keskittyä elämään ja itseen. Ydinasioihin. Olen huomannut myös minun ja puolisoni vanhempien kohdalla samaa ilmiötä, eivät hekään tuntuneet olevan yksinäisiä yksin ollessaan vaan lähinnä kokivat sen myönteisenä. Enpä tiedä silti voin olla väärässä - ehkä riippuu henkilökohtaisesta kypsymisestäkin. Tottakai elämästä hiljaksiin luopuminen eli tuleva kuolema on jo suruprosessi sinänsä, se täytyy käydä läpi jotta sitä voi ottaa vastaan - tavallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikilla ei ole puolisoa. On raskasta viettää aikaa aivan yksinään. Tyttären lapset ovat kaupungissa, mutta eivät pääse käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä vain ikäihmisiä koskeva asia vaan kaikkia. Miten nuoret jotka ovat tottuneet liikkumaan. Tulee vielä ongelmia mutta minkä tälle voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämä tosiaankin voi olla tässä ja nyt ja päättyä koronasta riippumatta kuukauden parin tai ehkä puolen vuoden päästä. Kullekin tulisi jättää oma harkinta ja omasta harkitusta vapaan liikkumisen valinnastaan pitäisi jokaisella olla mahdollisuus kirjoittaa hoitotestamentti, että sairastuessa ei tule käyttää tehohoidon keinoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ihmisestä tyhmä tule kun se ylittää 70 v kyllä se osaa varoa jos joka tuutista toitotetaan asiaa. Mutta 70 v joka julistetaan
ikään kuin holhouksen alaiseksi on kai selvää että suututtaa. Meissä 70 v on täysin terveitä jopa niin terveitä että ei koko elämän
aikana ole tarvinnut kuin toisen käden sormilla laskettuna esim. antibioottikuureja syödä niin nyt sitten yhtäkkiä ei muka pysty
omia pakollisia asioitaan hoitamaan vaan pakollisiin asioihinkin pitäisi joku muu palkata tai pyytää. Oulun kaupunki aikoo vielä ruveta
soittelemaan jokaiselle 70 v täyttäneelle perään ja jos ei kuulemma vastaa outoon numeroon niin tulevat ovelle soittelemaan ovikelloa.
Itse en ainakaan päästä sisään ketään joita en tunne. Tätähän voivat roistot taas käyttää hyväksi ja esiintyvät valesos. tätinä ja
pyrkivät asuntoihimme jne. Tämä on kyllä täydellistä ikärasismia hallituksen nuorilta ministereiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se nuoremmillakaan ole helppoa. Ei synttäri- tai tuparibileitä, ei jutustelua pubeissa tai kahviloissa, ei yhteisiä ruokahetkia ravintoloissa.
Vielä kun kevät saa nuorille rakkautta mieliin, on hyvin vaikea uskoa että nuoret selviävät ilman ongelmia.
Minulla ei onneksi ole hätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image