Mielipiteet

Lukijalta

Vanhat ja uudet traumat

Mielipiteet 23.11.2019 6:00
Petteri Pietikäinen

Paula Puolakka kysyi Kalevassa (22.11./Lukijalta) mitä ”historian laitoksen seinien sisällä tapahtuu” kun oppiaineen professorit eivät ole ottaneet kantaa ”työntekijöiden ja opiskelijoiden mauttomaan sättimiseen ja heidän toimiensa rajoittamiseen.”

Viime mainitulla hän tarkoittanee tämän viikon Mannerheim-uutisointia, joka liittyy Oulun yliopistossa tapahtuneeseen välikohtaukseen. Koska Puolakka on aikoinaan ollut tieteiden ja aatteiden historian opiskelija, haluan kyseisen oppiaineen professorina vastata lyhyesti Puolakan väitteisiin.

Ennen kaikkea, Puolakan tuohduksiin saama Mannerheimiin liittyvä uutinen ei liity millään lailla historian oppiaineisiin: kyse on kokonaan toisessa tiedekunnassa tapahtuneesta asiasta. Eli se mitä on tapahtunut ei ole tapahtunut ”historian laitoksen seinien sisällä”.

Sitä paitsi eräät historioitsijat ovat mediassa jo esittäneet kriittisen näkemyksensä kyseisestä tapauksesta. Lisäksi Puolakan viittaukset ”suunsoittoon” ja ”emotionaaliseen kiristykseen” ovat asiattomia heittoja: Oulun yliopiston henkilökunta, mukaan lukien historia-aineet, ei hyväksy kenenkään epäasiallista kohtelua tai kiusaamista. Yliopiston toimintaohjeet kiusaamisen ja häirinnän ehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen löytyvät yliopiston verkkosivuilta.

Lopuksi, vihjailut ”vasemmistopropagandasta” – millä Puolakka kaiketi viittaa Mannerheim-tapaukseen – ovat myös asiattomia. Vaikka hänen kohteenaan lienee toisen tiedekunnan ja oppiaineen edustaja, haluan painottaa, ettei historia-aineissa harjoiteta minkäänlaista ”vasemmistopropagandaa” – päinvastoin, historioitsijamme tutkivat poliittista propagandaa ja erilaisia vasemmisto-, oikeisto-, ympäristö- ynnä muita aatteita. Näiden aatteellisten ilmiöiden tutkiminen ei tarkoita niiden tukemista, aivan kuten rikollisuuden tutkiminen ei tarkoita rikollisuuden tukemista.

Petteri Pietikäinen

tieteiden ja aatteiden historian professori

Oulun yliopisto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ei nuo mitään asiattomia heittoja ole: selkeästä valta-asemasta professori alkaa kieltämään esimerkiksi suurimmaksi suomalaiseksi valitun henkilön esilläpitoa. Kyllä jokaista laitosta on syytä harjata sen suhteen ohjaillaanko siellä opiskelijoita juuri vastaavalla tavalla.

Eihän se useinkaan se propaganda ole kovin läpinäkyvää: enemmänkin tietynlaisten tutkimusten suosimista, tietynlaisten jatko-opiskelijoiden suosimista, tutkimusten sisäisiä valintoja ehkä jopa ulkoapäin ohjautuvasti jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. neutraalia, puolueetonta tai objektiivista yhteiskuntaa koskevaa tutkimusta ei ole olemassakaan. Toki siihen voidaan pyrkiä. Me kaikki olemme oman ideologiamme ja maailmankatsomuksemme "vankeja". Meidän jokaisen arvomaailma heijastuu tekemisiimme. Eivätkä tutkijat ole tästä poikkeuksia. Tutkimusaiheen, lähdekirjallisuuden, aineiston ja menetelmien valintaan sekä tutkimustulosten tulkintoihin vaikuttavaa oma subjektiivinen näkemyksemme asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä hallitus on vasemistoa täynnä. Punaiset Ladat ja liput pitää kohta kaivaa esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:52
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
129
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image