Mielipiteet

Lukijalta

Van­ha­nai­kais­ten lautakuntien tilalle asiantuntijat – esimerkiksi vam­mais­pal­ve­luis­sa ko. päätöksillä on ihmisten arkipäivään todella merkittävä vaikutus

Mielipiteet 14.2.2020 6:00
Marja-Terttu Nuolioja

Miten tämä voi olla edes totta: 1950-luvun agraariyhteiskunnan malli sosiaalilautakunnasta voi olla voimassa kunnissa vielä tämän päivän Suomessa? Kuntahallinto tässä asiassa on jämähtänyt sadan vuoden takaiseen tilanteeseen.

Selventäen: Muutamalla kuntapoliitikolla on valta ratkaista ihmisten sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyviä henkilökohtaisia virkamiespäätöksiä.

Kyse on kuntien yksilölautakunnista, jotka ratkaisevat virkamiespäätöksistä tehdyt oikaisuvaatimukset, esimerkiksi kuuluuko jollekin vammaispalvelulain mukainen oikeus. Tavanomaisesti lautakunta hylkää oikaisuvaatimukset esittelijän esityksestä.

Näissä lautakunnissa virkavastuullisia päättäjiä ovat kunnanvaltuutetut, esimerkiksi kuntayhtymässä yhtymähallituksen muutamat jäsenet.

Pidän nykyaikana todella kummallisena, että rivivaltuutetut joutuvat ratkaisemaan henkilökohtaisia asioita, joihin liittyy keskeisesti lainsäädännön, terveydentilan ja toimintakyvyn arviointi.

Vuosikymmeniä sitten ko. sosiaalitoimen asioista päättivät ”ymmärtävät” kunnan miehet: Autettiin esimerkiksi ruoka-avulla köyhiä ja järjestettiin koteja kodittomille.

Nyt on toinen aika. Asiat ovat monimutkaisia, pirstaleisia ja päätöksenteko edellyttää vahvaa asiaosaamista monilta alueilta ja etenkin erittäin hyvää lainsäädännön tuntemusta. Tätä osaamista ei ole rivivaltuutetuilla eikä muutoinkaan edellytyksiä tutkia ja perehtyä tapauksiin niin kuin pitäisi.

Asiaan valmistautumista kuvaa se, että lautakunnan jäsenet ovat saattaneet saada vain hyvin lyhyen tiivistelmän usean sivun oikaisuvaatimuksesta liitteineen.

"Pidän nykyaikana todella kummallisena, että rivivaltuutetut joutuvat ratkaisemaan henkilökohtaisia asioita, joihin liittyy keskeisesti lainsäädännön, terveydentilan ja toimintakyvyn arviointi."

Osaamisen haasteesta kertoo muun muassa se, että vammaispalvelupäätökseen vaikuttaa 5–6 eri lakia perustuslaista YK:n vammaissopimukseen, jota Suomessa on noudatettava lakina, sekä lakien taustalla olevat asetukset ja hallituksen esitykset.

Nykyinen vanhanaikainen malli näissä em. sote-päätösten valituskäytännössä tulee ehdottomasti uudistaa. Kuka Suomessa hyötyy ja miten näistä teatterin kaltaisista lautakuntaesityksistä?

Esimerkiksi vammaispalveluissa ko. päätöksillä on ihmisten arkipäivään todella merkittävä vaikutus. Kielteisten päätösten seuraamusten arviointia ei tee kukaan, liukuhihnalla on jo tulossa uusi tapaus.

Poliittisten lautakuntien sijaan oikaisuvaatimusten käsittely ja päätösvalta tulisi olla asiantuntijoilla, joihin kuuluu välttämättä lakimies.

Tällaisessa asetelmassa kuntien lainvastaiset toimintaohjeet ovat koetuksella ja ”kepillä jäätä" -kokeilu vaikeutuu.

Yksilölautakunnan taholta kuulin kerran, että lautakunnassa keskustellaan.

Minulle ei ole uutta, että kokouksessa keskustellaan. Vaadin kuitenkin keskustelua enemmän: kunnollista asioihin perehtymistä, osaamista, ymmärrystä, puolueettomuutta ja luotettavuutta. Vaadin todellista kiinnostusta ihmisten tilanteisiin. Vaadin asiallista ja järkevää muutosta.

Marja-Terttu Nuolioja

Nivala

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Asian on varmaan moni lautakunnan jäsen jo ajat sitten huomannut.

Mutta pitää ymmärtää, että tämä jäsen jäisi sitten ilman kokouspalkkioita ja sosiaalista statusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lakimiehet alkavat olemaan asiantuntijoina niin sitten se keikalleen menisi. Lakimiehet tekevät kaiken rahasta, niin myös asiantuntijatehtävätkin. Silloin ei kuunnella järjen ääntä eikä oikeellisuutta vaan sitä lompakkoa joka parhaiten maksaa. Kyllä on tarpeeton lautakunnan jäsen muuten sellainen joka automaattisesti hyväksyy esittelijän ehdotukset. Jos ei osaa lautakunnan jäsen itse ajatella ja ottaa asioista selvää ja tarvittaessa esittää esittelijän esityksen rinnalle parempaa vaihtoehtoa ja merkityttää pöytäkirjaan eriävä mielipiteensä jos katsoo päätöksen olevan huono niin kannattaa kyllä hetimiten irtisanoutua luottamustehtävästään. Tuskinpa kuntalaiset ovat tarkoittaneet sellaista äänitorvekseen kun äänestivät häntä vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

puolueet valitsevat lautakuntien jösenet.
äänestäjät valitsevat valtuutetut.

lautakuntiin kyllä yleensö valitaan vaaleussakin pörjänneitä.

huom!
asiantuntijavalta on kaikjea muuta kuin demokratiaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset elävät vielä talvisotaa, joten -50luvun agraariyhteiskunta on edistysaskel, tosin vain pieni. 2000-luvulle pääsy kestää vielä muutaman vuosikymmenen. Ota rauhallisesti, suotta hermostuu moisesta pikkuseikasta. Muista, että hiljaa hyvä tulee. Ehkäpä se sittenkin pitäisi perustaa se komitea miettimään 1950-luvulle siirtymistä, kunhan saadaan ensin sota päätökseen ja rauhansopimus aikaan. Vaan mikäpä se on sotiessa, kun yksi suomalainen vastaa kymmentä ryssää. Ei niitä aikoja noinvain hylätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko poliittinen järjestelmä on rakennettu palvelemaan poliittisia broilereita, jotka vastaavasti suosivat omiaan. Niin kauan kuin tämä nykyinen järjestelmä on voimissaan, ei mitään uudistuksia tulla tekemään -koska muutos on uhka. Vain ja ainoastaan tutkimusten ja tieteellisen tiedon avulla tehtävät asiantuntijapäätökset vievät maata kohti uudistusten tietä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kokoontuivat päättämään sääntömuutoksesta hautakivi rekvisiittana – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
9:00
"Setämiesvalmentaja" siisti suutaan ja jätti huulenheiton vapaa-ajalle – Håkan Wahlman on pohtinut paljon, miten valmentaja voi käyttäytyä Tilaajille
8:07
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
51
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
14
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image