Mielipiteet

Lukijalta

Vammaisten nuorten asiat kuntoon – yh­den­ver­tai­suus opiskelussa ja työelämässä ei saa jäädä vaa­li­lu­pauk­sek­si

Mielipiteet 31.5.2019 6:00
Jasmin Toropainen, Janina Porkka, Jasmi Ahonen, Santeri Ala-Röyskö

Juna-aseman hissi on kolmatta viikkoa rikki. Kahvilan ja parturi-kampaajan ovella on koroke. Ovet eivät aukea automaattisesti. Inva-wc toimii romuvarastona. Tässä vain muutamia ongelmia, joihin vammaiset nuoret törmäävät.

Vammaisen nuoren arkeen kuuluu myös oikeus kouluttautua ja päästä töihin, ihan kuten muillakin. Oikeus määritellään muun muassa YK:n vammaissopimuksessa, jonka Suomi on ratifioinut.

Tämän lisäksi viime vuosina on keskusteltu paljon yhdenvertaisuudesta ja erilaisuuden ymmärtämisestä, mutta silti vammaisilla on vaikeuksia päästä työelämään ja opiskelemaan.

Invalidiliiton teettämän tutkimuksen mukaan 97 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että pyörätuolia käyttävä kelpaa työkaveriksi tai naapuriksi siinä missä kuka tahansa muukin – ja kuitenkin Ihmisoikeuskeskuksen ja Vammaisfoorumin tuoreen kyselyn mukaan vammaisista henkilöistä palkkatyössä on vain 14 prosenttia. Miksei ajatus yhdenvertaisuudesta kanna käytäntöön saakka?

Esteettömyys, niin fyysinen kuin asenteellinenkin, hankaloittaa usein jo vammaisen nuoren opiskeluita, koska oppilaitoksen tilat eivät lupauksista huolimatta ole esteettömät. Ratkaisuksi tarjotaan etäopintoja ja verkkokursseja.

Tämä voi kuitenkin eristää vammaiset nuoret kotiin ja sosiaalisten kontaktien luominen opiskelutovereihin estyy. Ryhmään hyväksytyksi tuleminen on etenkin nuoruusiässä tärkeää, ja opiskeluiden pitäisi osaltaan vähentää, ei lisätä koettua yksinäisyyttä.

Myös vammaisen nuoren tuentarve ammatinvalintaan ja työnhakuun liittyvissä asioissa saattaa olla erilaista kuin vammattoman ikätoverin, ja yksilöllisten tarpeiden huomioiminen on tärkeää. Tukiasioissa se mikä sopii yhdelle, ei todellakaan aina sovi toiselle, sillä jokainen on yksilö omine yksilöllisine haaveineen ja tarpeineen. Onneksi kouluilla on jo tietämystä ja osaamista vammaisten nuorten oppilaanohjauksesta, ja myös vammaisjärjestöjen koulutus- ja urapalvelut tarjoavat apua niiden nuorten työllistymiseen, joiden toimintakyky on laskenut.

"Invalidiliiton teettämän tutkimuksen mukaan 97 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että pyörätuolia käyttävä kelpaa työkaveriksi tai naapuriksi siinä missä kuka tahansa muukin – ja kuitenkin Ihmisoikeuskeskuksen ja Vammaisfoorumin tuoreen kyselyn mukaan vammaisista henkilöistä palkkatyössä on vain 14 prosenttia."

Valmistumisen jälkeen vammaisen nuoren työllistyminen on haastavaa. Työpaikat eivät välttämättä ole esteettömiä ja ihmisten asenteissakin olisi parantamisen varaa. Moni on kokenut tilanteen, jossa lupaava rekrytointiprosessi päättyy kuin seinään, kun selviää, että hakijalla on jokin vamma.

Myös työnantajien huono tietämys vammaisten palkkaamiseen liittyvistä tuista saattaa turhaan nostaa kynnystä palkata vammainen nuori.

Työnantajan on mahdollista saada kohtuullisten mukautusten tukea tarvittaviin muutoksiin, kuten esimerkiksi rampin tai sähköisen ovenavausjärjestelmän hankkimiseen.

Taloudellista riskiä paikkaamaan on olemassa myös muita keinoja, kuten työllistämistuki ja työolosuhteiden järjestelytuki. Näistä tuista tiedottamista työnantajille tulee lisätä.

Nuorten ja osatyökykyisten palkkaamiseen tarkoitettu STEAn Paikka auki -ohjelma on tarjonnut monelle vammaiselle nuorelle mahdollisuuden saada arvokasta kokemusta työelämästä ja siten mahdollisuuden työllistyä. Avustusohjelma päättyy vuonna 2021, mutta tarve tuelle tuskin päättyy, ja siksi olisikin tärkeää pitää tämä väylä auki jatkossakin nuorten ja osatyökykyisten työllistymiseen.

Tukien lisäksi työ- ja opiskeluelämän joustavuutta tulee lisätä. Erilaisten etätyö ja -opiskeluvaihtoehtojen kehittäminen edelleen on tärkeää, unohtamatta kuitenkaan opiskelu- ja työpaikkojen sosiaalisten kontaktien merkitystä. Joka työ- ja opiskelupaikalta tulisi myös löytyä yhdenvertaisuussuunnitelma turvaamaan kaikille tosiasiallisesti yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella ja edetä työurallaan.

Oikeus työhön on jokaisen ihmisen perusoikeus ja tuo elämään muutakin kuin palkan. Kun vammainen nuori pääse mukaan työelämään, se lisää elämän merkityksellisyyttä ja samalla hän on tuottavampi yhteiskunnan jäsen. On tärkeää, että vammainen nuori löytää yhteisön, joka arvostaa häntä juuri sellaisena kuin hän on ja hänen tekemäänsä työtä samalla tavalla kuin muidenkin. Tässä yhtälössä jokainen voittaa: työntekijä, työyhteisö ja yhteiskunta.

Nyt tuoreilla kansanedustajilla on tuhannen taalan paikka laittaa asiat kuntoon vammaisten nuorten yhdenvertaisten opiskelu- ja työllistymisen osalta. Oletko sinä mukana?

Jasmin Toropainen

puheenjohtaja

Janina Porkka

Jasmi Ahonen

Santeri Ala-Röyskö

Lihastautiliiton nuorisotyöryhmä – Nuoli

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Voihan niitä sopimuksia tehdä ja ratifioida, kyllä se arki on, joka sen tien näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapelkaa, niin saatte tupakkia. Ensin pitää saada harvojen muunsukupuolisten asiat viimeisen päällä kuntoon, supattaa Setan edustajat hallitusedustajiensa korvaan.
Muut, isommat vähemmistöt, jääkööt mopen osille, kun ei heidän asioiden edistäminen ei ole niin seksikästä. Pitää katsos priorisoida. Rahat ja aika ei riitä kaikille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näumpä. Itse ollut ohjaajana nuorille vammaisille. Työhakemyksia lähetetty, päästy haastatteluun ja joka kerta, siihen on jääry, yksikään noin 20 nuoresta ei ole saanut työ paikkaa, vaikka 6 näistä oli ainoana siihen vaadittava koulutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image