Mielipiteet

Lukijalta

Vä­ki­val­tai­ses­ta suhteesta lähteminen ei ole koskaan yk­sin­ker­tais­ta – tilastojen valossa jokaisen ys­tä­vä­pii­ris­sä, suvussa tai työpaikalla on joku, joka elää vä­ki­val­tai­ses­sa suhteessa

Mielipiteet 9.9.2019 6:00
Turvallisesti eroon väkivallasta

Lapset ovat juuri nukahtaneet, kun ovelle koputetaan vaativasti. Tiedän heti kuka siellä on. Möykky rinnassa ja syke korvissa jyskyttäen kuuntelen mitä oven takana tapahtuu. Tiedän valmiiksi mitä on tulossa, mutta en uskalla olla aukaisematta.

Sisäänpääsyn jälkeen rajani rikotaan yhä uudelleen, mutta ainakaan lapsiini ei satu.

Olen elänyt väkivaltaisessa suhteessa jo pitkään. Väkivalta alkoi pikkuhiljaa ja normaalin raja siirtyi koko ajan kauemmas. Lyömistä, tönimistä, tiukkoja otteita. Räjähdykseen riitti liian pitkäksi venynyt kauppareissu tai työkaverin tervehdys kaupungilla.

Todellisuudessa suhteessamme ei ollut enää mitään normaalia. Vastuu tilanteista siirtyi aina loppujen lopuksi minulle, koska olin omalla käytökselläni aiheuttanut hänelle niin huonon olon. Itsetuntoni lytättiin niin, että ajattelin tämän olevan totta.

Pitkään tilanteita katsoo sormiensa läpi. Toivoo, että toinen muuttuu, tulee järkiinsä. Haluaa uskoa lupauksiin ja antaa uuden mahdollisuuden kerta toisensa jälkeen. Kynnys avun hakemiseen oli korkea.

Turvakodilla minua oli vastassa ihminen, joka kysyy kuinka voin. Oma huone oli odottamassa ja perustarpeista huolehdittiin. Sain levätä silloin, kun en muuhun kyennyt. Tuntui hyvältä, kun minua kuunneltiin ja uskottiin.

Lähtö turvakotiin pakotti kohtaamaan tilanteen, mutta samalla sain tukea ja keskusteluapua työntekijöiltä. Etenkin yöt olivat vaikeita, kun järkytys tapahtumista nousi vahvana mieleen ja ahdistus kasvoi. Silloin minua piti pinnalla tieto siitä, että paikalla on ihminen, jolle voin puhua. Päivä kerrallaan mentiin eteenpäin ja puhuminen on auttanut. Luottamuksen ja turvallisuuden tunteen palaaminen vie aikaa.

”Pitkään tilanteita katsoo sormiensa läpi. Toivoo, että toinen muuttuu, tulee järkiinsä. Haluaa uskoa lupauksiin ja antaa uuden mahdollisuuden kerta toisensa jälkeen.”

Läheskään kaikki väkivallanteot eivät tule viranomaisten tietoon. Silti tilastojen valossa jokaisen ystäväpiirissä, suvussa tai työpaikalla on joku, joka elää väkivaltaisessa suhteessa. Väkivaltaiseen suhteeseen voi ajautua kuka tahansa; korkeasti koulutettu, hyvin toimeentuleva, onnellisen lapsuuden elänyt tai aiemmin väkivaltaiseen suhteeseen jäänyttä vähätellyt.

Väkivalta on vaiettu asia. Joskus kulisseja ylläpidetään viimeiseen saakka. Läheisillä ei ehkä ole todellista kuvaa siitä, mitä kodin seinien sisäpuolella tapahtuu silloin, kuin muita ei ole paikalla. Puolisosta kuoriutuu kuin toinen ihminen silloin, kun kukaan muu ei ole paikalla.

Väkivaltaisesta suhteesta lähteminen ei koskaan ole yksinkertaista. Pelko omasta, lasten ja usein myös läheisten turvallisuudesta saa jäämään suhteeseen. Lähisuhdeväkivaltaan kietoutuu aina myös häpeä. Häpeä siitä, mihin tilanteeseen on joutunut, häpeä omasta puolesta, häpeä kumppanin puolesta, häpeä siitä, että joku saa tietää. Silloin tarvitaan ulkopuolinen taho, joka kertoo, että kysymys on vakavasta väkivallasta ja rikoksesta, josta vastuu on tekijällä.

Turvakoti mahdollisti minulle sen, että sain aikaa koota ajatuksiani ja pohtia, miten jatkan tilanteestani eteenpäin. Sain tietoa väkivallasta ja siitä, miten se vaikuttaa minuun ja läheisiini. Arki ei katkea turvakodille vaan normaaliin palataan niin pian kuin mahdollista.

Turvallisesti eroon väkivallasta

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Samanlaisen elämän tilanteen kokeneena, sain myös apua turvakodista. Tosin sillä kertaa (toinen kerta) vielä palasin takaisin hienojen lupausten siivittämänä. Turvakodista sain paljon tietoa ja ohjausta miten toimia tilanteissa.
Sitten koitti se päivä, kun lähdin lopullisesti. En palannut, vaikka oli kuinka peloteltu ja uhkailtu.
Ei saisi jossitella, mutta nykyisen elämän olisin voinut saavuttaa jo ensimmäisellä tai toisella lähtökerralla.
Voimia ja rohkeutta lähteä, tukea hakemalla pääset uuden elämän alkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia kaikille tämän asian kanssa tekemisissä olleille. Lähteminen on vaikeaa. Pelko ja syyllisyys tekevät siitä vielä vaikeampaa. Syyllisyyden tunteminen väkivaltaisesta suhteesta lähtevällä voi tuntua ulkopuolisen korvaan omituiselta. Puoliso voi osata manipuloida sinut uskomaan omaan heikkouteesi ja elät siinä uskossa että kaikki ongelmat johtuvat minusta. Lähtevä on kuitenkin se joka kulissien valossa pilaa kaiken vaikka todellisuudessa kukaan muu ei välttämättä ole lainkaan tietoinen siitä mitä seinien sisällä tapahtuu. Kaiken henkisen ja fyysisen kuorman lisäksi ei haluaisi enää syyllisen leimaa otsaansa. Mutta pitää muistaa että ihminen joka käyttää väkivaltaa, niin henkistä kuin fyysistä hallitakseen, manipuloidakseen tai pelotteeksi on aina itse häviäjä. Oma sydän antaa aina vastauksen, vaikka se olisikin myrkytetty. Enemmin tai myöhemmin. Yhtä elämää ei kannata viettää nyrkkeilysäkkinä tai sylkyämpärinä. Rohkeus ja varmuus kyllä löytyy kun sille antaa tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halaus sinulle.
Olen kokenut saman. Onneksi tuli lopulta se viimeinen pisara, joka pisti minut toimimaan ja ottamaan vastuun lapsistani ja itsestäni.
Kiitos turvakodin, en enää mennyt takaisin (olin tehnyt sitäkin. Olin uskonut, että toinen muuttuu. Että syy oli minussa).

Emme ole yksin. Olemme rohkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image