Mielipiteet

Lukijalta

Uusi va­rus­te­lu­kier­re on katkaistava heti alkuunsa - Suomelle ase­rii­sun­nas­sa on kyseessä maan oma turvallisuus

Mielipiteet 6.1.2019 6:00
Tytti Tuppurainen

Yhdistyneiden kansakuntien toiminnassa on hyvästä syystä korostettu kehityspolitiikkaa ja ihmisoikeuksia. Maailmanjärjestö perustettiin kuitenkin suursodan varjossa ja sen päätavoite on yhä rauha. Alkanut vuosi 2019 palauttaa YK:n sen perustehtävän ääreen. Uuden varustelukierteen uhatessa aseriisunta tulisi ottaa YK:n painopisteeksi ja korostaa Suomen YK-politiikassa.

Joukkotuhoaseet ovat olleet ihmiskunnan vitsauksena jo kauan: kemiallisilla aseilla myrkytettiin ihmisiä yli sata vuotta sitten ja ydinaseiden käytöstä on kulunut yli 70 vuotta.

Uusi uhka ovat itsenäisesti toimivat asejärjestelmät, sotilaskäyttöön tarkoitetut robotit. Kaikkien näiden osalta varustelukierteen katkaisemisella on kiire.

Ydinasevarustelun rajoittamisessa ollaan vaarassa siirtyä kolme vuosikymmentä taaksepäin. Joulunaikaan Venäjä ilmoitti uudesta strategisesta ohjustyypistä, jonka se kertoi selviävän ohjuspuolustusjärjestelmistä. Keskimatkan ohjusten kielto on romuttumassa Venäjän otettua käyttöön kieltoa ilmeisesti rikkovan ohjustyypin. Yhdysvallat on vastannut ilmoittamalla irtautuvansa asiaa koskevasta INF-sopimuksesta.

Tappajarobotit kuulostavat tieteiselokuvan aineistolta, mutta suurvallat laittavat suuria rahamääriä näiden nk. autonomisten asejärjestelmien kehittämiseen. Väsymättömät ja nopeasti reagoivat robottiaseet ovat ihmistä vaarallisempia, eikä niitä voi asettaa syytteeseen sotarikoksista.

Varustelukierre on katkaistava alkuunsa. Ydinaseiden osalta kyse on kahden kaupasta: Venäjän ja Yhdysvaltojen hallussa on näistä ylivoimaisesti suurin osa. Maiden välillä on kuitenkin olemassa olevat sopimuspohjat. Tarvitaan poliittisia päätöksiä, joilla strategisten aseiden uusi START-sopimus saadaan voimaan ja keskimatkan ohjusten osalta pitäydytään vanhan sopimuksen noudattamisessa.

"Kilpavarustelun julmat säännöt ovat omiaan masentamaan mieliä. Yksikään maa ei halua luopua tuhokeinoista, jos muut niitä kehittävät."

Robottiaseiden osalta ollaan vielä lähtöasetelmissa: YK:n ihmisoikeuskomitea sai vuonna 2013 raportin, jossa vaadittiin kaikkia jäsenmaita keskeyttämään autonomisten aseiden kehittäminen ja rakentaminen. Sopimusneuvotteluihin on tästä vielä matkaa ja sopijaosapuoliksi tarvitaan todennäköisesti iso joukko maita.

Kilpavarustelun julmat säännöt ovat omiaan masentamaan mieliä. Yksikään maa ei halua luopua tuhokeinoista, jos muut niitä kehittävät. Vaikka sopimukseen päästään, voiko olla varma muiden tällaista sopimusta noudattavan? Ovatko aseriisuntasopimukset vain hyvää tarkoittavien ihmisten harhakuvitelma?

Aserajoitukset eivät ole pelkkää haaveilua. Viime vuosikymmeninä on saatu ydinaseiden määrä vähenemään murto-osaan entisestä. Myös vuodesta 1970 voimassa ollut ydinaseiden rajoitussopimus on onnistunut kohtalaisen hyvin: vain kaksi tai kolme maata on hankkinut ydinaseita ja jättäytynyt sopimuksen ulkopuolelle. Sopimuksen pahin rikkoja, Pohjois-Korea, on saanut vastaansa raskaita talouspakotteita.

Suomelle aseriisunnassa on kyseessä maan oma turvallisuus. Itämeri ja arktiset alueet ovat varustelukilvan etulinjassa ja siksi meidän tulee olla ensimmäisenä varustelua hillitsemässä. Tulevana EU-puheenjohtajana Suomen on mahdollista pitää asiaa esillä korkealla tasolla.

Tytti Tuppurainen

kansanedustaja (sd.)

Suomen YK-liiton puheenjohtaja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

" Itämeri ja arktiset alueet ovat varustelukilvan etulinjassa ja siksi meidän tulee olla ensimmäisenä varustelua hillitsemässä."

Meidän tulee vaikuttaa ulkomaiden varustelukierteen hillintään, mutta ei missään tapauksessa tinkiä omasta puolustuskyvystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että kun suurvallat hankkivat uusia ydinaseita ja uhittelevat muutenkin, niinpä Suomen pitää riisua itsensä aseista kokonaan? Ei oikein vakuuta moinen logiikka. Ihan niin kuin Halonen puhui aikoinaan Suomen mukaan Ottawan sopimukseen, koska itänaapurista ei ole enää uhkaa. Itse olen vakaasti sitä mieltä, että armeijaa käymättömillä ei saa eikä pidä olla minkäänlasita sanavaltaa maanpuolustuksellisissa asioissa, kun käytäntö on jo osoittanut, ettei heillä ole sitä vähäistäkään käsitystä näistä asioista mitä intistä saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:48
Britannia voi venyttää brexitiä enintään kolmella kuukaudella, jos se haluaa välttää eurovaaleihin osallistumisen
15:35
Makedonian nimikiista oli koitua Kreikan hallituksen kohtaloksi – Ateenaan suunnitellaan suuria protesteja nimisovintoa vastaan
15:31
Ulkorakennus syttyi tuleen Kittilässä – palon epäillään saaneen alkunsa savuhormista
15:25
NRK: Kolmas Norjan lumivyöryuhreista on löytynyt – yhtä etsitään yhä
14:59
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
14:32
Afganistanissa on alueita, joille ketään ei voida ajatella palautettavan – sen sijaan Irakin tilanne on parantunut
14:18
Tässä on ihmiset ja koko planeetan pelastava ruokavalio – yksi hampurilaispihvi viikossa ja kaksi kertaa nykyistä enemmän pähkinöitä ja palkokasveja
92
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
79
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
48
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
35
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
27
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
27
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

148 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Olipa kommentoijalla hiukan erikoinen kirjoitus. Herraviha on toki niin vanha ja ikuinen asia, ettei sitä pahemmin kanna... Lue lisää...
Pekka Vanhana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image