Mielipiteet

Lukijalta

Uusi va­rus­te­lu­kier­re on katkaistava heti alkuunsa - Suomelle ase­rii­sun­nas­sa on kyseessä maan oma turvallisuus

Mielipiteet 6.1.2019 6:00
Tytti Tuppurainen

Yhdistyneiden kansakuntien toiminnassa on hyvästä syystä korostettu kehityspolitiikkaa ja ihmisoikeuksia. Maailmanjärjestö perustettiin kuitenkin suursodan varjossa ja sen päätavoite on yhä rauha. Alkanut vuosi 2019 palauttaa YK:n sen perustehtävän ääreen. Uuden varustelukierteen uhatessa aseriisunta tulisi ottaa YK:n painopisteeksi ja korostaa Suomen YK-politiikassa.

Joukkotuhoaseet ovat olleet ihmiskunnan vitsauksena jo kauan: kemiallisilla aseilla myrkytettiin ihmisiä yli sata vuotta sitten ja ydinaseiden käytöstä on kulunut yli 70 vuotta.

Uusi uhka ovat itsenäisesti toimivat asejärjestelmät, sotilaskäyttöön tarkoitetut robotit. Kaikkien näiden osalta varustelukierteen katkaisemisella on kiire.

Ydinasevarustelun rajoittamisessa ollaan vaarassa siirtyä kolme vuosikymmentä taaksepäin. Joulunaikaan Venäjä ilmoitti uudesta strategisesta ohjustyypistä, jonka se kertoi selviävän ohjuspuolustusjärjestelmistä. Keskimatkan ohjusten kielto on romuttumassa Venäjän otettua käyttöön kieltoa ilmeisesti rikkovan ohjustyypin. Yhdysvallat on vastannut ilmoittamalla irtautuvansa asiaa koskevasta INF-sopimuksesta.

Tappajarobotit kuulostavat tieteiselokuvan aineistolta, mutta suurvallat laittavat suuria rahamääriä näiden nk. autonomisten asejärjestelmien kehittämiseen. Väsymättömät ja nopeasti reagoivat robottiaseet ovat ihmistä vaarallisempia, eikä niitä voi asettaa syytteeseen sotarikoksista.

Varustelukierre on katkaistava alkuunsa. Ydinaseiden osalta kyse on kahden kaupasta: Venäjän ja Yhdysvaltojen hallussa on näistä ylivoimaisesti suurin osa. Maiden välillä on kuitenkin olemassa olevat sopimuspohjat. Tarvitaan poliittisia päätöksiä, joilla strategisten aseiden uusi START-sopimus saadaan voimaan ja keskimatkan ohjusten osalta pitäydytään vanhan sopimuksen noudattamisessa.

"Kilpavarustelun julmat säännöt ovat omiaan masentamaan mieliä. Yksikään maa ei halua luopua tuhokeinoista, jos muut niitä kehittävät."

Robottiaseiden osalta ollaan vielä lähtöasetelmissa: YK:n ihmisoikeuskomitea sai vuonna 2013 raportin, jossa vaadittiin kaikkia jäsenmaita keskeyttämään autonomisten aseiden kehittäminen ja rakentaminen. Sopimusneuvotteluihin on tästä vielä matkaa ja sopijaosapuoliksi tarvitaan todennäköisesti iso joukko maita.

Kilpavarustelun julmat säännöt ovat omiaan masentamaan mieliä. Yksikään maa ei halua luopua tuhokeinoista, jos muut niitä kehittävät. Vaikka sopimukseen päästään, voiko olla varma muiden tällaista sopimusta noudattavan? Ovatko aseriisuntasopimukset vain hyvää tarkoittavien ihmisten harhakuvitelma?

Aserajoitukset eivät ole pelkkää haaveilua. Viime vuosikymmeninä on saatu ydinaseiden määrä vähenemään murto-osaan entisestä. Myös vuodesta 1970 voimassa ollut ydinaseiden rajoitussopimus on onnistunut kohtalaisen hyvin: vain kaksi tai kolme maata on hankkinut ydinaseita ja jättäytynyt sopimuksen ulkopuolelle. Sopimuksen pahin rikkoja, Pohjois-Korea, on saanut vastaansa raskaita talouspakotteita.

Suomelle aseriisunnassa on kyseessä maan oma turvallisuus. Itämeri ja arktiset alueet ovat varustelukilvan etulinjassa ja siksi meidän tulee olla ensimmäisenä varustelua hillitsemässä. Tulevana EU-puheenjohtajana Suomen on mahdollista pitää asiaa esillä korkealla tasolla.

Tytti Tuppurainen

kansanedustaja (sd.)

Suomen YK-liiton puheenjohtaja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

" Itämeri ja arktiset alueet ovat varustelukilvan etulinjassa ja siksi meidän tulee olla ensimmäisenä varustelua hillitsemässä."

Meidän tulee vaikuttaa ulkomaiden varustelukierteen hillintään, mutta ei missään tapauksessa tinkiä omasta puolustuskyvystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että kun suurvallat hankkivat uusia ydinaseita ja uhittelevat muutenkin, niinpä Suomen pitää riisua itsensä aseista kokonaan? Ei oikein vakuuta moinen logiikka. Ihan niin kuin Halonen puhui aikoinaan Suomen mukaan Ottawan sopimukseen, koska itänaapurista ei ole enää uhkaa. Itse olen vakaasti sitä mieltä, että armeijaa käymättömillä ei saa eikä pidä olla minkäänlasita sanavaltaa maanpuolustuksellisissa asioissa, kun käytäntö on jo osoittanut, ettei heillä ole sitä vähäistäkään käsitystä näistä asioista mitä intistä saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
11
Tutkimus: Miespuolisilla koiranomistajilla muita enemmän tyypin 2 diabetesta
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Kuka Sillalle pysähtyis,turvallisuus ennenkaikkea,jos haluaa nähä pysäkoi sivulle ja käy kävelemässä,mihin turistilla on... Lue lisää...
ESCO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image