Mielipiteet

Lukijalta

Uskonto kiusana koulun kainalossa

Mielipiteet 28.12.2018 6:00
Jouko Saksio

”Perinteiden vaaliminen voi jatkua” (Kaleva 22.12./Lukijalta) -otsikon alla kirjoittanut pastori ja kaupunginvaltuutettu Pekka Aittakumpu liioitellen antaa ymmärtää, että varhaisikäisten ja nuorten oikeus osallistua perinteisiin juhliin ja tilaisuuksiin päiväkodeissa ja kouluissa olisi ihan oikeasti uhattu.

Koska kristillinen perinne kummittelee kouluissa, tietenkin lapsilla on oikeus laulaa suvivirttä ja jouluvirsiä, tietenkään perinteet eivät joka jumalan kerta tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista. Aittakummun ”oikeus osallistua” -huolta ilmeisempi huoli on lapsen oikeus välttyä osallistumisvelvollisuudelta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi maaliskuussa 2018 päätöksen koskien erään koulun elämänkatsomustiedon etätuntijärjestelyä, Virsivisaa ja ruokarukouksia.

Päätöksessään virasto toteaa, että ”huoltajat voivat ilmoittaa uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumisesta kertaluontoisesti, mutta heillä on oltava mahdollisuus myöhemmin muuttaa ilmoituksessa esittämäänsä kantaa”.

Virsivisaa aluehallintovirasto suosittelee järjestettäväksi kouluajan jälkeen. Koulussa ei tulisi myöskään lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia.

Opetushallituksen hallintojohtajan Matti Lahtisen mukaan ”ohjeita on pyritty selkeyttämään erityisesti uskonnollisten tilaisuuksien ja niille vaihtoehtoisen toiminnan järjestämisen osalta.”

Opetushallituksen uskonnollisista tilaisuuksista antamissa uusissa ohjeissa (12.1.2018) todetaan: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.”

”Koulussa ei tulisi myöskään lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia.”

Opetukseen soveltuvat opintokäynnit ja vierailijat ovat oma lukunsa. Niitä voi hyvin järjestää monipuolisesti erilaisten kansalaisjärjestöjen ja katsomuksellisten yhteisöjen kanssa.

Kun pastori Aittakumpu kirjoittaa, että ”työssäni olen iloinnut hyvästä yhteistyöstä muun muassa koulujen päivänavausten ja päivähoidon joulukirkkojen osalta”, niin pitäisi Oulun opetustoimen katsoa päältä, mitä niissä koulujen kulisseissa puuhataan.

Itsekin olen nykyaikana todistanut, että kirkko kävelee eskaritenavien mukana alakoulujen perjantaiaamunavauksiin, joista aiheutuu koulun koosta riippuen ”järjestelyjä”. Jokin entinen hyväksi koettu tapa toimia Oulun kaupungin ja Oulun seurakuntien yhteistyössä loukkaa monia lasten huoltajia ja oppivelvollisiakin.

Aittakumpu suurentelee, että ”sille pienelle joukolle, joka ei halua osallistua, järjestetään vaihtoehtoista toimintaa.” Itseohjautuvuus, toistaitoisuus, omatoimisuus ja erikykyisyys eivät ainakaan kukoistaisi aittakumpumaisessa oppimisympäristössä.

Uskovaisten piireissä tiedostetaan, että peruskoulu on ainoa nousevia sukupolvia liimaava laitos, jonka ulko-oven välistä kirkon jalkaa ei ole vielä sahattu ja siksi muitakin hengellisiä pyrintöjä peruskoulun ovelle on.

Kasvava määrä oululaisia huoltajia katselee epäuskoisena ”Oulun koulua” kristillisyysaktivistien hyväksikäyttämänä totunnaisuutena, jonka itsesäätely oikeushenkilönä ei ole kirkas.

Jouko Saksio

jäsen, Oulunseudun Vapaa-ajattelijat ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Minulla herää kysymys näiden ns. uskontokielteisten kansalaisten kohdalla, miksi he sallivat lastensa käydä rippikoulun, miksi useat heistä kuuluvat johonki kirkkokuntaan? Itse en kuulu kirkkoon, mutta lapseni saavat osallistua koulun uskonnon opetukseen, ei haittaa ruokarukoukset, eikä virren veisuut. Onko tämä koulujen kristillisen uskonnon opetuksen vastustaminen vain, kun muutkin vastustaa. Kyllähän suomessa koulujen opetukseen kuuluu uskonnot, niin kristillinen kuin muutkin uskonnot. Eikä se ketään pahenna. Kouluista vois jonkin muun opetuksen poistaa. Vielä yksi ihmetyksen aihe, miksi vapaa ajattelijat taistelee niin voimakkaasti kristillistä uskoa vastaan, eihän kirkko pyri vapaa ajattelijoita lyttäämään. Ilmeisesti tämä vapaa ajattelijoiden lahko on myös uskonto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälkikasvuani ei todellakaan ole kastettu, uskontotunneilla ei käydä, ei rippikoulussa eikä kirkkohäissä. Vastustus johtuu siitä että se ei kuulu 12 vuoden laajuisena aineena kouluun vaan historian opintoihin yhdessä kurssissa, ja päiväkodeissa asialle ei ole mitään perusteita. Pitäkää rituaalinne ominanne, tehdään yhteiset asiat neutraalisti. Mitään muuta tässä ei haeta. Mutta se ei teille kelpaa- miksi haluatte että meidän on pakko osallistua teidän harhoihinne, tai sitten kärsiä epätasa-arvoa siitä syystä muuten? Me uskonnottomat toimimme lakien mukaan, uskovaiset nimenomaan haluavat kiertää uskonnon- ja yksilönvapauden laissa määrättyä perusoikeutta. Mutta turha teille on jauhaa mistään, kun pystytte uskomaan ihan mihin vaan puppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremmat ja kiinnostavammat tarinat on Muumeilla, Nalle Puhilla tai vaikka Aku Ankassa kuin raamatussa. Ketä kiinnostaa ikivanha opus, josta aika ajanut jo aikoja sitten ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukekaa opetussuunnitelmaa. Uskonnon opetus ei ole tunnustuksellista ja moni meistä opettajista on itse jopa ateisteja. Itseäni uskonnoissa kiinnostaa lähinnä niiden suuri vaikutus ihmiseen niin henkilökohtaisella kuin kulttuurisellakin tasolla. Ihmiskunnan historiaa ja nykyaikaa ei voi ymmärtää ilman tarkempaa tietoa uskontojen mekanismeista. Alakoulussa jo opiskellaan kaikkia maailman uskontoja, mutta keskitytään kristinuskoon, jotta ymmärrettäisiin sen merkitys nykyiselle suomalaiselle tapakulttuurille. Yläkoulussa syvennetään tietämystä kaikista maailmanuskonnoista ja puhutaan niiden vaikutuksesta kulttuuriin ja etiikkaan. Vaikka pääpaino on edelleen kristillisessä historiassa ja kulttuurivaikutuksessa, ammattitaitoinen opettaja muistaa verrata sitä muihin uskontoihin. Mihinkään ei pääse siitä, että meidän historiamme ja tapakulttuurimme on vahvasti kristillisvaikutteinen. Samoja asioita käsittelen elämänkatsomustiedossa eikä sielläkään pääse eroon siitä, että uskontojen vaikutuksista näihin asioihin on puhuttava. Näkökulma tosin on hieman eri.
Olen samaa mieltä siitä, että uskonto koulujen oppiaineena pitäisi kuopata ainakin nykyisen (harhaanjohtavan) nimisenä. Samoja asioita voitaisiin opetella siten, että kaikki uskontoon tai uskonnottomuuteen katsomatta voisivat osallistua opetukseen. Samalla voitaisiin koulusta poistaa kristinuskoon liittyvät vapaapäivät: joulu, pääsiäinen ja helatorstai. Lomat saataisiin rytmitettyä järkevämmin eivätkä vapaat keskittyisi kevätlukukaudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien lasten vanhempien tulisi tutustua näihin nykyajan uskonnon oppiaineen kirjoihin, jo oman yleistietämyksen lisäämiseksi, voisi samalla kaikota nuo ihmeelliset ennakkoluulot. Tekisi hyvää myös Saksiolle sivistää itseään ja avartaa omaa maailmankuvaansa. Kyllähän yläkoulun uskonnon opetus on paljon hyödyllisempää ja avartavampaa,kuin esim. historian opetus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä mikä ongelma joillakin vanhemmilla on ylisuojella lastaan kuulemasta kristinuskon sanomaa. Maailmassa kun on paljon pahaa ja sanoma lähimmäisenrakkaudesta olisi terveellistä oppia kaikille. Mielestäni tällaiset vanhemmat rajaavat lastensa maailmankatsomusta omien valintojensa avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin siinä mielessä, että vain samoin saa ajatella ja käännytys kuuluu kuvaan. Nehän ovat ihmisen biologisia ja psykologisia piirteitä, joista tiede tietää kertoa paljonkin, vaikka ne pannaan monesti muka uskonnon piirteiksi. Sama vallankäyttö toimii maatalousseuran kokouksessakin! Kaikessa, mihin ihminen osallistuu. Mutta jyrkempää "vapaan ajattelun sallivaa" (hah!) kuin vapaa-ajattelijat harvoin kohtaa. Ei siinä siedetä mitään vapautta oman kapean näkemyksen ja huonojen käytöstapojen ja antihumanismin ulkopuolelta, tosiasiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaa-ajattelija on tosiaan aika lähellä todella rajoittuneen yhteiskunnan kannattaja. Tämä on todistettu historiassa moneen kertaan. Mikä on se lopullinen vapaa-ajattelijan tavoite? Mikä se on, koska se ei tule koskaan selville? Miksi he eivät voi kuunnella toisia ja varsinkaan enemmistöä? Mikä on se henkinen voima, joka ajaa heidät tähän tilanteeseen?

Näitä asioita olen pohtinut, ja kun näitä pohtii, ei voi kun todeta, että olisi todella säälittävää, että elettäisiin sellaisessa yhteiskunnassa, jossa ei kerrottaisi historiasta ja kulttuureista mitään ja varsinkaan lapsille. Miten he sen jälkeen voivat muodostaa oman kuvan asioista ja peilata näkemäänsä ja kuulemaansa omien näkemyksien kanssa? En soisi lapselleni näin KÖYHÄÄ kasvatusta en millään.

Onhan se iso rikkaus, että me olemme saaneet kasvaa kaiken sallimassa ja vapaassa luterilaisessa perimässä. Eiköhän tämä ole juuri se syy, jonka voimana olemme kasvattaneet Suomesta yhden maailman parhaan maan elää ja olla. Onhan nuita vertailukohtia ja eri kulttuurisia maita ihan tarpeeksi, vai mitä, joissa asiat eivät ole sinne päinkään kohdallaan. Tuskin näitä tässä tarvitsee toistaa, koska olemme saaneet Suomessa jokainen sellaisen peruskoulutuksen, että pystymme arvioimaan ja punnitsemaan asioita jokainen itse aivan vapaasti. Suuri kiitos siitä suomalaiselle koululaitokselle ja LAAJALLE kasvatukselle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule, koulun uskonnonopetuksella kenestäkään ei saa uskovaista, ole huoleti, mutta yleissivistystä ja kulttuuritietoutta se kyllä on! Edes Juicen biisejä ei voi ymmärtää kunnolla, ellei tiedä noista asioista, Juicekin nääs oli sivistynyt mies. Muusta kulttuurista puhumattakaan! (teatteri, maalaukset, tavat, juhlaperinteet, nimien synty, kirjallisuus....)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä kommentti nämä Juicen biisit! Komppaan isosti!

Asiat ovat juuri näin, kun olet saanut mahdollisimman laajan kuvan asioista, et tule maailmassa huijatuksi ja pystyt muodostamaan itse oman maailmankuvasi, jossa haluat itse elää ja olla, koska tuputtajiahan riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just niin. Maailmassa on erilaisilla uskonnoilla niin tärkeä merkitys ihan jokapäiväisessä elämässäkin, että on täysi syy oppia niiden taustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käännäpäs asia mielessäsi niinpäin, että kaikille opetettaisiin vaikka saatananpalvontaa. Sitten satanistit sanoisivat, että "ei tämä kenestäkään saatananpalvojaa tee, mutta antaa yleissivistystä". Miltäpä se sinusta tuntuisi? Jos perustelet uskonnonopetusta yleissivistyksellä ja kulttuuritietoudella, silloin pitäisi tasapuolisuuden nimissä opettaa näitä asioita myös muiden uskontojen näkökulmista. Silloin asia olisi OK.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, millä tavalla tosiaan tuodaan kaikki katsomukset, kuten vaikka saatananpalvonta, tasa-arvoisesti sivistämään lapsia? Ja miksi uskonnottomuutta ei käsitellä katsomuskasvstuksessa? Joku tuolla väitti että uskonnottomuus on uskonto. Miten? Ei ole. Kun ei usko mihinkään hölynpölyyn niin ei voi olla uskovainen. Tieteen ja rationaalisen maailman mukaan eläminen on havainnointia ja oppimista ja tietoa. Ei uskomista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin astrologian opiskelu tulisi liittää opintosuunnitelmaa. Avartaa lasten ymmärrystä omasta persoonasta ja auttaa ymmärtämään toisia, myös eri tähtimerkissä syntyneitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jeps, mielen avartamista kehiin! Samoin kouluissa voisi opettaa terveystiedon tunneilla homeopatiaa, että tiedettäisiin kaikki vaihtoehdot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketään ei pidä pakottaa uskontoon ja se pitääkin poistaa. On hirveää että tarunhohtoista humpuukia pakotetaan todellistamaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän uskonnon oppiminen kuuluu näennäisestä tunnustuksellisuudestaan huolimatta ihan yleissivistykseen. Toisenlainen näkökulma olisi teennäinen. Kirkkoon kuulumattomienhan ei tarvitse ev.lut uskontotunneille osallistua, joten kenenkään vakaumusta ei loukata. Erikoista olisi, jos eurooppalaisilla areenoilla toimivat suomalaiset eivät tietäisi yhteiskuntajärjestyksemme mahdollistaneesta kristinuskosta juurikaan mitään. Erikoista, jopa moukkamaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image