Mielipiteet

Lukijalta

Uskon vakaasti, että Sipilän hallituksen vuosisadan suururakka tulee katkaisemaan maalinauhan

Mielipiteet 30.6.2018 7:00
Esko Leskelä

Hallitusohjelman viimeinen rutistus sote on loppusuoralla. Perustuslakivaliokunnan edellyttämät lisäselvitykset saatiin juhannusviikolla sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn, jonka jälkeen se vielä tarkistaa asioiden oikeellisuuden. Näyttää, että eduskunta pääsee lakiuudistuksesta äänestämään syksyn korvalla. Itse uskon vakaasti, että Sipilän hallituksen vuosisadan suururakka tulee katkaisemaan maalinauhan.

Opposition rooli koko soten käsittelyajan on osoittanut hampaattomuutta, koska edes kunnollista kilpailevaa kokonaismallia ei saatu aikaiseksi, ainoastaan joitakin irrallisia esityksiä melkeinpä lonkalta hallituksen työpöydälle, ja siinä kaikki. Viimeisin esitys, jopa vaatimus soten loppuvaiheessa kuvaa oppositiopolitiikan järkevyyttä. Vaaditaan lähes ”kuorossa” notifikaation toteuttamista. EU:n pienen porukan käsiinkö meidän sotemme uskotaan, oma eduskuntamme saisi käsittelyssä sivuosan. Miksi pitää väen väkisin tuputtaa EU:lle sellaista, mitä se ei toivo niille jätettävän.

Vaikuttaa siltä, että järkevä hallinnointi ei ole edes pääoppositiopuolueelle tärkeätä. Kyllä meillä pitää olla rohkeutta ja itsekunnioitusta toteuttaa omia kansallisia uudistuksia, eikä tieten tahtoen kuikuilla byrokratian perään.

Näyttää, että oppositio ei ole ymmärtävinään soten tuomia uusia mahdollisuuksia ja parannuksia kansalaisille, eduskunnassa käydyt viimeaikaiset keskustelut ovat sen selvästi osoittaneet.

Maakunta tulee vastaisuudessa olemaan kansalaisten hallinnollinen keskus. Vaaleilla valitut henkilöt ovat sote-asioista päättämässä. Oma järkeni sanoo, että näin sen pitää olla. Toimintojen keskittämiset harvoihin palveluyksiköihin karkottaa vääjäämättä väestöä suuriin keskuksiin. Kaikin keinoin on pyrittävä siihen, että valtakunta pysyy asuttuna laitoja myöten.

Miksihän valinnanvapaus näyttää olevan pääosin oppositiolle myrkkyä? Eikö pitkät jonot sairaaloiden odotushuoneissa ole tavoittaneet heidän näkökenttää?

Uudistuksen myötä jonoista päästään ja voidaan valita palveluiden tuottaja vieläpä samaan hintaan. Olen vakuuttunut, että uudistuksen myötä kustannuskehitys saadaan hallintaan ja sitä kautta säästöjä, joista liikenee enenevässä määrin varoja muihin tarpeisiin.

"Uudistuksen myötä jonoista päästään ja voidaan valita palveluiden tuottaja vieläpä samaan hintaan."

On syytä muistuttaa, että vastuuministerit alusta alkaen loppuvalmisteluun saakka ovat suoriutuneet tehtävästään suurella ammattitaidolla erittäin hyvin, vaikka media on yrittänyt heitä kaikin keinoin riepotella, oppositiosta puhumattakaan. Median pitäisi vaan muistaa, että se ei ottaisi opposition roolia, vaan suhtautuisi asioihin tasapuolisuudella.

Lopuksi hieman työllisyydestä. Kesäkuun 2018 luku 71,4 prosenttia kertoo hallituksen saavutuksista tähän mennessä, hallituskauttahan on vielä neljännes jäljellä. Kaikesta yhteiskunnassamme näkee, että tekemisen meininki on päällä. Työelämän uudistuksia on rohkeasti toteutettu ja uusia on tulossa.

Valitettavasti SAK:n porukka haraa vastaa lähes kaikkea, mitä hallitus työttömyyden vähentämiseksi tekee. Onneksi työministeri on ”paksunahkaista” sorttia ja toteuttaa rohkeasti yhteisesti sovittuja toimenpiteitä. Nyt on käynyt selvästi ilmi, että työministerin posti ei saisi olla sidoksissa SAK:hon, koska siellä ei täysi ymmärretä mitä vaikka pienimuotoinenkin työ ihmiselle merkitsee.

Esko Leskelä

Kuusamo

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Sipilän hallituskausi ei ole ihan vuosisataa vielä. Taisi jäädä neljään vuoteen, eikä valmista tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkuhupaista vatulointia koko homma.
Jos säästöjä haetaan niin olisi syytä ensin selvittää mistä ne saadaan, eikä myllätä koko järjestelmää sekaisin.

Onneksi miljardikustannukset jäävät tulevien sukupolvien murheiksi. Saavat paiskia töitä 80:n ikään saakka ja ilmavoimat voi unohtaa uudet hävittäjät. Niihin ei nimittäin riitä enää rahaa, mutta onneksi metsät kasvavat puuta niin niin saadaan jousipyssyjä ja puukeihäitä, joilla puolustetaan maatamme!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä voisi kysyä Leskelältä, korvataanko maailman paras terveyspalvelut hyvällä? Iso kansainvälinen tutkimus terveydenhuollon tasosta ja kustannuksista maailman keskeisissä maissa. Suomelle ykkössija. Me olemme paras ja meillä toimivuus halvinta. Erinomaista! Mutta tämäkö sitten halutaan korvata sotella, jonka tuloksista emme etukäteen tiedä emmekä kustannuksistakaan. Haloo, päättäjät!
Kysymys taitaa olla vallasta ja sote mahdollistaa tämän. Maakunnat kepulle, valinnanvapaus ovia yksityisille terveysfirmoille kokoomuksen avulla avaten ja veronmaksajien kukkarolla käyden kokoomukselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuleeko leskelä, että yks laskee omaa hintaansa (78 e) 29,90 e. Epäilen, vaan siinä joudutaan käyttämään palv.seteliä. Kuinkahan kauan pienellä kunnalla, jossa vain yks. palv.tuottaja, kestää terv.puolen rahoitus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa tosiaan nauha katkennut keskustan äänestämisen suhteen jo aika päiviä sitten. Varma ei seuraavissa ek-vaaleissa ,koskee myös kok puoluetta. Jo riittää valehtelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntijoilta ja kansalaisilta purevaa kritiikkiä saanutta sote-soppaa on patistettu keskustapuolueen toimesta omia maakuntien miehiä puolustamaan kokoomuksen ja keskustapuolueen sote-suunnitelmia, joissa kärkihankkeina eivät ole olleet kustannustehokkaat ja tasa-arvoiset terveyspalvelut, vaan keskustalla maakuntahimmelit ja kokoomuksella mahdollisimman suuren osuuden verovaroin tuotetuista terveyspalveluista siirtäminen yksityisille jättifirmoille.
Asiantuntijoiden mukaan edes terveyspalvelujen kustannusten pudottaminen ei onnistu hallituspuolueiden suunnitelmilla. Tavoitteena ole kolmen miljardin euron säästö muuttuu asiantuntijoiden mukaan paremminkin kolmen miljardin euron lisäkuluiksi, jos nyt esitetty sote-malli toteutetaan.
Soten kaikissa kohdin asiantuntijoiden ja hallituksen ministereiden käsitykset menevät totaalisesti ristiin, joten edes soten maakuntatason puolustuspuheille ei ole katetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"katkaisemaan maalinauhan" = "Tulee katkaisemaan Suomalaisten pinnan". Surkeasti valmisteltu, perustuslain vastainen, säästöarviot täyttä valetta (joka on jo myönnetty), Julkisen terveydenhuollon alasajo, asiakasmaksujen kymmenkertaistuminen, verorahojen valuminen veroparatiiseihin yksityisten firmojen muodossa, terveydenhoidon saatavuus vain kehäkolmosen sisällä ..... Lista on loputon. Eiköhän Suomalaisenkin pinna viimein katkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on tulevaisuus auvoista, kun katsoo kepu-ikkunan läpi, navetanpolulla astelee piikatyttö ja renki on menossa hevosella pellolle.

Totuus on kovasti toinen, sillä ikkunan näkymä on kuin 1900- luvun alussa , silloin vallitsi isäntävalta, kerjäläis kulkueet ja huutolais orjamarkkinat, siihen tämä nyky kepu halajaa takaisin, karseaa.

On hyvä kun Suomessa on eduskunta, jossa valvotaan perustuslain toteutumista valiokunnissa. Tällä hallituskaudella on usein joduttu toteamaan kuinka huonosti uusien lakiesitysten valmistelu on tehty, "tehtiin nyt tämmöinen laki", menttaliteetilla ja nyt syytellään oppositiota ja työntekijä puolen edunvalvojia, kun uskaltavat vastustaa isäntävaltaa siirtämästä Suomea satavuotta taaksepäin kyseenalaisin keinoin ja perustein.

Mistä kumpuaa tämä kepun vimma viedä viimeisetkin palvelut maakuntien "pääkaupunkeihin" mitä esim kuusamolaiset voittavat jos nyky sote-maakunta uudistus tulisi? Olisiko nyt syytä miettiä tätä syrjäseutujen totaalista alasajoa ja astua sieltä kepuikkunan takaa pois, vai mietitäänkö vasta sitten kun se on jo myöhäistä ja saa valita meneekö oulussa pörriäiseen vai rahastustaloon itse kaikki nousseet kustannukset maksaen ja samalla muistellen kuinka tuli ajettua hyvinvointi valtion hyvä terveyden hoitojärjestelmä alas, joka on länsimaiden kustannustehokkain . Ei ne pari omaa edustajaparkaa siellä paratiisiksi uskotussa maakuntavaltuustossa voi enää pelastaa mitään, ei mitään ja se oma virkamies maakunta johdossa kyllä huolehtii vain omasta hyvinvoinnista ja eduista.

Nyt on vielä valinnanvapaus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

korjaus, sopeutuseläke korvattiin sopeutusrahalla. kun sekin olisi pitänyt korvata aktiivimallilla.

sipilä lennättää maaliin koko porukan, hirvittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajalla näkyy oleva oma "valtalehmä" ojassa. Kunhan maakuntia vähennetään noin 10-12, ja kunhan ensin saadaan julkinen terveydenhuolto entiseen kuntoonsa, vaikka meillä on ollut ja edelleenkin on maailman paras terveydenhuoltojärjestelmä. Sitä on viimeiset 20 vuotta tietoisesti heikennetty. Ketkä? Mm. lääkäriliitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HS kirjoitti, että Maakuntien Tilakeskus suunnittelee vuokrakulujen pienentämistä nykyisistä kustannuksista jopa puoleen. Sattuukohan Kuusamokin kuulumaan niihin kuntiin, joista tiloja / palveluita vähennetään. Tosiasiassa palveluita tullaan siis sote uudistuksen johdosta keskittämään eli on kirjoittajalla aika paljon optimismia.

Hallitus vie väkisin ratkaisuun historian suurinta hallinnollista uudistusta ilman minkäänlaisia todellisia taloudellisia laskelmia. Jo se, että valtioneuvoston puhetyyliin on pesiytynyt sana maali, kun puhutaan historiallisesta uudistuksesta ja ihmisille tärkeimmistä palveluista, kertoo siitä, että asioiden mittasuhteita ei ole ymmärretty. Historian suurin uudistus rinnastetaan siten kuusamolaiseen piirinsarjan jalkapallo-otteluun. Pelottavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen on luontokappale, joka vastustaa usein uutta ja muutoksia, kuin muutkin luontokappaleet. Yritäppä siirtää vaikka mullikkaa uuteen toiseen karsinaan väkisellä niin hanttiin panee ilman juomaämpäri houkuttimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

P*sksta ei saa kaviaaria. Kun ei oteta huomioon epäkohtia niin kyllä psskakin saadaan näyttämän kaviaaarilta. Hyvinvointivaltio tuhotaan askel kerrallaan. Sama politikointi ja pienen piirin hyvinvointi on tärkeämpää kuin koko kansan terveys. Sen nämä päätökset on ainakin saanut aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien hienojen yhteiskuntien taru loppuu yleensä talouden romahtamiseen. Kun Suomessa on enemmän tulonsiirroilla eläviä kun veroja maksavaa aktiiviväestöä, niin turhaa on puhua hyvinvointivaltioista itseisarvona. Kun rahat on loppu, niin käy kylmät. Nykyinen hallitus yrittää siirtää tulonsiirron saajia takaisin veroja maksajavaksi aktiiviväestöksi. Tämä ei tunnu kaikille sopivan, järkeviä syitä en ole siihen kuullut. Mitä nyt kuvitteellisia esimerkkejä, miksi jollekin jostain syystä jossain tilanteessa työntekeminen ei sovi. Vaikka ollaan hallituksista ja henkilöistä mitä mieltä tahansa, niin talouden nousukausi alkoi maailmalla 2011. Suomi menetti vuosina 2011-2015, edellisen hallituksen aikana väärillä talouslääkkeillä 100000 työpaikkaa. 2016-2018 on syntynyt lähes 100000 työpaikkaa. Nykyinen hallitus ei ole ainakaan estänyt talouskasvua ja uusia työpaikkoja kuten edellinen hallitus. Onhan nyt mediassa (esim. investointipäätökset), yritysmaailmassa ja työpaikoilla ihan eri fiilis kuin pari- kolme vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset osaavat vain vastustaa kaikkea uudistusta, vaikka se olisi miten tarpeellinen. Oppositiolta puuttuu järki, vain vaalimatematiikka kiinnostaa.Ihme, että Suomi on näinkin hyvin selvinnyt haitantelijöistä huolimatta. Tämä hallitus tulee joka tapauksessa istumaan loppuun asti ja uusi joutuu viemään hankkeet loppuun vaikka hammasta purren.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"järkevä hallinnointi ei ole edes pääoppositiopuolueelle tärkeätä"

Tämä pitää paikkansa, on aina pitänyt, riippumatta siitä, mikä puolue on oppositiossa.

"Kaikesta yhteiskunnassamme näkee, että tekemisen meininki on päällä."

Yhteiskunta on henkisesti lamaantuneempi kuin koskaan. Kukaan ei enää usko tulevaisuuteen.

" Työelämän uudistuksia on rohkeasti toteutettu ja uusia on tulossa."

Juuri niitä ei ole toteutettu eikä mitään ole tulossa. Syyttömien rankaisu ei ole mikään rohkea uudistus vaan pelkurimaisuutta.

Suomessa vallitsee nyt ja iankaikkisesti 200 000 hengen rakenteellinen työttömyys, vaikka tulisi millainen nousukausi, koska hallitus ei ole uudistanut työelämää.

"Valitettavasti SAK:n porukka haraa vastaa lähes kaikkea, mitä hallitus työttömyyden vähentämiseksi tekee."

Valitettavasti hampaaton hallitus alistuu SAK:n pakkovallalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos AY-liikettä ei olis niin nämä ahneet keskustalaiset ja kokoomuslaiset työnantajat polkis palkat heti alas ja teettäsivät työntekijöillä työtä puoli ilmatteeksi!..Miten olis käynyt esim kiinteistöpuolella jos ei olis ammattiliittoja ollut..Tässä olivat työnantajien vastimukset:
###Työnantajaliitto on esittänyt muun muassa sunnuntailisien poistamista; lisäksi lauantai-, juhannus- ja jouluaattokorvauksista luopumista#Jei haloo!!Mitä enää jäisi palkasta jäljelle työntekijälle??Onneksi On AY-liike joka pitää työntekijöiden puolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image