Mielipiteet

Lukijalta

Uh­ka­pe­laa­mi­ses­sa kyse ihmisen ahneudesta – mielessäni kuvittelin, että saan häviämäni rahat takaisin

Mielipiteet 7.1.2020 6:00
Minua hävettää

Moni on velkaantunut sortuessaan uhkapeleihin. Rahapelit eivät ole mikään uusi ilmiö, mutta tänä päivänä se on tullut helpoksi Internetin ansiosta.

Jo pienenä olin tekemisissä rahapelien kanssa. Pelasimme sököä rahasta; vanhemmat miehet omissa porukoissaan ja me nuoret omissamme. Yleensä pyhäpäivisin kokoonnuimme heinälatoihin pelaamaan. Usein me veljeni kanssa menetimme kaikki rahamme.

Saattaa olla, että meillä oli enemmänkin rahaa, koska kävimme kylässämme sijaitsevalla sahalla töissä. Myös marjojen ja käpyjen poiminnasta saimme mukavasti lisätienestejä.

Kerran äitini tuli paikalle juuri silloin, kun rahattomina katselimme sivusta muiden poikien peluuta ringissä. Äitini hätisteli meidät kepin kanssa kotiin. Hän piti tavanomaisen saarnansa ja asia jäi siten unohduksiin.

Minulla on Parkinsonin tauti. Diagnoosi tehtiin vuonna 2005. Tauti on etenevä, eikä siihen ole löydetty selvää syytä. Onneksi tautini on edennyt hitaasti.

Parkinsonin tauti johtuu aivojen matalasta dopamiinipitoisuudesta. Levodopa lisää dopamiinin määrää ja vähentää siten Parkinsonin taudin oireita.

Yksi dopamiinivalmiste, tuotenimeltään Sifrol, on yleinen Parkinson-potilaiden käytössä. Sen käyttö ei ole aivan ongelmatonta. Se voi aiheuttaa esimerkiksi voimakkaana haluna tai tarpeena käyttäytyä tavalla, joka on epätavallista sinulle. Et pysty vastustamaan mielihaluja ja se johtaa sinut toimimaan tavalla, mikä vahingoittaa sinua. Se voi ilmetä peliriippuvuutena ja tuhlaamisena.

"Rahavarani hupenivat kiihtyvällä vauhdilla. Kuvioihin tuli myös pikavipit. Myin omaisuuttani pois selvittääkseni rahasotkujani."

Minua varoitettiin usealta taholta pelaamiseen liittyvistä ongelmista. Uhkapelit ovat hyvin houkuttelevia ja koukuttavat. Aluksi sain suuria voittoja, parhaimmillaan 21 000 euroa. Mutta nopeasti hävisin ne. Pelithän on suunniteltu niin, että ne houkuttelevat pelaamaan yhä udelleen ja yhä suuremmilla panoksilla. Mielessäni kuvittelin, että saan häviämäni rahat takaisin. Se osoittautui harhakuvitelmaksi.

Minua hävettää. Olin liian hyväuskoinen. Kävin usein Tallinnassa ruokaostoksilla. Toimin lähinnä autonkuljettajana. En aluksi kiinnittänyt huomiota matkatoverieni pelaamiseen. Itse en pelannut. Vasta viime vuosina aloin pelaamaan myös laivareissuilla.

Rahavarani hupenivat kiihtyvällä vauhdilla. Kuvioihin tuli myös pikavipit. Myin omaisuuttani pois selvittääkseni rahasotkujani. Minun oli kuitenkin tunnustettava, etten kykene selvittämään niitä sotkuja itse. Ihmettelin, miten olin joutunut tällaiseen umpikujaan.

Pyrin aluksi salaamaan tilanteeni, mutta eihän se onnistunut. Pelkäsin, että omaiseni syyttävät minua tuhlaamisesta; olinhan tuhlannut jo suuren osan saamastani perinnöstä. He olivat jo aavistelleet, että jokin on pahasti pielessä.

Minulle oli yllätys, että he tukivatkin minua. He olivat huolissaan minusta ja yrittivät nyt auttaa minua kuka milläkin tavalla. Yksi sisaruksistani vakuutteli etteivät he hylkää minua, vaikka olenkin toiminut tyhmästi. Kaikki me teemme virheitä. Kukaan meistä ei tule toimeen yksin. Tarvitsemme toinen toisiamme. Sain edunvalvojan selvittämään rahasotkujani, josta olen kiitollinen.

Kaiken kaikkiaan pelaamisessa on kyse ihmisten ahneudesta. Meidän tulee karttaa kaikenlaista ahneutta. Ei kukaan voi rakentaa elämäänsä omaisuuden varaan, vaikka sitä olisi kuinka paljon tahansa. Meidän on hyvä muistaa ”kaikkihan on maksettava, eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu”! Tämänkö muistaisi.

Minua hävettää

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Niin. Semmoiset kehittymättömät aivot meillä kaikilla on. Sullakin THI. Riippuvuudet menee jotenkin aivojen perusratoja pitkin ohi harkinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullakin on kaikki tarpeellinen ja ehkä liikaakin kaikkea velattomasti, mutta olenko onnellinen.. En.!
Ei maallinen omaisuus luo muuta kuin, stressiä ja katkeruutta toisille ihmisille.. Siksi olenkin alkanut
lahjoitella liiallista omaisuuttani pois niitä tarvitseville..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan se on sitä rahanahneutta,minä en ole koskaan ollut peliriippuvainen ,ehkä siksi minulla on maksettu asunto ja kesämökki kun en ole ruvennut hulluttelemaan,helpoilla tuloilla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurasin tässä taannoin Rokualla, kun varttunut naishenkilö pelasi rahapeliä. Voi, kuinka koukuttavaksi on tehty pelin lausahdukset ja muu rekvisiitta. Täti oli aivan mielissään, kun pelikone antoi hänelle kehuja. Eihän sellaista voi lopettaa. Kukapa ei kehuja haluaisi? Lähinnä säälittää, kuinka peliyhtiöt käyttävät hyväkseen koukuttamisen varjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matematiikka on eksakti tiede. Jos jokin matemaattinen väite on todistettu todeksi se todistus tulee pitämään aina. Siksi jos jonkin rahapelin palautusprosentti on vaikka 80 niin se tarkoittaa että pelaaja ei periaatteessa koskaan voi saada rahojaan takaisin. Peli vie aina enemmän kuin tuo. Siihen perustuu ettei pelifirmat koskaan menee konkurssiin siksi että maksaisivat liikaa voittoja.

Uhkapelaamisen taustalla onkin usein sen suuren päävoiton tavoittelu. Kaikki raha-asiat kerralla kuntoon. Valitettavasti todennäköisyys sille että päävoitto tulee kohdalle on häviävän pieni kaikissa rahapeleissä. Itselläni ei ole ongelmia uhkapelaamisesta. En edes muista milloin viimeksi työnsin rahaa peliautomaattiin koska ei se yksinkertaisesti kannata. Mutta itsekin lottoan silloin tällöin muutamalla eurolla kun on jättipotti tarjolla. Pelijännityksestä riippuvaisen on vaikea pysyä poissa pelien äärestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikesta järkipuheesta huolimatta suomalaiset keskimäärin uhmaavat todennäköisyyksiä sijoittamalla keskimäärin 42 € vuodessa ja uhkapelaamalla 570 € vuodessa. Palautusprosentteja tarkastellen näyttäisi järkevältä kääntää nuo lukemat toisin päin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ihan noinkaan mene, palautusprosentti koskee koko pelaajamassaa, ei yksittäistä pelaajaa, suurin osa menee rankasti tappiolla ja osa voi oikeasti olla voitolla. Esim. Lotossa on ihan varmasti voitollisia pelaajia, luultavasti ihan jokainen järjissään oleva päävoiton saanut. Lotto toki on äärimmäinen esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image