Mielipiteet

Lukijalta

Työn­ha­ku­työ­ka­lut eivät toimi - järjestelmän tulee tukea työnhakua ja työnhakijoita

Mielipiteet 24.11.2017 7:00
Jarkko Ruottinen, Marja-Liisa Kankaala

Asiakas menee kauppaan, ostaa tuotteen, joka onkin viallinen. Hän ei saa palautettua tuotetta kassalla, hänet ohjataan infotiskille, jossa kerrotaan ettei kuulu heille, ja pyydetään ottamaan yhteyttä maahantuojaan.

Eli tahoja monta ja mitään ei tapahdu. Ei ole varmuutta saako rahoja takaisin. Hyväksyisitkö tällaista asiakaspalvelua? Työnhakijalle tällainen on arkipäivää.

Työttömäksi joutuneella on irtisanomistilanteessa kaikki hajonnut. Hän joutuu rakentamaan tulevaisuutensa uudelleen. Hän hakee töitä, uraa tukevaa koulutusta ja muita mahdollisia auttavia työllistymispalveluita. Pääsääntöisesti hän ei saa vastauksia työhakemuksiin, haastatteluihin ei kutsuta. Itsetunto on maassa.

Lehdissä ja sosiaalisessa mediassa syyllistetään työttömiä tukien nostamisesta ja elämisestä muiden kustannuksella. Sen vuoksi heidät pakotetaan motivoitumaan. Päätösten käsittelyistä aiheutuu katkoja työttömyysturvaan. Tässä on ristiriita mitä järjestelmä hakee ja mikä on käytäntö. Organisaatiorajat eivät vastaa palveluita.

Esimerkkinä ilmoittautuminen osa-aikaiseen opiskeluun, jossa on puolentoista vuoden aikana 12 lähiopetuspäivää, on aiheuttanut päätöksen, jonka mukaan hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, koska hän on päätoiminen opiskelija.

”Nyky-yhteiskunta määrittää ihmisiä paljon työn mukaan. Työssä ollessaan on helppo arvostella työnhakijoita.”

Samassa dokumentissa kerrotaan: ”Tähän lausuntoon ei saa hakea erikseen muutosta valittamalla”. Sekä: ”Muutosta voi hakea työttömyyskassan kirjalliseen päätökseen”. Lisäksi mukana liite, missä ohjeet: ”Miten tästä päätöksestä voi valittaa”. Siis mitä tämä tarkoittaa kansalaiselle?

Työttömyysturvan käsittelyaika on noin 30 päivää. Tämän jälkeen lähtee mahdollinen valitus, tai toisen työttömyys- tai toimeentuloturvan hakeminen. Tällä ajalla ei ole mitään työttömyysturvaa, joka mahdollisesti maksetaan myöhemmin.

Päätös tehdään, vaikka dokumentaatio olisi puutteellinen. Tämä aiheuttaa siis jyrkemmän päätöksen hakijan kannalta. Lomakkeet eivät ole käyttäjäystävällisiä ja aiheuttavat turhia valitus- ja käsittelykierroksia.

Nämä ovat meidän kokemuksia työnhausta. Nyky-yhteiskunta määrittää ihmisiä paljon työn mukaan. Työssä ollessaan on helppo arvostella työnhakijoita. Puhutaan paljon, että työnhakijat eivät tee mitään. Sympatiat ovat työnhakijoiden puolella. Te-toimiston työntekijät tietysti toimivat lakien ja ohjeistusten mukaan.

Kuka työnhakija täällä uskaltaa enää tehdä mitään? Ihmetyttää, miksi hyviä työnhakijoita on työmarkkinoiden ulkopuolella, eri ikäisiä. Miksi työnhakutyökalut eivät toimi? Miksi työnhakijoita rankaistaan aktiivisuudesta?

Lakia, säädöksiä ja toimintatapoja tulee muuttaa, kun ne eivät toimi. Tämä koskee myös työkokeiluja, joissa hyödynnetään työpanos, mutta ei palkata tekijöitä, jonka jälkeen jatkuu uusi työkokeilu. Tulee huolehtia, että järjestelmää ei käytetä väärin. Järjestelmän tulee tukea työnhakua ja työnhakijoita.

 

Jarkko Ruottinen

Oulujoen Kokoomus ry, vpj.

Marja-Liisa Kankaala

Keskustan Tervakaupunnin ry, vpj.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kokemus on osoittanut, ettei sivutoimisista opinnoista välttämättä kannata hiiskua mitään TE-toimistolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi asia josta ei puhuta näissä työllistämis keskusteluissa on ulosotto ja sen vaikutus työttömyyteen. Hetkellinenkin työttömyys on vienyt monen duunarin ulosottokierteeseen. Ja sitten kun olet tuomittu 15 vuoden vankeuteen jopa yli kaksinkertaistuneiden velkasummien kanssa niin työn ottaminen vastaan ei todellakaan motivoi. Varsinkaan kun todelliset palkat on yhäkin monella alalla alle sen 2000e bruttona. Tuon netosta sitten viedään se 500-600e/kk. lopusta maksat sitten ilman mitään tukea vuokrat ja perus laskut niin jää yhtä paljon käteen kun työmarkkinatuesta tai vähemmän jopa riippuen työmatkoista.

Enkä välitä moraali saarnoista, tämä on kuitenkin totuus monen työttömän kohdalla ja tähän tulisi saada jonkinlainen ratkaisu. Oli se sitten vaikka jonkinlainen muokkaus pienempi tuloisten ulosottoon että työstä saisi tilanteesta huolimatta muutakin kuin tekemisen iloa. Ja myöskin ulosoton ennaltaehkäisyyn tulisi saada enemmän mekanismeja koska luottotiedottomat ja työttömät ei suomen taloutta nosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkään työnhaun ei pidä tuottaa tulosta, silloinhan TE-toimistojen väki itse jäisi työttömäksi. Show must go on! Itse työkkärissä työskennelleenä on kokemusta tuosta loputtomasta rumbasta joka ei johda mihinkään mutta verovaroja kuluu miljoona kaupalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin on kuten yllä olevassa kirjoituksessa käy ilmi.itse olen taistellut te-keskuksen kanssa vuosia kun piti ottaa huomioon vajakuntoisen B-lääkärilausunto.Tuo lausunto aiheutti sen että kun minun lääkärilausuntoa ei otettu huomioon muutamien virkailioiden taholta alko pomputus virkailijalta toiselle eikä kukaan osannut tuolloin te-keskuksessa asiaani hoitaa saati vastata minulle kysymyksiin.No aöoin itse ottamaan selvää lakipykälustä ja oikeuksistani tuon lääkärilausunnon johdosta se oli pitkä ja toisaalta uuvuttava prosessi mutta en antanut periksi.Kyllä siinä sai pohtia kuinka kerron asiat te-keskuksen virkailjoilke että tälläisiä lakipykälia on ja näitten mukaan pitäs mennä.Meni parivuotta ennen kuin se lääkärin lausunto kirjattiin tietoihini ja ennen kuin he alko ottamaan tosissaan nämä asiat.Kun vajaakuntoisuuteni alko ison leikkauksen takia meni 2 vuotta ennen kuin lääkäri pysty todistetusti toteamaan vajaakuntoisuuteni B-lausunnolla ja siitä meni taas 2 vuotta ennen kuin se otettiin te-keskuksessa huomioon joten voitte kuvitella sen prosessin määrää ja se että itse aloin selvitellä asioitani kun kukaan ei joko halunnut,kyennyt,osannut,vaan minut tuolloin yritettiin pakolla laittaa terveiden kirjoille johon en tietenkään suostunt.On se vain niin että jos tavallisena paljansaajana koetat saada oikeutta niin se tekemällä tehdään liki mahdottomaksi kun kukaan ei usko lääkärin lausuntoja yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
6:00
Puu- ja turvepohjaisista eristeistä pitäisi löytyä pelastus mineraalivillahuumaan Lukijalta
6:00
Ympäristöjärjestö: Elonkirjo ja ilmastovaikutukset jäävät ministeriön metsästrategiassa hakkuiden jalkoihin
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
5
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
2
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
2
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
1
Oulun kuuluisin konduktööri Reijo Pulli jatkaa Radalla-tv-sarjassa myös toisen tuotantokauden – "Vastasin heti myöntävästi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image