Mielipiteet

Lukijalta

Työn merkitys ja arvostus pitäisi määritellä uudelleen – yksilön elämästä on tullut systeemin ja työn jaloissa laukkaamista

Mielipiteet 13.1.2020 7:00
Jouko Saksio

Pari vuotta sitten Etelä-Suomessa parikymmentä kansalaista järjestäytyi Työstäkieltäytyjäliitoksi. Yhteenliittymällä on yhdyshenkilö ja vähän some-esilläoloakin, se tavoittelee keskustelua ja näkyvyyttä työssäkäynnin kyseenalaistamisella.

Yhdyshenkilön mukaan järjestäytyjät eivät ole pitkäaikaistyöttömiä eivätkä työkarkureita, mutta he jakavat käsityksen, että nykykaltainen työelämä on kuolemanvakava yhteiskunnallinen ongelma ja sille on tehtävä jotakin.

Työn merkitys ja arvostus pitäisi määritellä aivan uudelleen, koska työ on epädemokraattista ja vapaa-ajan ja työn raja on hämärtynyt, puntaroi Työstäkieltäytyjäliitto.

Työnomaiset toimenpiteet leviävät kulkutaudin lailla kaikkialle yhteiskuntaelämään. Silti täystyöllisyyden moralismi jumittaa hirttokireänä, koska ylhäältä johdettu työelämä on syvässä kriisissä.

Valtiovaltaa tai ei, omistajapolitiikkaa tai ei, kaikki alistetaan työelämän palveluun, kulttuuri, omatoiminen kuntoilu, uni, seksi, ruokaramboilu ja mietiskely. Yksilön elämästä on tullut systeemin ja työn jaloissa laukkaamista.

Kaikki työ ei ole arvokasta, Työstäkieltäytyjäliitto huomauttaa. Pitäisi tunnustaa, että suuri osa työstä on haitallista yhteiskunnalle. Yhtään uutta työpaikkaa ei tarvita ympäristön tuhoutumisen takia.

Työ on rajoittavan kontrolloinnin muoto. Työpaikka on tapa hallita ihmisten ajankäyttöä. Ihmisten parissa tehtävästä työstä on vaikeinta kieltäytyä, koska apua tarvitsevat ihmiset kärsivät. Jos on varaton, työstä kieltäytyminen katsotaan häpeälliseksi, mutta varakkaan työkarkuruus herättää hyväksyvää hyrinää.

Hyvä koulutus ei takaa hyvää tulotasoa, Työstäkieltäytyjäliitto muistuttaa. Monien työura koostuu pätkätöistä, joilla ei tule toimeen, vaikka tekisi kolmea työtä.

Toimeentulon takaamiseksi pitäisi kehittää kansalaispalkkajärjestelmiä. Hyvin rakennettu universaali perustulo voisi jopa edistää tuottavuutta, koska yhä useamman kansalaisen kekseliäisyys voisi tulla paremmin hyödynnetyksi.

"Monien työura koostuu pätkätöistä, joilla ei tule toimeen, vaikka tekisi kolmea työtä."

Työväenliike syntyi liiallista työn teettämistä vastaan, etteivät lapsetkin kuolisi työn ääreen tai sen johdannaissairauksiin. 14-, 12-, tai 8-tuntinen työpäivä eivät ole kulttuurievoluution vahinkokukkasia, vaan niiden edestä on kuollut hikoilevia ihmisiä. Nyt ammattiyhdistysvasemmisto on ihmiskasvottoman kapitalistin rinnalla ärhäkkäin työelämän ennallaan säilyttäjä, koska sen päällystö syö vielä työväenkin kädestä.

Kaikki harhailevat työn perässä tietämättä tarkkaan missä sitä on, filosofoi Työstäkieltäytyjäliiton edustaja Yle Radio 1:n haastatteluohjelmassa.

Allekirjoittanut ei muista enää työssä harhailuaan, mutta muistaa vielä, missä työtä oli: ihmisten parissa mitättömällä palkalla. Allekirjoittanut tietää myös kertoa, että jos joku vasta harkitsee työn välttelyä työttömän päivärahalla, niin laillista suojaa toistuviakin päivärahakarensseja vastaan ei ole.

Jouko Saksio

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Termit yhteiskunta ja yhteiskuorma ovat menneet monelta iloisesti sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko yhteiskunnalle käy huonosti, jos kirjoittajan malli yleistyy.Työssäkävijöiden ja tavallisten veronmaksajien maksamista veroista maksetaan erilaiset sosiaalituet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainenhan voi kieltätyä tekemästä työtä. Hienoa jos elannon voi hankkia ilman palkkatyötä tai yrittäjyyttä.
Meidän muiden sitten pitääkin tehdä näiden työstä kieltäytyjien edestä.
Mutta ei siinä mitään. Työ on keskeinen foorumi ihmisen kasvamiselle ja kehittymiselle ja mahdollistaa yhteistoiminnan ja sosiaalisen kehityksen. Nyt eläkkeellä ollessani tekisin mieluummin työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä, että Suomessa ei haluta kaikkien tekevän työtä. Yrittäjiä verotetaan heti kun aloittaa toiminnan. Verotusjärjestelmä vie yrittäjiltä motivaation.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virossa todettiin että ylimitoitettu sosiaaliturvajärjestelmä kalvaa Suomea kuin syöpäkasvain. Enempää en voisi olla samaan mieltä.

Mikäli tulisi omilla varoilla toimeen niin työstä kieltäytyminen on oma asia. Jos elää sosiaaliturvalla niin työstä kieltäytyminen on pitkälle edennyt yhteiskunnallinen syöpäkasvain. Työstä kieltäytyjät eivät ehkä tiedosta miten riippuvaisia ovat muiden työn tekemisestä. Olisin valmis leikkaamaan tämän kasvaimen pois niin työn tekemiseen tulisi arvostusta.

Mitä tulee palkalla toimeen tulemiseen niin siitäkin saa syyttää ylimitoitettua sosiaaliturvajärjestelmää jonka rahoittamiseen kerätään kaikilta raskaat verot. Asunnot ovat verojen takia kalliita ja muutenkin asumisella rahastetaan kylmästi. Ruuan alv-vero on euroopan korkeimpia ja kaiken maailman pulloveroja keksitään lisää. Autoilua verotetaan kovaa koska ajatellaan että autoilevalla kansalaisella on varaa maksaa veroja ja näitä pakkoveroja ei voi kiertää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten taloudellinen tilanne on tiukka monien verojen takia. Esim. ruoan arvonlisävero pitää poistaa kaikista tuotantoketjun osista. Sosiaalituet täytyy olla yhteiskunnan tarjoamana apuna mutta vain pahassa tilanteessa, niiden väärinkäyttöä ei voi hyväksyä. Työtä täytyy tehdä. Kaikkien täytyy osallistua yhteiskunnan rakentamiseen. Kaikkia tarvitaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunta on ihmistä varten, ainakin pitäisi olla. Nykyään vaan on niin, että se pieni ihminen on yhteiskunnan rattaiston osanen, jonka tehtävä on olla pitämässä pyörät pyörimässä hinnalla millä hyvänsä. Se ei tuota kuitenkaan hyvinvointia, vaan pahoinvointia. Tärkeintä on tuottaa tavaroita ja palveluja markkinatalouden ahneita hyödyntäjiä varten. Meistä on tehty kuluttajia kaikille tavaroille, joita emme tarvitse. Elämän mielekkyys on kärsinyt ja turvattomuudentunne lisääntynyt. Monisukupolviset ydinperheet ovat hajonneet ja vanhukset kuolevat yksinäisinä ja hyljättyinä. Äidit eivät hoida lapsiaan, vaan heidätkin on työnnetty muiden, vieraiden ihmisten hoidettaviksi jo pienestä pitäen. Se vähäinen perheiden vapaa-aika mitä jää työn ohesta ei riitä perheyhteyden ylläpitämiseksi, vaan perheetkin voivat huonosti. Se on surullista. Tarvitsemme omaa aikaa, kiireetöntä yhdessä olemista ja elämän mielekkyyden vahvistamista. Toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja kaivattaisiin meidän kaikkien hyväksi, kunkin omien tarpeiden mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti ! Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö. Usean sukupolven suurperheet olisivat ratkaisu nykyajan ihmisten yksinäisyyteen. Yhteiskunnan rakenteiden lujittaminen on meidän kaikkien vastuulla. Rakennetaan monisukupolvisia ydinperheitä suosivia asuntoja uusille asutusalueille niin suuria ydinperheitä voi muodostua. Yksin asuvia aikuisia on paljon ja heillä kaikilla on lähisukulaisia, useimmat asuvat yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevan hoitajapulan aikoina olisi vain järkevää tuoda palkkatyön rinnalle yhtä arvokkaana vaihtoehtona omaisten hoitaminen. Jos kansalaispalkka + omaishoidon tuki olisi sillä tasolla, että sillä voi ihminen elää ja siitä kertyy eläkettä, säästäisimme satoja miljoonia euroja ihmisten hoitaessa omia ikääntyviä omaisiaan. Tämä olisi yhteisön etu kaikin tavoin: hoitajiksi jäävät voivat olla itse ikääntyneitä, joilla voi olla vaikea päästä työmarkkinoille, tai joiden terveys ei enää kestä kokoaikatyötä. Omassa yhteisössään he kuitenkin olisivat juuri niitä, jotka pitävät yhteisönsä hyvinvoinnista huolta saadessaan keskittyä iäkkäiden omaisten, ja samalla vaikkapa myös lastenlastensa hoitoon. Omaishoitajana toimiminen on rankkaa ja sitovaa, ja sille pitäisi saada sama status ja samat etuudet kuin palkkaytölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sorttia, tuottavaa ja tuottamatonta työtä. Toisten ihmisten vahtiminen työssä ja työntekijöiden ahdistelu työkseen kuten "entisessä" kaivosalan valtionyhtiössä - se on turhaa työtä. Työn tuloksia pitäisi pystyä mittaamaan jotta sitä voisi sanoa työksi ollenkaan, jos ei ole mahdollista mitata niin eihän se työtä voi olla. Lisäksi työ on jo sinällään rasite jolloin siitä ei tulisi rangaista verotuksella - työn verottaminen pitäisi lopettaa kokonaan. Turhan työn ja tarpeettoman työn asia on eri, niitä pitääkin verottaa ja tietenkin veroja pitää kantaa kuluttamisesta ja voimalla tarpeettomasta kuluttamisesta. Me olemme pieni kansakunta ja jos menestyksemme nojaa urheiluun, reissaamiseen ja nettipelaamiseen niin ei kauan kestä se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa saa töitä työvoimatoimistoista vain sosiaalihuollon asiakkaat ja siitä seuraa lääketieteellisten tutkimus- ja hoitokokeilujen sarja. Tyhmää ja vastuutonta. Vähävaraisilla on oikeus olla terve ja hyvinvoiva. Valinnantekijät?
Luonnonvartijaksi ryhtyminen mahdollistaa omavaraisen elämän, ensi kesänä kokeilemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että rikoin selkäni tapaturmassa ja tuli mahdottomaksi seistä paikoillaan pitkään. Olin tietty myös saanut potkut työstä, olihan minulla omia mielipiteitä... Enkä alistunut työkoneen jatkeeksikaan. Työkkärissä neuvottiin hankkimaan lääkärintodistus selkävammasta jotta voisivat osoittaa erityistoimia minuun joiden kautta voisin työlllistyä. Se työ jota sitten tarjottiin oli seisomahommaa jossa peltilevystä irroteltiin stanssattuja kappaleita! Absurdiuden huippu mutta täytyihän sekin kokea!

Lähdinkin sitten työelämästä (ikää oli) ja suositelen jokaista harkitsemaan minkälaista systeemiä työllään ja toiminnallaan kukin tukee, kannattaako se vai onko parempi ottaa hatkat vallan. Tietysti olin tehnyt työuralla liki kymmenessä ammatissa töitä, torimyyjästä ravintolavahtimestariin ja myyntipäälliköstä metallinmuokkaajaksi. Joskus on parempi jättää kuin ottaa, elämme kerran vain!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisas päätös ottaa hatkat. Elämme vain kerran ja sen elämän laatutasolla on merkitystä. Työ on tärkeä, mutta mikäli työ ei vastaa ollenkaan hankittua koulutusta ja palkka on surkean alhainen tai terveys on rajoitteena niin on parempi miettiä uusia vaihtoehtoja, esim. luontoon liittyvät työt kuten etumatkalla ja luonto-opas, maanviljelys ja karjanhoitotyöt.
Miettiä kannattaa elämänmenoa, on mahdollista voittaa kun luopuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HOX.

Ei se työvoimatoimisto ole olemassa minkään työn kysynnän ja tarjonnan välittämistä varten !!!
Se on vain työttömien kirjaamista ja valvontaa varten. Ja tietysti itse koko työttömyysteollisuuden työpaikkojen takaamiseksi.

Työ löytyy omien verkostojen ja työnvuokraajien kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen on aina pitänyt tehdä jotakin pysyäkseen hengissä, metsästää, keräillä, viljellä, käydä kauppaa jne. Emme siinä suhteessa eroa mitenkään eläimistä, jotka metsästävät tai hankkivat muilla keinoin päivittäisen ravintonsa. Työstä kieltäytyminen tarkoittaa sitä että joku muu tekee sen työn joka sinulle kuuluisi, eli todellisuudessa pahennat tilannetta jota julistat helpottavasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukemista kaipaakaan vaan ymmärrän kieltäytyjien tavoitteen, kaataa systeemi tai puhdistaa se sairaudesta. Ajatus lienee se että nykyään ei työ palkitse tekijää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

“yksilön elämästä on tullut systeemin ja työn jaloissa laukkaamista”

Eihän kukaan pakota mihinkään. Omien säästöjen avulla voi toteuttaa itseään miten huvittaa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten työaika on muuten lyhentynyt 60-luvulta nykyaikaan reippaasti. Koskaan ei ole tehty vähempää töitä kuin nyt. Tuskinpa kukaan haluaisi palata 90-luvun saati 70-luvun työelämään muutenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työstäkieltäytyminen on oma valinta.

Ja koska näin on ei se edellytä verovaroin tukemista.

Suomihan on vapaa maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanomaan että Suomi on vapaa maa niin se on kyllä paha virhe. Ei Suomi eikä mikään maa ole vapaa - ja siksi täytyisikin saada mukaan sanontaan että vapautta on vain jos ottaa vastuuta. Työstä kieltäytyjä käyttää muita hyväkseen mutta pohdittava onkin, kuka käyttäisi häntä hyväkseen jos hän menisi järjestelmän palvelijaksi?

Meillä on niin paljon kallispalkkaisia pillipiipareita että ei ihme jos joku jolla vielä leikkaa, kieltäytyy olemasta siinä oravanpyörässä ja asettuu siihen samaan jossa vapauden varjolla käytetään muiden tulosta hyväksi.

Edesmennyt Juuso Walden sanoi että pientä se on mitä työmies varastaa kun vertaa siihen mitä johtajat vie...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image